USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

40 bin kişiye ekmek kapısı

40 bin kişiye ekmek kapısı

40 bin kişiye ekmek kapısı
30-06-2018 07:00
Google News


Fatih TABUR

Sivas´ta işsizliğin azaltılması ve göçün önlenmesi noktasında önemli bir adım olan Demirağ Organize Sanayi Bölgesi´nin (OSB) altyapı inşaat protokol  sözleşmesi imzalandı. Sivas Valiliği Vali Dr. Hasan Canpolat Salonu´nda dün gerçekleştirilen imza törenine  Vali Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk, Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, OSB Müdürü Bekir Sıtkı Eminoğlu ve altyapı çalışmalarını yapacak olan firmanın sorumlusu Tuğrul Çelik katıldı.

Törende konuşan Vali Davut Gül, Kovalı mevkiine kurulacak OSB´nin Sivas ekonomisine ciddi katkı sunacağını söyledi. OSB´lerin 3 ortağı olduğunu ifade eden Vali Gül bu ortakları özel idare, belediye ve ticaret odası olarak açıkladı.

?HER PARSELİNDE DEMİR YOLU KILÇIK HATTI VAR?

Demirağ OSB´nin kurulacağı  alanın 814 hektar olduğunu belirten Vali Gül, ?Bu OSB´nin diğer OSB´lerden farkı her parselinde demir yolu kılçık hattı var. Yani 224 sanayi parselimizin 224´ünün de demir yoluna ulaşabildiği bir imkan var. Bizi güçlü kılan, farklı kılan bu. Bu sanayi parsellerine demir yolu hattının yapılmasında Habip Soluk bakanımızın büyük katkısı var? dedi.

Demirağ OSB´nin imar planının 2015 yılında onaylandığını anımsatan Vali Gül, ?Bu şu anlama geliyor: Bunu 40 yıldır konuştuk ama fiilen bunun yapılma aşaması son 3 yılda hızlandı. İmar planının onaylanması da tek başına yetmiyor. Kamulaştırması normal süreci takip ettiğinizde 15 yılı bulabiliyor. Neden? Sizin orada 5 dönüm tarlanız var;  çocuğunuzun biri Danimarka´ya gitmiş, biri vefat edip torunlarına kalmış. Dolayısıyla onlara ulaşmak, paranızla o araziyi almak çok meşakkatli bir iş. Kamulaştırma çözülmeyince de işe başlayamıyorsunuz. Bakanlar Kurulu burası ile ilgili acele kamulaştırma kararı aldı. OSB´lerde son  15 yılda Bakanlar Kurulu´nun acele kamulaştırma kararı aldığı başka bir örnek yok. Ne zaman alındı? 24 Şubat 2017 yılında. Projemiz bitti ve 7 Haziran´da da proje ihalesini gerçekleştirdik. Uygulama ihalesini bakanlık yaptığında normal ihale prosedürü ile itiraz olduğunda 1 yıl sürebiliyor. Biz bunu yerel yetkiyle OSB Müteşebbis Heyeti tarafından yaptık. Dolayısıyla da 15 gün içerisinde ihalemiz bitti. Katılım çok fazla oldu. 16 kişi dosya aldı, 8 tanesi de fiilen teklif verdi? açıklamasında bulundu.

?100. YILDA 100 PROJENİN

GÜN YÜZÜNE ÇIKMASINI ARZULUYORUZ?

İhaleyi alan firmanın Malatya ve Şanlıurfa OSB´lerinin altyapısını başarı ile tamamladığına dikkat çeken Vali Gül, ?2 yıllık bir süresi var ama bizim isteğimiz 2019´un 4 Eylül´üne bitmesi. Neden? Sivas Kongresi´nin 100. yılı. 100. yılda 100 projenin gün yüzüne çıkmasını arzuluyoruz. Ben bu projenin her aşamasında bize rehberlik eden başta Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz olmak üzere bakanımız Habip Soluk beye, milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burası tamamen dolduğunda 40 bin kişiye istihdam sağlayacak. Sivas gelişecekse özel sektör eliyle gelişecek. Sivas´ta kamu yatırımı anlamında yapılabilecek her şey hemen hemen yapıldı. Eksikler varsa da yapılıyor. Ya planlama aşamasındadır ya proje aşamasındadır ya da fiilen inşaat aşamasındadır. Burada özel sektörün önünün açıldığında inanıyorum. Eksik olan sanayi daha da gelişecek. Şehrimize hayırlı olsun? ifadelerini kullandı.

?YATIRIMCILARIN GELMESİ ŞART?

Törende konuşan AK Parti Sivas Milletvekili Habip Soluk ise ?Sivas bir sacayağının üzerinde. Hemen yapabileceği tarım, hayvancılık ve sanayi. Sanayinin olabilmesi için OSB´lerin oluşması ve buralara yatırımcıların getirilmesi şart? dedi.

?İNSANLARI GÖÇÜRMEMEK SİVAS İÇİN ÇÖZÜM DEĞİL?

Demirağ OSB´de fabrikaların 10´ar ve 100´er dekarlık alanlardan oluştuğuna vurgu yapan Milletvekili Soluk, ?Her fabrikaya demiryolu kılçık ağının girmesi çok önemli. Sivas´ta üretilenleri limanlara ulaştırabilecek bir konumdayız. Bu Sivas´ın liman şehri olduğunun ifadesidir. OSB´nin hemen yanı başında birbiriyle sınır komşusu olan bir de Lojistik Merkezimiz var. Bunun da kaplayacağı alan açık alanlarla birlikte 520 dekarlık bir alandır. Bugün ihale ilanına çıkıldı. 2 Ağustos´ta da onun mali teklifleri alınacak. Dolayısıyla Lojistik Merkezimizi de Ağustos ayı içerisinde teslim almayı hedef koyduk. Sivas kabuğunu Demirağ Organize Sanayi ile Lojistik Merkezi bittiğinde kırmış olacak, dışarıdan göç alacak. Sivas´ın içindeki insanları göçürmemek Sivas için çözüm değildir, göçecektir ama dışarıdan da taze kan, çevre illerden de göç alacaktır. Bunun da tek yolu sanayimizin oluşmasıdır? açıklamasında bulundu.

?ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILACAK?

?Bu projenin şehrimize kazandırılıyor olması resmi olarak altyapısının ihale edilmiş olması şehrimiz adına çok önemli bir adım? diyen Belediye Başkanı Sami Aydın ise şu ifadeleri kullandı: ?Sivas´ta hamd olsun birçok problem çözüldü. Bizim şu an üzerinde durduğumuz konu şehrimizdeki üretimi, istihdamı artırmak. Bunun da artık kamu eliyle olmayacağını her platformda dile getiriyoruz. Özel sektör eliyle olacak. Özel sektörün önü açılacak. Yatırımı, üretimi özel sektör yapacak ve Sivas´ta üretilen ürünleri de Türkiye´ye ve dünyaya pazarlayacak. Süreci yakından takip ettiği için Sayın Bakanımız Habip Soluk´a teşekkür ediyorum. Bu süreç 2008 yılında start almış ve o süreçte de çok çalışmıştık. Belli bir aşamadan sonra kalmıştı. 2015´ten sonra da Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz´ın katkılarıyla süreç yeniden ivme kazandı. Bu projede farklı bir şey olsun istedik. ?Birçok ilde OSB var, insanlar neden Sivas´ı tercih etsin´ düşüncesinden yola çıkarak  bunun bir farkının olması gerektiği kanaatine vardık. Sivas´a liman getirme şansımız yok. 2 avantajımız var. Birincisi Sivas´ın demir yolu ağı üzerinde olması ama bunun üretim alanına ulaşmaması durumunda büyük avantaj olmuyor. Bu bakımdan fabrika alanına rayların ulaşması esastı. Bakanımızın destekleriyle bu kabul edildi. Bu OSB´ye büyük değer katacak. Bunu ileride göreceğiz. İnşallah başaracağız. İyi bir ekip çalışması ortaya kondu. İşi iyi bir müteahhit firma aldı. Bir an önce şehrimizin istihdamına, ülkemizin ekonomisine katkı sunmasını temenni ediyorum.?

?SİVAS, HAK ETTİĞİ YERE GELECEK?

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, ?Bu proje Sivas´ın gelişmesinde çok büyük rol oynayacak. Sivas´ın 6. Bölge kapsamına alınması ile ilgili girişimlerimizi başlattık. O da olunca Sivas hak ettiği yere gelecek. Hayırlı uğurlu olsun? değerlendirmesinde bulundu.

?KISA SÜRE İÇERİSİNDE BİTİRECEĞİZ?

Yüklenici firma yetkilisi Tuğrul Çelik ise ?Ülkemize hayırlı olsun. Ülkemizin birçok yerinde baraj, gölet gibi büyük projeler yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Şanlıurfa OSB´nin işlerini teslim ettik. Şimdi de Sivas´ı aldık. İnşallah Sivas´ı da kısa süre içerisinde bitireceğiz? dedi.

Konuşmaların ardından Vali Davut Gül ile yüklenici firma yetkilisi Tuğrul Çelik arasında Demirağ OSB´nin altyapı inşaat protokol  sözleşmesi imzalandı.

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!