USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Afet Bölgesi İlan Edilsin! --Video

Afet Bölgesi İlan Edilsin! --Video

Afet Bölgesi İlan Edilsin! --Video
19-05-2021 07:00
Google News


Fatih TABUR

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; Sivas’ta 8, 9 ve 10 Mayıs’ta meydana gelen don olayı nedeniyle ekili arazilerin büyük zarar gördüğünü söyledi. Kuraklığın da etkisini artırdığı kentte tarımsal üretimde büyük oranda düşüş beklendiğinin altını çizen Çetindağ; Sivas’ın afet bölgesi ilan edilmesini istediklerini ifade etti.

Don olayı nedeniyle zarar gören tarımsal alanlarda incelemelerde bulunduklarını dile getiren Başkan Çetindağ, “Sivas’ımızda 8, 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde gece meydana gelen soğuklar tarımda çok büyük sıkıntılar yarattı. Bazı ilçelerimizde bilhassa meyvecilikte hemen hemen tamamını yaktı. Türkiye’nin buğday deposu olan Sivas’a bu soğuklar çok büyük zarar verdi. Bilhassa buğdaya büyük zarar verdi, yem bitkilerinin tamamını götürdü. Bir de Nisan ayında yağmur hiç yağmadı. Bugün neredeyse Mayıs ayının 20’sine geldik, yine yağmur yok. Bu kuraklık da büyük sıkıntılar yaşattı. Ben buradan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Tarım ve Orman Bakanımıza sesleniyorum: Sivas’ın afet bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz. Çünkü çiftçilerimiz büyük sıkıntıda. Herkes koronavirüs salgınından dolayı içerideyken bizim çiftçilerimiz gece gündüz çalışıyor. 8, 9 ve 10 Mayıs’ta meydana gelen soğuktan ve ilimizde yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçilerimiz büyük sıkıntılar yaşadı. Halen Sivas’ımıza bir damla yağmur düşmedi” dedi.

ÇİFTÇİMİZİN MORALİNİ HEP YÜKSEK TUTALIM

Çiftçilerin zor şartlar altında üretim yaptığına dikkat çeken Çetindağ,  “Sivas’ta buğday hasadına yaklaşıyoruz. Gittik arazileri gezdik; büyük hasarlar olduğunu gördük. Bu da hem şehrimiz hem de ülkemiz ekonomisine ciddi zararlar vermekte. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ileri tarihe ertelenmesini istiyoruz. Çünkü önünü şimdiden görürse ona göre hareket etmiş olur. Çiftçimizin moralini hep yüksek tutalım, hiç düşürmeyelim. Devletimiz bize bu müjdeyi verirse bizim çiftimiz bir nebze olsun rahatlar. İç Anadolu Bölgesi’nde ve Sivas’ımızda yağmur yağmadığı zaman büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bugünler tam yağış alınacak zamanlar ama bir damla yağmur düşmedi. Bu da bilhassa buğdayda büyük verim kaybına neden oldu. Yetkililerimizin ve özellikle Tarım Bakanlığımızın bir an önce harekete geçerek çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermelerini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Başkan Çetindağ, konuşmasını “Valiliğimiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamız arazilerde hasar tespit çalışmaları yaptı. En kısa zamanda bu raporlar Tarım Bakanlığımıza sunulacak. Hiç olmasını istemezdik. Devletimize zarar ama Allah’tan gelen bir şey. Bu kuraklığa alışmamız gerekiyor. Tarım Bakanlığımızın, sivil toplum örgütlerimizin ve üniversitelerimizin kuraklığa hazırlık konusunda çalışmalara başlaması lazım. Çiftçimizin de buna göre hazırlanması lazım” diyerek sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!