USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ALİ ROBOT YAPSIN AYŞE YAZILIM ÜRETSİN

ALİ ROBOT YAPSIN AYŞE YAZILIM ÜRETSİN

ALİ ROBOT YAPSIN AYŞE YAZILIM ÜRETSİN
28-09-2017 05:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

3. Organize Sanayi Bölgesi Mesleki Teknik Eğitim Zirvesi Sivas´ta yapıldı. İlimizde yapılan programa Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı. Hilton GardenInn´de gerçekleştirilen programa Bakanlar Yılmaz ve Özlü´nün yanı sıra Sivas Valisi Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurul Başkanı Memiş Kütükcü, diğer protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ?Organize Sanayi Bölgeleri üst kuruluşunun öncülük ettiği Mesleki ve Teknik Eğitim Zirvesinde Sivas´ta bulunmaktan ve sizlerle birlikte olmaktan son derece memnunum. Zirvenin Mesleki Eğitim ve Meslek Okulları olmak üzere ilgili bütün paydaşlarımız için hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum? dedi.

?ALİ ROBOT YAP, AYŞE YAZILIM ÜRET?

Ekonomik kalkınmanın sırrının becerilerde saklı olduğunu ifade eden Özlü, ?Bizim bütün gayretimiz becerikli ve donanımlı insan sermayesini ekonominin, sanayinin ve teknolojinin hizmetine sunmak olmalıdır. Bu nedenle sanayinin gelişmesinde mesleki ve teknik eğitimin sistemdeki etkinliğinin artması önemlidir. Mesleki ve Teknik Eğitim bizler için vazgeçilmez bir misyon yerine getirmektedir. Hızla kalkınan ve sanayileşen ülkemizde kalkınmanın en etkili ve en temel aracı şüphesiz mesleki ve teknik eğitim olacaktır? ifadelerini kullandı.

Türk sanayisinin talep ettiği iyi yetişmiş, işinin ehli, donanım sahibi eleman ihtiyacını karşılamak için gayret gösterdiklerini belirten Bakan Özlü, ?Biz ?Ali topu tut, Ayşe ip atla´ fişleriyle büyüdük. Tamam, Ali topu tutsun ama Ali aynı zamanda robot yapsın. Ayşe ip atlasın ama aynı zamanda yazılım da üretsin. Bu çok gerekli ve anlamlı zirvenin, Türkiye´miz için hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum? diye konuştu.

?MEB İLE ORTAK ÇALIŞACAĞIZ?

Sadece okumaya bağlı bir sistemle kalifiye eleman yetiştirilemeyeceğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü şöyle devam etti:

?Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığının Organize Sanayi Bölgelerinde kurulan okullara verdiği desteği çok önemli bir adım olarak görüyoruz. OSB´ler dışında açılan özel okullarda matbaa teknolojisinden tasarıma, kimyadan meteorolojiye kadar çok geniş bir alanda öğrencilerimize destek veriliyor. Yine devletimiz özel sektörde staj yapan öğrencilere maaş desteği veriyor. Staj yapan 1 milyon 165 bin Meslek Lisesi öğrencisi aylık 421 lira maaş almaktadır. Bunun 280 lirasını devlet, 140 lirasını işletme karşılamaktadır. Devletimiz bu öğrencilere son 6 ayda 196 milyon maaş 86 milyon ise sağlık primi ödemesi yapmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmaya devam edeceğiz.?

?HEDEF 301 OSB´DE 301 TEKNİK KOLEJ?

Bakanlık olarak 301 Organize Sanayi Bölgesinde Mesleki ve Teknik Eğitim veren kolejler açmayı hedeflediklerini kaydeden Özlü, ?Bu okulları kurarken sanayicilerimizle ve OSB yönetimleri ile uyum içerisinde olacağız. Atölye ve laboratuar öğretmenlerimize iş başı eğitimleri vereceğiz. OSB´lerde çalışanlara meslek geliştirme ve uyum kursları açacağız. Bir ülkenin gelişmişliğini belirleyen en önemli unsurlardan biri o ülkenin sahip olduğu insan kaynağının kalitesidir. Bu doğrultuda değişen şartlara uyum sağlayabilen, sorun çözebilen, takım çalışması yapabilen, mesleğinin gerektirdiği temel bilgi ve becerilere sahip insan kaynağını toplumun ve sanayinin hizmetine sunmak durumundayız. Her gencimizin bileğine en az bir tane altın bilezik takmamız gerekiyor. Bu da ancak mesleki eğitimle, Meslek okulları ve teknik kolejlerle mümkün olacak. Bu noktada en temel amacımız zekâyı ürüne dönüştürmek olmalıdır. Hepimiz farklı özellik ve yeteneklerle dünyaya geliyoruz. Eğitim sistemimizin bu farklılıkları desteklemesi bu farklılıklardan sinerji üretmesi gerekiyor. Farklılıkları desteklemek için teknik kolejlere çok önemli bir misyon düşmektedir. Türkiye´de mesleki eğitim ile istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek zorundayız. İş gücü piyasasındaki arz ve talep olumsuzluğunu gidermemiz gerekiyor. Kalite odaklı çözümlerle sorunların üstesinden geleceğiz. En büyük gayretimiz mesleki eğitimde kalite olacaktır? ifadelerini kullandı.

?MESLEK LSESİ MEMLEKET MESELESİ?

?Meslek eğitimi memleket meselesi diyoruz? diyen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise ?Halkımız bunu benimsedi. Nitelikli mesleki eğitim ülkemizin hedeflerine ulaşması için şarttır. Mutlaka meslek eğitim olacak ve nitelikli olacak. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için mesleki eğitim olmazsa olmazdır. Sürdürülebilir kalkınmanın temel unsuru, mutlaka nitelikli eğitimdir. Türkiye´deki durum nasıl? Türkiye´de şuanda meslek eğitimin oranı yüzde 44. Hedefimiz yüzde 60. Bursa´da bu oran yüzde 61. İstanbul´da yüzde 54 ama Gaziantep´te de yüzde 34. Yüzde 44 seviyesi Avrupa Birliğine eş değer bir rakam. Ancak yüzde 60´a çıkarabilirsek, aranan eleman ihtiyacını karşılarız? dedi.

?TEMATİK LİSELER AÇIYORUZ?

Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

?Mesleki eğitimi Türkiye´nin gündemine alırsak, yarınımız bugünden daha iyi olacaktır. Ben katkılarından ötürü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. 300 sanayi bölgesinde 300 teknik kolej yapılacak. Teknik Kolejler yaygınlaştırılacak. Bakanlığımızın ve Türkiye´nin öncelikli gündemi eğitimdir. Ama bu eğitimin içerisinde de mesleki eğitim önce gelir. Mesleki eğitimi daha iyi bir noktaya getirmek için neler yapıyoruz? Tematik Liseler açıyoruz. Ülkemizde sadece bir sektörün öne çıktığı ve yoğunlaştığı merkezlerde sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek için bir meslek alanında bu yıl 12 ilde 19 tane tematik lisesi açtık. Yine Ankara, İstanbul illerinde 8 tane mesleki teknik ortaöğretim okulumuzda eğitim vermeye başladık. 12 ilde 13 tane mesleki ve teknik eğitim okulumuzda da madencilik eğitimi vermeye başladık. Sivas´ta da bunlardan iki tane var. Bu yıl yine ilk defa Samsun´da tıbbi cihaz üretimi için Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini açtık. Bundan sonra da inşallah kaliteyi artırmak için çaba sarf edeceğiz. Önümüzdeki süreçte de Mesleki eğitim okullarının performans raporlarını isteyeceğiz. Her okula bir karne vereceği ve başarılı olanları da ödüllendireceğiz. Öğrencilerimizi beceri eğitimi ve staj için kapılarını açan işletmelerimize de devlet desteği veriyoruz. Bu destek eskiden yoktu. Bu uygulama geçtiğimiz yıl başladı.?

?LÜTFEN STAJYER ÇALIŞTIRIN?

Beceri eğitimi ve staj yaptırmakla yükümlü işletmeler tarafından öğrencilere ödenen asgari ücretin en az yüzde 30´una tekabül eden, 380 liranın 3´te 2´si olan 253 lirayı işverene devlet tarafından destek verildiğini belirten Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, ?Lütfen stajyer çalıştırın, üzerinde bir mali yükü varsa bunun 253 lirasını biz ödeyeceğiz. Şubat ayından bu yana da bu kapsamda işverenlere 240 Milyon TL destekte bulunduk. Yine öğrencilerimizin iş kazalarına karşı da sigortaladık. Meslek Lisesi mezunlarına teknisyen unvanını veriyoruz. Öğretim programlarımızı yeniledik. Organize Sanayi Bölgelerinde açılan meslek liselerine devlet teşviki veriyoruz. 4 bin 270 lirayla 6 bin 900 lira arasında destek veriyoruz. 27 alanda 59 okula destek verdik. Bu 59 okulda da 30 bin 509 öğrenci eğitim görüyor. 81 ilimizde gerek sektör temsilcilerimiz ile gerekse üniversitelerimiz ile protokoller yapıyoruz ki kendi mesleki öğretmenlerimizi eğitelim diye? dedi.

Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Meslek Liselerinin başarısını göstermek açısından bazı rakamlar vermek istiyorum. Türkiye Ulusal Ajansına 2017 yılında sunulan ve hibe almaya hak kazanan 526 proje var. Bugün bu 526 projenin 475´i yani yüzde 87´si meslek liseleri tarafından hazırlanıyor. Dolayısıyla da meslek liselerinin hayattan kopuk veya sadece teorik bilgilerle devam edebilmesi değil, bu çerçevede 16,3 Milyon Euro hibe desteği kazanıldı. Bildiğiniz gibi Çıraklık Eğitimi zorunlu eğitim kapsamına aldık. Çırak olmazsa usta olmaz. Usta olabilmesi için de çıraklığı mutlaka hayata geçirmek gerekiyordu. Yine bu konuda da devlet desteği veriyoruz. 76 bin olan çıraklık öğrencisi 117 bine çıktı. Yani bu trendi yukarı doğru çıkarıyoruz. Toplam eğitime ayrılan bütçe miktarı 122 Milyar TL. Bakanlığımıza ayrılan 85 Milyar TL. Bu 85 Milyarın 13 Milyardan fazlasını da mesleki eğitime ayırdık. Sadece bizim bu yıl mesleki eğitime ayırdığımız miktar 2002 yılında Milli Eğitime ayrılan toplam kaynaktan katbekat daha fazla. 2002 yılında eğitimin geneline 11 Milyar TL ayrılıyordu. Bunun içerisine üniversiteler de dahildi. Dolayısıyla biz eğitile önem veriyor muyuz? Kesinlikle veriyoruz.?

?İSTİHDAM HEDEFİNİN ÜZERİNE ÇIKTIK?

Programda konuşan Vali Davut Gül de ?Öncelikle bu organizasyonu düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığımıza, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Organize Sanayi Üst Kuruluna, yönetime ve buraya kadar gelen her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu organizasyonun Sivas´ta olmasını çok önemsiyoruz. Altyapımızın gelişmesiyle, Sivas´ımızın daha ulaşılabilir olmasıyla, tesislerimizle inşallah daha iyi organizasyonlara ev sahipliği yapacağız. Bu arada bir teşekkür de Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan istihdam seferberliğine destek veren Sivaslı sanayicilere, Organize Sanayi Bölgesi´nde iş yapan firmalarımıza yapmak istiyoruz. Bize gösterilen 10 bin hedefinde 16 binin üzerine çıktık. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum? diye konuştu.

?ÜLKEYİ KALKINDIRAN ÖZEL SEKTÖRDÜR?

Belediye Başkanı Sami Aydın, ?Çok yakın zamanlarda kadar kendi ihtiyaçlarının tamamına yakınını ülke dışından karşılamak mecburiyetinde olan ülkemiz bugün ihtiyaçlarının çok büyük bir kısmını kendi ülkesinde üreterek karşılamayı başarmıştır. Bununla beraber ürettiklerinin bir kısmını da ihraç etmektedir? dedi.

2000´li yıllardan itibaren özel sektörün gelişmesi, üretimde söz sahibi olması, markalaşması ülkemiz adına en büyük kazanç olduğunu belirten Başkan Aydın, ?Devlet belli adımları her zaman atmıştır, atmaya da devam edecektir. Ancak ülkeyi kalkındıran özel sektördür, müteşebbislerdir. Eğer siz özel sektörü devlet yatırımlarını tamamlayan bir unsur haline getiremezseniz o ülkede hiçbir zaman arzu edilen kalkınma, gelişme olamaz. Yakın zamana kadar vatandaşların Anadolu´dan batıya adeta Suriye´den Türkiye´ye göç eder gibi göç ettiğini biliyoruz. Bunun sebeplerini iyi araştırmamız lazım? ifadelerini kullandı.

81 ilin her birinin ayrı potansiyeli ayrı güzelliği olduğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:

?Gittiğimiz zaman bunları görüyoruz. İnsanlar memleketlerini neden terk ediyor? Neden büyükşehirlere akın ediyor? Bunun iyi analiz edilmesi lazım. Bunu iyi analiz edip gerekli tedbirleri alamazsak metropol şehirlerin sorunlarını çözemeyiz. Çözmek için attığımız adımların maliyetleri bizim için olması gerekenin kat kat üzerinde olur. Onun için Anadolu´da insanların daha iyi şartlarda yaşayabilmelerini sağlayabilmemiz lazım. Bunun için en önemli unsurlardan bir tanesi o şehirde iş imkânlarına kavuşması lazım. Bunun için de özel sektör çok büyük önem arz ediyor.  Şu an Türkiye´de ve Sivas´ta her alanda işinin ehli insanlara ihtiyaç var. Bugünkü program bu anlamda son derece önemli. Ben hem Milli Eğitim Bakanımıza hem de çok önemli projelere imza attığını bildiğim Bilim ve Teknoloji Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum.?

OSB´LERİ İHYA

ETMEYE MECBURUZ

Sivas´ta 4 adet organize sanayi bölgesi olduğunu belirten Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü ise ?Bunlardan iki tanesi faal. 1. Organize Sanayi Bölgesi ve Şarkışla Organize Sanayi Bölgesi´nde 200 fabrika üretim yapıyor ve 7 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyor. Diğer iki sanayi bölgemiz henüz faal değil. Organize sanayi bölgelerimizde bir adet dahi atıl parsel kalmasın. OSB´lerdeki alanları yatırımcılar vasıtasıyla acilen doldurmamız lazım. Kaynak kaybı oluşturmadan OSB´leri ihya etmeye mecburuz. OSB´lerin de kendi kaynakları ile ayaklarının üzerinde durabilmesini sağlamak zorundayız. OSB´ler kendi bütçeleri ile kendi yatırımlarını yönetmeleri gereken kurumlar. Tüm OSB yöneticileri bu misyonla hareket etmeli? diye konuştu.

?HENÜZ İSTEDİĞİMİZ NOKTADA DEĞİLİZ?

Türkiye´nin 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmesi için birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Kütükcü, ?Sivas´ta bize ne düşüyorsa her türlü görevi üstlenmeye hazırız. 15-29 yaş grubundaki yaklaşık 18 milyon kişinin 5 milyonu ne eğitimde ne de istihdamda var. Üretme çağında olan 5 milyon insan üretime henüz dahil değil. Mesleki eğitimle ilgili yapılan tüm olumlu düzenlemelere rağmen henüz istediğimiz noktada değiliz maalesef? açıklamasında bulundu.

/resimler/2017-9/27/1754160493862.jpg

 

/resimler/2017-9/27/1747261111083.jpg

/resimler/2017-9/27/1751090802659.jpg

/resimler/2017-9/27/1751513772227.jpg

/resimler/2017-9/27/1749437832229.jpg

/resimler/2017-9/27/1756186277493.jpg

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!