USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Anadolu´daki üç güneşten biri Şems-i Sivasi

Anadolu´daki üç güneşten biri Şems-i Sivasi

Anadolu´daki üç güneşten biri Şems-i Sivasi
18-11-2017 05:00
Google News


SİVAS
Türk-İslam tarihindeki üç Şems´den biri olan ve yaşadığı Sivas´ta çok sayıda öğrenci yetiştiren Şemseddin Ahmed Arvasi´nin Meydan Cami´ndeki türbesi ziyaretçi akınına uğruyor.
İslam tarihinde bilinen üç şemsten birisi olan gerçek adı Şemseddin Ahmed Arvasi, Kara Şems olarak da bilinen Şems-i Sivas´i Tokat´ın Zile ilçesinde 1519 yılında doğdu. 7 yaşında İslam ilmini öğrenmeye başladı. 20´li yaşlarda İstanbul´a gelerek Fatih Cami yanındaki meşhur sekiz medresenin birinde tahsiline devam eden Kara Şems burada müderrislik vazifesi yaptı. Daha sonra 1564 yılına Sivas´a yerleşen Şems-i Sivasi tarihi Meydan Cami´nde birçok öğrenci yetiştirerek çok sayıda kitap yazdı. 1597 yılında vefat eden Kara Şems´in cenazesi uzun bir süre yaşamını sürdürdüğü Meydan Cami´nin içerisinde türbeye defnedildi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından da restore edilen türbe Sivaslılar´ın ve dışarıdan gelen vatandaşların akınına uğruyor.
Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, Şems-i Sivasi´nin, Akşemsettin ve Şems-i Tebriz-i ile birlikte İslam tarihindeki bilinen üç şemsten birisi olduğunu belirterek, eserlerinden halen istifade edildiğini söyledi. Toparlı,"Ona boş yere şems dememişler şems güneş demektir, aydınlatan demektedir. O 1564 yılında zamanın Sivas valisinin daveti üzerine gelmiş ve ömrünün sonuna kadar öğrenci yetiştirmiş, kitap yazmıştır. Halen bugün Sivas´ta onun eserleri görülmektedir. Onun izleri takip edilmektedir. Sivas´a mahsus bir Ramazan ilahisi vardır. İşte o bu gelenekten gelmektedir. Şems-i Sivasi´nin İstanbul´daki makamları reddedip Sivas´a gelmesi ve Sivas´ta öğrenci yetiştirmesi bugün Sivas´ın ´emin şehir´ olma yolundaki adımlarının en güzel etkilerindendir" şeklinde konuştu.
Vasiyeti 2015 yılında
yerine getirildi
Toparlı, Şems-i Sivasi´nin vasiyeti üzerine 2015 yılından itibaren valilik kararı ile Meydan Camisi´nde kendisi yazmış olduğu Mevlitin okunduğunu ifade ederek,"Şemsettin Sivas-i bir tarikat şeyhidir. 20´nin üzerinde eser yazmıştır. Bunların bir kısmı manzumdur. Bir kısmı ise mensurdur. O sürekli olarak insanlara doğru yolu göstermiştir. Rahmetli olduğu zaman cenazesine 60 bin kişi katılmıştır. Onun bir Mevliti vardır vasiyet etmiştir ´her yıl bu Mevlit okunsun´ diye. 2015 yılında valiliğimiz ve Sivas Belediyesi tarafından Şemsettin Sivas-i yılı ilan edildiğinde artık onun Mevliti yılda bir kez Meydan Cami´nde okunmaya başlandı. O bütün eserlerinde Sivaslılar için dua ediyor. Zaten onu Şemşettin Sivas-i yapan en önemli özellik yaşadığı şehrin insanlarına sürekli dua etmesidir. O Sivaslı´nın adaletten ayrılmamasını, güzel işlerle uğraşmasını ve Allah´ın rahmetine, lütfuna kavuşmasına sürekli olarak ister. Gençlerin Şemsettin Sivas-i´yi anlamaları lazım. Biz Sivas´ta onun için epey bir etkinlik yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. "dedi. (İHA)

/resimler/2017-11/17/1738347732651.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
22.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!