USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Asayiş Berkemal

Asayiş Berkemal

Asayiş Berkemal
06-01-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, huzur ve güven kenti Sivas´ın 2019 yılını değerlendirdi. Geçtiğimiz yılı başarı ile tamamladıklarını ifade eden İl Müdürü Aydoğan, istatistiki veriler üzerinden yapılan çalışmaları anlattı.

2019 yılında hırsızlık ve dolandırıcılık başta olmak üzere mala yönelik suçların aydınlatılmasında büyük bir ivme yakaladıklarının altını çizen Aydoğan, vatandaşlara uyarılarda bulunmayı ihmal etmedi.

İl Müdürü Aydoğan, ?2019 yılını analiz edebilmek için 2018 yılına da değinmemizde yarar var. 2018 yılı ile 2019 yılını mukayese ettiğimizde bizim için son derece başarılı bir 365 gündü. Neden bunu söylüyorum? Çünkü hem adli olaylar bakımından hem mala yönelik suçların aydınlatılması bakımından çok yoğun bir çalışma yaptık. Özellikle hırsızlık ve dolandırıcılık başta olmak üzere önemli adımlar attık. Hem Cuma hutbelerinde hem de STK´larla işbirliği içerisinde oluşturduğumuz WhatsApp grupları aracılığıyla bu anlamda çok ciddi bir çaba gösterdik ve 2018 yılında çok yoğun bir şekilde meydana gelen telefon dolandırıcılığı olaylarının önünü almayı başardığımızı söyleyebilirim? dedi.

?SİVAS´IMIZ GÜVENLİK ADASI?

2019 yılında ilimizde mala yönelik işlenen suçlarla ilgili birtakım analiz çalışmaları gerçekleştirdiklerinin altını çizen İl Müdürü Aydoğan, ?Nereden geliyorlar, nasıl bu suçları işliyorlar, suçu işledikten sonra nasıl ilimizden uzaklaşıyorlar? Bu konularda çalışmalar yaptık. Şu memnuniyet verici; Sivas´ımız gerçekten bir güvenlik adası, bir güvenlik üssü. Kentimizin jeopolitik konumu ülkemizin tam merkezi noktasında. Türkiye´nin ikinci büyük yüzölçümüne sahip şehri. Bin kilometreye yakın bir karayolu ağımız var? diye konuştu.

/resimler/2020-1/4/1006098973409.jpg

?STRATEJİK PLAN OLUŞTURDUK?

İl Müdürü Aydoğan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Bütün bu karayolu ağı içerisinde elbette çeşitli dezavantajlarımız, avantajlarımız var. Dezavantajlarımız nedir? Maalesef özellikle suç gelirleriyle yaşamayı adet haline getirmiş olan bazı grupların, bazı ailelerin, bazı şahısların il merkezinde yaşayan vatandaşlarımızın ikametlerine girmek suretiyle çaldıkları altın ve paralar var. Bunları ortaya koyduktan sonra suçun nasıl meydana geldiğini tespit ettik, arkasından da hemen bu suçla ilgili nasıl mücadele edebileceğimizin planını ortaya koyduk. Bir stratejik plan oluşturduk. Gördük ki bu kişiler il dışından genellikle kendi arabalarıyla zaman zaman da kiralık araçlarla geliyorlar. Bu bilgileri doğrudan sistemimize aktardık. İl merkezine girişlerinde sistem uyardı. Uyardıktan sonra araçları takibe aldık. Aracın sahibi veya kiralayan kişi aranıyorsa derhal yakalamalarını gerçekleştirdik, aramaları yoksa takibe aldık ve girdikleri evlerin içerisinde suçüstü yaptık. Kimilerini hırsızlıkları sebebiyle iş yerlerinde yakaladık. Bunlar adım adım çalışmak;  suçların sebeplerini ortaya koyarak, işleniş şekillerini ortaya koyarak alınması gereken tedbirlerin neler olduğunu belirlemek açısından bizim için son derece önemliydi. Büyük bir memnuniyetle söylüyorum; 2019 yılında mala yönelik suçları aydınlatmada Türkiye´de ilk 5 il içerisine girdik. Bu konuda 30´uncu sıralardaydık? ifadelerini kullandı.

/resimler/2020-1/4/1006494755319.jpg

?KİŞİSEL EMNİYETİMİZE ÖNEM VERMELİYİZ?

Hırsızlık olaylarına karşı Sivaslıları uyaran İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Hırsızlar; özellikle kilit düşürme suretiyle evlerin içerisine giriyorlar. Biz vatandaşlarımızdan şunu istirham ediyoruz: Tanımadıkları, apartmanlarında dolaşan, yanlarında mutlaka bir çocuk olan kişilere dikkat etsinler. Bu kişiler; gittikleri mahalleler geleneksel kıyafetlerin kullanıldığı mahalle ise öyle giyiniyorlar, yok değilse daha modern kıyafetlerde orada oluyorlar. Yanlarında mutlaka bir çocuk oluyor. Çocuk eve gidiyor, zili çalıyor; ?Ayşe teyze burada mı?´ diyor, cevap verilirse anlıyorlar ki evde birileri var. Çocuk zili çalıyor, kimse çıkmazsa aşağıya haber veriyor, vatandaşlarımız da eğer kapılarını kilitlemiyorlarsa kilidin arasına bir kart koymak suretiyle evi açıyorlar ve talan ediyorlar. Birçoğu önlenebilir hırsızlıklar. İşin acı tarafı bu.  Bu hem ilkokul mezunu hem de üniversite mezunu ailelerin yaşadığı hem üst düzey gelir grubundan ailelerin hem de daha dar ya da sabit gelirli ailelerimizin yaşadığı olaylar. Hep benzer şekilde hırsızlıklar meydana geliyor. Dolayısıyla burada vatandaşlarımıza düşen iş bir parça kişisel emniyetimize önem vermek. Elbette yakalıyoruz. Hamd olsun bu yakalama direnci asla sonlanmayacak çünkü biz yakaladıkça enerji alıyoruz, yakaladıkça huzur buluyoruz ve işe yaradığımızı hissediyoruz. Çünkü bizim yerimize milletimizin ikame edebileceği başka bir güç yok. Dolayısıyla suçun failini yakalamak polise büyük bir güç ve moral veriyor.  Esas olan şey suçları olmadan önce engelleyebilmek.?

ŞOK UYGULAMALAR ÇOK ÖNEMLİ

Sivas merkez ilçede 350 bin civarında kişinin yaşadığının altını çizen İl Müdürü Aydoğan, ?Şehir  merkezinde bin 600 polisimiz var. Her tarafa yetişebilme imkanımız yok. Kimi zaman yoğun tedbir alıyoruz, Emniyet Genel Müdürlüğü´nden emirler geliyor; uygulamalar, talimatlar geliyor. Mesela son 2 yılda 97´nci trafik uygulamasını ve bunun yarısı kadar da genel asayiş uygulamasını yaptık. Bu uygulamaların sayısı çok olunca biz kendi uygulamalarımızı vatandaşımızı huzursuz etmeyelim diye bir parça frenliyoruz ama inanın önleyici kolluk faaliyetinin en önemli kısmı şok uygulamalar. Biz vatandaşlarımızın bu noktada yapmış olduğumuz uygulamalarda sabırlı ve hoşgörülü olmalarını temenni ediyoruz. Çünkü yakın çevremizdeki ülkelerin polisleri olmadığı için uygulama yapacakları bir devletleri de yok. Allah´a şükür ülkemizde 3 yıldan bu yana çevremiz yangın yeri olmasına rağmen hem asayiş olayları bakımından hem terör olayları bakımından son derece iyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyoruz. Kentimiz zaten Allah´a şükür çok iyi bir noktada. Biraz önce dediğim gibi il dışından ilimizi karıştırmak için gelen, ilimizdeki insanların paralarını telefon dolandırıcılığı yoluyla alıp götüren, hırsızlıklar yoluyla paralarını alıp götüren insanlarla da amansız mücadelemiz elbette hukuk  içerisinde devam edecektir? açıklamasında bulundu.

?UYGULAMALAR, VARLIĞIMIZIN GEREĞİ?

Asayiş ve trafikle ilgili yaptıkları uygulamalar nedeniyle bazen şikayetler geldiğinin altını çizen  İl Müdürü Aydoğan, ?Bunların büyük bir çoğunluğu bakanlığımızın talimatları ve varlığımızın gereği. Biz bunun için maaş alıyoruz. Bütün bu uygulamaların ve denetlemelerin arkasında sosyolojik realiteler var, hukuki gerekçeler var? açıklamasında bulundu.

?ÇOCUKLARIMIZ ÖZÜRLÜ OLMASIN?

İçişleri Bakanlığı´nın 2019 yılını ?Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan ettiğini anımsatan İl Müdürü Aydoğan, Sivas´ta araç sürücülerinin bu konuda kurallara uyduğunu kaydederek ?Sivaslılara kurallara uyma bilincinden ötürü teşekkür ediyorum.   2020´de kurallara uymaya devam edelim. Tesadüfen ölmeyelim. Çocuklarımız özürlü olmasınlar. Evlerimizin kapılarının kilitlerini mutlaka kapatalım. Telefonda arayıp ?hakimim´, ?savcıyım´, ?polisim´ diyerek para isteyenlere itibar etmeyelim? şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!