USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

BAŞKANIMIZDAN YER iSTiYORUZ

BAŞKANIMIZDAN YER iSTiYORUZ

BAŞKANIMIZDAN YER iSTiYORUZ
30-01-2017 07:00
Google News


AHMET TIRPAN

AKŞAMA KADAR TİTREYEREK AYAKKABI BOYUYORUZ
58 yaşında Ayakkabı Boyacısı Yavuz Dayı, geçimini sağlamak için akşama kadar ayakkabı boyuyor. Sivas´ın zorlu kış şartlarında akşama kadar titreyerek ayakkabı boyadığını belirten Yavuz Dayı, kimi zaman hiç kazanamadıklarını kimi zamanda 40-50 lira kazanarak evinin yolunu tuttuğunu söyledi. Çok soğuk havalarda boyaların buz tuttuğunu ve çöpe atmak zorunda kaldıklarını belirten Dayı, Sivas´ın eski kültürünü kaybettiğini, 40 yıl önce birkaç yerde lostra salonlarının yani keyif yapılarak ayakkabı boyatılan salonların bulunduğunu anlattı.  
Vatandaşlar konuşuyor köşemizin ilk konuğu olan Ayakkabı Boyacısı Yavuz Dayı, Belediye Başkanı Sami Aydın´a seslenerek; "Küçükte olsa bir barakamız olsa en azından soğukta titremeyiz" ifadelerine yer verdi.

"-20 DERECEDE ÇALIŞIYORUZ"
 Eksi 20 derecede dahi ayakkabı boyamak için akşama kadar beklediğini kaydeden Dayı; "Her gün sabah evimden çıkıyorum ve burada akşama kadar titreyerek çalışıyoruz. Eksi 20 derecede bile çalıştığımızı biliyorum. Emekliyim ama geçinemediğim için çalışmak zorundayım. Yaptığımız işin geliri kadar gideri oluyor. Ayakkabı boyası buz tutuyor ve bozuluyor ve biz o boyayı atmak zorunda kalıyoruz. Kış mevsiminde zaten doğru düzgün para kazanamıyoruz. Bir de böyle ekstra durumlar olunca cepten yemek zorunda kalıyoruz. Her zaman para kazanamıyoruz ama işlerimizin iyi gittiği günlerde oluyor. 40 yıl önce bu memleket daha kültürlüydü. Sivas´ta birçok noktada lostra salonu (Keyif yapılarak ayakkabı boyatılan salonlar) vardı. Ama günümüzde bizim durumumuza baktığımız zaman duracak yerimiz bile yok. Bize küçük bir baraka veya kapalı bir yer yapılsa biz küçük tüp kullanarak ısınma sorunumuzu çözeriz. Ayakkabı boyacıları olarak belediye başkanımızdan bu konuya bir el atmasını bekliyoruz." dedi.

"BAŞKAN AYDIN´DAN YER İSTİYORUZ"
Belediye Başkanı Sami Aydın´ın iki dönem önce söz verdiğini, yeniden seçildiği zaman da ´Sözüm söz yerinizi yapacağım´ dediğini öne süren Dayı; "Sivas Belediye Başkanımız Sami Aydın, iki dönem önce ayakkabı boyacılarının mağdur olmaması için baraka diyebileceğimiz bir yapı inşa edecekti? Söz verdiği bu yapılar çevrede güzel bir görünüm kazandıracak biçimde olacak ve zorlu kış şartlarında da çalışmamıza el verecekti. Ancak yapılan seçimlerde Belediye Başkanı olarak Doğan Ürgüp seçilince bizim için yapılması planlanan proje iptal edildi. Şimdi Belediye Başkanı olarak tekrar seçildiğinde bizlere "Sözüm söz ama seçilemediğim için yerinizi yapamamıştım. Fakat tekrar görevdeyim ve sizi mağdur etmeden yerinizi yapacağım" dedi. Bu konuşmanın üzerinden zaman geçti ve hala bir şey değişmedi, biz bu soğuklarda geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. 3 liraya ayakkabı, 5 liraya bot boyayarak soğuk havada akşama kadar para kazanmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"SİVAS GERÇEKTEN KÜLTÜR ŞEHRİ Mİ?"
Ayakkabı boyacılarına sahip çıkılmadığını iddia eden boyacı Yavuz usta, "Her kurum "Sivas kültür şehri" diyerek başlıyor konuşmasına. Hatta Sivas Valiliği ve Belediye Başkanlığı´nın poşetlerinde dahi yazıyor bu ifade ama ben bu yazıya inanmıyorum. Çünkü Sivas kültür şehri olsaydı bizlere sahip çıkılırdı. Bizim ayakkabı boya sandığımız sıradan üç beş tahtanın birleşmesiyle yapılan bir sandık değil. Yıllardır kullanılan üzeri kaplamalı özel bir sandık. Biz kendi kültürümüze sahip çıkmıyoruz sonra her yerde kültür şehriyiz diyoruz" ifadelerine yer verdi.

"YATIRIM YAPILMIYOR"
Sivas´a yıllardır yatırım yapılmadığını kaydeden Dayı, sanayileşme olmadığı için gençlerde mesleki deneyim olmadığını söyledi. Son yapılan Et ve Süt Kurumu´nu da eleştiren Dayı; "Sivas´a yıllardır doğru düzgün yatırım yapılmıyor. Son dönemlerde yapılan önemli bir kurum var, o da Et ve Süt Kurumu ama orada da il dışından gelenler iş sahibi oldu. Gazetelerde medyada siyasi parti temsilcilerinin açıklamalarını takip ediyorum. Hepsi de "Sivas´ta işsiz kalmadı da Et ve Süt Kurumu il dışından eleman alımı yapıyor" diyerek sitem ediyor. Bizim işsiz kardeşlerimizin burada istihdam edilmesi ve Sivastaki iş sahasının genişletilmesi gerekiyor. Her gün kesinlikle bir gazete okurum ve akşam evime gittiğim zaman tartışma programlarını izlerim" dedi.

"BEN BÖYLE DÜŞÜNÜYORUM"
"Sivas´ın yıllardır dilinden düşürmediği tek sorun" diyerek işsizliğe dikkat çeken Boyacı Yavuz Usta, "İşsizliğe çare bulmak Belediye Başkanlığı´nın işi değildir. Ben öyle düşünüyorum. Sivas Belediyesi yatırımcılara yer üretir, destek verir ve sanayileşme olursa ancak o zaman bizim işsizlik sorunumuz ortadan kalkar. Sivas Valiliği´nin öngörüsünde, Belediye Başkanlığımız, Ticaret ve Sanayi Odamız birlikte çalışarak sanayicileri Sivas´a çekebilir. Ancak gençlerimiz bu şekilde meslek edinir ve sokaklarda boş gezmez" şeklinde konuştu.

"KİMSE HAYATINDAN MEMNUN DEĞİL"
Ayakkabı boyatanlarla sürekli sohbet ettiğini belirten Dayı, konuştukları insanların yaşamından memnun olmadığını söyledi. Her gün onlarca insanla sohbet etme fırsatı bulduğunu kaydeden Dayı; "Müşterilerimin ayakkabısını boyarken genelde sohbet ederiz. Ben her gün onlarca insanla sohbet ediyorum ama gördüğüm kadarı ile kimse hayatından memnun değil. İnsanlarda bir memnuniyetsizlik var. Bizler Sivaslılar olarak hükümete gereken desteği veriyoruz ancak Sivas´a baktığımız zaman hep yerinde saydığını görüyoruz. Sivas´ın 5 milletvekilinden 4´ü AK Partili ve her dönem bu değişmiyor. Ancak Meclise gönderdiğimiz Milletvekillerimiz Sivas´ı biraz daha ön planda tutmalı ve yatırımcıları bu yönde etkilemelidir" dedi.

"SİVAS, İKİ CADDEDEN İBARET"
Sivas´ta il merkezinden dağılma olmadığını ve bu durumun hem trafik hem de ticari anlamda sıkışıklığa yol açtığını sözlerine ekleyen Dayı; "Sanki Sivas sadece İstasyon ve Atatürk caddesinden ibaret gibi bir algı var. İl merkezinin dışına yayılma yoktur. Trafik sıkışıklığı başta olmak üzere bütün sorunlar kent merkezinde başlıyor. Tabi caddeleri genişletme gibi bir imkan yoktur. Kamulaştırma yoluna gitse bile dükkânların satışı veya kirası için trilyon rakamlar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla Belediye Başkanlığı´nın bu caddeler üzerinde çok bir değişiklik yapma durumu bulunmuyor. Atatürk Caddesindeki trafiğin rahatlaması için burası tek yön olabilir ve trafik akışı biraz daha hızlanabilir. Trafik sorununun başka da bir alternatifi yok gibi görünüyor. Sivas iki caddeye bağlanmış durumda. Bu da dükkanlarda inanılmaz bir kira ve satış bedeli oluşturuyor. Bu cadde üzerinde ortalama bir dükkanın satış fiyatı 2 trilyon tutarında. Bu dükkânların aylık en az 10 bin lira kirası var. Tabi biz iki caddeye bağlı kalırsak bu fiyatlar normal" ifadelerine yer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!