USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bin Kişi Takipte

Bin Kişi Takipte

Bin Kişi Takipte
19-03-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Vali Salih Ayhan, katıldığı bir programda Çin´in Vuhan kentinde başlayan ve ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı ilimizde alınan önlemlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Tüm kurumların el birliği ile süreci başarılı bir şekilde yürüttüğünü kaydeden Vali Ayhan, paniğe kapılmamak gerektiğini ifade ederek tedbirlerin uygulanmasını istedi.

?BAZI ZİYARETLERİ ASKIYA ALDIK?

Ülkemizde vaka sayısının son rakamlara göre 97 olduğunu açıklayan Vali Ayhan, ?Çoğunluğu da yurt dışından gelenler. Dolayısıyla aslında her tespit edilen vatandaşımız bizim için bir şanstır. Yayılmasını engellemek anlamına gelir. Korku mutlaka insanları hayata bağlar. Belli bir miktarda korku iyidir. Korkunun dozu arttıkça azaba dönüşür. Dolayısıyla süreci dikkatli bir şekilde yönetmek lazım. Belirli bir seviyeden sonra panik havasına, bir azaba, yaşam kalitesini düşürecek bir noktaya getirecek korkuya da sebebiyet vermemek lazım. Ben vatandaş olarak dikkat ediyorum. Vali olarak da hayatın içindeyim. Takip ediyorum.  Bazı temel kurallara uyuyorum. Hijyen şartlarına, mesafelere  uyuyorum. Toplu olarak toplantılar yapmıyoruz. Bazı ziyaretleri, görüşmeleri askıya aldık. Ama hayat sonuçta devam ediyor. Vali olarak halkın içindeyiz. Süreci koordine ediyoruz. Bir sıkıntı yoktur. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum? dedi.

?TEDBİRİ ALIYORUZ, TAKDİRİ ALLAH´A BIRAKIYORUZ?

Yurtlarda misafir edilmesi planlanan Umre´den dönen yolcularla ilgili olarak öğrenci ailelerinin endişelerinin hatırlatılması üzerine Vali Ayhan, ?Kullandıkları tüm materyaller dezenfekte edilir. Gittikten sonra kullandıkları malzemelerin çoğunu kullanmayız, imha olur. Mutmain olmalarını sağlayacak her türlü adım atılır. Bütün kullanım alanları dezenfekte edilir. Temizlenir. Hava sıcaklıkları arttığında zaten virüsün yaşanma şansı yoktur. Bu konuda müsterih olsunlar.  Sadece umreciler değil bütün insanlar belli bir süre bir yerde kaldıktan sonra o yerin temizlenmesi lazım. O konuda kaygılanmaya gerek yok. Biz gerçekten temiz bir toplumuz. Selamlaşmamız  gayet güzel, mesafeleri ayarlıyoruz. Tedbiri alıyoruz, takdiri Allah´a bırakıyoruz? diye konuştu.

?SAHTE HESAPLARA PRİM VERİLMESİN?

Koronavirüs salgınına karşı kullanılacak tıbbi malzemelerde eksiklik bulunmadığını kaydeden Vali Ayhan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Şu an bizim materyal anlamında sıkıntımız yok. Bu hastalığı azaltacak veya korunulması manasında tüm dezenfektan malzemeleri maske vesaire stoklarda vardır. Bütün kurumlarda var. Herkes bu konuda hazırlıklı. Bu konuda acziyet içerisinde olan  bir devletimiz yok. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. İkincisi Numune Hastanemizde izole bir alanımız var. Yani oranın girişi çıkışı tamamen polikliniklerden izole edilmiş vaziyette. İlave olarak da ihtimaldir ki sayı fazla olduğu takdirde faaliyete geçme aşamasında olduğumuz ama geçmediğimiz Çok Amaçlı Geriatri Merkezi´nin (ÇAGEM) bir bloğunu yüksek miktarda vaka olduğu takdirde planladık, hazırladık. Yani Numune´den ayrı.  Belki de Numune´ye hiç yaklaştırmayacağız bir durum olursa.  İnşallah olmaz. Normal poliklinik hizmetlerini vererek, hastalarımızı rahatsız etmeden ayrı bağımsız bir bölümde hastalarımızı tedavi edeceğiz. Hangi personelin, hangi görevlilerin, hangi doktorların olacağı da bellidir. Bu konuda atılması gereken tüm adımları attık. Kamuoyunda özellikle vatandaşları bu konuda bilgilendiriyoruz. Vatandaşlarımız şunu bilsinler: Devletimizin tüm kurumları atması gereken tüm adımları, alması gereken tüm tedbirleri almış vaziyette. Hangi personel ne yapacağını bilmektedir. Bir vaka çıktığı zaman  alınma şeklinden tetkiklerine ve izole edileceği odaya kadar yer belli. Onun için sosyal medyada sahte hesaplarla ortalığı karşılaştıranlara prim verilmesin. Buradan özellikle şunun da altını çizmek istiyorum: Sosyal medyada güya bilgilendirme maksatlı paylaşım yapanlar var. Bazıları tamamen ortalığı sulandırmak, muhalefet duygusundan bazıları virüs kafalı tabiri caizse. Siber suçlarla mücadele  güçlerimiz bu konuda çalışıyor. Kamuoyunu tedirgin eden 2 kişi hakkında işlem başlatıldı.?

?TAKİP EDİLİYOR?

İtalya´dan bir kişinin Sivas´a gemiyle geldiği şeklindeki söylentilere de yanıt veren ?Bir defa gemiyle Sivas´a gelinmez. 1 kişi değil, 15 kişi. 15 vatandaşımız İtalya´dan geldi. Esenboğa havalimanından geldi. İlimizin bir ilçesinin bir köyünde. Bunlar hasta değil, takip ediliyor. Biz 10 Mart´tan beri o vatandaşlarımızı takip ediyoruz.  Hiçbir hastalık belirtisi yok. Bizim şu ana kadar 2 Mart´la 16 Mart arasında yaklaşık yurt dışından gelen bin vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızın her birinin tetkikleri yapıldı ve takipleri yapılmaktadır.  Yine en son Fransa´nın bir yerinden 16 kişi geldi. Bunlar tetkikleri yapılıyor, bilgileri alınıyor, evlerde tecrit ediliyor. Sağlık çalışanlarımız da sürekli irtibat halinde. Her gün gidiliyor. Yurt dışından gelen vatandaşlarımız da birebir takip edilmektedir. Karantinayı ihlal edenlere cezai müeyyidesi de var. Dolayısıyla bu konuda vatandaşlarımız müsterih olsunlar, takip ediyoruz. Bilgimiz var. Kim geldi, ne zaman geldi, nereden geldi biliyoruz? ifadelerini kullandı.

?MÜSAADE ETMEYİZ?

?Biz Sivas´a gelen vatandaşları birebir biliyoruz? diyen Vali Ayhan, ?Bunlar koronalı değil. Tedbir amaçlı takip edilmektedir. Bu konuda biraz daha dikkatli olalım. Söylemimiz, paylaşımlarımız çok önemli. ?Vatandaşı bilgilendireceğim´ diye kamuoyunu tedirgin edecek, adeta yetkililer bir şey gizliyor algısı oluşturacak paylaşımlara asla müsaade etmeyiz? dedi.

?AŞIRI KALABALIK ORTAMLARA GİRMEYELİM?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´nın süreci çok iyi bir şekilde yürüttüğünü kaydeden Vali Ayhan, ?Sağlık Bakanımızın tarzı ve tavrı çok net. Aynı şeyi biz de söylüyoruz. Biz ilçelerin ismini niye söylemiyoruz, Türkiye´de çıkan vakaların hangi ilde olduğu neden söylenmiyor?  Söylemememiz lazım. İtalya´da söylendi. O vaka olan yerlerden olmayan yerlere akınlar başladı. Dolayısıyla yetkililer biliyor. Biz tedbirleri aldık, bize güvensinler. Bu konuda hijyen şartlarına uysunlar. Evlerimizde çok misafir kabul etmeyelim. Aşırı kalabalık ortamlara girmeyelim. Hayat devam ediyor.  Bu konuda yetkilileri dinleyerek süreci sağlıklı bir şekilde geçireceğiz inşallah? şeklinde konuştu.

?KURALLARI ÇOK NET UYGULAYACAĞIZ?

Koronavirüsü fırsata çevirmek isteyen kişileri sert bir dille eleştiren Vali Ayhan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Bu zamanda fırsatçılık yapanlara fırsat vermeyeceğiz. Bunu hep söylüyorum: Fırsatçılık yapanları affetmeyeceğim. Bu çok çirkin bir durum. Elbette girdi maliyetleri artıyorsa esnaftır sonuçta zarar etmesini gerektirecek bir durum değildir ama fırsatı ganimet bilerek ülkenin bu durumundan, dünyanın bu halinden nemalananlar kötü niyetli insanlardır. Çok sempatik ifade etmek istiyorum; çok sert bir şekilde gideceğiz. Geçen hafta sonu çok hoş olmayan bir açılış? Yani ilimizin imajı açısından da doğru olmayan bir açılış. Ona da para cezasını verdik.  Vatandaşlarımız da buna dikkat etsinler. Her indirim var denilen yere koşup gitmelerine gerek yoktur. Sağlıklarını hiçe saymasınlar. 37 iş yerine ceza uyguladık. Ekipler sürekli denetimlere devam ediyor.  Fiyat denetimleri yapmaktalar, fırınları denetlemektedirler. Hijyen şartlarına bakılıyor, lokantalar denetlenmekte. Son gelen genelge kapsamında kapatılmasına karar verilen yerler takip edilmektedir. Emniyet ve zabıta  ekiplerimiz alınan bu tedbirleri takip etmekteler.  Fırınlarda bone, maske, eldiven takmayanlar olursa ceza yazacağız.  Bu süreçte kuralları çok net uygulayacağız. Vatandaşımızın sağlığı için ne gerekiyorsa yapacağız. Tüm fırınlara tüm pideciler hijyen kurallarına lütfen uysun.?

?EVDE VAKİT GEÇİRELİM?

?Şu an Sivas´ta koronavirüs şüphelisi dahi yoktur? diyen Ayhan, ?Sosyal hareketliliği azaltalım. Mümkünse evde vakit geçirelim biraz. Her bilgiye inanmasınlar. Bizim resmi hesaplarımız var. O hesapları takip etsinler. Sağlık teşkilatımız uyum içerisinde çalışıyor. Belediyelerimiz dezenfekte çalışmalarına devam ediyor? diyerek konuşmasını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!