USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çevremizi Korumalıyız--Video

Çevremizi Korumalıyız--Video

Çevremizi Korumalıyız--Video
29-05-2019 07:00
Google News


FATİH TABUR

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Atatürk Kültür Merkezi´nde program düzenlendi.

5 Haziran´ın Ramazan bayramı tatiline denk gelmesi nedeniyle dün gerçekleştirilen program saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

Programa; Vali Salih Ayhan, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nazım Yakut ve Belediye Başkan Yardımcısı Kayhan Işık´ın yanı sıra çok sayıda il protokolü, öğrenci, öğretmen ve vatandaş katıldı.

1972´DEN BU YANA KUTLANIYOR

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nazım Yakut, 5 Haziran Dünya Çevre Günü´nün önemine dikkat çekerek ?1972 yılından beri dünyada ve ülkemizde 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaktadır. Bizler de her yıl ilimizde bu kapsamda çeşitli etkinlikler yapmaktayız. Bu yıl 5 Haziran´ın bulunduğu haftanın bayram tatiline denk gelmesi nedeniyle etkinliklerimizi bayram öncesi ve bayram sonrası olarak planladık? dedi.

13 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan´ın himayelerinde başlatılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın koordinasyonunda yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında ilimizde yapılan çalışmalara değinen İl Müdürü Yakut, ?Proje, ilimizde Sayın Valimiz ve saygıdeğer hanımefendinin himayelerinde İl Müdürlüğümüz koordinesinde yürütülmektedir. 30 Ocak 2018 tarihinde Sıfır Atık Projemizin ilimizde startını verdik. O günden bu yana 619 kurumumuzun Sıfır Atık Projesine entegresini sağlamış olduk. Bu güne kadar 13 bin kişiye sıfır atık ve temel çevre bilinci eğitimi verdik. Verilen bu eğitimler ve kurulan sistemle yaklaşık 11 bin ton kağıdı geri dönüştürerek 183 bin ağacı kesilmekten kurtarmış olduk. 530 ton plastiği geri dönüştürerek yaklaşık 8 bin 500 litre petrol tüketimini engellemiş olduk. 45 bin ton cam geri dönüştürülerek  54 ton cam ham maddesinin kullanılmasına engel olduk. 4 bin 200 ton bitkisel atık yağ geri dönüştürülerek 4 bin 200 litre biyodizel üretimini sağlamış olduk? dedi.

?EN BÜYÜK MİRAS YAŞANABİLİR ÇEVRE?

Birleşmiş Milletler´in 2018 yılı Çevre Günü sloganının ?Plastik kirliliğiyle mücadele et? olarak belirlendiğini anımsatan İl Müdürü Yakut, ?Plastik atıkların doğa, yaban hayatı ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Dolayısıyla Bakanlığımız da 2019 Ocak ayı itibariyle alışverişlerde kullanmış olduğumuz plastik poşetlerin mümkün mertebe hayatımızdan çıkması hususunda tedbir almış ve başladığı tarihten bu yana yaklaşık yüzde 70 oranında plastik poşet tüketimi azaltılmıştır. İnşallah önümüzdeki dönemlerde plastik tamamen hayatımızdan çıkar ve hem insan hem çevre sağlığı hususunda iyi bir katkı sağlamış oluruz.  Tüm çalışmalarımızda bize önderlik eden Sayın Valimize, bugün bu programın burada yapılmasında büyük gayretler gösteren öğretmenlerimize ve sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük miras şüphesiz ki her yönüyle yaşanabilir bir çevredir? diye  konuştu.

İl Müdürü Yakut´un ardından konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Kayhan Işık ise geri dönüşüm hususunda yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

?26.3 TON ATIK YAĞI

DÖNÜŞÜME KAZANDIRDIK?

İçerisinde yaşadığımız çevrenin özellikle son yüzyılda yaşanan hızlı sanayileşme, plansız şehirleşme ve doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi gibi sebeplerle büyük zarar gördüğünün altını çizen Başkan Yardımcısı Işık, ?Buna bağlı olarak tüm dünya küresel ısınma, kuraklık, biyolojik çeşitliliğin azalması ve çevre kirliliği gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınmıştır. Bu kapsamda Sivas Belediyesi olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmek amacıyla bir dizi çalışma yapmaktayız. Sivas´ımızın güzelliğine güzellik katmak için geri dönüşüm konusuna hassasiyet göstererek 2018 yılı içerisinde 5 bin 500 ton ambalaj atığını, 26.3 ton atık yağı ve 4.3 ton elektronik atığı geri dönüşüme kazandırdık. 878 ton tıbbi atığı toplayarak bertaraf ettik. Katı atık düzenli depolama sahasında çöpten elde edilen elektrik ile yaklaşık 20 bin konutun elektrik ihtiyacını karşıladık. 2017-2018 öğretim yılında 4 bin 900 kilogram atık pili toplayarak toprak ve suyu korumuş olduk. Biz çevreyi atalarımızdan miras değil çocuklarımızdan emanet aldık anlayışıyla çalışıyoruz. Çevre bilinciyle yetişmiş nice güzel nesillerin yaşadığımız toprakları daha yaşanabilir bir hale dönüştürmesini temenni ediyorum? açıklamasında bulundu.

?TOPLUMSAL BİLİNÇ İÇERİSİNDE

HASSASİYET GÖSTERİLMESİ GEREKİYOR?

Başkan Yardımcısı Işık´ın ardından konuşan Vali Salih Ayhan da ?Dünya Çevre Günü´nün önemi toplumsal bilinci, toplumsal farkındalığı oluşturmaktır. Tüm kurumların, tüm kişilerin, toplumun tüm katmanlarının bu konuda duyarlılığını ön plana çıkartmaktır. Çevrenin ehemmiyeti, önemi ve bu mirası geçmişten geleceğe nasıl aşılamamız gerektiği noktasında vurgular yapmaktır. İşin özü budur. Dolayısıyla   rutin kutlamadan öte eğitimin altyapısını kullanarak özellikle ve özellikle çocuklarımıza bu vurguyu nakşetmemiz gerekmektedir. Çevre bilinci sadece kurumlarımızın omuzlarında gidebilecek bir şey değildir. Herkesin toplumsal bilinç içerisinde hassasiyet göstermesi gereken bir husustur. Elbette belediyemiz gereken hizmetleri yapacak. Çöpü toplayacak, geri dönüşümü sağlayacak. Kurumlarımız bu doğrultuda adımlar atacak, ağaçlandırma yapacak. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz hazırlayacağı projelerle bunu topluma aşılayacak. Plastiklerin ne kadar zararlı olduğunun, bunların kullanılmaması gerektiğinin hassasiyetle vurgulanması gerekmekte? dedi.

?ÇOCUKLARIMIZIN YÜREKLERİNE

NAKŞETMEMİZ LAZIM?

Vali Ayhan, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Biz bu sene Yeşil Sivas Projesi kapsamında her okulumuzda bir hatıra ormanı olsun dedik. Her doğan Sivaslının okula gittiği zaman bir ağacı, okuldan mezun olduğu zaman bir ağacı olsun istiyoruz. Okulla hatıra ormanı arasında bir bağ kurmak istiyoruz. Öyle bir zaman gelecek ki Sivas´ta herkes ?İki ağacım var´ diyebilecek. Bu mesele çok önemli. Bunu çocuklarımızın yüreklerine nakşetmemiz lazım.?

?ÇEVRE GEÇMİŞTEN EMANET?

Sıfır Atık Projesi´nin ülke genelinde ciddi bir farkındalık oluşturduğunun altını çizen Vali Ayhan,?Kurumlarımıza geri dönüşüm anlamında iyi bir ivme kazandırdı. Çok iyi bir noktaya geldiğimizi söyleyebilirim ama yeterli mi? Değil. Şehirleşmenin artması, motorlu taşıtların artması, düzensiz kentleşmenin oluşması yeni sorunlar ortaya çıkmasına neden olmaktadır.  Bunları bertaraf edebilmemiz gerekmektedir. Eskiden doğal gaz kullanımının az olduğu zamanlarda kış mevsiminde adeta apartmanlar üzerinden çıkan dumanlar nedeniyle 100 metre yukarısında adeta toz bulutu oluşurdu. Doğal gaz kullanımı arttı. Bu noktada Sivas´ta da iyi bir noktaya gelindi. Sivas´ımızı, bu mirasımızı, bu çevreyi iyi korumamız lazım. İyi muhafaza etmemiz lazım. Çevre bize geçmişten emanet. Bizden sonraki nesillere bu emaneti çok iyi bir şekilde aktarmamız gerekmektedir. Bu günleri çok önemsiyorum ama duyarlılığın artırılması açısından bu günlerin anlamlı bir şekilde yapılması gerekmekte. Sadece salonda kutlanılan değil sahada uygulanarak kutlanması gerektiğini belirtmek istiyorum. Eğer dünyadaki bu teknolojik değişim bu hızla giderse 2050 yılındaki sorunlar çok daha başkalaşacaktır. Biz ne yapacağız? Bunun farkına vararak  2050 yılında daha yaşanabilir bir Türkiye ve dünya olmasını sağlayacağız. Unutmayalım bu ülke hepimizin, Sivas hepimizin?  ifadelerini kullandı.

Vali Ayhan´ın konuşmasının ardından sırasıyla Muzaffer Sarısözen Ortaokulu anasınıfının gösterisi sunulurken Öğretmen Sadettin Şahin Anaokulu öğrencilerinin hazırladığı müzik dinletisi izleyenlerden tam not aldı. Atık malzemelerden yapılan ürünlerle hazırlanan kıyafet defilesinin sunulduğu program çevre temasının işlendiği tiyatro gösterisi ile sona erdi.

/resimler/2019-5/28/1426056553454.jpg

/resimler/2019-5/28/1426154788963.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!