USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

BAŞKANLIK SiSTEMi EKONOMiYi KÖTÜYE GÖTÜRÜR

BAŞKANLIK SiSTEMi EKONOMiYi KÖTÜYE GÖTÜRÜR

BAŞKANLIK SiSTEMi EKONOMiYi KÖTÜYE GÖTÜRÜR
06-04-2017 06:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

Bir otelde sabah kahvaltısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Prof. Dr. Güneş, Referandum oylamasıyla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Programa CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP İl Başkanı Ulaş Karasu ile bazı teşkilat mensupları katıldı.
Referandum oylamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hurşit Güneş, "Türkiye olarak zor bir dönemdeyiz. Türkiye´nin her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacı vardır. Türkiye´nin her zamankinden daha fazla demokrasiye ihtiyacı vardır. Önümüze getirilen Anayasa değişikliği ekonomiyi daha iyi bir noktaya götürmeyecektir. Önce bununla ilgili bazı bilgiler vermek istiyoruz" dedi.
TÜİK verilerine göre Türkiye´de yüzde 20 oranında işsizliğin olduğunu belirten Güneş, "Diğer taraftan Başkanlık sisteminin ekonomiyi uçuracağını söylüyorlar. Dünyanın en önemli 100 tane ekonomistini toplasınlar ve bu söylediklerini o 100 ekonomiste imzalatsınlar. Bakalım 1 tanesi evet diyecek mi? Dünyada birçok ülke halen parlamenter sistemi kullanıyor. Şuanda Türkiye´de bunların içerisinde. Bu ülkelerde ortalama işsizlik yüzde 9,9. Başkanlık sistemini kullanan ülkelerdeki işsizlik verileri ise ortalama yüzde 17,1. Başkanlık sistemini kullanan ülkelerde daha fazla işsiz var. Şuanda parlamenter sisteminde Türkiye´de yüzde 20 oranında işsiz varsa, biz Başkanlık sistemine geçtiğimiz zaman bu işsizlik daha da yükselecek. Türkiye´nin ekonomisi başkanlık sistemiyle daha da kötüye gidecek" ifadelerini kullandı.
Referandum oylamasında yüzde olarak oy tahminlerinin ne olduğu ile ilgili soruyu cevaplandıran CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Güneş, "Biz iktisatçılar tahminlerimizi rakamlarla yaparız. Bu rakamları geliştirebilmemiz için elimizde de bir takım analizlerin olması gerekiyor. Anket firmalarının bazı anketleri var. Bir de önünüzdeki verilerin dışında başka verilere de bakarsınız. Sayın Cumhurbaşkanının iki tane anket firmasıyla çalıştıklarını biliyoruz. Bu iki firmada açıklamada bulunmuyorlar. Onun dışında açıklamada bulunan anket firmalarının büyük bir kısmı Hayırların önde olduğunu gösteriyor" dedi.
Anket firmalarının verilerinin ortada olduğunu belirten Güneş şöyle devam etti:
"Yaptıkları anketlerde hayırları önde çıkartmalarına rağmen söylüyorum. Ev kapılarına gidip, anket için geldiklerini söylediklerinde insanların 3´te 2´si yanıtlamak istemiyorum cevabını veriyor. Bu yanıtlamak istemiyorum diyenler daha ziyade Evet´çi mi? Yoksa Hayır´cı mı? Herkes dürüst olarak düşünsün. Peki, kararsızım diyenler daha ziyade sandığa gitseler hangi oyu verecekler. Kararsızlarda da çoğunlukla hayır oyu çıkıyor. Daha da öte ben bu ülkede Evet demesine rağmen sandığa gittiğinde ´Bu doğru bir şeye değil. Ben Recep Tayyip Erdoğan için Evet diyorum ama bu benim beğendiğim sistem değil. Ben seçimlerde yine Erdoğan´a oy veririm ama buna Hayır diyeyim´ diyecek olan yüzde 1, yüzde 2 vicdan sahibi insanın da olduğunu düşünüyorum. Yani eşit çıksa bile sandıkta hayır oyunun çıkacağını düşünüyorum. Başbakan Binali Yıldırım´a anketler önünüze geliyor mu diye sordular. Evet, geliyor dediler. Peki, sonuçlar nasıl diye sorulduğunda ise ´Ben kendim anket yapmadıkça o sonuçlara inanmam´ cevabını verdi. Cumhurbaşkanına da sordular. Ne cevap verdi: Evet, anketler geliyor ama hala halkımız bizim ne yaptığımızı anlamamış dedi. Anlatmak lazım dedi. Bu ne demek? Evetler benim istediğim kadar çıkmıyor demek. Bu mesele bir siyasi parti meselesi değildir. Bu mesele Türkiye´nin 10 yıl, 20 yıl, 50 yıl sonra benim torunlarımın hangi sistemle yönetileceğinin referandumudur. Yanlış olana yanlış dilebilmeliyiz."
"DENİZE DÖKERİZ SÖYLEMİ
DOĞRU DEĞİL"
CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt´un "Eğer sandıktan Evet çıksa bile yine Samsun´dan çıkarız ve sizi İzmir´den denize dökeriz" sözleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Eski Genel Başkan, "Konya Milletvekilimizin söylediği sözle ilgili CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, bu söylemi doğru bulmadığını ifade etti. Partinin en üst yöneticisi olan Genel Başkanımızın belirttiği görüş partinin genelinin görüşüdür. Genel Başkanımız bunu doğru bulmadığını ifade ettiyse bu mesele kapanmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi böyle bir dil kullanılmasının her iki taraf için de doğru olmadığını ifade etti" dedi.
"HALKIMIZA 18 MADDEYİ
ANLATIYORUZ"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu ise "Ülke olarak 16 Nisan tarihinde bir Referanduma gideceğiz. Yoğun bir süreçten geçiyoruz. Bugün de CHP eski Genel Başkan Yardımcımız 24. Dönem Milletvekilimiz Prof. Dr. Hurşit Güneş Sivas´a geldi. Bugünde ülkenin içerisinde bulunduğu durumu, Referandum sürecini ve Referandumdan sonra oluşabilecek tabloyu konuşacağız" dedi.
Karasu, "16 Nisan tarihinde vatandaşlarımız sandığa gittiklerinde bir siyasi partiyi seçmeyecekler. Bir genel başkana oy vermeyecekler. Belki de ülkemizin 50 yıllık 100 yıllık bir Anayasa değişikliğini oylayacaklar. Biz bu süreçte Cumhuriyet Halk Partisi olarak özellikle Sivas´ta 432 bin civarında seçmenimiz var. Biz seçmenlerimize bunun bin siyasi parti seçimi olmadığını, çocuklarımızın geleceğiyle ilgili bir Referandum olduğunu anlatıyoruz. Bu 18 maddenin yanlış olduğunu, bu maddelerin ülkeyi tek adam rejimine götüreceğini, demokrasiyi ortadan kaldıracağını anlatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!