USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"Coşkunun İyi Olması Gerekiyor"--Video

"Coşkunun İyi Olması Gerekiyor"--Video

01-09-2018 07:00
Google News


FATİH TABUR 

4 Eylül Sivas Kongresi´nin 99´ncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 3-9 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan ve bu yıl İhramcızade İsmail Hakkı Toprak anısına gerçekleştirilecek olan ?Sivas 7. Kitap Günleri´ hakkında Buruciye Medresesi´nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü basın mensuplarının karşısına çıktı. Çok sayıda il protokolünün de katıldığı bilgilendirme toplantısının açış konuşmasını Vali Davut Gül gerçekleştirdi.

?150 BİN ADET KİTAP SATILMASI HEDEFLENİYOR?

Sivas Kitap Günleri etkinliğinin bu yıl 7.´sinin gerçekleştirildiğini anımsatarak sözlerine başlayan Vali Gül, ?Bu etkinliğin ilk 5 tanesini İl Özel İdaresi´nin ekonomik katkılarıyla tek başımıza karşılaşmıştık. Geçen sene Belediye Başkanlığı buna ortak oldu. Bu sene de aynı şekilde devam ediyor. Yani Sivas Kitap Günleri´ni Valiliğin koordinatörlüğünde Belediye ve İl Özel İdaresi´nin ekonomik katkılarıyla yapıyoruz. Geçen sene 80 standımız vardı, bu sene 100 standımız var. Bu 100 stant yetmedi. Daha fazla standımız olsa daha fazla yayınevimiz gelecekti. Kitap fuarı yayınevleri tarafından tercih edilen ve ilgi doyulan bir fuar. Geçmiş yıllarda 100 binin üzerinde kitap satılıyordu. Bu sene 150 binin üzerinde kitap satılmasını ümit ediyoruz? dedi.

?250´NİN ÜZERİNDE ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLECEK?

Bazı yayınevlerine yer veremediklerini dile getiren Vali Gül, ?Bu yayınevlerimizden özür diliyoruz. Standı kime verirsek verelim bazı stantlar hep dışarıda kalacak.  Gelecek yıllarda fuarımız daha büyüdüğünce herkese yer verecek durumda olacağız. Fuar bu sene İsmail Hakkı Toprak anısına yapılıyor. 3 Eylül´de başlayıp 9 Eylül´de sonra erecek. İrili, ufaklı yayınevinin getirdiği etkinliklerle beraber 250´nin üzerinde etkinlik gerçekleştirilecek. Bu etkinlikler kolay yapılmıyor. Arkadaşlarımız 3-4 aylık emek vererek bu noktalara getiriyor. Davet ettiğimiz kişilerin tekrar gelmesi için burada coşkunun iyi olması gerekiyor. Burada bütün Sivas olarak biz ev sahibiyiz. Sivaslı olarak misafirimizi ne kadar iyi ağırlarsak bizim için o kadar iyi referans olur. 4 Eylül Kongresi iyi bir marka. Bu markaya en iyi sahip çıkacak olanlar da Sivaslılar. 4 Eylül´e eğer biz sahip çıkmazsak başkasının sahip çıkma ihtimali yok. O açıdan etkinliklerin duyurulmasında herkesin duyarlı olmasını istiyorum? açıklamasında bulundu.

?HEMŞERİLERİMİZİN İSTEKLERİNİ DİKKATE ALDIK?

7. Sivas Kitap Günleri kapsamında davet edilen isimlerin belirlenmesi noktasında anket yapıldığının altını çizen Vali Gül, ?Özellikle sosyal medyada çok sayıda öneri geldi. Öneride bulunan kişilerin yazdığı isimlerden en az birkaçı gelecek. Genel istek çerçevesinde oluşturduğumuz bir portföyümüz var. Öneri çok fazla durumda. Hem benim sosyal medya hesabımda hem de Belediyemizin ve İl Özel İdaresi´nin sayfasında öneriler geliyor. Sırf benim sosyal medya hesabımda 72 bin görüntülenme sayısı var. Öneri olarak da 400´e yakın öneri var.  Hemşerilerimizin isteklerini dikkate aldık ve ona göre davet ettik? diye konuştu.

?KATILIM OLMAYINCA MAHCUP OLUYORUZ?

Etkinliğe Sivas´ın yetiştirdiği önemli isimlerin de davet edildiğini aktaran Vali Gül, ?Yerel fikir adamlarımızın kıymetini maalesef bilmiyoruz. Köy danasından öküz olmaz diye amiyane bir söz vardır. Biz kendi değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz. Yani her biri birbirinden kıymetli, her biri çok yetkin, yetişkin kişilerdir. Bu yüzden bu kişilere katılım bekliyoruz. Katılım olmayınca gerçekten mahcup oluyoruz. Burada 10-20 kişiyle program yapmak yazık olur. Popüler kişilerin zaten genel bir izleyici kitlesi var. Diğerlerine de bizler hak ettiği değeri verelim. Katılım ve destek verelim. En son Yavuz Bülent Bakiler´i davet ettik. Kendisine bir ödül verdik fakat bu kişiye gelen sayısı çok azdı. Yavuz abiye yazık oldu, şehrimize ayıp oldu. Bu konuda herkesin hassas davranmasını rica ediyorum? açıklamasında bulundu.

?ARZUMUZ ŞEHRİMİZİN DAHA İYİ TANITILMASI?

Vali Gül´ün ardından konuşan Belediye Başkanı Sami Aydın ise ?Sivas Kitap Günleri, ilimizin tanıtılması bakımından çok büyük önem arz ediyor. Buraya çok değerli yayın kuruluşları ve yazarlarımız katılıyor. Her biri bu Selçuklu, Osman ve Cumhuriyet şehri olan Sivas´ı daha iyi tanıma ve tanıtma imkanı buluyorlar. Bizim genelde arzumuz şehrimizin daha iyi tanıtılması. Birincisi olaya böyle bakmak lazım. Bu açıdan Sivas Kitap Günleri çok önemli. İkincisi,  okumak kadar güzel bir şey yoktur. Yani bir dişli makineyi yağladığınızda nasıl tıkır tıkır çalışırsa emin olun insan beynini tıkır tıkır çalıştıran da okumak oluyor. Okumak bir alışkanlık. Zorla olmuyor. Tanınmış ünlü simaların buraya gelmesi, birebir vatandaşla karşı karşıya olması çocuklarımızın okuma alışkanlığı edinmesi bakımından da çok önemli, motive edici bir fırsat diye düşünüyorum. 150 bin kitap satışından bahsediyoruz. 7 yıldır bu devam ediyor. Bu açıdan da çok önemli. Neresinden bakarsak bakalım Sivas Kitap Günleri her geçen gün hem Sivas´a sunduğu katkıyla hem de markalaşma yolunda önemli adımlarla ilerliyor? dedi.

?DAHA BAŞARILI GEÇMESİ İLGİYE BAĞLI?

Sivas Kitap Günleri etkinliğine katılımın ilk yıllarda az olduğunun farkında olduklarının altını çizen Başkan Aydın, ?Ama her geçen yıl yayıncıların talebinin çok çok arttığını görüyoruz.  İnşallah ileride daha fazla katılımcıya da imkan sunulacak ortamları oluştururuz. Bu işler belki bir haftalık periyotta başlıyor, bitiyor ancak bunun mutfak kısmı en az 7-8 ay alıyor. Bu mutfakta çalışan bütün kurum ve kuruluşlarımıza teşekkürlerimi şükranlarımı sunuyorum. Tabii ki bunun daha başarılı geçmesi ilgiye bağlı. Sivas halkı her geçen gün ilgiyi artırıyor. Ben inanıyorum ilgi daha da artacaktır. Fuarımızın canlı bir şekilde geçmesini temenni ediyorum? diyerek konuşmasını sonlandırdı.

?OKUMAYI ASLA GÖZ ARDI EDEMEYİZ?

Etkinliğin, okuma kültürünün canlandırılması noktasında önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çeken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın, ?Üniversite mensubu olarak okumaya başlayıp sonra okutan birisi olarak okumanın öneminin farkındayım. Oku ile başladığımız eylemin devletlerin de temelini oluşturduğunu hepimiz biliyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği görselliğin en üst düzeye çıktığı bu çağda gündeme taşımak ve bu unutulmaya yüz tutmuş dediğim şeyi gündeme taşıyarak 150 bin kitap satışı gerçekleştirmek Sivas için çok başarılı bir organizasyondur diye düşünüyorum. Bu fuarı başarılı bir şekilde düzenlemek herkesin yapacağı bir şey değildir. Uygarlıkların temelinde okumanın olduğunu herkes biliyor. Bugün güç yarışında bilenler başarılı oluyorlar. Bu belki göz ardı ediliyor ama okumanın tek taraflı olmadığını hepimiz biliyoruz. Okumayı asla göz ardı edemeyiz. Hamasetin ötesinde temel yarışlarda okuma ile kendimizi göstermemiz gerektiğini bildiğim için bu etkinliğin ilimizde gerçekleştirilen en büyük organizasyonlardan olduğunu düşünüyorum. Bir üniversite mensubu olmanın ötesinde toplumdan uzaklaşmış bir entelektüelliğin işe yaramadığını bildiğim için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum? açıklamasında bulundu.

?AHDE VEFA GÖSTERECEĞİZ?

?Bu organizasyonda görev alıyor olmaktan dolayı onur ve gurur duyuyoruz? diyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, ?Bu süreçte şunu gördük ki Sivas Kitap Günleri örnek alan değil gerçekten örnek olan bir pozisyonda. Biz en iyi şekilde yapmak için araştırmalar yaptığımızda diğer kitap günlerinin Sivas´taki gibi açık alanlara ve kültürel varlıkların yanlarına kaydırıldığını gördük. Bu bizleri ziyadesiyle memnun etti. Sahip olduğumuz tarihi ve kültürel değerlerimizin etrafında en iyiyi yapmak için çaba sarf ediyoruz. Malumunuz olduğu üzere anketlerden ve sosyal medya üzerinden gelen taleplerden yola çıkıyoruz. 4 Eylül etkinlikleri kapsamında bu programı düzenliyoruz. Biz bütün talep edilen yazarlara ulaşıyoruz ancak onların vakitlerinin programımıza uygun olup olmadığı önemli. Zira kimisi tatilde, kimisi yurtdışında, kimisinin de başka programı olabiliyor. Her sene bu programı icra ettiğimiz ve örnek bir program yaptığımız için tekrara düşmeden yeni programlarla bu günleri daha aktif, daha etkin hale getirmemiz gerekiyordu. Bu da bizler için önemli bir sorumluluktu. Buna çalıştığımızı ifade etmek isterim. Bu noktada 4 Eylül´de gerçekleştireceğimiz ?Engellilerin Gönül Dünyasından İnciler´ programımızın örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Bununla birlikte Sivas´ın kültür adamlarını da unutmayacağız. Ahde vefa göstereceğiz.  Çocuklarımızın etkin katılımı için geçen senelerde yapmış olduğumuz programlara ek olarak gölge oyunları da sergilenecek. En büyük hedef kitlemiz çocuklarımız. Çocuklarımızı kitapla buluşturabilmeyi hedefliyoruz. Aileleri mutlaka çocukları ile beraber bu programa bekliyoruz. Edebiyattan sanata, spordan şiire her türlü lezzeti burada tadacağız. Kitapçıklarımızda bunları bulma şansımız mümkün. Desteklerinden dolayı herkese teşekkür ediyoruz. Bu program sadece bizlerin programı değil. Bütün kurum müdürleri bu programı sahiplensin. Kendi programları olarak anlatsınlar. Biz bundan şeref duyarız?  açıklamasında bulundu.

?KİTAP GÜNLERİ SİVAS´A ÇOK YAKIŞTI?

Sivas´ın kitaba aşina bir şehir olduğunun altını çizen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ise ?Bir üniversitemiz daha açıldı diye çok seviniyoruz ama Selçuklular bu şehre 15 tane üniversite açmışlardı. 15 medresenin her birinin de çok önemli kütüphaneleri vardı. Sivas´a bu yüzden kitap günleri çok yakıştı. Emeği bulunan devlet büyüklerimize çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliğe tüm kültür adamlarımızın, dostlarımızın, kitabı seven herkesin ve tüm Sivas halkının ilgi göstereceğine inanıyorum? dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Vali Gül ve beraberindekiler tarihi kent meydanında kurulum çalışmaları devam eden stantlarda incelemelerde bulundu.

/resimler/2018-8/31/1639363436185.jpg

/resimler/2018-8/31/1640046249123.jpg

/resimler/2018-8/31/1640232343256.jpg

/resimler/2018-8/31/1640427968589.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!