USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

CÜ´DE AHMET KUTSİ TECER SEMPOZYUMU

CÜ´DE AHMET KUTSİ TECER SEMPOZYUMU

CÜ´DE AHMET KUTSİ TECER SEMPOZYUMU
03-05-2018 06:00
Google News


AHMET TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Türk Kültürünün Büyük Emektarı ?Ahmet Kutsi Tecer´ adına sempozyum düzenlendi

Üniversite Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu´nda düzenlenen sempozyumun açılışına, Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

TÜRKMENOĞLU: ?ŞEHRİMİZ

OLDUKÇA ŞANSLIDIR?

Programda konuşan Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, ?Böylesine büyük bir değere sahip olmak ve onun hizmetlerinden istifade etmek her şehre nasip olmaz. Bu açıdan şehrimiz oldukça şanslıdır. Rahmetli Tecer, eğitim ve faaliyet alanında en verimli 4 yılını âdeta şehrimize adamış ve bu yolda üzerine düşen her türlü fedakârlığı büyük bir azimle yerine getirmiştir. Tecer; halk bilimci olarak, şair olarak, tiyatro yazarı olarak, hoca olarak ve en önemlisi bir de Sivas sevdalısı olarak daima gönlümüzde yaşayacaktır. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum.? dedi.

NASRATTINOĞLU: ?ÇOK BÜYÜK

KATKILARI OLMUŞTUR?

Halk Kültürü Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, ?Türkiye´de âşıklık geleneğinin yaşatılması hususunda Ahmet Kutsi Tecer´in çok büyük katkıları olmuştur. 5-7 Kasım 1931´de Ahmet Kutsi Tecer´in başlattığı Sivas Halk Şairleri Bayramı, geleneğin yaşatılması hususunda bir milattır.? ifadelerini kullandı.

MAHİROĞULLARI: ?SİVAS TARİHİN

KADİM KENTLERİNDEN BİRİSİDİR?

Üniversite Sivas Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adnan Mahiroğulları da, ?Sivas tarihin kadim kentlerinden birisidir; ancak 17. ve 18. yüzyıl Sivas´ın kayıp ve karanlık yüzyılları olmuştur. Ta ki 19. yüzyıl ilk çeyreğine kadar. Sivas´ın makûs tarihi, Sivas´ta 1892´de kurulan, Sivas İdadisi ve Sultanisiyle değişmiştir. Bugün Türkiye siyasetinde, toplumsal yapısında, bilim hayatında potansiyel insan gücü varsa kaynağını hiç kuşkusuz Sivas İdadisi´nde, Sivas Sultanisi´nde aramak gerekir.? dedi.

PÜRLÜ: ?SİVAS KÜLTÜREL

ÇALIŞMALARIN KALBİDİR?

Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi; ?Ahmet Kutsi Tecer gibi büyük değerin Sivas´ta sempozyumda anılması hepimiz için çok büyük mutluluk verici bir olaydır. Ahmet Kutsi, Kudüs´te doğdu ama yıldızı Sivas´ta parladı. İlk şiirleri bildiğiniz gibi Sivas´ta yayımlandı. Sivas kültürel çalışmaların kalbidir.? Programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın, Ahmet Kutsi Tecer´i rahmetle, minnetle ve şükranla andığını ifade ederek yapılan etkinliğin öneminden ve bir değerimizin de bu vesileyle anılmasının öneminden bahsetti.

AYDIN: ?GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE

UZANAN MİRASTIR?

Belediye Başkanı Sami Aydın ise sempozyumun, önemli bir değeri daha iyi anlamasına, daha iyi tanımasına katkı sunması dilek ve temennilerinde bulunarak, ?Elbette şehirlerin, ülkelerin fiziki görünümleri, fiziki alt yapıları her zaman önemli olmuştur. Bundan sonra daha önemli olacaktır ama o ülkelere, o şehirlere asıl kimlik veren, değer katan o şehrin geçmişten günümüze uzanan mirasıdır.? dedi.

KAYA: ?SİVAS, GERÇEKTEN

BİR HAZİNE SANDIĞI?

Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, ?Sivas´ta çalışıyor olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyorum; zira Sivas, gerçekten bir hazine sandığı. Her gün bu sandıktan bir şeyler çıkıp bizi aydınlatarak bize değer katıyor. Sivas, sahip olduğu tarihî ve kültürel değerlerle çok engin bir birikime sahiptir.? ifadelerini kullandı.

Sempozyumun açılış bildirisini sunan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan, ?Biz edebiyat bilimcileri, sosyal bilimciler için çalışma alanı olarak esasen merkezde edebî eserler, sanat eserleri vardır. Ancak bu sanat eserlerini üreten sanatçıların hayatları, biyografileri de bizim için önemlidir; çünkü bir sanatkârın, bir edibin, bir çalışma insanının içinde bulunduğu çevre, sahip olduğu siyaset anlayışı, mensup olduğu din, yetiştiği aile ortamı, aldığı eğitim ve bütün bunların üzerinde topladığı kimliği ve bilgi toplamı onun sanat üretimini etkileyen faktörlerdir. Bu bakımdan biz sosyal bilimciler biyografik çalışmalara önem veririz.? şeklinde konuştu.

Açış konuşmalarının ardından sempozyuma oturumlarla devam edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!