USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Cumhuriyetin Temelini Burada Attık?--Video

?Cumhuriyetin Temelini Burada Attık?--Video

?Cumhuriyetin Temelini Burada Attık?--Video
06-09-2018 07:00
Google News


OĞUZHAN SARZEP

Türkiye Cumhuriyeti´nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi´nin 99. yıl dönümü etkinlikleri ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Atatürk Kongre Müzesi´nde Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından Sivas Kongresi´nin temsili olarak canlandırılmasıyla başlayan program TBMM Başkanvekili Celal Adan, Valimiz Davut Gül, Sivas Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan ve Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın´ın Atatürk Anıtı´na çelenk sunması ile devam etti.

Daha sonra tören programına geçildi. Törende ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım´ın gönderdiği kutlama mesajı okundu.

AYDIN: ?RAHMETLE VE

MİNNETLE ANIYORUM?

Törende konuşan Belediye Başkanı Sami Aydın, başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere bütün şehitleri, gazileri rahmetle ve minnetle andığını belirterek; ?Böyle tarihi bir günde sizlerle beraber olmaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyorum. Öyle bir milletiz ki ecdadımız her yaptıklarıyla bizlere yeni ufuklar açıyor. Öyle ki birinci dünya savaşı sonrasında ülke tamamen işgal altındayken imkanların tamamen tükendiği bir dönemde, bu millet tarihte olduğu gibi yine küllerinden yeni bir Türkiye, yeni bir ülke yaratmak adına bir avuç vatan evladı bir araya gelerek Sivas Kongresini bu tarihi şehir Sivas´ımızda başlatmışlardır. Öncelikle böyle bir ecdadın nesli olmaktan gurur duyduğumuzu hepimiz ifade etmeliyiz. İnanıyorum ki aynı durumla karşı karşıya kaldığımız zaman millet olarak aynı duruşu sergileyeceğiz. Nasıl ki o dönemde mandayı kabul etmemişiz, bugünde aynı şekilde bizden hukuku hiçe sayarak, papazı isteyenlere karşı aynı duruşu sergiliyor olmak bu milletin şanındandır diye düşünüyorum. Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum? dedi.

ÖZYÜREK: ?KONGREDE ÇOK

ÖNEMLİ KARARLAR ALINMIŞTIR?

MHP Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek de, 4 Eylül 1919´da Sivas Kongresinde alınan kararların önemine vurgulayarak; ?4 Eylül 1919´da Sivas Kongresi için toplanan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının yapmış olduğu kongrede çok önemli kararlar alınmıştır. Ülkemizin özgürlüğe kavuşmasında büyük rol oynamıştır. Sivas´ımıza baktığımızda gerçekten tarihimizle övünmemiz gerekiyor. Baktığımız da Selçuklunun eserlerini görüyoruz. Bugün Medresesiyle, Ulu Camisiyle, Hanlarıyla, Konaklarıyla Selçuklunun abidesi var. Hemen arkasında baktığımızda yine Osmanlının buradan geçtiğini görüyoruz. Ama en önemlisi de 4 Eylül 1919´dur. Çünkü ülkemiz işgal altında kuşatılmıştı. Çok yiğit, bozkurt bakışlı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Sivas´taki yapmış olduğu kongreyle beraber ülkemizin gerçekten bağımsızlığını ve geleceği ile ilgili var olmamızı sağlamışlardır. Geçmişiyle övündüğümüz Sivas´ımıza baktığımızda Selçuklu, Osmanlı ve 4 Eylül? Sivas Türkiye´de gerçekten önemli bir şehirdir. Ama bugün baktığımızda Sivas´ımız tarih öncelerini çok arıyor. Bunun için hep birlikte Sivas´ımıza sahip çıkacağız. Yakında okullar açılıyor, okullarımız açıldığında öğrencilerimiz iyi bir eğitim almalı. Ama bugün Türkiye´nin birçok yerine baktığımızda uyuşturucu tacirlerinin okul köşelerinde beklediğini, sokaklarda, restoranlarda çocuklarımızı zehirlediğini görüyoruz. Şimdide gençliğimizi zehirlemek isteyen şerefsiz ve hainler var. Ben buradan sesleniyorum. Sivas´ta bu işe kalkışanlar varsa, buradan Valimize ve Emniyet Müdürümüze sesleniyorum. Bunlara müdahale edilsin. Eğer müdahalede geç kalınırsa bilsinler ki Ülkücü Hareket çıkacak bu şerefsizlerin kafasını gerekirse kıracaktır? ifadelerini kullandı.

EKİNCİ: ?HİÇBİR BASKIYA

BOYUN EĞMEYECEĞİZ?

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci ise, hiçbir baskıya boyun eğmeyeceklerinin altını çizerek; ?4 Eylül ruhuna uygun bir meydanda, 4 Eylül ruhuna uygun bir programla inşallah bugünümüzü kutluyoruz. 99 yıl önce nasıl manda ve himaye kabul edilmediyse bugünde inşallah hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğiz. Bunun için bizim çok çalışmamız gerekiyor, üretmemiz gerekiyor. Ulu Önder Atatürk´ün bizlere bir önerisi vardı. Ülkemizi muhasır medeniyetler seviyesine çıkarmak. Bizlerde ülkemizi daha ileriyle götürmek için var gücümüzle çalışacağız, çalışacağız, çalışacağız? Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetler anıyorum. Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin? dedi.

SOLUK: ?4 EYLÜL 1919 TARİHİ

BİR DÖNÜMÜN NOKTASIDIR?

AK Parti Sivas Milletvekili Habip Soluk da, Eylül 1919 tarihi bir dönümün noktası olduğunu ifade ederek şunları söyledi; ?Misak-ı Milli sınırlarının çizildiği, manda ve himayenin reddedildiği, 4 Eylül Sivas Kongresinin 99. Yıldönümü kutlamalarına hepiniz hoş geldiniz. Türk milleti için tarihte yerini almış olan 4 Eylül 1919 tarihi bir dönümün noktasıdır. Bağımsızlığa ve demokrasiye giden kutlu yolumuzun başlangıcı olan kongrenin bu kadim şehirde yapılması biz Sivaslılar için büyük bir onur kaynağıdır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kongre üyelerini, milli mücadelenin tüm kahramanlarını bağımsızlık uğruna canlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi minnetle, şükranla anıyorum. Türk milleti tarihi boyunca hiçbir zaman esareti kabul etmemiş asil bir millet olmuştur. 1919´da Sivas´ta Kurtuluş Savaşımızın ve Cumhuriyetimizin temeli atılmış, geleceğimizin ufukları çizilmiş, zaferlerimizin ve kurtuluşumuzun planları burada şekillenmiştir. Sivas Kongresi kararları sadece Türk milleti için değil, bağımsızlığını bizden sonra kazanan pek çok devlet içinde ilham kaynağı olmuştur. Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçılarımızı da gönülden ve yürekten kutluyorum.?

DESTİCİ: ?SİVAS KONGRESİ

BİR MİLLETİN KURTULUŞUDUR?

Daha sonra söz alan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise, Sivas Kongresi´nin milli bir kongre olduğunu belirterek; ?Sivas Kongresi bir milletin kurtuluşudur. Bir milletin yeniden adeta doğuşudur. Sivas Kongresi esaretliğe baş kaldırıştır. Hür ve milli iradesi ile işgalciler karşısında dik duruşudur. Cesaret ve umuttan hiçbir şeyi olmayan bir milletin esareti reddedişidir. Kağnıyla cepheye gidilen, askerimizin yarı aç, yalın ayak yaşadığı tüm zorluklara rağmen hedefi ve amacı olan, ´ya istiklal ya ölüm´ diye yola çıkılan o günleri unutmak ne mümkündür. Kurtuluş Savaşını kongrelerimizi ve Sivas´ı unutmak ne mümkündür. Manda ve himayeyi reddedip, ölüme dahi kafa tutan büyük Türk milletini ve Türk askerini unutmak ne mümkündür. Sivas´ı iyi yorumlamak gerekir. Tarihten bu güne kadar ona biçilen değer günden güne artmaktadır. Kadim şehrimiz Sivas ve kadim şehrimizin insanları bugüne kadar bizleri ve milletimizi asla yanıltmamışlardır. Sivas Kongresi kongreler dönemini kapatan en son kongredir. Alınan kararlar bugün hala geçerliliğini sürdürmektedir. Bugün şerefli ve özgür bir şekilde yaşıyorsak, bugün çocuklarımız, evlatlarımız esir bir millet olarak değil, fikri hür bir şekilde yaşayabiliyorsa bu kongrelerin milli mücadele ve bağımsızlıktaki önemini gözler önüne daha güçlü bir şekilde sermektedir. Sivas bizim için ayrı bir yere sahiptir. Sivas dendi mi bizim yüreğimiz bir başka atar. Sivas; Başkanımız, Ağabeyimiz, dava arkadaşımız, canımız, yol göstericimiz Muhsin Başkanımızın memleketi ve bize emanetidir. Sivas bizim memleketimiz, Sivas bizim sığınağımızdır? şeklinde konuştu.

GÜL: ?99 YIL ÖNCEKİ

HEYECANLA KUTLUYORUZ?

Vali Davut Gül ise, Sivas Kongresi´nin 99. yıl dönümünü büyük bir heyecanla kutladıklarını dile getirerek; ?Sivas Kongresinin 99´uncu yıl dönümünü tıpkı 99 yıl önceki heyecanla kutluyoruz. Bize bu kongrede ev sahipliği yaparak kutlama şerefine kavuşturan başta Sivaslı büyüklerimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Sivaslının tarihinde övündüğü en önemli olaylardan bir tanesi kongreye ev sahipliği olmasıdır. Üzerinden 99 yıl geçti, Sivas yine emin şehir Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün dediği gibi. Sivaslılar yine emin insanlar. 99 yıl öncesi ruh neyse Sivas´ta yaşanan ruh yine aynı, Türkiye´de yaşanan ruh yine aynı. Nedir bu? Hiçbir mandayı, hiçbir bağımsızlığımızı etkileyecek gücü kabul etmeme. Nedir bu? Birlik bütünlüğümüzü muhafaza etme, farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul etme. Biz Sivas´ta bunu yaşıyoruz, Türkiye´de bunu yaşıyoruz ve inşallah da öyle yaşatacağız. Allah nice 99 yıllara kavuştursun? dedi.

YILMAZ: ?TÜRKİYE CUMHURİYETİ

İLELEBET PAYİDAR OLACAKTIR?

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz ise, insanların hayatlarında dönüm noktaları olduğu gibi milletlerin hayatında da dönüm noktaları olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; ?4 Eylül 1919 Sivas Kongresi katılımcılarını, temsilcilerini, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm istiklal savaşı kahramanlarımızı saygıyla anıyorum. Allah mekanlarını cennet eylesin. Nasıl insanların hayatlarında bazı dönüm noktaları varsa milletlerin hayatlarında da önemli dönüm noktaları vardır. 4 Eylül Sivas Kongresi de bu milletin dönüm noktalarından biridir. Sivas Kongresi sadece Sivas için değil Türkiye için dönem noktasıdır. Bir ve beraber olmak, bir millet olmak ancak ortak hafızanın yaşatılması ile mümkündür. Bu tür etkinlikler milletlerin ortak hafızasının yaşatılmasına hizmet eder. Sivas Kongresi gibi tarihi olaylar bugünü inşa etti. Millete dayanmayan, toplumun desteğini almayan, milletin gücünü işler hale getirmeyen bir devlet yapısının varlığını sürdürme şansı yoktur. Devletsiz millet olabilir fakat milletsiz devlet olmaz. Bu millet Erzurum ve Sivas Kongresi gibi oluşumlarla millet iradesini ortaya koymayı ve yeni bir devlet kurmayı başardı. Sivas Kongresi´nde alınan kararlardan ?Milli iradeyi hâkim kılmak esastır´ ilkesi bugünde önemini korumaktadır. Milli irade bin yıldır bu topraklarda yaşayan milletin tarihinden, kimliğinden, inancından, kültüründen beslenen bağımsız ve hür iradesidir. Sivas Kongresi´nin ruhu budur. Bu ruha sahip olduğumuz takdirde hiç şüpheniz olmasın tüm gazi ve şehitlerimizin ruhları şad olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır. Sivas Kongremizin 99. Yıldönümü kutlu olsun.?

ADAN: ?SİVAS DİRENİŞİN ŞEHRİ?

Son olarak konuşan TBMM Başkanvekili Celal Adan, 99 yıl evvel bugün, bu milletin istiklali ve istikbali için bir haykırış yükseldiğini ifade etti. Adan şöyle devam etti; ?99 yıl önce milletin istiklali ve istikbali için bir haykırış yükselmiştir. Bu haykırış bütün Anadolu ve Rumeli adına ortaya konmuş bir iradedir. Türk milletini işgalcilere karşı topyekun ayağa kalkmaya çağırmıştır. İşte o ilk sesin yükseldiği yerde, duvarlarında tarihin bir nabız gibi attığı kutlu bir şehirde, direnişin ve dirilişin şehri Sivas´ta olmaktan dolayı mutluyum, gururluyum. Bu anı bana yaşattığı için Cenab-ı Allah´a şükrediyorum. Sivas Kongresi; baştan sona bir destan olan kurtuluş mücadelemiz içinde bir mücevher gibi parıldayan, ayrıca ışığıyla sadece dünü değil, bugünlerimizi hatta yarınlarımızı dahi aydınlatan tarihi bir hadisedir. Bin bir zahmetle Anadolu´nun dört bir köşesinden yollara revan olan; yokluğun, yoksulluğun, tehlikelerin ket vurduğu mesafelerde sayısız badire atlatan vatan sevdalısı bir avuç adam; yiğitlerin şehri, yiğit şehir Sivas´a gelmiştir. Çift başlı kartalın Anadolu´ya gelip konduğu, Selçuklunun tahtını kurduğu, mazinin cesaret ve kahramanlıkla hamurunu yoğurduğu Sivas; Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, kapısını çalan bu vatanperverleri bağrına basmıştır. Bin yıl önce ?Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin töreni kim bozabilir´ diyen 100 yıl önce ?Ya istiklal ya ölüm´ diyen millet teslim olmayacaktır. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarından devraldığımız 2000 yıllık kutlu Türk devletine halel gelmeyecek ve gelecek nesillere emanet salimen aktarılacaktır. Bağımsızlık uğruna ölüme yürüyen 40 Göktürk´ün davasına yeniden ruh üflemiş gibi; 4 Eylül 1919´da saat 15.00´da Sivas Mekteb-i Sultani´sinde buluşan küçük bir grup mücadelenin işaret fişeğini fırlatmışlardır. O mücadeleye gönül verenlerin alın teri, göz nuru ve temiz kanlarından bağımsız Türkiye Cumhuriyeti inşa edilmiştir. Kavgayı karşımızda birleşen 72 buçuk milletin imkanı değil, bu mazlum ve asil milletin imanı kazanmıştır. 99 yıl önce bugün yanan ateş, günümüze dek sönmemiş; bundan sonra da sönmeyecektir. Yarın emaneti bizden devralacak Türk gençliğine hitaben söylenen o anlamlı sözlerdeki gibi ´dahili ve harici bedhahlar´, işin sonundan bedbaht olacaktır. Türkiye ilelebet payidar kalacaktır.?

/resimler/2018-9/5/1425295471402.jpg

/resimler/2018-9/5/1425475471898.jpg

/resimler/2018-9/5/1426091565961.jpg

/resimler/2018-9/5/1426230003717.jpg

/resimler/2018-9/5/1426365004112.jpg

/resimler/2018-9/5/1426486723000.jpg

/resimler/2018-9/5/1427169536046.jpg

/resimler/2018-9/5/1427286254981.jpg

/resimler/2018-9/5/1427385786459.jpg

/resimler/2018-9/5/1429023444354.jpg

/resimler/2018-9/5/1429241101021.jpg

/resimler/2018-9/5/1429349226204.jpg

/resimler/2018-9/5/1429452976543.jpg

/resimler/2018-9/5/1429587195435.jpg

/resimler/2018-9/5/1430209383367.jpg

/resimler/2018-9/5/1430343289901.jpg

/resimler/2018-9/5/1430470165089.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!