USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

DEĞERLER EĞİTİMİNE GEÇMEMİZ GEREKİYOR

DEĞERLER EĞİTİMİNE GEÇMEMİZ GEREKİYOR

DEĞERLER EĞİTİMİNE GEÇMEMİZ GEREKİYOR
07-03-2017 08:39
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

?Başkanlar Konuşuyor? köşemizde siyasi partiler ve sendikaların ardından ilimizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarını konuk etmeye devam ediyoruz. Bugün de köşemizde Sivas Diriliş Derneği Başkanı Fahrettin Yılmaz´ı konuk ettik.

İlimizde eğitim alanında bazı boşluklar olduğunu ve özellikle öğretmenlere söz hakkı vermek amacıyla 2016 yılında Sivas Diriliş Derneği´ni kurdukların ifade eden Dernek Başkanı Fahrettin Yılmaz, kısa süre içerisinde çok önemli çalışmalara imza attıklarını ifade etti.

Öncelikle öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri ve sonrasında öğrencilere daha faydalı olmaları amacıyla yola çıktıkların kaydeden Yılmaz, bu kapsamda Diriliş Sohbetleri programlarını düzenlediklerini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çalışmaları devam eden müfredat değişikliğine de değinen Yılmaz, ?Biz, Diriliş Derneği olarak Müfredat değişikliğini önemsiyoruz. Özellikle de milli ve manevi değerlerin müfredatta yer almasını istiyoruz. Bu doğrultuda müfredatlar millileşmeli diyoruz. Özellikle kendi üyelerimiz içinde de sosyal medyada da çalışmalar yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı değişiklik kapsamında düzenlemeyi halka açtı. Öğretmenlerimizden de, okullarımızdan da halkımızdan da görüş aldı. Biz okul bünyesinde arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalarla bu raporlara katkı sunduk? dedi.

İşte, Sivas Diriliş Derneği Başkanı Fahrettin Yılmaz ile yaptığımız röportaj:

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Fahrettin Yılmaz. 1968 Yıldızeli Sivas doğumluyum. İlkokulu Sivas´ta tamamladım. Ortaokul eğitimimi Almanya´da yaptım. Lise tahsilimi yine Sivas´ta tamamladım. Sonrasında Eskişehir Üniversitesi Eğitim Fakültesini bitirdim. 1992 yılında Adıyaman Kahta´da göreve başladım. Sonrasında Yıldızeli ve Sivas´ta görevimi sürdürdüm. Şuanda da Yavuz Selim İlkokulu´nda müdür yardımcısıyım.

Sivas Diriliş Derneği ne zaman kuruldu?

Bir grup öğretmen, müdür yardımcısı ve okul müdürü arkadaşlarımızla beraber eğitim üzerine neler yapacağımız üzerine uzun istişareler neticesinde, 2016 Ocak ayında derneğimizi kurduk. Eğitimin sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak, eğitimin kalitesi ile öğretmen ve yöneticilerimizin bilgi, birikim ve deneyimlerine katkı sağlayacak çalışmalar yapmaya karar verdik. Eğitimin yanında ülkemizin sorun ve gerçekleriyle yüzleşme ve üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getirme noktasında hiçbir tereddütten kaçmayacağımızı kararlaştırdık. Önceliğimiz kendi eğitimimiz ile toplumsal barışa katkı sağlamak için tüm enerjisini verecek; üretken, enerjik, düşünen, sorgulayan bir diriliş ekibiyle birlik, beraberlik ve sadakat içinde paylaşmayı bilen birbirine kardeş olabilecek bir ruhu bir araya getirip, harekete geçirmek olmuştur.

Dernek olarak amacınız nedir?

Dernek çalışmalarımızla, ulusal ve uluslararası alanda eğitim, kültür, sanat, spor ve sosyal alanlarda faaliyetler göstermek, eğitimcilerin; mesleki gelişimlerine katkı sağlamak ve eğitimcilerin bilgi, kültür ve sanat alanlarındaki üretimlerine destek sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Eğitimde 900 bin çalışan ve 17 milyon da öğrenciyi ilgilendiriyor. Dolayısıyla da bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren bir konu. Biz şunu gördük. Eğitim alanında bir dernek boşluğu vardı. Eğitimle ilgili herkes bir şeyler söylüyordu. Ama eğitimciler en sona konuşuyorlardı. Biz de eğitimdeki bu boşluğu doldurmak için bu derneği faaliyete geçirdik. Eğitimcilerin bir araya geldiği, bilgi ve birikimlerini paylaştığı ve buradan aldığı izlenimleri de okullarına götürdüğü bir dernek kurduk. Yola çıkarken amacımız kendimizi geliştirmekti. Dolayısıyla biz şunu amaçladık. Önce içimizde bir yolculuk yapalım. Yani biz önce kendimizi geliştirelim. Buradan aldığımız bilgi, beceri ve tecrübeleri de öğrencilere götürelim. Bu amaçla önce içimize, sonra işimize bir yolculuk yapalım diye yola çıktık.

Diriliş Derneği olarak sohbet programları düzenliyorsunuz. Bu çalışmanız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Diriliş sohbetleri ile haftalık sohbetler gerçekleştirdik. Sohbet hocalarımız Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenlerinden alanında uzman kişiler tercih ediliyor. Yine toplum tarafından saygınlığı olan kişiler ve resmi kurumlarda çalışan yöneticilerle bu sohbetler gerçekleşmiştir. Bir yıllık süre zarfında 23 diriliş sohbeti gerçekleştirdik. Son dönemlerde yönetim kurulumuzca aldığımız karar doğrultusunda bir hafta ?Diriliş Sohbeti? bir hafta ?Diriliş Okumaları? yapılmaktadır.

2017 yılı itibariyle de Diriliş okumaları programına geçtik. Bu konuda 20 tane kitap belirledik. 15 günde bir kitap okumamız, 15 günde bir de sohbet programı yapacağız. Bu kapsamda ilk 5 kitabımızı bitirdik. Bu doğrultuda yıl içinde okumayı hedeflediğimiz 20 kitabı belirledik. Üyelerimizin hizmetine sunmak için yayınevlerinden doğrudan getirttik. Okuma sonrası haftalık müzakere edilmesini sağlamaktayız. Bugün itibariyle Sezai Karakoç üstadın 5 kıymetli eseri okunup, müzakere edildi.

Diriliş yazıları programı kapsamında 2016 Aralık ayında yönetim kurulu üyemiz Aydın Yılmaz´ın kaleminden Sivas İrade Gazetesinde eğitime dair Diriliş Yazılarımız yayınlanmaktadır. Haftalık köşe yazıları devam etmektedir.

Derneğinizce sürdürülecek çalışma konularınız hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğimizce önümüzdeki süreçte de kurs, seminer, konferans, panel, gösteri, radyo ve televizyon programları gibi eğitim çalışmaları düzenleyeceğiz. Amacımızın gerçekleştirilmesinde her türlü yazılı ve görsel basından istifade edeceğiz. Ayrıca, eğitim ile ilgili yapılan çalışmaları incelemek, görüş ve öneriler sunmak. Halkımızı bilinçlendirmek için kısa metrajlı film, tiyatro, skeç, afişler ve resimler hazırlamak. Amacımıza hizmet edecek vakıf, dernek, resmi ya da özel kurumlarla iş birliği yapıp ortak yapılacak çalışmalarla katkı sunmak. Eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında yarışmalar düzenlemek. İnsani yardım kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak. (İHH, Kızılay vs.) Eğitimcilerin moral ve motivasyonu için piknik, yemek, turizm ve seyahat organizasyonları düzenlemek ve halkımıza, öğrenci ve velilerimize yönelik sergiler açmak hedeflerimizle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İlimizde eğitim kalitelisini artırmak ve eğitimdeki sorunlarla ilgili çalışmanız var mı?

İlimizde eğitimin sorunları ve çözüm önerilerimiz ile ilgili bir rapor hazırladık. 2016 yılının ortasında yakın çalışma arkadaşlarımız ile bir araya geldik ve ilimiz özelinde eğitimin sorunlarını masaya yatırarak rapor hazırladık. Bu raporla ilimiz eğitimin daha ileriye gitmesi için yapılacak tüm somut önerilerimizi sıraladık. İlgili kurum ve kuruluşlar ile kamuoyunun bilgisine sunduk.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müfredat değişikliği konusunda bir çalışma var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Biz, Diriliş Derneği olarak Müfredat değişikliğini önemsiyoruz. Özellikle de milli ve manevi değerlerin müfredatta yer almasını istiyoruz. Bu doğrultuda müfredatlar millileşmeli diyoruz. Özellikle kendi üyelerimiz içinde de sosyal medyada da çalışmalar yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı değişiklik kapsamında düzenlemeyi halka açtı. Öğretmenlerimizden de, okullarımızdan da halkımızdan da görüş aldı. Biz okul bünyesinde arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalarla bu raporlara katkı sunduk. Müfredatı gruplara ayırdık. Yani branşlar bazında ayrı ayrı çalışmalar yaptık. Bu kapsamda kendi değerlendirmelerimizi okullar tarafından bakanlığı sunulan raporlara eklettik.  İnşallah bu değişiklikler olumlu karşılanır. Yani kesinlikle müfredatın millileştirilmesi gerekiyor. Bunda hem fikiriz. Ayrıca müfredatın biraz daha hafifletilmesi gerekiyor. Müfredatımız çok yoğun. Artık değerler eğitimine geçmemiz gerekiyor. Öğrencilere daha çok bilgi ve ders çalışma yerine sosyal çalışmaların da içerisinde olduğu, insani değerlerin içerisinde olduğu maneviyatın ağırlıklı olduğu eğitim sistemine geçilmesi gerekiyor. Bunun yolu da müfredatın hafifletilmesidir. İnşallah Bakanlığımız tarafından bu öneriler hayata geçirilecektir.

Diriliş Derneği olarak sürdürdüğünüz sosyal faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?

15 Temmuz darbe girişimiyle birçok şehit verdik, binlerce gazimiz oldu. Hain FETÖ terör örgütünün darbe girişimi ile canlarımız gitti, kanımız aktı. Sivil Toplum Kuruluşu olarak bu duruma kayıtsız kalamazdık ve nitekim 15 Temmuz Şehitlerini ve Gazilerini unutturmamayı şiar edindik. Bu kapsamda Anadolu Ajansı ve İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile temas kurarak fotoğrafı istedik. Derlediğimiz fotoğrafları matbaa da bastırdık. İlimizde öncü olarak Sayın Valimizin desteği ile halkımıza açık Gök Medresede 2 sergi, 60 ın üzerinde okulumuzda sergimizi açtık, 4 ilçemiz ile Kahramanmaraş ilinde 1 sergi açtık. Onlarca okumuzda 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri köşesi oluşturduk.

Sosyal yardımlar konusunda hep öncü olduk. Birçok organizasyonun içinde olduk. İlimizde bulunan ARİFAN Külliyesi vesilesi ile Van´ da kardeşlerimiz için Kuran-ı Kerim Hediye ediyorum kampanyası ile 100 adet büyük boy Kuran-ı Kerim gönderdik.

Milli Eğitim Bakanlığımız ve İHH protokolüyle devam eden "Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi" var projesine katkı sağladık. Okul yöneticisi üyelerimiz ve öğretmenlerimizle duyarsız kalmadık. Takipçisi olduk. Birçok yetimin duasını aldık.

Yine Suriyeli muhacir kardeşlerimiz okullarımızda kampanyalar yaparak temel gıda maddelerinin karşılanmasında; arkadaşlarımızın girişimleriyle ayarladığımız bir depo sayesinde ihtiyaç fazlası soba, odun, kömür, halı-kilim, battaniye, kanepe, mutfak araç-gereçleri vs. temin edip ulaştırılmasında aktif rol aldık.

Kardeşlik bedel ister dedik ve okullarımızda İHH koordinesinde başlattığımız kampanya ile 6 Tır´a yakın un Halepli kardeşlerimize ulaştırıldı. Tırlarımızın bir kısmı yönetim kurulu üyesi 4 arkadaşımız ile Hatay´ın Reyhanlı İlçesindeki İHH Lojistik merkezine bizzat ulaştırıldı.

Toplumumuz tarafından unutulmaması gerekli tarihi şahsiyetlerin ölüm yıl dönümlerinde onları hatırlatacak afişlerle andık. Terör örgütlerinin eylemlerini şiddetle kınadık, devletimizin ve milletimizin yanında olup, yazılı ve görsel basında sesimizi dik duruşumuzu haykırdık. Şehitlerimize afişlerle taziye dileklerinde bulunduk. Derneğimize üye okul yöneticilerimiz vesilesiyle mevlit programları hazırladık. Kent meydanımızın adının 15 Temmuz Milli İrade Meydanı olması için afiş, televizyon programı, ikili ilişkilerle vs. kamuoyu oluşturduk. Bu kapsamda kent meydanında 15 Temmuz Milli İrade Meydanı olmasına vesile olduk.

Kayak döneminde üyelerimiz ile birlikte fırsat bulduğumuz zamanlarda Yıldız Dağı kayak merkezine gidiyoruz. Yine haftalık Voleybol ile birlik beraberliğimizi pekiştiriyoruz. Zaman zaman derneğimizde çiğ köfte ya da yemek organizasyonlarıyla bir araya geliyoruz. Ramazan´da Diriliş İftarlarımızı yaptık. Havaların uygun olduğu zaman diliminde Diriliş pikniğimiz oluyor. En son yapacağımız çalışmayla diriliş erleriyle beraber birlik ve beraberliği pekiştirecek haftalık yüzme programımız olacak.

15 Temmuz darbe girişiminde Sivil Toplum Kuruluşları arasında ilk olarak sizleri meydanda gördük. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanımızın çağrısına kayıtsız kalmadık ve Cumhuriyet Meydanında eğitimci diriliş erleriyle omuz omuza verip, alanı hiç terk etmedik. Dernek binamızın meydana çok yakın olması nedeniyle diriliş erlerini ağırladık; onların çay, yemek vs. gibi temel ihtiyaçlarını karşıladık. Devletimizin ve milletimizin yanında saf tuttuk, öncü olmaya gayret gösterdik.

Dernek olarak yürüttüğünüz 15 Temmuz sergisi çok büyük ölçüde ilgi gördü. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi sergimiz Sivas Halkımızdan, eğitimci dostlarımızdan, öğrenci ve velilerimizden çok büyük takdir topladı. Sergi için koyduğumuz duygu ve düşüncelerini paylaşan halkımız, Eğitimde Diriliş Derneği´nden övgüyle bahsetmişlerdir. Yine eğitimcilerimiz, velilerimiz ve öğrenciler ile siyasilerin övgüsüne mazhar olduk.

Yerel bir internet sitesinin yaptığı ankette en başarılı STK Başkanı olarak, Eğitimde Diriliş Derneği Başkanımız seçildi. Ekip ruhu içinde kısa zamanda birçok çalışmayı gerçekleştirmiş olmamız takdirle karşılandı. İlimiz eğitiminin sorunları ve çözüm önerileri raporumuz, Vali Sn. Davut Gül tarafından takdirle karşılanmış, kayda değer ilk raporu veren Eğitimde Diriliş Derneği´ ne teşekkür etmiştir.

Önümüzdeki süreçte derneğimizin yapacağı faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?

Diriliş Derneği olarak önümüzdeki süreçte Osmanlıca kursu düzenleyeceğiz. Yine derneğimizin çatısı altında, Diksiyon kursu, Hızlı Okuma kursu, Ebru- Tezhip- Hat Sanatları kursu vereceğiz.

İlimizdeki başarılı öğrencilerimizin katılımlarıyla 15 Temmuz Şehitlerinden Ömer Halis Demir mezarı ve ailesi ziyaret edeceğiz. Geniş katılımlı Eğitim Çalıştayı yapacağız. Yazar Yusuf Kaplan ile salon konferansı tertip edeceğiz. Derneğimiz bünyesindeki eğitimci arkadaşlarımız tarafından Diriliş Tiyatro ekibi kurulacak. Ayrıca yine Atatürk Kültür Merkezi´nde Şiir Dinletisi programı tertip edilecek. Dernek üyelerimiz arasındaki bağları güçlendirmek adına geniş katılımlı piknik organizasyonu tertip etmeyi planlıyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!