USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

DEĞERLERİMİZ KAYBOLUYOR

DEĞERLERİMİZ KAYBOLUYOR

DEĞERLERİMİZ KAYBOLUYOR
16-01-2017 16:32
Google News


AHMET TIRPAN

Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Değerler Eğitimi projesi kapsamında Vefa konusu işlendi. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen ve konuşmacı olarak Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca´nın katıldığı programa öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Program başında kısa bir selamlama konuşması yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy,  Öğrenciler açısından değerler eğitiminin önemine değinerek bunun gelecek nesillere iyi anlatılması gerektiğini belirtti.

Değerler Eğitimi Projesi kapsamında ?Vefa? konusunun gündeme alıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy; ?Eğitim ve öğretimin iki temel ayağı vardır. Bunlardan biri eğitim diğeri de öğretimdir. Öğretim aşaması okullarımızda öğretmenlerimiz özveriyle çalışarak, müfredatı tamamlayarak sizlere gerekli donanımı vermeye çalışıyorlar. Bunun yanı sıra da okullarımızda hem Bakanlığımızın tavsiyesi doğrultusunda hem de Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yapmış olduğu proje ve çalışmalarla ?Değerler Eğitimi´ni sizlere vermeye, değerlerimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Biz biliyoruz ki değerlerinden yoksun olan bir milletin tarihinden ve geleceğinden endişesi ve sıkıntısı vardır. Bundan dolayı hem belli bilim faaliyetlerinde bulunurken hem de kendi kültürümüzü ve değerlerimizi mutlaka çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda cömertlik ve dostluk gibi değerlerimizi gündeme aldık. Bu ayın konusu da ?Vefa´dır. Konumuz hepimizi çok yakından ilgilendiriyor. Vefalı olmak için öncelikle vefayı anlamamız gerekiyor. Bu konu hem ilköğretim, hem ortaöğretim hem de lise öğrenimi gören öğrencilerimizi yakından ilgilendiriyor? şeklinde konuştu.

VEFA İLK ÖNCE

KİME OLMALIDIR?

Milli Eğitimin projesi kapsamında ?Vefa? konusunda öğrencileri bilgilendiren Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, günümüzde bütün değerlerin kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi. Değerler Eğitimi projesinin kültürel değerler açısından önemli bir çalışma olduğunu belirten Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca; ?Vefa dediğimiz zaman aklımıza eskiler ?kadir kıymet bilmektir, nankörlük etmemektir, nimete teşekkür etmektir´ demiştir. Bugün Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve Bakanlığımızın hazırlamış olduğu bu çalışma büyük bir eksikliği tamamlamak adına yapılan fedakârlık ve vefadır. Zira bütün değerlerimiz yavaş yavaş kaybolurken, en son kaybolmaya yüz tutanda vefa ve vefa duygusudur. Vefa ilk önce kime olmalıdır diye kendimize sorduğumuz zaman ilk önce yaratıp yaşatan Cenab-ı Hakka ve onu elçi olarak seçip alemlere rahmet olarak gönderdiği peygamber efendimize, sonra anne - babaya, yakın akrabaya, dostlara, komşulara, yaşadığın şehre ve vatanadır? ifadelerine yer verdi.

?HAYATTAKİ ROLÜNÜZÜ

İYİ OYNAYIN?

Öğrencilere önemli uyarılarda bulunan Karaca; ?Yaratılışımıza ve hayatımıza baktığımız zaman şu soruyu sorarak başlamamız gerekiyor. Ben kimim? Niçin yaratıldım? Niye varım bu dünyada? Hepiniz bir rol içerisinde hayatta yerinizi aldınız bu nedenle hayattaki rolümüzü iyi oynamalısınız. Sizin bugünkü rolünüz öğrenciliktir. Derslerde başarılı olmak, ailenize, etrafınıza, çevrenize zarar vermeden kendinize bir hayat hazırlamalısınız. Bunlar içerisinde bir de Allaha karşı vefa borcumuz vardır. Allah ki bizim her şeyimizi yaratan, hayatımızı düzenleyen, gün ve gün bizi tekrar hücrelerimizden yaratan, her gün uyuduğumuzda ertesi gün bizi uyandıran ve her şeyi tanzim eden düzenleyen bir Rabbimiz var. Bunun için her şeyde onu görmek, her şeyde onu bilmek ve her şeyden çok onu sevmek gerekir. Çünkü sevgi öyle bir şey ki, her şeyin bir tartısı ölçüsü ve mizanı vardır. Sevginin tartısı fedakârlıktır? dedi.

?GÜNÜMÜZÜN EN BÜYÜK

TEHLİKESİ TEKNOLOJİ?

İnsanların teknolojiyi yöneten olması gerekirken, teknolojinin kölesi olduğunu kaydeden Vakıflar Bölge Müdürü Karaca; ?Bugün ve dün Dünya´da çeşitli elemanlar, enstrümanlar ve dünyaya olan bağlılığımızı artıran şeyler vardı. Bugün sizin için ve bizim için en büyük tehlike ise teknolojidir. Efendisi olmamız, yönetmemiz gereken teknoloji bizi Allah´tan uzaklaştırıyor ve artık teknolojinin ve sanal âlemin köleleri durumuna geldik. Eve girdiğiniz zaman koşar adımlarda tabletlerinizi açmaya gidiyorsunuz. Öyle büyülenmişsiniz k, öyle etkilenmişsiniz ki hatta evinize gelen misafirlerin bile farkında değilsiniz. Bazen teyzeniz ya da halanız size nasılsın diye seslenir. Verdiğiniz cevap sadece ?iyi´ demek oluyor. Derslerin nasıl derler ?iyi´ dersiniz. Kısa yanıtlarla geçiştiriyorsunuz. Farkında olmadan yalnızlaştırılıyoruz şu anda biz. Farkında olmadan bir şeylerden uzaklaştırılıyoruz. Bırakın Allah´ı hatırlamayı kendi hayatımızı unutuyoruz. Kendi hayatımızı niçin yaşadığımızı unutuyoruz? şeklinde konuştu.

?AİLENİZLE VAKİT GEÇİRİN?

Gençlerin anne ve babalarıyla gerçek manada sohbet etmediğini ifade eden Vakıflar Bölge Müdürü Karaca; ?Mezarlıklara idareci olarak baktığımda çocukları ve gençleri izleme fırsatım oldu. Mezar başında anneciğim, babacığım sana doyamadım diyen gençler gördüm. Doyamazsın tabii ki, oturmadın, yaşamadın beraber. Sadece kalıp olarak eve girip çıkıyorsun. Tabi buna bizim de katkımız var. Büyükler olarak biz bunu ayarlayamadık. Bunun kotasını ve sınırını belirleyemedik. Bundan dolayı da bugün yazarın biri ?akıllı telefonlar çıktı, aptal insanlar çoğaldı´ diyor. Allah´ı unutturan bu şeylerden biraz uzak durup yeniden kendimize gelmeliyiz. Ayaklarımızı yere basmak durumundayız? dedi.

?GENÇLERİMİZE AYAK

OYUNU YAPILIYOR?

Peygamber sünnetinin, hayatının, yaşam tarzının gençlere iyi anlatılması gerektiğini anlatan Vakıflar Bölge Müdürü Karaca; ?Günümüzde gençlerimize ayak oyunu yapanlar, Kur-an bize yeter diyenler var. Sebebi Kur-an´ı kaldıramayacaklarını, yok edemeyeceklerini anlayan çeşitli projeciler Hazreti Muhammet´in (SAV) hayatını gençlerin hayatından çıkarırsak böylece bu nesle dinini unuttururuz dediler. Benim hocalarımdan Lütfü Hoca diyor ki; ?Sünneti Muhammet olmadan Ümmeti Muhammet olmaz.´ Peygamber sünnetini, hayatını, yaşam tarzını çocuklarımıza öğretmediğimiz, gençlerimiz öğrenmediği zaman Müslümanlığın yavaş yavaş sallandığını görürsünüz. Kavramsal olarak sadece Kur-an´a a öğrenmek yeterli değil? ifadelerine yer verdi.

 ?ANNE VE BABANIZLA SOHBET EDİN?

Aile içerisinde sohbet etmenin önemli olduğunu kaydeden Vakıflar Bölge Müdürü Karaca; ?Ailenizde sohbet metodunu geliştirmeniz için sofrada buluşun. Sabah kahvaltısında ya da akşam yemeğinde göz göze gelin. Anne ve babalarınızla sohbet edin. Okulda yaptıklarınızı anlatın, derslerinizden bahsedin. Böylece aile içerisinde yeniden varlığımızı hissedebiliriz. Anne işe koşuşturuyor, siz de bilgisayar başında zaman geçiriyorsunuz. Ev içerisinde birbirinizi sindiriyorsunuz. Bu kesinlikle çok yanlış, aile içerisinde sohbet etmek önemlidir. Ailenizle birlikte seyahate tatile çıkın. Anneler seyahatte çocuğunun kimliğini tanır. Çocuklar da annesini daha yakından tanır. Kişiler yolculukta, alışverişte ve komşulukta birbirlerini tanırlar. Muhabbet ve sohbeti geliştirmenin en güzel yollarından biri de aynı seccadede buluşmaktır. Allah´a el kaldırıp birlikte dua edin, birbirinize dua edin. En çok ihmal ettiğimiz şey ailelerin birbirine dua etmemesi. Dışarıdan biri geliyor bize dua ediyor, biz de ona dua ediyoruz ama aile içerisinde birbirimize dua etmiyoruz. Sığınacağınız en önemli yer ailedir. Bu nedenle kıymetini iyi bilmeliyiz? diyerek konuşmasını tamamladı.

Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca´nın konuşmasının ardından Cumhuriyet İlkokulu ve Halis Gülle Anadolu Lisesi öğrencileri türkü ve şiir dinletisi düzenledi.

DERECEYE GİREN OKULLARA PLAKET

Ayrıca Değerler Eğitimi Projesi kapsamında 350 okul arasında yapılan yarışmalarda birinci olan Kongre İlkokulu ödüllendirildi. Kongre İlkokulu Müdürü Osman Bulut plaketini Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın´dan aldı. ?Nezaket ve Görgü Kuralları? konusunda yaptığı çalışmalarla birinci olan Ülkü İmam Hatip Ortaokulu ve Yıldızeli Yavu Fahrettin Arar Çok Programlı Anadolu Lisesi de ödüllerini aldı. Ülkü İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Bülent Şimşek´e Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Yıldızeli Yavu Fahrettin Arar Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Ali Işıkver´e plaketini de İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy verdi. ?Cömertlik ve Kanaatkârlık? konusunda yaptığı çalışmalarla birinci olan Ulaş Yenikarahisar Mehmet Ali Demet İlk ve Ortaokulu da ödüllendirildi. Okul müdürü Yusuf Uzun´a plaketini Milli Eğitim Şube Müdürü Anakız Yörük verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!