USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Devir yönetim değil yönetişim devridir

Devir yönetim değil yönetişim devridir

Devir yönetim değil yönetişim devridir
29-07-2017 05:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği Sivas Şube Başkanı Av. Mustafa Coşkun, Sivas Belediyesi tarafından ilimiz genelinde yapılan yol ve kaldırım çalışmaları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Coşkun ?Son aylarda Sivas´ta kaldırımların yenilenmesi ile ilgili olarak yoğun bir çalışma yapılıyor. Biz de şehrimizle yakından ilgili olan bir STK olarak konuyu takip ediyoruz. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki şehrimiz için bir çivi dahi çakandan Allah razı olsun. Şehrin imarı, yaşanabilir hale getirilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor? dedi.

KALDIRIMLARDAKİ                                 

AĞAÇLAR NEDEN ÖNEMLİ?

Şehrimizde kaldırımlar yenilenirken ağaçların da kesildiğini belirten Coşkun, ?İlk olarak bu durumu Kazancılar Caddesinde gözlemledik. Cadde üzerinde bulunan kaldırımlarda ne kadar ağaç varsa kesildi. Vatandaşlar yeni ağaçların dikilmesini beklerken kaldırım zemininin tümüne beton döküldüğünü görünce hayal kırıklığına uğradılar ve tepki göstermeye başladılar. Ağaçlar kesilirken sabahın erken saatleri tercih ediliyor ve vatandaşların tepki göstermesinin önüne geçiliyordu. Belediyede görevli ve yetkili insanlar bu durumu açıklarken ?kaldırımlar yayaların, üstelik mevzuat gereği görme engelli vatandaşlarımız için yürüme yolu ayırmamız gerekiyor.? Bu durumda ağaçlara yer kalmıyor gibi izahlar yapıyorlardı. Ancak bütün bu söylemler vatandaşımızı iknaya yeterli olmuyor? ifadelerini kullandı.

HATADAN DÖNMEK FAZİLETTİR

Son yıllarda nerede bir kaldırım çalışması olsa herkeste ağaçların kesileceği korkusu ve endişesinin görüldüğünü kaydeden Coşkun, ?Kepenek Caddesinde başlatılan çalışmalarda aynı şekilde devam ediyor. Önce ağaçlar kesildi, sonra ise beton dökülerek yeni kaldırım taşları döşenmeye başladı. Yöneticilerimiz halkın sesine kulak vermelidir. Eleştirileri, önerileri dikkate almalıdır. Bizlerde yöneticilerimizi zamanında uyarmalı, düşüncelerimizi açıkça ve samimiyetle ifade etmeliyiz. Yöneticilerimiz de halkımızla ve STK´larla daha çok istişare etmeli, projeler daha taslak halinde iken paylaşılmalı ve müzakere edilmelidir. Gerekirse oylama yapılmalı, sürekli olarak şehrin nabzı tutulmalıdır. Devir ?Yönetim? değil ?Yönetişim? devridir? diye konuştu.

Coşkun, şunları kaydetti:

?Bundan sonra yapılacak kaldırım çalışmalarında mutlaka ağaç dikilecek Kazancılar Caddesi üzerindeki kaldırımlara da ağaçların dikilmesi planlanıyor. Ayrıca Eğri Köprü mahallesinde yapılan kavşak, yol ve kaldırım çalışmaları sırasında da ağaçlar ihmal edilmişti. Eğri Köprü Kavşağından Fen Lisesine giden yolun her iki tarafına da ağaç dikileceğini öğrendim. Bunlar güzel şeyler inşallah devamı gelir ve bütün kaldırım çalışmaları sırasında ağaçlar ihmal edilmez.

Evliya ve Saray Bosna Caddelerinde yapılan yol ve kaldırım çalışmaları sonucu da ağaçların epeyce azaldığını görmüştük. Bu caddelerin görünümünü düzeltmek bakımından ağaç olmayan kısımlara mutlaka ağaç dikilmeli, eksiklik tamamlanmalıdır. Çürüyen, hastalanan, ömrünü doldurmuş ağaçlar elbette sökülebilir. Ama yerlerine mutlaka daha nitelikli, güzel görünümlü ve bu amaçla özel yetiştirilmiş ağaçlar dikilmelidir. Bu konuda daha tecrübeli olan belediyelerden bilgi alınarak uygulamalar yapılmalıdır. Mümkün olduğunca hem kaldırımlara hem de yolların orta refüjlerine ağaç dikilmelidir. Gezdiğimiz birçok şehirde bırakın ana caddelerini, sokaklarında bile kaldırımların ağaçlandırıldığını görüyoruz. Sivas´ta son yıllarda bu konuda yapılan yanlış uygulamalardan geri dönülmesinden memnuniyet duyuyoruz.?

İMAR PLANLARI YANLIŞLARLA DOLU

Sivas´ın imar planı ve yerleşim düzenindeki yanlışlardan dolayı da bu sorunların oluştuğunu vurgulayan Coşkun devamlar şunları söyledi:

?Gerek ülkemizde gerekse dünyanın birçok ülkesinde eski şehirlere dokunulmaz, yeni yerleşim yerleri oluşturulur ve yeni ihtiyaçlara göre imar planları yapılır. Sivas´ta ise tam tersine, ne yapılmak isteniyorsa tarihi merkezde ve eski mahallelerde yapıldı. Binlerce ahşap ev yıkıldı, apartmanlara dönüştürüldü. Şehrin kimliği büyük oranda kayboldu. Ayrıca ?bitişik nizam? uygulaması nedeni ile binalar arasında boşluk bırakılmadı. Yanlış imar uygulamaları sonucu kaldırıma sıfır binalar yapılınca yeşil alanlar için yer kalmadı. Bu sebeple de kaldırımlara dikilen ağaçlar daha fazla önem kazandı. Caddelerde tek yeşilimiz kaldırımlara dikilen ağaçlar oldu. Özellikle yaz mevsiminde yolda yürüyen insanımız için bu ağaçların gölgesi büyük önem arz ediyor. Esnafımız dükkânının önünde bir yeşillik, gölgelik olsun istiyor.

Sivas´ımız daha yeşil olmalı mahalle aralarında daha fazla büyük ölçekli bölge parkları yapmalıyız. Şehrimizin değişik kısımlarında şehir parkları oluşturmalıyız. Biz MÜSİAD olarak Kabakyazısı ve Temeltepe´de bulunan askeri tesislerin ilçelere nakledilmesini ve bu arazilerin Paşabahçe´ye kadar büyük şehir parkı olarak düzenlenip içinde çok amaçlı tesislere ve kamplara yer verilmesini öneriyoruz. Bütün sokakları, caddeleri ve yolları ile yeşil bir Sivas olmalı. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda başlatılan  ?Yeşil Kuşak Projesi? hızlandırılmalı ve Sivas merkez ve ilçelerin tamamında daha geniş alanlara yayılmalıdır.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!