USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

DONER SERMAYE´YE ´DONERLi´ TEPKi

DONER SERMAYE´YE ´DONERLi´ TEPKi

DONER SERMAYE´YE ´DONERLi´ TEPKi
16-01-2018 06:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ
Sağlık-Sen üyeleri, döner sermaye sistemini protesto için vatandaşlara döner ikram ederken, üyelerine ise boş ekmek dağıttı. Sivas Numune Hastanesi önünde toplanan grup adına basın açıklaması yapan Sağlık-Sen Sivas Şube Başkanı ve Memur-Sen Sivas İl Temsilcisi Efe Zileli, sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık çalışanlarının iş yükü noktasında motivasyon ve verimliliğini sağlamak amacıyla döner sermaye ek ödeme uygulamasının hayata geçirildiğini söyledi.
Döner sermaye sistemini eleştiren Zileli, "Sağlık çalışanları üzerinde yaptığımız anketlerin neredeyse tamamında çalışanların en çok şikâyet ettikleri husus, adaletsiz döner sermaye dağıtımıdır. Hekimlerde, azalan kaynaklar ve sistemin rekabeti teşviki nedeniyle iş barışı bozulmuştur. Hekim dışındaki sağlık hizmetleri, genel idari hizmetler, teknik hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfı personelinin neredeyse tamamı sabit üstü ek ödeme alamaz duruma gelmiştir" diye konuştu.
Son yıllarda hastanelerin gelirlerinin, sunulan hizmetin sayısal verilerinin arttığını, buna karşılık sağlık çalışanlarının elde ettikleri döner sermayenin artamadığını, hatta geriye gittiğini savunan Zileli, çalışanların neredeyse tamamının memnuniyetsiz olduğu döner sermaye sisteminde köklü değişikliklere gidilmesi gerektiğini vurguladı.
Zileli şöyle devam etti:
Dağıtılabilir döner sermaye hesabında hastanenin gelir tahakkuk tutarı yani hastanenin toplam geliri temel ölçüttür ve bu tahakkuk tutarı da mevcut SUT fiyatlarına göre faturalandırma rakamlarından oluşmaktadır. Yani SUT fiyatları artmazsa dağıtılabilir döner sermaye tutarı da şimdi olduğu gibi artamaz. Diğer temel neden ise sağlık tesislerinin döner sermaye bütçesindeki aşırı yüktür. Bunlardan bazıları ise giderek artan hizmet alım giderleri, kadroya geçmelerine rağmen döner sermaye bütçesinden maaş alan çalışanlar, Hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK payı vergileri, 375 sayılı KHK uyarınca ödenen sabit ek ödemeler, sabit ek ödemenin üzerinden ödenen gelir vergileri, özellikle 663 sonrası daha da artan standartlar ve kurumsal performans amaçlı hastane altyapı giderleri, dava masrafları ve giderek artan tıbbi cihaz, sarf malzeme ve ilaç giderleridir. Nerdeyse tüm gelişmiş ülkelerle baş başa yarışmasını sağlayan, sağlık sitemimizin mimarları hizmetlisinden, hemşiresine, ebesinden sağlık memuruna, teknisyeninden hekimine kadar gecesini gündüzüne katarak fedakârca çalışmaktadırlar.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan´a seslenen Zileli, "Çalışanların nerdeyse tamamının memnuniyetsiz olduğu döner sermaye sisteminde köklü değişikliklere gidilmesi gerekmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır. Döner sermaye havuzunu Hekim, Yardımcı sağlık çalışanları ve Genel idari hizmetler olarak üçe ayrılmalıdır. Dağıtılabilir döner sermaye tutarların da altı ayda bir artırılması için mevzuat değişikliği yapılmalıdır" dedi.
Sağlık-Sen Şube Başkanı Zileli şunları kaydetti:
Döner sermaye bütçesinden maaş alanlar genel bütçeye geçirilmelidir. Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması sağlanmalıdır. Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi sağlanmalıdır. Hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK payı vergilerinin kaldırılması ve büyük onarım giderlerinin genel bütçeden karşılanması gibi önlemlerin acilen hayata geçmesi gerekmektedir.  
Bunların hayata geçmesi sadece sağlık çalışanlarının hak ettikleri ek ödemeyi alması için değil şu an borçluluk süreleri 200 günlere ulaşmış kamu sağlık tesislerinin de hayatını devam ettirebilmeleri ve sağlık sisteminin finansal sürdürülebilirliği için önemlidir.  Bu süre zarfında en azından döner sermaye komisyonları ve yöneticiler mali disiplini çalışanlar üzerinden sağlamamaları ve dağıtılabilir döner sermaye tutarı hak ettiğimiz en üst seviyeden ödenmesi sağlanmalıdır.  Bu duygu ve düşüncelerle sağlık çalışanlarımızın alamadığı dağıtılabilir döner sermaye dağıtımı için döner sermaye tezgâhına geçiyoruz."
Açıklamanın ardından Zileli, boş döner ocağı başında, daha önceden hazırlanmış ekmek arası dönerleri vatandaşlara ikram ederken, üyelerine ise boş ekmek dağıttı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!