USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

DÖVİZDEKİ ARTIŞ ESNAFI ZORA SOKTU

DÖVİZDEKİ ARTIŞ ESNAFI ZORA SOKTU

DÖVİZDEKİ ARTIŞ ESNAFI ZORA SOKTU
01-02-2017 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

?Başkanlar Konuşuyor? köşemizde siyasi partiler ve sendikaların ardından Meslek Odalarını konuk etmeye devam ediyoruz. Bu alanda bugünkü konuğumuz ise Sivas Tesviyeciler ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Demirgil oldu.

Sanayi esnafının sıkıntıları ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Demirgil, geçtiğimiz yıl yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin ilimiz esnaf ve sanatkarını önemli ölçüde etkilediğini ifade etti. Yaz aylarında istediği iş potansiyelini yakalayamayan esnafın kış aylarını da zorlu geçirdiğini belirten Demirgil, 2017 yılının ilimiz ve esnafımız adına daha verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Demirgil, darbe girişimi ve esnafın mağduriyetini şöyle ifade etti:

?2016 yılı maalesef esnaf ve sanatkarlarımız için çok da iyi geçti diyemeyiz. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi yaz aylarını bekleyen esnafımızın büyük ölçüde zarar etmesine neden oldu. Çünkü özellikle ilimizde oto sanatkarları, esnafımız İstanbul ve İzmir başta olmak üzere il dışından Sivas´a gelen hemşerilerimizden önemli düzeyde bir kazanç sağlıyorlar. Yani esnafımız yaz aylarında yaptığı kazançla kış aylarını rahat geçiriyor. Ama geçtiğimiz yıl darbe girişimi nedeniyle il dışından fazla hemşerimiz gelmediği için bu durum kış aylarında esnafın zor duruma düşmesine neden oldu. Yine darbe girişimi nedenyile bir çok kurumda devlet memurlarımızın izinleri iptal edildi. Onlar da memleketlerine gelemediler. Bu nedenle geçtiğimiz yıl esnafımız adına zor geçti. Ama tabi ki bunlardan da önemlisi ülkemizin birlik ve beraberliğiydi. Biz ülkemizin bütünlüğünü bozmak isteyenlere fırsat verilmediği için bu çektiklerimizi zarar olarak da görmüyoruz. Yaşadığımız bütün kayıplar ülkemizin birlik ve beraberliği adına helali hoş olsun.?

DÖVİZDEKİ ARTIŞ

ESNAFI ZORA SOKTU

Yaşanan terör olayları ve döviz kurlarında yaşanan artışın esnafı etkilediğini belirten Demirgil, esnafların aldığı parça ve malzemeleri dolar ve euro üzerinden aldığını ancak bunu vatandaşa yansıtamadığı için de zarar ettiğini ifade etti.

Tesviyeciler ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Demirgil, ?2017 yılının ilimiz ve esnafımız adına daha verimli geçmesini temenni ediyorum. Ama dış ülkelerle yaşanan sıkıntılar ve özellikle Dolar ve Euro´daki artışlar nedeniyle esnaf zor bir döneme girdi. Çünkü esnafımızın getirttiği ürünlerin tamamı dolar ve euro üzerinden satışı yapılıyor. Esnaf bu artışı vatandaşa yansıtamadığı için de zarar etmiş oluyor. Dolar üzerinden satışı yapılan malzemelerin fahiş artışı esnafı çok zor duruma düşürdü. Şimdi esnafımız ürünü dolar üzerinden alıyor ama vatandaşa bunu TL bazında yansıtıyor. Dolayısıyla vatandaş sermayeden yemek zorunda kalıyor. Ama 2017 yılının geçtiğimiz yıla oranla daha rahat geçeceğine inanıyoruz. Özellikle bu yıl içerisinde terör olaylarının daha aza ineceğine inanıyoruz. Durum böyle olunca il dışından ve yurt dışından ilimize daha fazla insan gelecektir. Dolayısıyla esnafımızda bir nebze olsun rahatlayacaktır. Özellikle yaz aylarında ilimize gelen gurbetçiler sadece sanayi esnafımızı değil, ilimizin hemen her sektöründe önemli rol oynuyorlar? diye konuştu.

BATTA ÇIKTI PROJESİ ESNAFIN

İŞ HACMİNİ DÜŞÜRDÜ

Sivas Belediyesi tarafından geçtiğimiz aylarda Halfelik bölgesinde bir battı çıktı projesinin hayata geçirildiğini ifade eden Demirgil, bu projede Ata Sanayiye geçiş verilmediği için buradaki esnafın ortalama yüzde 40 oranında iş hacminin düşüş göstermesine neden olduğunu belirtti.

Demirgil şöyle devam etti:

?Şuanda Ata Sanayi Sitesinin en büyük problemlerinden bir tanesi halfelik battı çıktı projesidir. Bu proje yapılırken, Ata Sanayi esnafı düşünülmedi. Bugün Atatürk Caddesi´nden gelen bir vatandaşımız Ata Sanayi´ye gelebilmek için labirent gibi yollardan geçmesi gerekiyor. Buraya geliş yolunun uzaması nedeniyle de birçok esnaf diğer sanayi sitelerine gidiyor. Bu da esnafımızın iş hacmini ortalama yüzde 40 oranında düşmesine neden oldu. Bu proje hayata geçtiğinde esnaf ve sanatkarımız bize gelerek, sıkıntılarını dile getirdiler. Bizde Belediye Başkanımızla görüşerek, sanayi esnafının sıkıntılarını dile getirdik. Ancak Başkanımızın bize cevabında aracını tamir ettirecek vatandaşın her türlü sanayi sitesine gitmek zorunda olduğunu ifade etti. Ancak her sanayi esnafının  belirli bir müşteri potansiyeli vardır. Esnaf için önemli olan günübirlik dediğimiz esnafların işini yapmaktır. Bu durum özellikle Ata Sanayinde bulunan oto yıkamacı arkadaşlarımızın işlerini etkiledi. Çünkü bu gibi yerlerin belirli müşterileri azdır ve bu esnafımız günübirlik müşteriyle işi götürür. Bu yapılan düzenlemelerden dolayı en fazla etkilenen sektör oto yıkamacılar oldu. Bu projede sanayi esnafı unutuldu mu yoksa unutulmak mı istendi biz bunu tam anlamıyla bilmiyoruz. Yani biz gerek oda olarak gerek sanayi esnafı olarak Belediyemizin bu çalışmayı yapmadan önce buradaki insanlarla istişare yapmalarını isterdik.?

SEYFEBELİ SANAYİ

SİTESİNDE ACELE EDİLİYOR

Sivas´ta Seyfebeli Sanayi Siteleri projesini desteklediklerini belirten Demirgil, bu projede acele edildiğini belirtti. Şuanda 4 Eylül Sanayi Sitesi´nde yapılaşmanın devam ettiğini belirten Demirgil, bu sanayi sitesinin şuan için fazlasıyla ihtiyaca cevap verdiğini hatırlattı.

Demirgil, ?Şimdi Seyfebeli bölgesine yeni bir sanayi sitesi yaparak, bütün sanayi sitelerinin bu laanda toplanmasıyla ilgili bir proje var. Günümüzde artık eski sanayi ile Ata Sanayi artık şehrin içerisinde kaldı. Bunun yanı sıra 4 Eylül Sanayi Sitemizde yeni bir yapılanma var. Burada yeni dükkanlar açılıyor. İl dışından gelen vatandaşlarımızın 4 Eylül Sanayi Sitesindeki yapılaşmanın diğre birçok ile oranla çok iyi olduğunu ve düzenli bir yerleşiminin olduğunu ifade ediyorlar. Şehir merkezinde ikamet eden vatandaşlarımızda şöyle bir durum var. Sanayi sitesinin daha temiz ve daha düzgün olmasını istiyorlar. Ama bizim dükkanlarımız bir konfeksiyorn mağazası gibi gösterişli olamaz. Bizim dükkanlarımızda imalat yapılıyor, araç tamirleri yapılıyor. Yani bizim dükkarlarımızda diğer dükkanlar gibi lüks bir görünüm olması imkansız. Bu nedenle sanayi dükkanları genelde bir harabe gibi lanse ediliyor. Sanayideki dükkanları eleştirenlerin Ankara ve İstanbul gibi diğer illerdeki sanayi sitelerini gezmelerini istiyorum. Şuan bizim sanayi sitelerimizin büşükşehirlerdeki sanayilerle hemen hemen aynı düzeyde? şeklinde konuştu.

Demirgil şunları kaydetti:

?Şimdi Seyfebeli Sanayi Projemiz tabiki ilimiz adına büyük önem arz ediyor. Ancak ben şahsi olarak bu projede biraz acele edildiğini düşünüyorum. Çünkü şuanda halen 4 Eylül Sanayi Sitesinde yatırım yapılıyor. Burada yeni dükkanlan hizmete açılıyor ve buradaki dükkanlarımızın büyük çoğunluğu da yeni binalar. Yani buradaki sanayi sitesi artık Sivas´a yetmese veya artık bu binalar ekonomik ömrünü tamamlamış olsa o zaman acilen Seyfebeli Sanayi Sitesine taşınalım diyebiliriz. Şimdi eski sanayi sitemizi kaldırıyoruz. Buradaki birçok esnafımız kredi çekerek, borca girerek, 4 Eylül Sanayi Sitesi´nden dükkan aldı. Bu insanlar şimdi burada çalışarak, dükkanın borcunu ödüyor. Şimdi önümüzdeki yıllarda bu esnafımız bu dükkanın borcunu bitirecek. Ondan sonra da Seyfebeli Sanayi Sitesi´ne taşınıp oranın borcunu ödemeye başlayacak. Bu durum esnafın belini büküyor. Esnafın ömrü dükkanlarının borcunu ödemekle geçiyor. Durum böyle olunca da esnaf kendini geliştiremiyor. Dükkanını yenileyemiyor. Kullandığı makineleri veya ekipmanlarını değiştiremiyor. Yani bizim esnafımız kendini yenilemek için harcayacağı parayı dört duvara harcıyor. Biz sanayi sitelerinin taşınmamasından yana değiliz.?

MESLEK LİSELERİNİN

TAŞINMASI FİKRİ

TEKRAR DÜŞÜNÜLMELİ

Meslek Liselerinin Seyfebeli Sanayi Sitesinin olduğu alana taşınması fikrinin tekrar düşünülmesi gerektiğini belirten Demirgil, şuanda OSB civarındaki okullarda bile öğrenci bulmakta sıkıntı yaşandığını belirtti. Sektörde kalifiye eleman bulmakta da zorluk çektiklerini belirten Demirgil, okulların taşınmasının sektöre ciddi anlamda zarar vereceğini belirtti.

Demirgil, ?Günümüzde kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bununla birlikte Meslek Liselerinin taşınacağını öğreniyoruz. Bizim fikrimiz bu okullarımızı Seyfebeli´ne götrüdüğümüz zaman bu okullarda okuyacak öğrenci bulamayız. OSB civarındaki okullarda bile öğrenci bulamıyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımız Seyfebeli´nde yapılacak olan okula nasıl çocuğunu gönderecek. Öğrencinin oraya gitmesi ulaşım ve yemek masrafları bakımından aileye ek bir külfet getirecek. Doğal olarak ailede çocuğunu daha yakın okullara göndermek isteyecektir. Ben buradan Sayın Valimiz ve diğer yetkililere seslenmek istiyorum. Bu okullarımızın Seyfebeli´ne taşınması fikri tekrar düşünülmesi gerekir? dedi.

Tesviyeciler ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Demirgil sözlerini şöyle tamamladı:

?Diğer taraftan ilimizde artık konut satışlarına çok fazla ağırlık veriliyor. Ticari alanlar ihmal ediliyor. Ben nacizane şunu tespit ettim. Ekonominin dönmediği yerlerde dükkan ve ev fiyatlarında çok büyük oranda artış yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda Kars´a gitmiştim. Ordada Sivas´taki İstasyon Caddesi gibi bir Cumhuriyet Caddesi var. Arkadaşım orada bana bir daire gösterdi ve dairenin fiyatının 3 Milyon Dolara satıldığını söyledi. Hadi İstanbul´da boğaza karşı bir ev alırsın onu anlarım da Kars´ta bir eve bu kadar fiyat biçilir mi??

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!