USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Elleriniz Cepte Yürümeyin

Elleriniz Cepte Yürümeyin

Elleriniz Cepte Yürümeyin
11-01-2019 07:00
Google News


FATİH TABUR

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, kış aylarında kar ve buzlanma nedeniyle düşmelere bağlı kırık ve çıkıklarda artış görüldüğünü belirterek, olası yaralanmalarda neler yapılması gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi. 

Kaygan zeminde ortopedik yaralanmaların çok daha fazla olduğunu ifade eden Taş,  bu tür olasılıkların başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere herkesi tehdit ettiğini söyledi.

?ŞAPKA VE ELDİVEN KULLANILMALI?

Kar ve buzda düşmeye karşı alınacak tedbirler ve yaralanma sonrası ilk müdahale hakkında önemli uyarılarda bulunan Taş, ?Yürüme dengesini iyi sağlayabilmek için eller cepte yürünmemeli, kısa ve küçük adımlarla yola bakılarak yürümeye dikkat edilmeli, sert ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Merdiven inip çıkarken mutlaka basamak kenarlarından destek alınmalıdır. Şapka ve eldiven kullanılmalıdır. El çantası yerine sırt çantası kullanılmalıdır. Yük taşırken her iki el dolu olmamalı, dengeli yürümeye dikkat edilmelidir. Özellikle kışın giyilen ayakkabı türlerine dikkat edilmelidir. Kış şartlarına uygun kayma ve düşmeleri azaltacak ayakkabı türleri tercih edilmelidir? dedi.

Düşme sonucunda yumuşak doku zedelenmeleri ve burkulmalardan kırıklara kadar çok çeşitli yaralanmaların olabileceğini belirten Taş, ?Düşme sonrası kişiye bilinçsiz yapılan ilk müdahaleler daha ciddi sorunlara yol açabildiğinden, ilk müdahaleye çok dikkat edilmesi gerekiyor. Düşen kişinin durumuna göre 112´nin aranması, ekip gelene kadar mümkün olduğunca hareket ettirilmemesi önemlidir? diye konuştu.

?YARALI BÖLGE YUKARIDA TUTULMALI?

Herhangi bir yaralanma durumunda yapılacaklar konusunda da bilgi veren Taş, ?Oluşabilecek ödem nedeniyle saat ve yüzük gibi takılar çıkarılmalı, yaralı bölge yukarıda tutulmalı, mümkün olduğunca sabitlenmeli; yaralanma sonrası kanama olması halinde ise temiz ve kuru bezle kuvvetli basınç uygulanması önemlidir. Sağlık ekipleri gelinceye kadar mümkün olduğunca hasta veya travmalı bölge sabitlenmeli. Yumuşak doku yaralanmaları basit müdahaleler ile tedavi edilebilirken, kaymamış kol ve bacak kırıkları için alçı-sargı yeterli olabilir. Fakat kaymış kırıklar, kalça ve vertebra kırıkları için ameliyat gerekebilir? açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!