USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ESTAŞ´A Güç Kattı

ESTAŞ´A Güç Kattı

ESTAŞ´A Güç Kattı
16-05-2019 07:00
Google News


FATİH TABUR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında 3 Mayıs´ta gerçekleştirilen İnovaLİG Ödül Töreni´nde İnovasyon Sonuçları kategorisinde Türkiye birinciliği kazanarak Sivaslılara büyük bir gurur yaşatan Eksantrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi´nin (ESTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin, geleceğe dönük hedeflerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan´ın da katılımıyla düzenlenen törende Vestel, Arçelik, Turkcell, Havelsan gibi çok güçlü firmaları geride bırakarak Türkiye birincisi oldukları için gurur duyduklarını dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin, önümüzdeki süreçte inovasyona daha büyük önem vereceklerini belirtti.

Dünyada son yıllarda çok hızlı bir değişim yaşandığını ifade ederek sözlerine başlayan ESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin, ?Bu değişime Türkiye çok fazla ayak uyduramıyor, devletimiz de bunun farkında. Son yıllarda bu değişime, gelişime ayak uydurulabilmesi için Türkiye´de çeşitli faaliyetler yapıldı. Buna AR-GE sistemleriyle başlandı. Firmalara, ?Siz AR-GE bölümleri kurun, biz sizi destekleyeceğiz´ denildi ve ESTAŞ da 5-6 yıl önce AR-GE bölümünü kurdu. Sivas´ta şu anda AR-GE merkezi olan tek bir kuruluş var, o da ESTAŞ? dedi.

?ÖDÜLÜ ALMAK GÜÇ KATTI?

ESTAŞ bünyesinde AR-GE merkezini kurduktan sonra kendilerine hedef koyduklarını dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin, ?Yeni yeni icatlar, buluşlar, aparatlar  yapmaya başladık. İlk başlarda bu şekilde bir başlangıcımız oldu. Şimdi devlet bunu bir aşama daha ileriye götürdü. Endüstri 4.0 diyoruz, akıllı hafıza diyoruz. Bunlara baktığımız zaman dünyada çok hızlı bir gelişme var. Bu gelişmeyi bir adım daha öteye çıkarabilmek için bu sefer inovasyon kelimesi öne çıkarıldı. Üniversitelerimiz ve devlet kurumlarımız inovasyonu dile getirdi. İnovasyon yenilik, icat, değer oluşturan sistem demek. Bunu desteklemek için de çok çeşitli yarışmalar düzenlemeye başladı. Biz bunu zaten yapıyorduk en son Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) böyle bir yarışma düzenleyince biz de katılmak istedik. ESTAŞ kuruluşundan bu yana yükselen bir ivme gösteriyor ama  son zamanlarda yükseliş hızlandı ve bu  yarışmada sonuçta jüriler ESTAŞ´ın birinciliği hak ettiğini söylediler. Bunu yaşamak ve böyle bir ödülü ESTAŞ adına almak güzel bir duygu. Bizim için de çok büyük mutluluk, güç katkı bize. İnşallah bunun devamını getireceğiz? diye konuştu.

?İNOVASYON EĞİTİMDEN BAŞLAMAK ZORUNDA?

İnovasyon Sonuçları kategorisinde Türkiye birinciliği ödülünü aldıktan 5 gün sonra Otomobil Endüstrisi İhracatçıları Birliği´nin Sabancı Üniversitesi´nde gerçekleştirdiği bir programa davet edildiklerini ve orada da bir ödül aldıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin, ?Bu programda dünyadaki gelişimi daha iyi görme imkanına sahip olduk. Artık belirli süre sonra bazı meslekler yok olacak, yerine yeni meslekler gelecek. Bu bir gerçek. Bazı mesleklerin yok olmasına karşın tedbir alınmalı, yeni çıkacak mesleklere yönelik de eleman yetiştirilmesi gerekiyor. İşte biz bu nedenle inovasyon eğitimden başlamak zorunda dedik. Çünkü yeni mesleklerde çok iyi yetişmiş elemanlarınız olmazsa hiçbir şey yapamazsınız. Diploma verirsiniz ama o eleman yetişmezse verim olmaz. Devletimiz bunu teşvik etmeye çalışıyor.  Dünyada büyük bir yarış var. Bu yarışta da teknolojisi olan, bir şeyi icat eden şirketler öne çıkıyor. Bugün Amerika, aslında 5-6 büyük şirketin taşıdığı bir ülke. IBM, iPhone gibi firmalar çoğu devletin bütçesinden daha büyük bütçeye sahip şirketler. Yani gelişime açık olmak gerekiyor? değerlendirmesinde bulundu.

2023 HEDEFİ 2023 ÇALIŞAN

Türkiye´de inovasyonun daha hızlı ilerlemesi gerektiğini dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin, ?Ülkenin gündeminde bunlar çok fazla yok. Yapay zeka, karanlık fabrikalar dediğimiz sistemleri Türkiye´ye uygulayamazsak bizim için sıkıntılı yıllar başlayacaktır. Çünkü önceden çoğu ülke, ?Bizde işçilik ucuz´ diyordu. Artık uzun vadede ucuz işçilik para etmemeye başlıyor. Çünkü yoğun işçiliği zaten robotlar yapıyor. Bizim fabrikamızda da var. Bir robot koyuyoruz, 8 elemanın yapacağı işi tek başına yapıyor ve bu robot 3 vardiya çalışıyor. 3 vardiyada 8´er elemandan 24 elemanın yerine bir robot çalışırken sadece gözlemlemesi için 3 eleman koyuyoruz. Bunu yapmazsanız ihracat yapamazsanız. Çünkü 24 elemanı koysanız o ürünün maliyeti çok ciddi artacak ve rekabetçi olamayacaksınız. Bunların topluma anlatılarak gençlerin çok iyi hedeflere yönlendirilmesi gerekiyor. Bizim 2023´te 2023 çalışana ulaşma hedefimiz  var. Biz bu hedefi idarecilerimize verdik. Ama diğer taraftan bizim 2071 hedefimiz de var. 2071 yılında uzay araçlarına veya uzaya giden astronotların elbiselerine parça yapın diyoruz? açıklamasında bulundu.

115 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

ESTAŞ´ın Sivas´a daha fazla katma değer sağlaması için belirledikleri yol haritası doğrultusunda emin adımlarla ilerlediklerinin altını çizen Timuçin, ?2 tane fabrika binası inşaatımız var. Yakın zamanda yeni devreye girecek bir ısıl işlem fabrikamız var. Binası yapıldı, iç aksamı dizayn ediliyor. Ayrıca mevcut müşterilerin ürün kalitelerini artırmak ve yeni müşteriler bulmak doğrultusunda çalışmalarımız sürüyor. Geçtiğimiz günlerde imtihan yapmıştık, 115 kursiyer seçtik. Önceki gün itibariyle de İŞKUR´a müracaat ettik. Bu 115 kişinin kurs başlangıcını yapmak istiyoruz, 6 aylık bir dönemde eğitip bünyemize kazandırmak için çalışma yapıyoruz. Bunun yanı sıra devamlı fuarlara gidiyoruz. Sivas halkı ESTAŞ´ı daha çok eksantrikten biliyor, ESTAŞ Medikal şirketimiz de var. Bu şirketimizin büyümesi için çalışmalar yapıyoruz. Ameliyatlarda kullanılan ürünlerin parça üretimini yapıyoruz.  Bir de İş Geliştirme Merkezi´nde demir tozunu sıkıştırarak sinterleyip mamul ürün üretme gibi bir projemiz var. Bu proje kapsamında da şu anda kısmen üretip yapıp parçaları kullanıyoruz? ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!