USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gafsa, Sivas ile ?kardeş? olmak istiyor

Gafsa, Sivas ile ?kardeş? olmak istiyor

Gafsa, Sivas  ile ?kardeş? olmak istiyor
11-04-2018 07:00
Google News


Fatih TABUR

Tunus ekonomisini ayakta tutan önemli şehirlerden birisi olan Gafsa´nın Sivas ile ?kardeş şehir? anlaşması imzalaması için Türkiye´nin Tunus Büyükelçiliği tarafından harekete geçildi.

Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan tarafından Sivas Valiliği´ne gönderilen yazıda, ?Tunus´un Gafsa şehri özellikle fosfat hammaddesi açısından çok zengin ve Tunus ekonomisi açısından, Sivas ile benzer karakterde şehirlerden birisidir. Belediyemiz tarafından gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra büyükelçiliğimize bilgi verme imkanı olabilir ise kadim, kardeş ve dost Tunus´un nezih bir kenti olan Gafsa şehri ile kardeş şehir anlaşması imzalanma imkanı olur? denildi.

Konunun Sivas Belediye Meclisi Nisan ayı toplantılarının ilk oturumunda gündeme geldiği ve değerlendirilmek üzere Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu´na havale edildiği öğrenildi. Komisyon çalışmasının ardından meclis üyelerinin vereceği karar neticesinde Tunus´un Gafsa şehri ile Sivas arasında ?kardeş şehir? anlaşması imzalanıp imzalanmayacağı hususu netlik kazanacak.

KARDEŞ ŞEHİR NEDİR?

Dünyada son yıllarda belediyeler arasında ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğine dayalı olarak giderek önemi artan ?kardeş şehir? anlaşmalarıyla uzaklar yakın oluyor, şehircilik anlayışları kardeş şehirlerdeki uygulamalara göre modernize ediliyor. Türkiye´de belediyelerin 700´den fazla kardeş şehir anlaşması bulunuyor. Uluslararası ilişkiler terminolojisinde ´´sister city´´ adı verilen kardeş şehircilik anlayışı, 1950´li yıllardan itibaren ABD şehirleri ile dünyanın geri kalan ülkelerindeki şehirler arasında barış ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesi amacıyla ortaya çıktı. Avrupa´da da aynı yıllarda özellikle Fransız ve Alman şehirleri arasında dostluğun geliştirilmesi amacıyla ´´twinning´´ adı verilen kardeşlik ilişkileri kurulmaya başlandı. Zaman ilerledikçe yerel yönetimlerin kurumsal gelişimlerini tamamlamalarıyla kardeş şehir ilişkileri daha çok kültürel, ekonomik ve ticari boyutuyla öne çıktı. Kardeş şehir uygulamalarının özellikle son 20 yılda önem kazandığı Türkiye´de, belediyelerin kardeş şehir ilişkileri Belediye Kanunu hükümleriyle düzenlendi. Türkiye´de belediyeler, belediye meclisinin kararına bağlı olarak görev alanıyla ilgili konularda faaliyet gösteren uluslararası oluşum ve organizasyonlara, kurucu üye veya üye olabiliyor. Belediyeler bu oluşum, organizasyon ve yabancı mahalli idarelerle ortak faaliyet ve hizmet projeleri gerçekleştirebiliyor veya kardeş şehir ilişkisi kurabiliyor. Ancak bu faaliyetlerin dış politikaya ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak yürütülmesi ve önceden İçişleri Bakanlığı´ndan izin alınması gerekiyor. Yasal mevzuata göre, yurt dışındaki bir belediye ile kardeş şehir ilişkisi kurulması için belediye meclisi kararı alınması, ilişki kurulacak kent hakkında bilgi derlenmesi, ilişkiden beklenen yararların neler olduğunun belirtilmesi, kardeş şehir protokolü metninin hazırlanması isteniyor. Hazırlanan bu belgeler, belediyenin resmi yazısı ekinde İçişleri Bakanlığı´na izin alınmak üzere gönderiliyor. Bakanlığın onayından sonra kardeş şehir protokolü imzalanarak yürürlüğe giriyor.

 

 

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!