USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Geleceğe Işık Tutmalıyız?--Video

?Geleceğe Işık Tutmalıyız?--Video

?Geleceğe Işık Tutmalıyız?--Video
11-02-2019 07:00
Google News


FATİH TABUR

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nin 45. kuruluş  yıl dönümü nedeniyle kutlama programı gerçekleştirildi. Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi´nde yapılan kutlama programına Vali Salih Ayhan,  5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan, Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, akademisyenler ve çok sayıda il protokolü katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan kutlama programının açılış konuşmasını  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız gerçekleştirdi.

?SİVAS İLİM VE İRFANLA HAŞİR NEŞİR OLMUŞ BİR ŞEHİR?

Sivas´ın tarih boyunca Anadolu´nun önemli merkezlerinden birisi olduğunu ve ?alimler diyarı? olarak anıldığını ifade ederek sözlerine başlayan Rektör Yıldız, ?Böyle bir şehirde üniversite kavramı daha da önemli bir yere haizdir. Çünkü Sivas medreselerin yoğun olduğu, ilim ve irfanla haşir neşir olmuş bir şehir. Bu sebepten, biz üniversitemizin tarihini medreselerin kurulduğu yıllara dayandırıyoruz.  Her zaman dediğim üzere üniversitelerin 2 önemli görevi var. Eğitim vermek ve araştırma yapmak. Eğitim yıllardan bu yana yapılıyor.  Ülkemizin içinde bulunduğu konum ve geçmişten aldığımız mirasla üniversitelerin araştırma yapma ve bilim üretme görevi daha da önemli hale geliyor. Üniversite demek gelecek demek, umut demek, ilim demek. Daha da önemlisi bir ülkenin ufku yarıp geçen ışığı demek. Yarın demek? dedi.

?KOZMETİK ÜRÜN GELİŞTİRDİK?

?Görevimiz önce fikir üretmek sonra da bu fikri ürüne dönüştürmektir? diyen Rektör Yıldız, akademisyenlere seslenerek ?Yaptığınız bütün çalışmalarda sizleri destekleyeceğimizi defalarca söylemiştim. Özellikle sağlık ve savunma sanayisinde çalışmalar yürütüyoruz. Mesela geçtiğimiz 2018 yılı içerisinde deri hastalıklarını iyileştiren kozmetik ürün geliştirdik.  Savunma sanayi için tamamen yerli malzemeleri kullanarak hafif ve kurşun geçirmez zırh plakası ürettik. Malumunuz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının henüz bir tedavisi, ilacı ya da iğnesi yok. Geçtiğimiz günlerde bu hastalığa ilaç üretmek adına bir çalıştay düzenledik. Daha başka alanlarda da ilaç üretmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bir diğer konu, fakültelerimizin dergileri. Elbette her fakültemizin dergisinin ulusal ve uluslararası alanda adından söz ettirmesi, taranan dergiler arasında yer alması önemli. Fakat 1996 yılından bu yana çıkan İlahiyat Fakültesi Dergimiz ESCI, EBSCO ve SCOPUS tarafından da taranma noktasında. Temmuz ayı itibarıyla A sınıfı olup olmayacağımıza karar verilecek diye bekliyoruz? açıklamasında bulundu.

2017 yılında kurulan Dini İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi´nin gün geçtikçe geliştiğini dile getiren Rektör Yıldız, bu merkez sayesinde yerli ve milli isnad atıf sistemini geliştirdiklerini vurguladı.

?BAŞKA TÜRKİYE YOK?

Rektörlük görevinin kendisine emanet olarak verildiğinin bilincinde olduğunun altını çizen Rektör Yıldız, ?Bizim Sivas´a vefa borcumuz var; bunu ödemeye gayret ediyoruz. Sizlerden temennim, dünyanın geleceğine sahip çıkacak işler yapmanızdır. Böyle düşünen ve yaşayan nesillerin yetişmesidir. Ahlakıyla, çalışmasıyla, dünyaya bakışıyla insanlığın geleceğine yön veren insanlar olabilmemizdir. Başka Türkiye yok, başka dünya da yok. Başka yolu olanlar 15 Temmuz´da ülkenin üstüne kara bulut gibi çöküp hezimete uğrayınca arkalarına bakmadan kaçtılar. O yüzden tek çıkar yolumuz ülkemize sahip çıkmaktır. ?Ülkesini en çok seven en çok hizmet edendir´ düsturuyla çalışmalı ve çocuklarımızı bu şiar üzerine yetiştirmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle ülkemizin 13. üniversitesi olarak 1974 yılında kurulan Sivas Cumhuriyet Üniversitemizin 45. yılı hayırlı olsun dileklerimle üniversitemizin kuruluşunda emeği geçenlerden ahirete irtihal edenleri rahmetle anıyor, hayatta olanlara sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir hayat diliyorum? diyerek sözlerini sonlandırdı.

Rektör Yıldız´ın ardından konuşan Belediye Başkanı Sami Aydın ise üniversitenin Sivas için önemli olduğuna vurgu yaptı. Belediye olarak üniversitenin sorunlarının çözümü noktasında çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Aydın, problemlerin tamamen neticelenmesini temenni etti.

?SİVAS´TAN ÇOK SAYIDA BİLİM ADAMI ÇIKMIŞTIR?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nin  kalitesini artırarak devam ettirmesini temenni eden Başkan Aydın, ?Biraz önce çok değerli Rektörümün de ifade ettiği gibi Sivas bir tarih şehri, kültür şehri, sanat şehri, ilim şehri. Dolayısıyla ecdadımız bundan bin yıl önce bu şehirde çok sayıda medreseler açarak Sivas´ın ilim ve bilim yuvası olması noktasında büyük bir adım atmış ve bize de o mirası bırakmış. O mirasın neticesidir ki Sivas´tan çok sayıda ilim adamı, bilim adamı, şairler çıkmıştır. Cumhuriyet Üniversitemiz de bu geleneği, bu alışkanlığı devam ettiren Sivas´ımızın en önemli marka değerlerinden bir tanesidir. Bize düşen bundan sonra bunun kalitesini daha da yukarılara çekmektir? dedi.

?KOPUKLUĞUN GİDERİLDİĞİNİ GÖRÜYORUZ?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nin 2008 yılında 18 bin olan öğrenci sayısının 2019 yılında 58 bini aştığını vurgulayan Başkan Aydın, ?Öğrenci sayısı 60 bine dayandı. Bu sadece Sivas´ta yetişen insanlar anlamında önemli değil Sivas´ın kültürünün gelişmesi anlamında da çok büyük önem arz ediyor. Şimdi bir kardeş üniversitemiz doğdu. Öncelikle Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin de hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bu iki kardeş üniversitenin el ele vererek Sivas´ı daha iyi yerlere taşıyacağı kanaatindeyim. Her bir Sivaslının iki ortak değeri var. Bir tanesi üniversite, bir tanesi de Sivasspor. Dolayısıyla her Sivaslıyım diyen buraların başarılı olması hayaliyle çalışırlar, destek verirler. Bu kapsamda biz Sivas Belediyesi olarak üniversitemize önemli katkılar sunduğumuz kanaatindeyim. Çok sayıda sorunların belediye kanalıyla çözüme kavuştuğu kanaatindeyim. Hepsinden önemlisi şehrin üniversiteden kopuk olduğu sürekli konuşulurdu. ?Kızılırmak ikiye böldü´ denilirdi. Ama bu kopukluğun giderildiğini görüyoruz. Üniversite şehir bağlantılarının çok güçlendiğini görüyoruz. Yine toplu taşım merkezinin üniversiteye alınması öğrencilerimiz açısından hatta şehrimiz açısından çok önemli stratejik karardı. Neden? Eskiden kenar mahallelerimizden üniversiteye ulaşmak iki toplu taşım aracı gerektiriyordu. Dolayısıyla öğrencilerimiz kenar bölgelere gitmek istemiyor, oralardan ev kiralamak istemiyorlardı. Sivas´taki vatandaşlarımızın da hastaneyi kullanması noktasında bu bir dezavantajdı. Ama bugün Sivas´ın her bir noktasından üniversitemize direkt toplu  taşım aracıyla tek biletle ulaşmak mümkün oldu. İnşallah önümüzdeki süreçlerde yine var olan eksiklerin de giderileceği kanaatindeyim? şeklinde konuştu.

?ÇOK SAYIDA KALICI ESER BIRAKIYORSUNUZ?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nin ilimiz için büyük bir değer olduğunun bilincinde olduklarının altını çizen Başkan Aydın, ?Son yıllarda  üretim noktasında da üniversitemizin Organize Sanayi Bölgesi ile işbirliği içerisinde olduğunu görüyoruz. TEKNOPARK´ın bu anlamda önemli katkılar sunduğunu görüyoruz. Bunların hepsi şehrimiz için büyük bir kazanç. Burada bulunan bütün akademisyenlerimize şehrimiz ve ülkemiz adına teşekkür ediyorum. Çünkü insanlar eserleriyle övünür. Sizlerin eserleri de yetiştirdiğiniz öğrencilerdir, gençlerdir. Çok sayıda insan yetiştiriyorsunuz. Çok sayıda kalıcı eser bırakıyorsunuz. Bundan dolayı da her birinizi tebrik ediyorum. 45. kuruluş yıl dönümünü bu vesileyle tebrik ediyorum? açıklamasında bulundu.

?DEĞİŞİMİ İYİ OKUYACAĞIZ?

Üniversitenin daha iyi bir eğitim vermesi için gerekli olan tüm şartları sağlamakla yükümlü olduklarını dile getiren Vali Salih Ayhan da ?Sivas´ın darul ulema, yani alimler şehri diye vurgulanması üniversiteler şehri olmasından dolayıdır. Bu markanın oluşmasında medreselerimizin büyük önemi var. Şimdiki zamanda ise kültürümüzün devamını sağlayacak olan üniversitelerimizdir. Darul ulemanın geçmişten günümüze aktarılmasını sağlayan kurum da Cumhuriyet Üniversitemizdir. Buna emek sarf eden, katkı sağlayan tüm hocalarımızı, idarecilerimizi tebrik ediyorum. Üniversitelerin kuruluş aşamaları çok meşakkatli olur. Şimdilerde daha kolay. Bir kanun çıkıyor, bir rektör atanıyor. Geçmiş zamanlarda bizim de yaşımız yetmez ama bu işler çok zor ve meşakkatliymiş. Bir insan geçmişinden güç alarak, geleceğe ışık tutar. Dolayısıyla insanın geçmişini unutmaması lazım. Ben hep şunu söylerim: Emek unutulmaz, emek zayi olmaz, iz yazısız olmaz, eser unutulmaz. Onun için bu kurgu içerisinde hareket etmeliyiz. Geçmişimizden çok kopmamamız lazım. Geçmişin birikimiyle geleceğe ışık tutmalıyız. Üniversiteler akademik yerlerdir, evrensellerdir. Ben hep şunu söylüyorum: Biz evrensel düşünüp, yerel davranacağız. Dünyadan kopmayacağız. Dünyadaki değişimi iyi okuyacağız. O değişimi kendi iç dinamiklerimize derz edeceğiz. Ama her zaman da yerel davranmak zorundayız. Diğer taraftan yeri bir üniversitemiz kuruldu. Tabiri caizse Cumhuriyet Üniversitesi´nin bir kardeşi oldu. Bu kardeşin ayakta durması gerekiyor. Elinden tutup yürütmemiz gerekiyor. Bu anlamda hepimize görevler düşüyor. Rektör Mehmet hocamızı da tebrik ediyorum. Siz çok meşakkatli bir görev aldınız. Kuruculuk zordur. Mehmet Hocamızın koordinesinde biz valilik olarak, belediye ve Cumhuriyet Üniversitemiz ile ikinci üniversitemizin arkasında durarak, şehrimizin kimliğine çok değerli katkılar sunacağız. Hep beraber Sivas´ın marka değerini yükseltmek için ilimizin darul ulema olması için ne gerekiyorsa yapacağız. Üniversitemizin 45. yılı hayırlı olsun, bereketli olsun? dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Türkiye´nin 13. üniversitesi olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nin kuruluşunun anlatıldığı kısa film izlendi. Ardından bilim, kültür ve spor alanlarında dereceye giren öğrenci ve akademisyenlere il protokolü tarafından  ödülleri takdim edildi.

ÖNCEKİ REKTÖRLER ONURLANDIRILDI

Diğer yandan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nde geçmiş yıllarda rektörlük görevini yürütmüş olan Ferit Koçoğlu, Mehmet Bakır ve Faruk Kocacık´a yönetim hizmet belgesi verildi. Program fotoğraf sergisinin gezilmesi ile sona erdi.

/resimler/2019-2/9/1631264862779.jpg

/resimler/2019-2/9/1631464707063.jpg

/resimler/2019-2/9/1632212363860.jpg

/resimler/2019-2/9/1632595333459.jpg

/resimler/2019-2/9/1633192677489.jpg

/resimler/2019-2/9/1633355959056.jpg

/resimler/2019-2/9/1633548615809.jpg

/resimler/2019-2/9/1634187834895.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!