USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

GELECEĞİN UZMANLARI SİVAS´TA YETİŞİYOR

GELECEĞİN UZMANLARI SİVAS´TA YETİŞİYOR

GELECEĞİN UZMANLARI SİVAS´TA YETİŞİYOR
13-02-2018 06:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ
Cumhuriyet Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı servisinin Türkiye´nin en fazla yatak kapasitesine sahip servisi olduğunu belirten Doç. Dr. Şahin, "Türkiye genelindeki diğer servislere baktığımızda büyük kliniklerle kıyas yaparsak, onlardan eksiğimiz yok, hatta fazlamız var. Romatoloji alanındaki bütün tetkikleri burada ayrıntılı olarak yapabiliyoruz. Hastalıkların genetiklik açısından testlerini yapabiliyoruz. Hatta dünyanın birçok yerinde kullanılamayan tetkikleri bile biz Cumhuriyet Üniversitesi´nde yapabiliyoruz" dedi.
İç Hastalıkları Romatoloji Bilim Dalı ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ali Şahin, Tıp Fakültesi´ni Kayseri Erciyes Üniversitesi´nde okuduğunu belirterek, "7 yıllık fakülteyi dönem birincisi olarak tamamladım. İç Hastalıkları uzmanlığımı yine Erciyes Üniversitesi´nden aldım. Bir yıl Aksaray´da İç Hastalıkları uzmanı olarak mecburi hizmet yaptım. Sonrasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı´nda Romatoloji alanında yan dal eğitimi aldım. Sonrasında Şanlıurfa´da Romatoloji alanında ikinci mecburi hizmetimi yaptım" dedi.
2012 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´ne gelerek İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı´nı kurduğunu kaydeden Şahin, "Yaklaşık 5 yıldır Sivas´ta hizmet veriyoruz. Bölüm olarak Üniversite Hastanesi 9. katta büyük bir serviste hizmet veriyoruz. Türkiye´nin başka bir ilinde bu kadar fazla yatak kapasitesi olan başka bir bölüm yok. Yatak kapasitemizi 40´a kadar çıkartabiliyoruz" ifadelerini kullandı.
HER TÜRLÜ TETKİK VE TEDAVİ İMKÂNI VAR
Romatoloji servisinde tek ve dört odalı yatakları bulunduğunu belirten Şahin, "Yine servisimizde İnfüzyon odamız var. 2015 yılında ilk yandal uzmanlık öğrencimi aldım. Yakın zamanda inşallah uzman olacak. 2016 ikinci yandal uzmanlık öğrencimizi aldık. Geçtiğimiz Kasım ayında da bir yandal uzmanlık öğrencimizi de aldık. Şuanda 3 tane uzmanımız var. Servisimizde teknolojik olarak birçok ekipmanımız bulunuyor. Aslında Türkiye genelindeki diğer servislere baktığımızda büyük kliniklerle kıyas yaparsak, onlardan eksiğimiz yok, hatta fazlamız var. Romatoloji alanındaki bütün tetkikleri burada ayrıntılı olarak yapabiliyoruz. Hastalıkların genetiklik açısından testlerini yapabiliyoruz. Hatta dünyanın birçok yerinde kullanılamayan tetkikleri bile biz Cumhuriyet Üniversitesi´nde yapabiliyoruz" dedi.
ROMATOLOJİ SADECE EKLEM AĞRISI DEĞİLDİR
Romatoloji nedir sorusunu cevaplayan Doç. Dr. Şahin, "Romatizmal hastalıklarla ilgilenen bir bilim dalıdır. Romatizma dediğimiz zaman, başlıca kemik eklemleri, damarları tutabilen bir hastalık. Romatizma denilince aklımıza ilk olarak soğuk havalarda veya yağmurlu havalarda yaşanan rahatsızlıklar akla geliyor. Ama biz Romatoloji olarak daha geniş bakıyoruz. Aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olduğumuz için rahatsızlığa daha geniş kapsamda bakıyoruz" dedi.
Romatizmal hastalıkların bütün vücudu tutabildiğini belirten Şahin, "Beyni, gözü, kalbi, akciğeri, karaciğeri, böbrekleri ve hatta damarları tutabiliyor. O yüzden bizim işimiz daha zor" diye konuştu.
EN FAZLA GÖRÜLEN HASTALIKLAR
Cumhuriyet Üniversitesi Romatoloji kliniğinde en fazla görülen hastalıklarla ilgili bilgi veren Şahin, şunları kaydetti: "Sivas ve yöresinde başta Zara ilçesi olmak üzere en çok gördüğümüz hastalık Ailesel Akdeniz Ateşi, FMF olarak karşımıza çıkıyor. Bu Türkiye´de hatta dünyada en sık görülen il olarak öne çıkan bir hastalık. Ataklar şeklinde baş gösterebilen ve özellikle 20 yaş altında daha sıklıkla yaşanan, karın ağrısı ve ateş şeklinde kendini gösteren bir hastalık. Biz bu hastalığı bu coğrafyada çok sıklıkla görüyoruz. FMF hastalı bize sıklıkla geliyor. Biz bu hastalarımız için yurt dışından ilaç getiriyoruz. Yine hastalarımızı iğne ve ilaçlı tedavileri verebiliyoruz. Yine bölgemizde Behçet hastalığı çok sıklıkla görülüyor. Özellikle genç erkeklerde gözlerde tutukluk yapabiliyor. Beyni ve akciğerleri tutabiliyor. Behçet birçok iç organı etkileyen bir hastalıktır. Normalde ipek yolu toplumlarında görülse de bizim coğrafyamızda da sıklıkla karşılaştığımız bir hastalıktır. Bunların dışında klasik iltihaplı eklem romatizması, omurga romatizması, sedef romatizması, bağırsaklarda görülen romatizmal hastalıkları da bölgemizde görüyoruz."
ROMATOLOJİ´DE İL DIŞINDAN HASTA ALIYORUZ
Romatoloji bölümü olarak diğer illerden de çok sayıda hasta aldıklarını belirten Şahin, "Bu konuda Tokat bizim ilçemiz gibi? Oradan çok sayıda tedaviye gelen hastalarımız var. Bunun dışında Erzincan, Amasya, Malatya, Giresun, Kayseri, Ankara, Aksaray, İstanbul ve hatta yurt dışından gelip tedavi olan hastalarımız bile var. Romatoloji kliniği olarak gerçekten de çok değerli hizmetler veriyoruz. Geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet Üniversitesi´nde 1. Romatoloji Günleri etkinliğini düzenlemiştik. Ondan önce yine Romatizma Akademisi programını yapmıştık. Özellikle hastalara yönelik, onları bilinçlendirmek amacıyla çeşitli programlarımız oluyor. Bilimsel faaliyetler kapsamında aile hekimlerimizle yılda birkaç kez toplantılar düzenleyerek, Romatizmal hastalıklar ve bu hastalıkların tedavi süreçleriyle ilgili bilgilendirmeler yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Hastalara tavsiyelerde bulunan Şahin, "Romatizma hastalıkları kronik, süreyen, müzmin hastalıklardır. O yüzden hastalarımızın ilaçlarını düzenli kullanmaları, kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları gerekmektedir. Bir ilaç aldım, içtim bitti diye bir şey söz konusu olmaması lazım. Bu hastalıkların süreçlerini kontrol altında tutmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
ÜLKEDE ROMATOLOG SAYISI ÇOK AZ
Yurt genelindeki Romatolog sayısının az olmasına ilişkin konuşan Şahin, "Romatoloji konusu bir uzmanlık gerektiren bir dal. Kendimden örnek verecek olursam 7 yıl tıp eğitiminin üzerine 5 yıl asistanlık ve sonrasında da yandal eğitimi gerektiriyor. Bunların yanında zorunlu hizmetler de var. Yani Romatoloji eğitimi zor ve uzun bir süreç istiyor. Bu nedenle ülkemizdeki Romatolog sayısı çok az" dedi.
AMACIMIZ İYİ HİZMET VE
YENİ UZMAN YETİŞTİRMEK
Cumhuriyet Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı olarak tüm ekip ve ekipmanlarla çok iyi bir hizmet verildiğini kaydeden Şahin, Hastanede her türlü tetkik ve tedavi imkânının bulunduğunu belirtti. Şahin, "Diğer taraftan da bu alanla ilgili yeni uzmanlar yetiştiriyoruz. Bu sebeplerle yurt genelindeki birçok ilden öndeyiz. Ülke çapındaki ilk sıralarda yer alan hastanelerdeki Romatoloji alanındaki tüm ekipmanlara biz Sivas´ta da sahibiz. Örneğin Kayseri Erciyes Üniversitesi´nde bile bir Romatoloji kliniği hala yok. Bizlerde elimizdeki imkânlarla hem bölgemizdeki hastalara en iyi sağlık hizmetini vermek, hem de gelecek nesiller için yeni uzmanlar kazandırmak istiyoruz. Diğer birçok hastaneden en büyük farkımız bu" diye konuştu.
"HASTALIKLARLA İLGİLİ
HALKIMIZI BİLİNÇLENDİRİYORUZ"
Geçtiğimiz yıl Cumhuriyet Üniversitesi´nde ilki düzenlenen Romatoloji Günleri programlarının devamının geleceğini belirten Şahin, 2. Cumhuriyet Üniversitesi Romatoloji Günleri etkinliğini Mayıs ayında Tokat´ta yapmayı planlıyoruz. Bu konuda kendimizi hem çevre illere duyurmak, hem de oradaki hastaları bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Bir sonraki etkinliğimizi de Erzincan´da ve daha sonra da diğer illerde düzenlemeyi planlıyoruz" dedi.
Şahin sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bu yıl içerisinde de yine ilimizde yapacağımız program ve seminerlerle Romatolojik hastalıklarla ilgili halkımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Bu programlarla halkımızı hekim arkadaşlarımızla bir araya getirmeye çalışacağız. Bu konuda ilimizde düzenleyeceğimiz hasta eğitim programlarıyla ilimizde bir ilki de gerçekleştirmiş olacağız. Bu gibi programlar bazı illerde yapılıyordu ancak Sivas´ta daha önce yapılmamıştı. Bize Cumhuriyet Üniversitesi´nde yaptığımız her türlü çalışmada destek olan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ve ekibine de çok teşekkür ediyoruz. Bizim her çalışmamızda bize destek oldular."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!