USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Geri Adım Atmak Yok

Geri Adım Atmak Yok

Geri Adım  Atmak Yok
14-01-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

2018 LGS´de Türkiye 38´incisi olan Sivas´ın 2019 LGS´de 59´uncu sıraya gerilemesi üzerine geçtiğimiz yıl okulları YAP (Yönetici Akademik Projesi) ile fiziki koşullar, temizlik ve hijyen bakımından önce memurlar sonra müfettişler marifetiyle denetleyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu denetim raporları ve LGS sonucuna göre Sivas ortalamasının altında kalan 84 okul müdürünün 21´ini İl İdaresi Kanununa dayanarak görevden almıştı. Aradan geçen süre içerisinde yürütülen soruşturma neticesinde 84 okul müdürünün tamamına da kınama cezasının verildiği öğrenildi.

Vali Salih Ayhan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü programı kapsamında bir gazetecinin bu konuyu gündeme getirmesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Başarısız olduğu tespit edilen okul müdürlerinin görevden alınmasına tepki gösteren sendikaya sert eleştirilerde bulunan Vali Ayhan, ?kararlılık? mesajı verdi.

?BURASI POST KAVGASI OLACAK YER DEĞİL?

Geçtiğimiz yıl içerisinde okulları değerlendirmeye aldıklarını kaydeden Vali Ayhan, ?Biz bir analiz yaptık, 651 okulda inceleme yaptık ve ?Okulları inceleyeceğiz, okulların durumuna bakacağız´ dedik.  Okul müdürünü incelemiyoruz, okul genelini inceledik. Okulun fiziki yapısı, öğrenci profilinde sorun var mı, bizden kaynaklanan sorun var mı, materyal eksikliği var mı ve idari zafiyet var mı? Bu konsepte 80 civarında bir başlığı var. Şimdi Türkiye buna dönüşüyor, okullar değerlendiriliyor.  Okul karnesi tabiri caizse. Herkes hesap verecek. Biz bu incelemeleri okulların 5 yıllık performansına bakarak yaptık. Son 5 yılda okul nereden nereye gelmiş? Örneğin 5 yıl önce bakıyoruz okul 20´nci sırada, 5 yıl sonra 100´üncü sırada. Siz olsanız çocuğunuzu gönderir misiniz? Şunu net bir şekilde söylüyorum: Kim alındı, nasıl alındı ben bunu bilmem. Dosya üzerinden okulların genel durumunu bilirim. Alınanlar da Sivas´ın çocukları atananlar da Sivas´ın çocukları. Kimin için yapıyoruz, Sivas´ın evlatları için yapıyoruz. Burası post kavgası olacak yer değil. Ben babamın oğlunu, akrabamı oraya atamıyorum. Yetkiliyim, sorumluyum, adil olacağım? dedi.

?GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ?

 ?Bazıları yetkili olmak istiyor ama sorumsuz olmak istiyor? diyen Vali Ayhan, ?Davul sende tokmak bende olsun anlayışı var, bunu reddediyorum. Sivas; eğitimde Türkiye´nin en fazla yatırımını aldı, fiziki anlamda altın çağını yaşadı. İsmet Yılmaz´ın bakanlığı döneminde ve onun sayesinde oldu. Biz vicdani, ahlaki değerleri biliyoruz. Asla ve kata keyfe keder yapmıyoruz, Allah sorsun. Atama usulü vardır. Beni Cumhurbaşkanımız Sivas´a atadı ve çalışıyoruz. Bu görevden alınırsam, teşekkür edeceğiz; emaneti tevdi edeceğiz. Sızlanmama gerek var mı? Nasıl atandıysam öyle alınırım, gayet normal. Nasıl atandıysan öyle alınırsın. Bunu kabullenmeliyiz. ?Benim adamım´, ?benim mahallemin insanı´, ?benim köylüm´, ?benim akrabam´; bunu atmak zorundayız. Bu konuda kararlıyız. Net söylüyorum, hiçbir şekilde geri adım atmak yoktur. Bunu devam ettireceğiz? şeklinde konuştu.

?VEBALDİR?

Eğitime büyük önem verdiklerine vurgu yapan Vali Ayhan, ?Okulda sorunu aşamıyorsak okul müdürü, ilçede sorunu aşamıyorsak ilçe müdürü, ilde çözemiyorsak il müdürü, genelde çözemiyorsa da vali. Bundan hiç korkmuyorum. Açıklamam da var benim. Hatta biz eğitimde iyi bir noktaya gelemezsek hepimiz el ele tutuşup Kızılırmak´a kendimizi atalım. Çocuklarımızın hakkı için. Bir vebaldir. Onlar için makam mevki kavgasına gerek yoktur.  Herkes haddini, hududunu bilecek. Kararlı bir şekilde, hiç kimsenin adamıymış anlayışıyla yapmıyorum. İnsan hakkını arayabilir, bu normaldir. Olabilir. Bazen genel bir uygulamada mağdur ettiğiniz insanlar olabilir. Bu normaldir. Önemli olan fark edip geri adım atmaktır. Erdemlik odur ama şimdi bakıyorum bel altı çalışma. Resmen bel altı. Yok efendime söyleyeyim havadan inmiş müdür, yok  karadan gelmiş, yok büyük bir valinin yeğeniymiş. Bu tam bel altı. Bu bize yakışmaz, Sivas´a yakışmaz. Ben Sivas kamuoyunu takdir ettim, teşekkür ettim. Bunu hiç dikkate bile almadı. Kime ne yaşattıysan Allah  da sana onu yaşatır. Birisine bel altı çalışıyorsan Allah da sana bunu yaşatır. Buna gerek yoktur. Gelirsin  ?Sayın Valim burada bir yanlışlık var, bu arkadaş çok başarılı´ dersin bunu anlarım. ?Bundan kaynaklamıyor´ dersin bunu anlarım. ?Kıyımdır´ diyorlar. Kime kıyıyoruz ya. O da bizim çocuğumuz, o da bizim evladımız. Demek ki   biz makamla şahsiyet buluyoruz! Demek ki biz makamla anlam buluyoruz! Bu mesuliyettir, emanettir, vebaldir. Bunu anlamalıyız. Anlamak zorundayız? açıklamasında bulundu.

?BUNLARIN SAVUNDUĞU HAK, HUKUK DEĞİL?

Liyakate büyük önem verdiklerinin altını çizen Vali Ayhan,  ?LGS sınavı için gece gündüz emek veriyoruz, kaynak kitapları alıyoruz. Etüt merkezleri açtık. Okullara girdik. Veli ziyaretleri yapıyoruz. Özgün projeler gerçekleştiriyoruz ve Türkiye´de örnek çalışmalar yapıyoruz. Olağanüstü bir emek var ama ?Benim adamım gittiği için o emeğin hiçbir kıymeti yok´ diyorlar. Benim adamım gitti çünkü. Bunların savunduğu hak, hukuk değil; kendi adamlarının gitmesinin bir feryadı. Keyfi bozulan, sırtını bir yere dayayan, işi üzerine değil de ilişkileri üzerine bir yerlere gelen, yetenekleri ile değil referansı ile bir yerde olmaya çalışan anlayışın feryadıdır bu. Olayın özü bu ve 4 ay önceki mesele. Niye? Bir ilçe müdürünü  görevden aldık. Mahkemeye gitti. Yerel mahkeme reddetti. Üst mahkeme geri iade etti. Dedim ki ben yine görevden alacağım, başlatmayacağım. Mahkeme kararına boynumuz kıldan incedir ama gereğini yapacağız. Ben valiyim, sorumluluk mevkiindeyim, yetkiliyim ve sorumluyum. Yetkimi de sorumluluğumu da kimseyle paylaşmayacağım. Bunun gereğini yapacağım. Efendim devam etsin. O ilçenin sorunu ne olacak? Siz bizden daha iyi biliyorsunuz.  En sıkıntılı ilçemiz, en sorunlu ilçemiz. Alınan da atanan da babamın oğlu değil. Benim derneğim yok, vakfım yok sendikam da yok. Beni eğitim camiası çok iyi biliyor. Eğitimden geldiğim için Türkiye´deki bütün eğitimciler beni bilir, okul müdürleri beni tanır. Anlam bulmayacaklarını da biliyorlar. Asla geri adım yok. Kararlı bir şekilde, dirayetli bir şekilde eğitimle ilgili bu sorunları düzeltmek için gece gündüz çalışacağız. Hesap vereceğimiz mevkiler belli. Büyüklerimize hesap vereceğiz, millete hesap vereceğiz ama bir yerde oturup da ahkam kesenlere hesap vermeyeceğiz? açıklamasında bulundu.

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!