USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Gözlerinizle Kumar Oynamayın?

?Gözlerinizle Kumar Oynamayın?

?Gözlerinizle  Kumar Oynamayın?
13-06-2019 07:00
Google News


ÇETİN POLAT

Gözlükçü ve Eczacı Taylan Küçüker, yaz aylarının gelmesiyle birlikte daha fazla ilgi gösterilen güneş gözlüğü konusunda önemli uyarılarda bulundu. Güneş gözlüğü seçilirken dikkate alınması gereken kriterleri sıralayan Küçüker, sertifikalı gözlüklerin önemine dikkat çekti.

Güneş gözlüklerinin uluslararası standartlara göre 3 kategoride ele alındığını ifade eden Gözlükçü ve Eczacı Taylan Küçüker, ?Kozmetik moda amaçlı olan gözlükler açık renkli ve günlük kullanım için uygundur. Görünen ışığın yüzde 60´ını engeller.  İmaj gözlüğü değildir. Bu gözlükler imaj gözlüğü olarak isimlendirilemez. Kozmetik moda amaçlı gözlüktür. Camları kozmetik moda amaçlı olan gözlükler açık renkli ve günlük kullanım için uygundur. Kozmetik moda amaçlı gözlükler endüstride imaj gözlüğü olarak isimlendirilmez, imaj gözlüğü şeklinde isimlendirme, bir terminoloji kullanımı, tasnif şekli yoktur? dedi.

?GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ PARLAMALARI AZALTIR?

Genel amaçlı olan gözlüklerin orta renkliden koyu renklere kadar çeşitlerinin  bulunduğunu ifade eden Küçüker, ?Çoğunlukla açık havada gezinirken kullanıma uygundur. Güneş gözlüklerinin birçoğu bu kategoriye girer. Özel amaçlı olan gözlükler çok koyu renkli olup ultraviyole engelleyici özelliğe sahiptir. Plajlarda, karla kaplı alanlarda ve kayak yamaçları gibi çok parlak olan yerlerde kullanılır. Güneş ışığı yatay bir yüzeyden yansıdığında çoğu kez son derece rahatsız edici bir parlama meydana geliyor. Polarize camlar karda da plajda faydalıdır. Tüm güneş gözlükleri parlamaları belli oranda azaltır. Ancak sadece yüksek kaliteli polarizasyon filtresi sayesinde seçici geçirgenliği sonucu parlamaları engelleyip yararlı ışığın göze ulaşmasını sağlar? diye konuştu.

YÜZ ŞEKLİNE GÖRE GÖZLÜK SEÇİLMELİ

Güneş gözlüğü seçiminde dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Küçüker, ?Güneş gözlüğü iki renkli cam bir çerçeveden ibaret değildir. Gözlerinizle kumar oynamayın. Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gereklidir. Tıbbi cihaz olarak sınıflandırılmalıdır. Hem erişkinler hem de çocuklar uzun süre güneşte kalacaklarında, mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdır. Ultraviyole radyasyonu etkisi kümülatiftir. Güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalıdır. Güneş gözlüğü seçimi yüz şekline göre yapılmalıdır. Gözlüğün yüze tam olarak oturmaması durumunda göz, yan kısımlardan sızan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalabilir. ?Yüzüme yakıştı mı?´, ?Fiyatı uygun mu?´ soruları ile doğru güneş gözlüğü seçilemez. Sosyete pazarı, işportadan elde edilecek bir güneş gözlüğü ultraviyole ışınlarını yeterli tutmaz. Göz bebekleri genişleyeceği için gözün daha fazla ultraviyole radyasyonuna maruz kalmasına sebep olur.  Hurda malzemeden yapıldığı için kolayca kırılır, yüz ve göz yaralanmalarına neden olur. Alerji tahriş hatta cilt kanserine neden olur. Trafik sinyalizasyon ışık renklerinin doğru algılanmasını engeller, trafik kazalarına sebep olur. Kaçak yollarla geldiği için büyük bir katma vergisi kaybına ve kamu zararına sebep olur. İşporta gözlüğü halk sağlığı için zararlıdır. Mineral cam olanlar pencere camından yapıldığı için kolayca bıçak gibi kırılır. Optik mineral camlar, pencere camına göre 5 misli daha sağlamdır. Kırıldığında mozaik gibi dağılır. Daha güvenlidir.  Sertifikalı güneş gözlükleri belirli bir uluslararası standarda göre üretilir? açıklamasında bulundu.

?YASAL DÜZENLEME YAPILMALI?

?Güneş gözlüklerinizi yılda en az iki kez Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen optisyenlik müesseselerinden alınız. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budur? ifadelerini kullanan Küçüker, ?Güneşten kaynaklanan ışınları, göz lensine ve retinasına zarar verir. Bu da çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında zamanından önce katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Güneş gözlüğü kullanımı bu sebeple çok önemlidir. Kontak lensler yeterli ultraviyole koruması sağlamaz, dolayısıyla kontak lens kullananlar da güneş gözlüğü takmalıdır. Güneş gözlüklerinde yaygın tavsiye edilen renkler gri, yeşil ve kahverengidir. Renklendirilmiş lenslerin satışının, optisyenlik müesseseleri dışına taşınması bu konunun Türkiye´de bir halk sağlığı sorununa, sahte güneş gözlüğü çöplüğüne dönüşmesine sebep olmuştur. Güneş gözlükleri için yasal düzenleme mutlaka yapılmalı, her türlü denetim ve kontrol Sağlık Bakanlığı eli ile yürütülmelidir? değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!