USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

GÖZÜNÜZÜ KARARTMAYIN

GÖZÜNÜZÜ KARARTMAYIN

GÖZÜNÜZÜ KARARTMAYIN
14-02-2017 07:00
Google News


AHMET TIRPAN


Gözde görme kaybına yol açma riski olan bu sahte gözlüklerin piyasada aksesuar kategorisinde rahatlıkla satılabildiğini ve gençlerin aksesuar düşüncesiyle satın alıp kullandığını ifade eden Gezegen; sadece imitasyon gözlüklerde değil, dereceli gözlük konusunda da kullanıcıların bilinçsiz olduğunu söyledi.
"ÇİZİK GÖZLÜK CAMLARI
GÖZE ZARAR VERİYOR"
Dereceli gözlük kullanıcılarına uyarılarda bulunan Gezegen; "Dereceli gözlük kullananlar belirli aralıklarla gözlük camlarını değiştirmelidir çünkü camlardaki kırıklar gözde ciddi zararlara yol açar ve kullanıcıda görme kaybına yol açar. Gözlük kullananlar kesinlikle rahatsız olduğu zaman muayene olmalıdır. Zaten gözlüklü derece kullananlar iki yılda bir muayene olmalıdır" ifadelerine yer verdi.
"TEZGAHTA SATILAN
GÖZLÜKLER
AKSESUAR DEĞİL"
Piyasada satılan gözlük çerçevelerinin ve camlarının sağlıklı olmadığını, bu gözlüklerin atık malzemelerden yapıldığını kaydeden Gezegen; "Bu Çin malı gözlükler genellikle atık malzemelerden yapılan Çin işi imitasyon gözlüklerdir. Yüzde 90´ı yurt dışından gelip buralarda tezgâhlarda satışa çıkıyor. Tabi bunlar için de sağlıklı bir denetim olmadığı için bu tür satılması sakıncalı gözlükler çok rahatlıkla satılabiliyor. Bu tür imitasyon gözlüklerin denetiminin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerekiyor.  Bu gözlükler aksesuar ya da hediyelik eşya gibi göründüğü için satışı çok kolay yapılabiliyor ama bu tür sakıncalı ve insan sağlığına zarar veren gözlükler aksesuar olarak değerlendirilmemelidir. Markanın benzeri modeli olarak yapılan imitasyon gözlüklerin bazen ismi dahi üzerine vuruluyor ve çok kolay satılabiliyor. Bu gözlükler insan sağlığına zarar veriyor ama çok kolay satılabiliyor" dedi.
"TEZGAHTA SATILAN
GÖZLÜKLER TEHLİKELİ"
Sahte ve imitasyon gözlük kullanıcılarının gözlerinde katarakt oluşabileceğini belirterek uyarılarda bulunan Gezegen; "Tezgâhlarda satılan bu Çin malı gözlükleri kullananların gözünde belirli bir süre sonra katarakt oluşuyor, yani halk arasında gözüne perde iner ve karşısındaki nesneleri net göremez. Bu gözlükler kataraktın yanı sıra birçok hastalığa yol açabiliyor. Bu nedenle kesinlikle dikkat etmeliyiz. Ayrıca camlarının ötesinde Çin malı gözlüklerinin çerçevesi de tamamen atıl malzemelerden yapılıyor. Kırılması durumunda tamiri mümkün değildir" şeklinde konuştu.
"ULTRAVİYOLE
IŞIĞINDAN KORUNUN"
Kış mevsiminde kar yağışının ardından ya da yaz mevsiminde güneşli havalarda ortaya çıkan ultraviyole ışığının göze ciddi zarar verdiğini, bundan korunmak için sürekli olarak güneş gözlüğü takılması gerektiğini anlatan Gezegen; "Kardaki güneş ışığının yansıması ultraviyole dediğimiz ışıkların yansıması daha fazladır. Özellikle göz rengi açık insanlar yaz ve kış mevsiminde rahatsız olurlar. Bu ultraviyole ışıklarından korunmak için güneş gözlüğü takmak zorundayız. Futbolcuları yakından takip edersek karlı havalarda gözlerinin altına siyah şerit çekerler. Bu uygulama güneş gözlüğü çıkmadan ya da yaygınlaşmadan önceki dönemlerde insanlar tarafından uygulanan bir sistemdir. Sivas´ta ikamet eden insanlar kış mevsiminde de yaz mevsiminde de kesinlikle güneş gözlüğü takmalıdır. Sivas´a kış mevsiminde aşırı kar yağışı oluyor, yaz mevsiminde de ciddi anlamda güneş hâkim oluyor. Güneş gözlüğü bu nedenle elzem bir ihtiyaçtır" ifadelerine yer verdi.
"BİLİNÇLİ OLMALIYIZ"
Gözlük kullanıcılarının bilinçli olmasını isteyen Gezegen, "Biz satıcıların en çok şikâyet ettiği şey, vatandaşların bilinçsiz gözlük kullanmasıdır. İnsanlar gözlüğünü dikkatli kullanmıyor. Yaşlı bir insan için yakın gözlüğü en büyük ihtiyaçtır. Yakasına gözlüğü asan gözlük kullanıcılar birine sarıldığı zaman gözlükte arada eziliyor. Ya da gözlük kabı kullanmayanlar oluyor, bu da gözlüğün camının çizilmesine yol açıyor. Bu da göz sağlığı için çok ciddi bir sorundur. Gözlüğü camının üzerine masaya koyanlar var. Bu da çok yanlış bir uygulama.
Gözlüğünüzü hiçbir zaman camı yere gelecek şekilde bir yere koymayın. Toplum olarak gözlük kültürümüz zayıf. Avrupa´da gezinirken kullanacağı güneş gözlüğü, iş ortamında kullanacağı gözlük ve atölyede çalışırken kullanacağı gözlük ayrıdır. Bu gözlük kültürü Avrupa´da daha yaygındır ama bu demek değildir ki bu kültür sadece onlara ait. Bizler de gözlük kültürümüzü geliştirebilir, göz sağlığımızı daha iyi şekilde muhafaza edebiliriz" şeklinde konuştu.
"GÖZLÜĞÜNÜZÜ HOR
KULLANMAYIN"
Dereceli gözlük kullanıcılarının göz sağlığına dikkat etmediğini, sanayi ustalarının dereceli gözlükle kaynak dahi yaptığını, bu durumun çok yanlış olduğunu kaydeden Gezegen; "Dereceli gözlük göz sağlığı için çok önemli ama ustamız bunu bilmiyor dolayısıyla görme kolaylığı sağlayan o gözlüğüyle kaynak işi yapıyor. İnsanlar normal hastalandığı zaman hemen hastaneye gidiyor ve ne gerekiyorsa hemen yapıyor, ilaçlarını alıyor ama göz söz konusu olduğunda bu kadar titiz olunmuyor. Şunu unutmayalım ki her organımız gibi gözümüzde bizim için çok önemlidir. Gözümüz sağlıklı olmazsa hayatımızın birçok alanında sorun yaşarız" dedi.
GÖZLÜK KULLANICILARINA
LAZER UYARISI
Lazer ameliyatıyla göz derecesinin sıfırlanmadığını sadece derecenin azaltıldığına dikkat çeken Gezegen, lazer ameliyatı olanların sadece yüzde 10´unda olumlu sonuç elde edilebildiğini söyledi. Lazer ameliyatının sadece gözdeki dereceyi asgariye indirdiğini belirten Gezegen; "Lazer yapılınca göz dereceniz tamamen sıfırlanır diye bir şey yoktur. Lazer ameliyatı olan bir insan gözlükte kurtulacağım düşüncesini taşıyor. Ama lazer ameliyatı olanların sadece yüzde 10´unda derece düşüklüğünden dolayı bir gözlük kullanmama durumu söz konusu olabiliyor. Ya da psikolojik olarak gözlükten kurtulacağım düşüncesi olduğu için lazer ameliyatının ardından gözlük kullanmadan hayatına devam edebiliyor. Bir de eski derecesine oranla çok düşük bir derece kaldığı için insanlar bunun farkında olmuyor ve eskiye oranla daha net gördüğü için göz derecesinin sıfırlandığını düşünüyor. Lazer ameliyatının üzerine muayene gidenler kesinlikle gözlük kullanmaya devam ediyor.
Bazı lazer ameliyatının ardından da kontrol amaçlı gözlük kullanmaya devam edin diyorlar ama lazer ameliyatı olan kişi gözlüğünü çıkaramıyor çünkü o da anlıyor ki göz derecesi tamamen sıfırlanmış durumda değil" şeklinde konuştu.
"DOKTORLAR LAZER
AMELİYATINI TERCİH ETMİYOR"
Göz doktorlarının dahi lazer ameliyatı konusunda temkinli davrandığını ve gözlük kullanan doktorların lazer ameliyatını tercih etmediğini sözlerine ekleyen Gezegen; "Başta göz doktorları olmak üzere kimse lazer ameliyatı olmuyor, olan doktorlar da göz derecesini asgariye indirmek için oluyor.
Bu doktorlar hem hekim olarak bilinçli hem de sağlık alanında gelişen teknolojiyi yakından takip ettikleri için lazer ameliyatının ardından ne ile karşılaşacaklarını biliyorlar. Bu nedenle bir çok doktor lazer ameliyatı yaptırmıyor" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!