USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

HAT SANATINI DERİYE VE KUMAŞA İŞLİYOR

HAT SANATINI DERİYE VE KUMAŞA İŞLİYOR

HAT SANATINI DERİYE VE KUMAŞA İŞLİYOR
06-03-2017 06:00
Google News


HABER : AHMET TIRPAN

BU YETENEĞİNİZ VE BECERİNİZ
NEREDEN GELİYOR?
El becerilerinde aileden gelen bir altyapı ve yatkınlık var. Ailemizde  inşaat, çevre düzenleme, ahşap işleri ve teknik tamirde ustalık derecesinde bir yetenek var. Evin en küçük çocuğu olmanın avantajı olarak da her birinden ayrı ayrı istifade etme imkânım oldu. İlkokulda İş Eğitimi derslerindeki başarım da, (Allah´ın bir ikramı olarak) bunun etkisiyledir. Bu derslerde herkesten farklı çalışmalar yapmak nasip oldu. Daha o günlerde maket ev, kalemlik, isime özel çalışmalar, (daha çok dini içerikli) tablolar, yapıyordum.

TABLO VE DEKORATİF
ÇALIŞMALAR YAPMAK
NEREDEN AKLINIZA GELDİ?
Tablolar başta olmak üzere dekoratif çalışmalar hep dikkatimi çekmiştir. Benzerlerini yapmayı hayal etmişimdir ama bu biraz da nasip işi. İstemek yetmiyor. Bunun için dua ve gayret de gerekiyor. Herkes zamanın çabuk geçtiğinden ve yetmediğinden yakınır. Bu yakınmaların çoğu bahanedir. İnsan gerçekten isterse, yapamayacağı şey yoktur.

İLK NE ZAMAN HAT ÇALIŞMASI
YAPMAYA BAŞLADINIZ?
Yaklaşık 4 yıldır Hat sanatını kumaşla, deriyle ve testiyle buluşturma gayretindeyim. O zaman kitapçı olan bir arkadaşımın yaptığı kumaş tabloyu gördükten sonra, ondan malzemeleri temini ve yapılacaklar konusunda fikir aldım ve böylece profesyonel olma yolunda ilk ciddi adımı atmış oldum. Ancak çeşitli sebeplerle, iki yıl kadar çalışmaya başlayamadım. 2013 Nisan´ında ilk tablo için harekete geçtim. Bir-kaç ay kadar sürdü. Çünkü hem acemiydim hem de ayrıntılı bir örnek seçmiştim. Zamanla elim alıştı ve hızlandı. Başlangıçta iki ay süren bir çalışma, daha sonraları bir haftadan daha az bir sürede biter oldu.

HAT İŞLEMELERİNİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Tablo çeşitleri: Çeşitli renklerde kumaş boyama, deri boyama, ışıklı cam tablolar, deri kesme (katı sanatı), Kazıma ayna tablolar. Tamamlanan her çalışma, insana tarif edilmez bir haz verir. Çalışmanın çabuk bitmesi, yeni çalışmaları iple çekmenize vesile olur. İş tabloyla kalmadı. Bir cuma namazı sonrası, cami önünde testi satan Güveççi Baba ile tanıştım. Ondan, örnek çalışma yapmak için bir-kaç tane testi aldım. Bir kaç denemeden sonra, hataları ayıklanmaya ve pürüzleri gidermeye başladım. Testi çalışmaları içinde üçlü takımlar, isimli testi ve toprak kalemlikler, deri kaplama büyük küpler vs. bulunuyor.

YAPTIĞINIZ ÜRÜNLERİ NEREDE İŞLİYORSUNUZ?
Şimdilik bir dükkânım yoktur çalışmalarımı evde yapıyorum. Ama ideallerim arasında kendi dükkânımda hat işleme yapmak. Böylelikle daha güzel ve daha rahat çalışmalar yapma imkânına kavuşabilirim.
YAPTIĞIN HAT İŞLEME ÇALIŞMALARI
NE OLUYOR?
Yaptığım çalışmaların bazılarını camilerde görüyorum. Birkaç camimiz için hat çalışması yaptık ve benim yaptığım çalışmanın camilerde yer alması bana ayrıca gurur veriyor. Bu anlamda beni destekleyen ve bana bu imkanı veren hocalarıma da ayrıca teşekkür ediyorum. Camilerimizin muhteşem güzelliğine benim yaptığım çalışmanın da katkı sağlaması açıkçası beni gururlandırıyor, onurlandırıyor. Diğer çalışmalarımı da yakınlarım ya da arkadaşlarım beğenerek talep ediyor. Sadece Lafzatullah ya da Peygamber Efendimizin ismi şeriflerini değil, aynı zamanda kişiye özel isimler ya da evleri güzelleştiren kumaş hat işlemeleri yapabiliyorum. Son olarak Osmanlı Tuğrası işlemesi yaptım. Osmanlı Tuğrası anlamı ve yapısı itibariyle derin bir çalışma gerektiriyor.

HER EBATTA ÇALIŞMA
YAPABİLİYOR MUSUNUZ?
Geçtiğimiz dönemlerde Kılavuz TOKİ Camii için 220 x 160 cm ebadında çalışma yaptım. 15 günlük çalışmanın ardından camimize oldukça güzel bir çalışmayı kazandırmanın gururunu yaşadım. Bunun gibi çalışmalarımız İnşallah devam ediyor. Yine elimden geldiğince camilerimizin muhteşem güzelliğine ve ihtişamına naçizane yaptığım kumaş işleme çalışmalarıyla destek olmaya çalışacağım. Bunun yanı sıra 3 metre genişliğinde bir çalışmamız daha oldu. Bu çalışmamız da İrşad Derneğinde bulunuyor.

YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALAR
KAÇ GÜN SÜRÜYOR?
Yaptığım kumaş ve hat işleme çalışmalarının boyu ve ebadına göre değişiklikler oluyor. İki metreyi geçen uzunlukta çalışmalarımız oluyor. Bu çalışmalarımız en az 15 gün sürüyor. Tabi ki yaptığımız hat işleme çalışmasının içeriğine göre de bu süre değişiyor.

TARİHİ ESERLERİN İŞLENMESİ
İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
YAPABİLİYOR MUSUN?
Sivas Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi, Kongre Müzesi gibi ilimizin gözde tarihi mekanlarını da Hat Sanatıyla vazoya işliyorum. Sivasımızın kültürünü vazoda yaşatmak ve yaygınlaştırmak da beni ayrıca mutlu ediyor. Yaptığım çalışmalarımda elimden geldiğince ilimizin kültürünü ve tarihi değerlerini yaşatmaya çalışacağım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!