USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hayvancılığa Katkı Sağlayacak

Hayvancılığa Katkı Sağlayacak

Hayvancılığa  Katkı Sağlayacak
11-07-2020 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

?Köyümde Yaşamak İçin Bir ?Sürü´ Nedenim Var Projesi? protokol imza töreni gerçekleştirildi. Ulaş ilçesi Yenikarahisar Mahallesi Geven Mezrasındaki bir işletmede yapılan programda konuşan Vali Salih Ayhan, "Burada olmamızın bir sürü nedeni var. Örnek olacağını düşündüğümüz projeyi çok güzel bakir bir yerde ve işin de merkezi olan bir işletmede hayata geçiriyoruz. Hayırlı bir işe birlikte imza atacağız, bu protokole hep birlikte şahit olacağız. Duamızla, desteğimizle inşallah güzel bir projeyi hayata geçireceğiz. Projemizin 3 aylık bir mutfak hazırlığı oldu. Ziraat Bankası ile yoğun bir görüşme gerçekleştirdik. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz güzel bir saha çalışması yaptı. Kredi Garanti Fonu da kefalet konusunda teminatı kendisi verecek. İşin en püf noktası burasıydı. Bu sözleşmeden sonra da koyun alımına başlayacağız." dedi.

?İLİMİZ TARIMDA MERKEZ OLACAK?

Proje ile birlikte Sivas´ın hayvancılıkta Türkiye´nin lokomotifi olacağını belirten Vali Ayhan, ?Çayırlarıyla, meralarıyla, doğasıyla, tarımsal arazileriyle işin merkezi olacak bu proje bölgeye ayrı bir anlam katacaktır. Hayal kurduk, hayalimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Sivas´ın coğrafyası bu iş için çok elzem. Dağlarında, ovalarında, yaylalarında, meralarında artık koyunlarımızın, kuzularımızın sesleri daha çok duyulacak. Küçük ve büyükbaş hayvanlarımızla bu coğrafyamız çok daha anlamlı olacak. Sivas´ın tarım, turizm ve sanayide kalkınabilir bir il olacağını düşünüyor, bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Sivas´ın tarımda bir numara olduğunu söylüyorum. İlimiz tarımda merkez olacak, Türkiye´nin lokomotifi haline gelecek. Çünkü bu coğrafyanın gerekliliği bunu göstermektedir." ifadelerini kullandı.

HEDEF 1 MİLYON KOYUN

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayan Vali Ayhan, "Hedef 1 milyon ama zemini düzgün attığımız için başarılı işletmeciler bulduğumuz da bu sayının daha da artacağını düşünüyorum. Bunun ekonomik ve sosyal etkileri de var. Proje, üstün verimli Akkaraman ve Kangal Akkaraman ırkının da üretimini teşvik edecek. Bu bizim yerli bir ırkımız. Bunu da gerek ulusal gerekse uluslararası bir platforma taşımak istiyoruz" diye konuştu.  

ZİRAAT BANKASI ÇİFTÇİMİZİN YANINDA

Ziraat Bankasının çiftçilere çok uygun finans desteği sağladığını belirten Vali Ayhan "Hepimiz köylü çocuğuyuz. Koyunculuğun ne kadar önemli olduğunu biliriz. Hem kırmızı et üretiminde Türkiye´yi ön plana çıkarabilmek, ihtiyacını giderebilmek hem de köylülerimize ekonomik anlamda güzel bir girdi sağlamak istiyoruz. Çiftçilerimizin yüzünün gülmesi, ceplerinin dolması, sözleşmeli küçükbaş üretim modellerinin güçlendirilmesi, artırılması en büyük arzumuz. ?Sözleşmeli Küçükbaş Üretim Modeli´ temelinde hazırlanarak uygulanacak olan ?Köyümde Yaşamak İçin Bir ´Sürü´ Nedenim Var Projesi´ kapsamında, Ziraat Bankası´nın şubelerinden ?Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi´ kullanılacak.  Proje ile asgari 100 baş kapasiteli ağıla sahip olan işletmelerin hayvan sayılarını asgari 100 başa çıkarması ve 100 baş üzeri işletmelerde ise hayvan sayısının artırılması amaçlandı. İnşallah hayvan sayımız bu tür proje ve çalışmalarla daha da artacak. Kırsalın gelişmesi, göçün önlenmesi ve herkesin doğduğu yerde mutlu olması için gayret gösteriyoruz. Sivas´ta TİGEM gibi bir merkezimiz var. Daha da gündeme alarak inşallah o bölgeyi bir merkez haline getireceğiz. Ürettikçe Sivas´ımız büyüyecek, büyüdükçe güçleneceğiz. Yapacak daha çok işimiz var ama kaybedecek hiç zamanımız yok. Projemiz hayırlı uğurlu olsun"  dedi.

SİVAS TÜRKİYE´DE 3. SIRADA

İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ise, ?Üreten Çiftçi Gelişen Sivas´ projesi kapsamında Sivas tarımına kakı sağlamak isteyen her çiftçiye destek olduklarını söyledi.  İlimizin 800 bin hektar mera varlığı ile Türkiye´de 3. sırada yer aldığını ifade eden Yıldız, "Sivas´ın bitki örtüsü ve arazi yapısı küçükbaş hayvancılığa çok müsait. İlimizde 700 bin adet küçükbaş hayvan var. Hedefimiz bu rakamı 1 milyon adede çıkarmak. ?Köyümde Yaşamak İçin Bir ?Sürü´ Nedenim Var´ projesiyle küçükbaş hayvancılığı yaygınlaştıracağız" şeklinde konuştu. 

ÇİFTÇİYE ÜRETİM İMKÂNI SAĞLAYACAK 

Ziraat Bankası Bölge Başkanı Dr. Murat Serdar Bulut ise köyde yaşayan vatandaşların bulundukları bölgede yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak için Sivas Valiliği ile Ziraat Bankası arasında imzalanan proje kapsamında protokol imzalandığını söyledi. Projeyle köyde yaşayan vatandaşlara yeterli geliri sağlayacak üretimi gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Bulut, "Ülkenin kırmızı et tedarikinde koyunculuğun önemini ortaya koymak istiyoruz. Bankamız 150 bin TL´ye kadar teminat sorunu yaşayan vatandaşlarımıza KGF kefalet ile bu krediye kolay erişmelerini sağlayacak. Tek isteğimiz bu üretimi yapacak vatandaşların projeden faydalanmasıdır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz projeden faydalanacak kişilerin listesini bizlere ulaştırdı. Yakın zamanda da kredileri sistemli bir şekilde kullandırmaya başlayacağız." dedi.

Konuşmaların ardından Vali Salih Ayhan ve Ziraat Bankası Bölge Başkanı Dr. Murat Serdar Bulut arasında protokol imzalandı.

Proje ile ilimizde küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, yerli ırk olan Kangal Akkaraman koyun yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve kırsalda yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltmek amaçlanıyor.

Düzenlenen programa; İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Ulaş Kaymakamı Muhammed Burak Akköz, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu, Ulaş İl Genel Meclis Üyeleri Hikmet Kuruçay, Ahmet Gençer, Sivas Damızlık Keçi Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehrali Deliktaş, Tarım Platformu üyeleri ve bölge halkı katıldı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
15.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!