USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Heyecanımızı Kaybetmedik--Video

Heyecanımızı Kaybetmedik--Video

Heyecanımızı Kaybetmedik--Video
05-09-2019 07:00
Google News


Fatih TABUR / Oğuzhan SARZEP

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi´nin 100. yıl dönümü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da katıldığı çeşitli etkinliklerle kutlandı. 

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Atatürk anıtına çelenk bırakıldı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve protokol üyesi katıldı.

/resimler/2019-9/4/1737483338048.jpg

TİYATRO SANATÇILARINI KUTLADI

Çelenk sunma töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler Atatürk Kongre Müzesi´ni ziyaret etti. Heyet, burada tiyatro oyuncuları tarafından Sivas Kongresi´nin temsili olarak canlandırılmasını izledi.  Oyunun ardından Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk´ü canlandıran Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçısı Abdülsamet Sünbül ile diğer oyuncuları kutladı.

/resimler/2019-9/4/1738090057226.jpg

/resimler/2019-9/4/1738344432642.jpg

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra kent meydanında kutlama programının gerçekleştirildiği alana yürüdü. Burada gerçekleştirilen program Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği´nin gösterisi ile başladı. Mehteran Birliği´nin performansı izleyenlerden tam not aldı.

Kendisini bekleyen coşkulu kalabalığa hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sivas Kongresi´nde alınan kararlara dikkat çekti.

?SİVAS´TAKİ HEYECANI ASLA KAYBETMEDİK?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle yad ederek sözlerine  başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ?Anadolu´ya ayak bastığımızdan günden bugüne kadar bütün şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Bizler vatanını bayrağını, ve istiklalini koruyabilmek için çetin imtihanlardan geçmiş bir milletin mensuplarıyız. İstiklal harbimizin dönüm noktalarından biri olan Sivas Kongresi aziz milletimizin hafızasında çok önemli bir yere sahiptir. Milli Mücadele´nin işaret fişeği burada atılmıştır. Sivas, Milli Mücadele´nin ve cumhuriyetin ilk merkezidir. Bir asır önce bugün Sivas Kongresi´ne iştirak eden delegeler burada milli bir duruş sergilemiştir. Sivas Kongresi deyince hemen gözümüzün önüne gelen tarihi bir fotoğraf vardır. O gün İstanbul temsilcisi ile buradaydı, Bursa, Aydın, Denizli, Afyonkarahisar buradaydı. Sivas´taki tarihi toplantıda bütün vatan temsil ediliyordu. Bir asır sonra aynı mekanda Sivas´taki heyecanı asla kaybetmediğimizi tekrarlamak istiyorum? dedi.

?SİVAS´IN GÖNLÜNDE BİRLİK DUYGULARI YER BULUR?

Tarihe Sultan Şehir olarak geçen Sivas´ın her zaman önemli bir yönetim merkezi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ?Sivas, 108 gün boyunca milli mücadelemizin de başkentliğini yürüttü. Sivas o günün şartlarında Sivaslıların sağlam duruşuyla da en emin belde olarak tercih edilmişti. Sivas, Anadolu´nun birlik ve dirlik yurdudur. Sivas´ın gönlünde nifak değil birlik duyguları yer bulur. Bu şehirde karşılık bulamayan bir siyasi hareketin ülkenin tamamında başarıya ulaşması mümkün değildir. Biz de bu yüzden Sivas´a ayrı bir önem verdik? diye konuştu.

Sivas Kongresi´nde alınan ?manda ve himaye asla kabul olunamaz´ kararını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ?Milli mücadelemizin gayesi bu kararla bütün dünyaya ilan edildi. Manda ve himaye asla kabul edilemez. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz. Milli iradeye darbe vurmak amacıyla girişilen 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü milletimizin azmiyle boşa çıkartıldı. Sizler de o gece bu meydana akın ederek milli iradeye sahip çıktınız. Darbecilerin karşısında dimdik durarak meclisinize, hükümetinize sahip çıktınız. Türkiye´nin önünü kesmek isteyenlere fırsat vermediniz. Sivas Kongresi bağımsızlık manifestosudur.  Sivas´tan haykırıyoruz, milli sınırlar içinde vatan bir bütündür. Vatanımıza, bayrağımıza uzanan her eli kırdık, yine kıracağız. Kongre salonlarımıza bayrağımızı asmayan teröristlere ödettiğimiz bedeller ortadadır. İçeriden ya da dışarıdan operasyon yapmak isteyenlere gereken cevabı vermeye devam edeceğiz.  Ya olacağız, ya öleceğiz diyerek girdiğimiz bu kutlu yoldan asla dönmeyeceğiz? ifadelerini kullandı.

/resimler/2019-9/4/1739260839972.jpg

HIZLI TREN MÜJDESİ

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi´ne ilişkin de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ?Ramazan Bayramı´na kadar Allah nasip ederse Yüksek Hızlı Trenimizi Sivas´a vardıracağız. Gerçi bazıları Sivas´a ne gerek var trene deyip geçmişlerdir ama biz ülkemizin muasır medeniyetler üstüne çıkması için ne gerekiyorsa yaptık. George nasıl binebiliyorsa benim Ayşe´m de Fatma´m da binebilsin. İnşallah 2023´te hedeflerimize ulaşarak ecdada layık bir millet olduğumuzu göstereceğiz? açıklamasında bulundu.

Programda konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop ise ?Anadolu´daki varlığımızın sembol şehirlerinden olan Sivas´ta, 100 yıl evvel tezahür eden millî kıyamı idrak ettiğimiz bu anlamlı günde bizleri bir araya getiren Cenab-ı Hakka hamd ediyor, hür bir vatan parçasında bir araya gelmemiz için, hayatlarını feda etmeyi göze alarak emek ve gayret sarf etmiş başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları olmak üzere bütün geçmişlerimizi, şehitlerimizi, vefat etmiş gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum? dedi.

?İMAN, KARARLILIK VE ADANMIŞLIK?

100 yıl önce vatanın işgal, milletin ise esir edilmek tehdidi ile karşı karşıya olduğunu kaydeden TBMM Başkanı Şentop, ?Onca kayıptan ve mağlubiyetten sonra bunu yapacak kudrete ve kararlılığa sahip olmak, evvelâ sarsılmaz bir iman, sonra kararlılık ve adanmışlık gerektirir. Millî Mücadele işte tam da budur. Tevarüs etmekten iftihar ettiğimiz Millî Mücadelenin ruhunu özetlemek gerekse üç kelime yeterlidir: İman, kararlılık ve adanmışlık. 100. yıl dönümünü idrak ettiğimiz Millî Mücadele, milletimizin tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu kutlu hamle, Samsun´dan sonra Amasya, Erzurum, Sivas ve nihayet Ankara duraklarından geçerek dalga dalga bütün vatan sathına yayılmış, ?ya istiklâl, ya ölüm´ şiarına bürünerek topyekûn bir dirilişe dönüşmüştür. Esas itibariyle Millî Mücadele, asil milletimizin o güne kadar gösterdiği cesaret ve kahramanlığın bir hulasası, o günden sonraki kahramanlıklarının da yeni bir mukaddimesi olmuştur. Bu şuur ve inançla, 100 yıl önce Anadolu´daki varlığımızın sembol şehri Sivas´ta bir araya gelerek şerefli bir gelecek için mücadele hattını çizen, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları olmak üzere bütün ecdadımızı, şehitlerimizi, vefat eden gazilerimizi ve kahraman Sivas halkı nezdinde asil milletimizin her bir ferdini minnetle, şükranla ve rahmetle anıyorum? açıklamasında bulundu.

/resimler/2019-9/4/1739526934205.jpg

Kutlama programında konuşan Vali Salih Ayhan da 100. yıl coşkusunu en iyi şekilde yaşamak için çok sayıda program düzenlediklerini belirterek desteklerinden ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan´a teşekkür etti.  Vali Ayhan, ?Sayın Cumhurbaşkanım Sivas emin şehir. Sivas Milli Mücadele ateşinin yakıldığı ve nice yüzyıllar boyunca devam ettirecek bir şehirdir. Sivas bu kutlu mirasla hep övünüyor, övünmekle de haklıdır. Kongremizin 100. yılı münasebetiyle 7´den 70´e herkesi kucaklayan çok güzel etkinlikler icra ettik. Tüm gayemiz geçmişteki bu asil ruhu, bu direniş ruhunu, bu bağımsızlık ruhunu dünden bugüne bugünden de yarına aktarabilmektir. Yegane gayemiz ise çocuklarımıza, gençlerimize bu duyguyu aşılamaktır. Bunu da başardığımıza inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım sizler Sivas´ı çok güzel tarif ediyorsunuz: Sivas Selçuklunun kalbi, Osmanlının vicdanı Cumhuriyet´in de aklı diyorsunuz. Bu ifade Sivas´a çok güzel bir şekilde oturmaktadır. Sizlerin Sivas´a vermiş olduğu ehemmiyetin biz de Valilik olarak milletvekillerimizle, belediyemizle, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla bu hassasiyetinizin halkımıza aynası olmaya devam edeceğiz. Bu münasebetle bugünümüzü anlamlandırdığınız için başta zatıaliniz olmak üzere tüm konuklarımıza hoş geldiniz diyorum? dedi.

?TÜRK MİLLETİ, YEDİ DÜVELE MEYDAN OKUMUŞTUR?

Programda konuşan bir diğer isim ise Belediye Başkanı Hilmi Bilgin oldu. Sivas´ın 4 Eylül Kongresi´nin başladığı tarihten itibaren 108 gün boyunca Milli Mücadele´ye başkentlik yaptığını anımsatan Başkan Bilgin, ?100 yıl önce bugün Türk Milleti yanımızdaki tarihi binada ?Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz´ düsturuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yedi düvele meydan okumuştur. Milletimiz manda ve himaye kabul edilemez iradesiyle istiklaline ve istikbaline sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya haykırmıştır? dedi.

/resimler/2019-9/4/1740100215815.jpg

?ŞEREFİMİZDİR?

Sivas Kongresi´nde devletin temellerinin atıldığını anımsatan Başkan Bilgin, ?Bizler de 100 yıl sonra aynı duygu ve ruhla o kararları bir kez daha tekrar ediyoruz. Vatanımız, bayrağımız, devletimiz, milletimiz bizim namusumuzdur, şerefimizdir. Kahraman milletimizin, bugün de ekonomik ve siyasi bağımsızlığımıza yönelen her türlü saldırı karşısında birlik ve beraberliğinden ödün vermeden, iradesine ve istikbaline sahip çıkması, ülkemize yönelik hain girişimlere karşı tüm gücüyle direnmesi, o mücadele ruhunun halen muhafaza edildiğinin somut bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanım kongrenin 100. yıl dönümünde şehrimize teşrifleriniz bizlere güç vermiştir. Şehrimizin haklı talep ve isteklerine verdiğiniz destek adına tüm hemşehrilerim adına sizlere şükranlarımızı sunuyorum. Bizler de milletimizden aldığımız güç ile ülkemiz ve milletimizin geleceği için sizin liderliğinizde daha çok çalışacağız. Sözlerime son verirken kongrenin 100. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu vatan uğruna canlarını ortaya koyan tüm şehitlerimizi ve kahramanlarımızı bir kez daha saygı, rahmet ve şükranla anıyorum? diye konuştu.

Program toplu fotoğraf çekinilmesiyle sona erdi.

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
01.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!