USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
22-03-2017 06:00
Google News


m.mustafa ışık

Sivas Medicana Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr.Eyüp Coşar, idrar kaçırma rahatsızlığında birçok tedavi yönteminin bulunduğunu, ancak insanların kültürel sebepler ve tabular sebebiyle doktora başvuramadığını söyledi. İdrar kaçırma rahatsızlığının herkeste görülebilecek bir sıkıntı olduğunu belirten Dr.Coşar, erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu söyledi.

 

İdrar kaçırma rahatsızlığının birçok sebebe bağlı olarak görüldüğünü belirten Üroloji Uzmanı Coşar; ?İdrar kaçırma nedenleri birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonsal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırmanın nedenleri olabilir? ifadelerine yer verdi.

 

?MESANE BEYNE SİNYAL GÖNDERİR?

 

Böbreklerden gelen idrarın mesaneye dolduğunu ve bu süreçte beyne sinyal gittiğini belirten Üroloji Uzmanı Coşar; ?Mesane, böbreklerden gelen idrarın biriktiği yerdir. Erkeklerde bağırsakların önünde bayanlarda ise rahmin önünde  yer alır. Böbreklerden gelen idrar yavaş yavaş mesaneye dolmaya başlar. Bu işlem sırasında beyine sinyal gider ve beyin mesanenin kasılmasını engelleyecek ve idrar tutmayı sağlayacak olan sinyali gönderir. Mesanede biriken idrar kişiyi zorlayacak konuma geldiğinde beyin tuvalete gitmek için kişiyi uyarır. Böylece kişi tuvalete gidip mesane torbasının boşalmasını sağlar. Normal bireylerde mesanede 350 ile 500 ml arasında idrar birikebilir? dedi.

 

?GEBELİK İDRAR KAÇIRMAYA NEDEN OLABİLİR?

 

Gebe annelerde idrar kaçırma rahatsızlığı görülebileceğini ve bunun bebeğin mesaneye olan baskısından kaynaklandığını anlatan Üroloji Uzmanı Coşar; ?Ayrıca idrar torbasının bir enfeksiyon kapması durumunda idrar torbası sinirlerini aşırı şekilde uyarır ve bu da idrar kaçırmaya neden olur. Gebelik idrar kaçırmaya neden olan hallerden birisidir. Bebeğin idrar torbanıza yaptığı baskıdan dolayı böyle bir durum oluşabilir. Ama bu genelde geçici bir durumdur. Normal doğum yapan ve fazla çocuğa sahip olan bayanlarda bu olasılık daha fazla olmaktadır. Çünkü pelvik kasları doğum esnasında zarar görmüş olabilir. Bunun dışında pelvik kaslarının zayıflamasına ve de yavaş çalışmasına neden olan bir diğer etken ise yaşlılıktır. Genelde idrar kaçırma şikâyeti bayanlarda belirli bir yaştan sonra başlar. Hiç doğum yapmamış kadınlarda da idrar kaçırma görülme olasılığı vardır. Bunun nedeni ise kronik kabızlık ve aşırı kilolu olmaktır. Aşırı kilo pelvik taban kaslarını zorladığından dolayı bu bir süre sonra idrar kaçırmaya neden olabilir? şeklinde konuştu.
?EGZERSİZ YAPARAK KENDİNİZİ KONTROL EDEBİLİRSİNİZ?
Hastaların egzersiz yaparak bu problemden kurtulabileceğini anlatan Üroloji Uzmanı Coşar; ?Egzersizlerin herhangi bir yan etkileri yoktur. Hastanın kendi kaslarını nasıl kontrol etmesi gerektiği öğretilir. Hastalar kendi kaslarını doğru şekilde kasmayı öğrenirler. İdrar kaçırma tedavi yöntemi olarak uygulanan yeni çözümlerden birisi de manyetik pelvik taban stimülasyonudur. Bu yöntemin oldukça iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Uygulanması basittir ve hastada ağrı hissi uyandırmaz. Haftada iki veya üç kez yirmi dakika süreyle uygulanmaktadır. Hastanın durumuna göre uygulama süresi değişmektedir. Hasta tedavi sandalyesine günlük giydiği kıyafetlerle oturur. Uygulamada hastaya pasif egzersiz yaptırılır ve pelvik taban kaslarının etkili bir şekilde çalışması sağlanır? ifadelerine yer verdi.

?CERRAHİ MÜDAHALE HASTALARA UMUT VERİYOR?

İdrar kaçırma rahatsızlığının tedavisine cerrahi müdahale de yapıldığını sözlerine ekleyen Üroloji Uzmanı Coşar; ?İdrar kaçırma ameliyatı 2000´li yıllara gelinene kadar daha farklı yöntemlerle uygulanmaktaydı. Uygulanan idrar kaçırma tedavi yöntemi çok iyi sonuçlar vermemekteydi. Yapılan araştırmalarda idrar kaçırmanın ana sebeplerinden birisinin pelvis tabanındaki kas dokusunun yetersizliği olduğu anlaşıldı. Bu sebebin anlaşılmasından sonra idrar kaçırma ameliyatları yüzde seksenlerde başarı sağlayan bu yöntem hastalara umut veriyor? dedi.

Sosyal hayatı etkilenenlerin, uzun surelı  idrar kaçırma şikayeti olan erişkin hanım ve beylerin yanısıra  gece idrar kaçırması olan ve ayrıca gündüz kaçırma ve çamaşırında sürekli ıslaklık olan 6-7 yaş ve üstü tüm çocukların,  mutlaka bir ürolog tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ve  çoğu zaman basit öneriler ve tedbirlerle ayrıca ilaç tedavileriyle bu problemlerin çözülebildiğini söyledi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!