USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İlçe Ekonomisi Sekteye Uğrar--Video

İlçe Ekonomisi Sekteye Uğrar--Video

İlçe Ekonomisi  Sekteye Uğrar--Video
03-01-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Meclis´ten geçen termik santral düzenlemesini veto etmesinin ardından termik santrallere filtre takılması zorunluluğu için 1 Ocak 2020´ye kadar tanınan süre doldu. Bu kapsamda Kangal ilçesinde linyit kaynaklarının elektrik üretiminde değerlendirilmesi amacıyla kurulan termik santral, filtresiz olduğu gerekçesi ile mühürlendi.

Kangal Termik Santrali´nin mühürlenmesinin ardından oluşturdukları heyetle Ankara´ya gittiklerini söyleyen İlçe Belediye Başkanı Ahmet Kürşad Apaydın, gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu. İlçe ekonomisine  önemli katkı sağlayan santralde faaliyet gösteren 3 bacanın 3´ünün de mühürlendiğini kaydeden Başkan Apaydın, ?Üretim tamamen durursa ilçe ekonomisini yüzde 100 etkileyecek? değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Apaydın, ?Şu anda 3 bacaya da mühürleme yapıldı. Ne olacağını biz de bilmiyoruz. Diken üstündeyiz. Telaşla bekliyoruz. Firma ne yapacağını bilmez durumda, biz de öyleyiz ne yazık ki. Fakat Enerji Bakanı´nın bir açıklaması oldu; ?İşçileri mağdur etmeyeceğiz´ dedi. Sanki kendileri garantör olacakmış gibi bir açıklama yaptılar ama şu an için bilmiyoruz, bekliyoruz? ifadelerini kullandı.

İLÇE EKONOMİSİNİ YÜZDE 100 ETKİLER

İşçilerin, işsiz kalma endişesiyle karşı karşıya kaldığının altının altını çizen ?Kış günü iş yok, güç yok. İşçiler; ?Borcumuz çok, ödemelerimizi nasıl yapacağız, kredi borcumuz var´ diyorlar. Hastası olan, çocuğu olan var. Çalışan da ıstırap içerisinde. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sayın Genel Başkanımız Mustafa Destici bey nasip olursa Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşerek mağduriyetimizi bir daha anlatacak. Üretim durursa bu durum ilçe ekonomisini yüzde 100 etkileyecektir. Çünkü Sivas´ta böyle bir sanayi kuruluşu yok. Buranın kapanmasının önce ilçeye sonra da Sivas´a ekonomik yönden çok büyük zararı olacak. Bu durum açık. Hükümetin bu konuya bir an evvel el atacağını düşünen taraftayım. Fiilen bin 226 kişi çalışıyor. Zaten Kangal´ın nüfusu 9 bin 600. İlçe nüfusunun önemli bir kısmı oraya bağlı. Eğer firma çalıştırılmazsa Kangal 5 sene sonra büyük bir köy haline dönecek? değerlendirmesinde bulundu.

?DEVLET GİBİ OLAMADINIZ?

Kangal Termik Santrali´nin mühürlenmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı Uğur Bulut ise hükümeti eleştirdi. Termik santrallerin özelleştirilmemesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini kaydeden Başkan Bulut, ?Enerjinin stratejik öneme haiz iş kolu olduğunu hep söylemiştik.  ?Kangal Termik Santralini ve diğer santralleri özelleştirmeyin´ dedik ancak anlatamadık maalesef. Sizin ve avenenizin memleket yönetiminde öylesine bir savurganlığınız ve şatafat düşkünlüğünüz vardı ki bunları ancak böylesine kar eden kurum ve kuruluşları satarak karşılayabilirdiniz. Hiç akıllı iş yapmadınız, devlet gibi olamadınız maalesef. Kangal Termik Santrali gibi kamu iktisadi teşebbüslerini ?Devlet fabrika yapmaz, çalıştırmak özel sektörün işi´ deyip bir bir elden çıkardınız. İlginçtir buraları da satarken Millet Bahçesi, Millet Kıraathaneleri gibi basit yerleri de açarak devleti çay, tost satar hale getirdiniz. Tabiri caizse büyük devletlerde vatandaşın yaptığı  ticareti siz tersine çevirip burada devlete yaptırarak bir geleneği bir örfü de çiğnediniz? dedi.

?ELBETTE ÇEVREYE ZARAR VERMEMELİ?

Santrallere eksiklerini gidermeleri noktasında verilen teşviklerin hükümet tarafından takip edilmediğini savunan BBP İl Başkanı Bulut, ?Özelleştirmede idi hep umudunuz orada da devlet olamadınız. Baca ve filtre yapın diye verdiğiniz teşvikleri takip etmediniz, edemediniz. Hep sermaye ile iyi geçinelim derken vatandaşı ve devleti hasılı bir kalkınmayı ötelediniz. Geldiğimiz noktada maden şehri Kangal´da termik santralini çalıştıramamak nasıl bir marifettir, nasıl bir beceridir, siz söyleyin biz de bilelim. Merak ediyorum yarın der misiniz ?Nasılsa enerji sıkıntımız yok, bu santral devreye girmese de olur veyahut tek ünite çalışsa da  olur´ diye.  Tavsiyemdir, bu konu derhal süre uzatımına gidilip mağduriyet ortadan kaldırılmalıdır. Tavsiyemdir filtre ve baca konusunda rehabilite gücü olmayan firmaların elindeki termik santraller kamulaştırılarak geri alınmalı ve eksikler giderilerek devlet tarafından çalıştırılmalıdır. Ne yapacak şimdi termik santralin temizlik taşeronunda asgari ücret ile çalışan Ali, Ahmet, Mehmet  kardeşimiz. İşsiz mi kalacak. Ne yapacak şimdi biz termik santraline kömür tedariki yapacağız deyip milyonlarca dolar yatırım yapan tedarikçi firmanın sahipleri, çalışanları. Mesela ?Firma benim bütçem yok ancak bunu üç yılda yapabilirim´ dedi. Üç yıl boyunca işsiz mi kalacak Kangallı.  Sıkışan ülkemiz ekonomisi daha çok mağduriyetler yaşamadan çalıştırılmalıdır Kangal Termik Santrali ve diğer santraller. Elbette çevreye verdiği zarar bizim de sorunumuz, elbette insanlara sağlıklı yaşam şartları oluşturmalıyız ancak devlet olun, devlet gibi bakın" şeklinde konuştu.

?DENETİMLER NEDEN ZAMANINDA YAPILMADI??

Termik santralin mühürlenmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da ?Baca filtresi yükümlüğünü yerine getirmeyen Kangal Termik Santrali kapatıldı. Temelini 1979 yılında Genel Başkanımız Bülent Ecevit´in attığı santralin, AK Parti  tarafından özelleştirilmesine karşı durmuştuk. Bugün üzülerek görüyoruz ki tarih bizleri yine haklı çıkardı. 2013 yılının Şubat ayında satılan ve o tarihten bu yana denetlenmeyen Kangal Termik Santrali mühürlendi. Sorumluklarını yerine getirmeyen, halkın sağlığını, doğanın dengesini değil de kasalarını düşünen yandaş şirketler, daha fazla kar etmek adına, çevresel yükümlülüklerini yerine getirmeyip havamızı, suyumuzu, toprağımızı zehirlemişlerdir. Her fırsatta enerji şirketlerini koruyan iktidar bugün yine vatandaşlarımızı mağdur etmiş, santrallerin bacalarına filtre takma yükümlülüklerini yerine getirmediklerini bilmesine rağmen; yurttaşlarımızın yaşaması muhtemel mağduriyetleri öngörmemiş, bunun önüne geçmek için gerekli tedbirleri almamıştır. Yaşanılan enerji sorununun mimarı AK Parti´dir. Şimdi soruyorum: Bu şirketlere gerekli denetimler neden zamanında yapılmadı?  2020 yılına kadar yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlere düne kadar neden bir yaptırım uygulanmadı? Enerji şirketleri kimlere güvenerek baca filtresi yükümlülüğünü yerine getirmedi?? diye sordu.

Sivas´a 86 kilometre, Kangal ilçesine 25 kilometre mesafede olan santralin toplam kurulu gücü 457 MW. 486 kadrolu, 154 taşeron işçi olmak üzere 640 personelin çalıştığı santralde, ayrıca iki firmaya bağlı toplamda bin 226 kişi istihdam ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!