USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İşsizliğin Çözümü Kararnamede

İşsizliğin Çözümü Kararnamede

İşsizliğin Çözümü Kararnamede
11-05-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, koronavirüs salgınının ekonomiye etkilerini değerlendirdi.

Hükümetin aldığı tedbirlere vatandaşların uyması sayesinde sürecin en az hasarla atlatılması noktasında yoğun çaba sarf edildiğini belirten Başkan Eken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi ilan edilen koronavirüsün il ekonomisine yansımalarına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

?Çin´den dünyaya yayılan kovid-19 salgınının ülkemizi de etkisi altına alması yaşamı alt üst etti? diyen Başkan Eken, ?İlgili bakanlıklarımızın aldığı tedbirler ve halkımızın duyarlılığı ile süreci en az hasarla atlatma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Dünyanın önde gelen ekonomilerine sahip ülkeler tıbbi cihaz, maske, dezenfektan gibi ürünlerin temininde ve üretiminde yetersiz kaldı. Ülkemiz ise bu süreçte kendi kendine yeten, tedaviden korunmaya kadar yerli üretimini yaparak güçlü ülke mesajını tüm dünyaya vermiştir. Çin, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İspanya gibi ülkelere tıbbi malzeme yardımı yapan Türkiye, salgın süreci yönetimi ve yerli tıbbi cihaz üretimleriyle kimseye ihtiyacı olmadığını göstermiştir? dedi.

?ÜLKEMİZ GÜÇLÜ DURUŞU İLE DÜNYAYA ÖRNEK OLDU?

Ülkemizde sürecin el birliği ile yürütüldüğünün altını çizen Başkan Eken, ?Yaşanan salgın bizlere birçok değerin kıymetini de öğretti; birlik ve beraberliğin önemini, yardımlaşmayı ve kısaca bizi biz yapan değerleri yeniden hatırlamayı. Bu süreçte gece gündüz demeden çalışan başta sağlık çalışanlarımıza, emniyet ve jandarma teşkilatına, AFAD ekibine çok teşekkür ediyorum, Allah hepsinden razı olsun. Bu süreçte devletimize bu güçlü duruşu ile dünyaya örnek olduğu için Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sağlık Bakanımıza ve ilgili tüm kurumlara çok teşekkür ediyorum, ülkemiz bir kez daha gücünü göstermiştir? değerlendirmesinde bulundu.

?BU SÜREÇTEN GÜÇLENEREK ÇIKMALIYIZ?

Salgın sürecinin ardından her şeyin değişeceğini belirten Eken, ?Salgından sonra, yani ben buna bayramdan sonra diyorum, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Çünkü bu salgın hepimize daha tedbirli olmayı ve hayatın ne kadar kıymetli olduğunu bir kere daha öğretti. Ülkemizde çok şükür salgın azalarak gidiyor ilimizde de 5 gündür yeni vakaya rastlanmadı. Bayrama kadar ve bayramdan sonra da tedbirleri devam ettirmemiz lazım. Özellikle bayramda gerekirse tüm Türkiye´de sokağa çıkma yasağı uygulaması yapılarak virüsün tamamen kontrol altına alınacağını düşünüyorum. Kontrol altına aldığımız süreci bir anlık rehavet ile yeniden başlatmamak gerekiyor. Ekonomide yaşanan sıkıntıların sancılarını bir müddet daha yaşayacağız. Kademeli olarak normalleşme sürecine geçerken birçok kritik malzemeyi ön planda tutarak ihracatımızı artırmamız lazım. Türkiye, Çin´e karşı en önemli alternatif üretim merkezi pozisyonunda bulunuyor. Biz, bu anlamda ürün çeşitliliğimizi de avantaja çevirerek bu süreçten güçlenerek çıkmalıyız. Turizm sektörünün açılması ve o sektörden ekmek yiyen binlerce insanın rahatlaması için çalışmaların yapılması lazım. İnşaat sezonunun başlaması lazım. Yiyecek-içecek sektörünün normalleşmeye tedbirli olarak geçmesi lazım? açıklamasında bulundu.

?DIŞARIDAN YATIRIMIN GELMESİ ŞART?

Koronavirüs sürecini Sivas ölçeğinde de değerlendiren Başkan Eken, ?Sivas´ın önünün açık olduğunu hep söylüyorum ve bu süreçten sonra bizim tamamen feraha kavuşabilmemiz için dışarıdan yatırımın gelmesi şart. Bu olacak mı? Yatırımcı cazip olursa tabi ki gelir. Hem eldeki yatırımcılarımızın ayakta kalması hem de yeni yatırımcı gelmesi için Demirağ Organize Sanayi Bölgesi için teşvik kapsamındaki yerimizin değişmesi artık şart ve olmazsa olmazımız olmuştur. Zaten bununla ilgili odamız bir teşvik seferberliği de başlatmıştı ve buna şehir bir bütün halinde sahip çıkınca, Cumhurbaşkanımız da Sivas mitinginde ilimizin özel teşvik kapsamına alınacağının müjdesini vermişti. Kararnamenin imzalanmasının, Sivas´ın cazibe merkezi kapsamına alınmasının tam zamanıdır. Ekonomik açıdan toparlanmaya girecek olan Sivas, bu teşviklerle 10 binlerce kişilik yeni yatırımları hızlı bir şekilde alacak ve üretim hayata geçecektir. Fabrikaların açılması ile Sivas´taki işsizlik problemi ortadan kalkacaktır. Aksi takdirde işsizlik problemini başka türlü ortadan kaldırma şansımız gözükmüyor? şeklinde konuştu.

?ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ?

STSO olarak her zaman devletin yanında olduklarının altını çizen Başkan Eken, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: ?8 bin üyemiz ile sonuna kadar ilimizin, ülkemizin gelişmesi için gece gündüz çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bu zorlu, sıkıntılı süreci hep beraber atlatacağız. 2021 yılında ülkemiz bu yılki kaybımızı da üzerine ekleyerek açığı kapatacaktır. Buna inancımız tamdır ama ilimiz için tekrar söylüyorum teşvik yerimizin çok hızlı bir şekilde değişmesi lazım. Cumhurbaşkanımızın bu güne kadar söz verip gerçekleşmeyen hiçbir şey yok. Bunun da en kısa sürede gerçekleştirmesini bekliyoruz. Sivas son yıllarda özellikle tekstil alanında dünyaca ünlü firmalara üretim yapan fabrikalara sahip. Bunların sayısı artmaya devam ediyor. Tekstilde, ülkemizin lider şehri olma yolunda ilerliyoruz. Sivas yatırım cenneti olacak, Sivas üretecek Türkiye kazanacak.?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!