USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstihdama Katkı Sağlayacak

İstihdama Katkı Sağlayacak

İstihdama Katkı Sağlayacak
30-10-2019 07:00
Google News


Fatih TABUR

Sivas çiftçisinin gelirini artırmak, sektörde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak ve topyekun bir kırsal kalkınma sağlamak amacıyla kısa adı SİVTAŞ olan Sivas Teknik Tarım Hayvancılık ve İnşaat Ticaret Sanayi Anonim Şirketi´nin kurulmasının ardından ilk somut adım dün atıldı.

Yem fabrikası ve süt işleme tesisinin temeli SİVTAŞ bünyesinde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ikinci kısımda Vali Salih Ayhan ve Belediye Başkanı Hilmi Bilgin´in katılımıyla atıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan temel atma töreninin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, tesislerin Sivas´a hayırlar getirmesini temenni etti.

Akay´ın ardından konuşan Belediye Başkanı ve SİVTAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilmi Bilgin ise ?Anlamlı bir günde güzel bir programla sizlerle bir aradayız. Sözlerimin başında 100 yıl önce bu coğrafyayı bize vatan yapan, 1071´den itibaren vatan olması için binlerce şehit verdiğimiz coğrafyada küllerinden Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha rahmetle, şükranla anıyor ve ilelebet yaşayacak Cumhuriyetimizin 100´üncü yılını kutlayacağımız 2023´e 100 fabrika temeli sloganıyla bugün inşallah 2 tane fabrikamızın temelini atıyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Yem fabrikası ve süt işleme fabrikasının temellerini atıyoruz. Şu anda da rahmet yağıyor. İnşallah bereketli olacak. İnşallah ülkemiz için, Sivas´ımız için, çiftçimiz için güzel olacak? dedi.

Belediye Başkanı Bilgin, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Bizler Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi olarak rutinin dışına çıkalım istedik. Asli görevlerimizi zaten yapıyoruz, yapmak zorundayız. Klasik belediyeciliği yapmayacaksak Rabbim bize bu makamları, bu hizmet yerlerini nasip etmesin dedik. Valim de aynı görüşte. İl Özel İdaremiz, Valiliğimiz kanunun, mevzuatın kendine yüklediği görevleri yapıyor. Belediye olarak biz de kanunun yüklediği görevleri yapıyoruz, yapmak zorundayız ama Cumhuriyetin 100´üncü yılını kutlamaya  hazırlandığımız bu günlerde bugün ülkemizin ihtiyacı olan en önemli husus üretmek, üretmek, üretmek. İşte biz de çiftçimize, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimimize neler yapabiliriz, nasıl yardımcı olabiliriz anlayışı ile birlikte ortak akılla istişare ile ortaya çıkan bu durumda tarım ve hayvancılık sektörüne güç verecek, rol model olacak sektörün adeta bir ağabeyi olacak devlet güvencesiyle özel sektör mantığıyla işleyecek SİVTAŞ´ı kurduk ve vakit geçirmeden bugün 2 fabrikanın temelini atıyoruz.?

Temeli atılacak olan fabrikaların Sivas´a hayırlı olmasını temenni eden Başkan Bilgin, ?Böyle bir tesisin Sivas içim elzem olduğuna inandık ve bu yola baş koyduk. Zorluklar var ama bu zorlukları aşacağız. Bu süreci başarı ile tamamlayacağız ve önümüzdeki dönem Sivas´ın kalkınmasındaki sacayaklarından birisi olan tarım ve hayvancılıkta Sivas farklı bir noktaya gelecek. Sivas tarım ve hayvancılık şehri diyoruz ama ilimizde maalesef bir tane yem fabrikası var o da Gemerek´te. Bu noktada özel sektör anlayışıyla  bu şirket büyüyecek ve Sivaslıların değerli bir markası olacak. Cumhuriyetin 100. yılında 100 fabrika temeli ile başladığımız bu yolda yılmadan usanmadan çalışacağız? diye konuştu.

Başkan Bilgin´in ardından konuşan Vali ve SİVTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vali Salih Ayhan ise ?Cumhuriyetin 100. Yılına Doğru ?100 Üretim ve İstihdam Kapısı´ hedefiyle bugün iki fabrikamızın temelini atacağız. Artık devletler tarımı, tıpkı savunma, haberleşme, üretim, ileri teknoloji ve enerji gibi millî güvenliklerinin yapı taşlarından biri olarak görüyorlar. 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinde;  2020 yılında, bütçeden tarıma ayrılan kaynakta 2019 yılı ödeneklerine göre yüzde 36,6 artış sağlanarak tarıma ayrılan kaynağın 33,4 milyar liraya çıkarıldığını görüyoruz.  Ekonomik ve sosyal refahın şüphesiz tek yolunun üretimden geçtiğini biliyoruz. Özellikle tarım alanında yapılan üretimin kırsal ve kent arasındaki dengeli demografik dağılıma büyük katkı sunduğu açık.  Bugün tarımsal üretimin baş başa kaldığı en büyük sorunlardan birinin, çiftçinin üretim sonrası sürece duyduğu güvensizlik olduğunu görüyoruz.  Büyük uğraşlarla ürün haline dönüşen emeğin hak ettiği değeri görmesi elbette bütün çiftçilerimizin hakkı. Ulusal projeksiyonlarla şehrimizdeki tarımsal faaliyetleri değerlendirdiğimizde, potansiyelimizi harekete geçirecek, şehrin tarım vizyonuna lokomotif olacak bir yapıya ihtiyaç duyulduğu görülmüştür.  Bu doğrultuda Sivas Belediyesi ve İl Özel İdaresi ortaklığında kurulan SİVTAŞ A.Ş tarafından şehrimizdeki tüm tarım paydaşlarının görüş ve önerileri doğrultusunda detaylı fizibilite çalışmaları yapılmıştır? dedi.

SİVTAŞ´ın özel sektörün alanını daraltan bir anlayış ile değil piyasayı regüle eden, tarımsal üretimde katalizör etkisi görecek bir anlayış ile kurgulandığını kaydeden Vali Ayhan, ?SİVTAŞ´ın temel ilkesi üretim öncesi ve sonrasını kapsayan güven ilkesidir. Tarım alanında başlangıcını yaptığımız ve diğer sektörleri de kapsayacak bir anlayışla Milli Mücadelemizin Yüzüncü Yılı olan 2023´e ?100. Yılda 100 Üretim ve İstihdam Kapısı? hedefiyle yürüyoruz. Biz gıda ve tarım alanında; üretici ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak, ilimizi bölgesinde lider, ülkemizi küresel aktör haline getirme noktasında katkı sağlamak istiyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşun 96´ncı yılında SİVTAŞ Yem Fabrikamız ve Süt Toplama ve İşleme Tesisimizin temelini atarak bu hedefimize Tarım alanında Bismillah diyoruz. ?Neden süt ve yem fabrikası?´ sorusunun cevabını açıklamak isterim. Çiftçiler için süt üretimi en riskli grupta olan alanlardan biri olarak görülmektedir. Günlük olması, dayanıklılık ve nakliye gibi birçok faktörün süt üreticisinin karşılaştığı temel sorunların başında geldiğini görüyoruz.  Süt üretiminin tüm bunların yanında yem maliyetleri ile de mücadele ettiğini görüyoruz? diye konuştu.

?SİVTAŞ süt üretiminin desteklenmesi noktasında iki stratejik amaca sahiptir? diyen Vali Ayhan, ?İlki üreticilerine alım garantisi sunarak güven iklimini tesis etmek. İkincisi ise SİVTAŞ Yem Fabrikası ile süt üreticilerine yem desteği sağlamak.  Bu nedenle yem fabrikası ve süt toplama işleme tesisi birbirini ve üretimi besleyen bir yapıda kurgulanmıştır. Yem Fabrikasının devreye girmesiyle ihtiyaç duyulan kaba yem ihtiyacının karşılanmasına yönelik Sözleşmeli Çiftçilik mekanizmasını devreye alacak olan SİVTAŞ, kendi çiftçilerini oluşturarak üretimde sürekliliğe destek olacaktır.  SİVTAŞ bir yandan yeni üretimi teşvik ederken bir yandan da yapılan üretimin sürdürülebilirliğini sağlamayı politika edinmiştir.  Aynı parsel içerisinde yer alacak her iki fabrikamızın toplam alanı 38 bin 336 metrekare olup, yaklaşık kapalı alanımız 11 bin metrekaredir. Yem fabrikamız saatte 20 ton kapasiteli, süt işleme tesisimizde günde 40 ton kapasiteli olarak hizmet verecektir? açıklamasında bulundu.

Vali Ayhan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Günümüz şartlarında en modern, en verimli ve en ekonomik şekilde üretim yapacağız. Bir yıl içinde inşallah üretime geçeceğiz. Burada özellikle dikkat çekmek istediğimiz husus fabrikalarımız üretimi destekleyen yapılarıyla özellikle dolaylı istihdama çok büyük katkı sağlayacaktır.  Sivas için hedeflerimiz var, bu hedeflere ulaşma konusunda çiftçi ve üreticilerimizden destek bekliyoruz. Üniversiteler kamu kurumlarıyla el ele vermezse tarım ve hayvancılıkta arzu ettiğimiz hamle yaşanamaz. Hepimizin aynı gemide olduğunun bilinciyle hareket edilmesini, eleştirirken aynı zamanda ortaya daha iyisi için öneri konmasını istiyoruz.  Yeni neslin ufkunun genişliği, heyecanı, kendini geliştirme kabiliyeti, azmi en büyük umut kaynağımızdır. Dünya değişirken, Türkiye değişirken Sivas yerinde saymayacaktır. Hayalimiz olan 100 üretim ve istihdam kapısının ikisinin temelini atarak bir hayali gerçeğe dönüştürdük. Kaldı 98 tane bunun için tüm yatırımcılarımızı Sivas´a davet ediyoruz. Sivas´taki her bir vatandaşımızın geleceği için hayal kurmaya ve bu hayalleri önce hedeflere sonra da gerçeğe dönüştürmeye devam edeceğiz.  Fabrikalarımız Sivaslı çiftçilerimiz ve Türkiye´deki tüm üreticilerimiz için hayırlara vesile olsun. Sivaslı tüm üreticilerimize Rabbimden bereketli, huzurlu ve bol kazançlar niyaz ediyorum.?

Vali Ayhan´ın konuşmasının ardından İl Müftüsü Yusuf Akkuş tarafından yapılan dua ile 2020 yılının ikinci yarısında hizmete açılması planlanan tesislerin temeli atıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!