USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KALİFİYE ELEMAN İHTİYACINI KARŞILAMALIYIZ

KALİFİYE ELEMAN İHTİYACINI KARŞILAMALIYIZ

KALİFİYE ELEMAN İHTİYACINI KARŞILAMALIYIZ
03-06-2017 07:00
Google News


AHMET TIRPAN

Bu kapsamda harekete geçen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sivas Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Çıraklık Eğitim Müdürlüğü, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile işbirliği yaparak çıraklık eğitimi veren okulların kalitesini ve kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalara başladı.

Tüm Türkiye´de uygulamaya alınan Mesleği Eğitim hakkında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, hükümetin ulusal hedefler, talepler ve pedagojik ihtiyaçlar doğrultusunda mesleki eğitimi yeniden yapılandırdığını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda konuşma yapan Altınsoy; ?Mesleki ve Teknik eğitim sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsurlarından birisi olarak görülmekte ve 65. Hükümet çalışmaları da bu doğrultuda yürütülmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımızca da mesleki ve teknik eğitime İlişkin çalışmalar paydaşlarla işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Ülkemizin nitelikli insan gücü ihtiyacı düşünüldüğünde, kaliteli ve teknik eğitime yönelik stratejiler ve politikalar büyük önem kazanmaktadır. Biz eğitimcilerin temel önceliği, mesleki ve teknik eğitimi yerel, ulusal ve uluslararası iş piyasalarının beklentilerine uygun yapılandırarak genç nüfusumuza gerekli bilgi, beceri ve yetkinliği kazandırmaktır? ifadelerine yer verdi.

?SANAYİ SEKTÖRÜNE KALİFİYE

ELEMAN YETİŞTİRECEĞİZ?

Genelge kapsamında yapılacak olan değişikliklerle Sanayi sektörüne bel kemiği olacak nitelikte kalifiye eleman yetiştirileceğini kaydeden Altınsoy; ?Sivas´ımız coğrafi konum itibariyle ülkemizdeki önemli sanayi kuruluşlarının kavşak noktasındadır. Sanayi yatırımlarında 4. teşvik bölgesinde yer alan ilimiz, pek çok yatırımcının dikkatini çekmekte ve her geçen gün şehrimizde yeni sanayi tesisleri kurulmaktadır. Bize düşen görev ise sanayi sektörünün bel kemiği olan kalifiye eleman ihtiyacım mesleki ve teknik okullar maharetiyle karşılamaktır? dedi.

?MESLEKİ EĞİTİME GEÇİŞTE

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ?

Ortaöğretimden mesleki eğitime geçiş oranında Sivas´ın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydeden Altınsoy, ?Bugün itibariyle ilimizde; 23 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 16 Çok Programlı Lisesi ve 2 Mesleki Eğitim Merkezi olmak üzere toplam 41 okul ve kurum ile eğitim çalışmalarını sürdürmekteyiz. Bu okullarımızda 31 Mesleki Alan ile bu alanlara dayalı 83 dalda da öğretim yapılmaktadır. Ortaöğretimde okuyan öğrenci sayımız 35 Bin 104 olup bunun yaklaşık 15 Bin 845´i meslek liselerimize devam etmektedir. Bu oran ortaöğretimdeki öğrenci sayımızın yüzde 45´ini oluşturmaktadır. Ortaöğretimden mesleği eğitime geçiş oranına baktığımızda Türkiye ortalaması olan yüzde 44´ ün yaklaşık olarak 1.5 puan üzerindeyiz? diye konuştu.

?MESLEKİ EĞİTİM İÇİN

REHBERLİK HİZMETİ VERİLECEK?

Konuşmasında Mesleki Eğitimin önemine de dikkat çeken Altınsoy, ?Öğrenciler, eğitimleri sürecinde, ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde ve doğrultusunda çeşitli programlara veya okullara yöneltilerek yetiştirilirler. Bunun için temel eğitim içerisinde, 8. sınıfın ikinci yarısında öğrencilere, ortaöğretimde devam edebilecek okul ve programların, hangi mesleklerin yolunu açabileceği ve bu mesleklerin kendilerine sağlayacağı yaşam standardı konusunda, tanıtıcı bilgiler vermek üzere rehberlik servislerince gerekli çalışmalara yapılacak? ifadelerine yer verdi.

?EĞİTİM VE SANAYİ KURULUŞLARIYLA

İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR?

Okul-Sektör ve Eğitim İşbirliği Kapsamında birçok eğitim ve sanayi kuruluşu ile işbirliği yaptıklarını anlatan Altınsoy; ?Üniversite, ESTAŞ, Belediye ve 12 farklı Kurum Müdürlüğü ile işbirliği protokolü imzalandı. Ayrıca 20 farklı ilde bulunan Raylı Sistemler Teknolojileri Alanı Meslek Liselerinin katıldığı bilimsel toplantılara katıldık. Belirli aralıklarla Okul- Sektör İşbirliği toplantıları düzenledik? dedi.

?ESNAF VE SANATKÂRLAR ZİYARET EDİLDİ?

İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak esnaf ve sanatkarları ziyaret ettiklerini ve işyerlerinde çalışanların merkezi eğitim merkezi programına dahil edilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Altınsoy; ?Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Sivas Ticaret Sanayi Odasına bağlı üye işyerlerinde çalışanların mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okul ve kurumlara yönlendirilmesi için bilgilendirme ziyaretleri yaptık. Bu yıl ilk defa merkezde bulunan Dr. Sadık Ahmet Mesleki Eğitim Merkezi için; e- okul modülü üzerinden toplam 12 farklı Alan ve bu alanlara dayalı Dal eğitimi programı açılmış Mevcut alanlar içinde 252 Öğrenci kontenjanı belirlenmiştir? şeklinde konuştu.

?MESLEKİ EĞİTİM KANUNUNDA

ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

Son olarak Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişikliklere dikkat çeken Altınsoy, ?Aday Çırak, çırak, kalfa ve ustaların genel ve meslekî eğitimleri ile ilgili önemli değişiklikler yapıldı. Çıraklık Eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alındı. Mesleki Eğitim Merkezine giden öğrencilerin; Okulda okudukları 4 yıl boyunca haftada 1 veya 2 gün okulda Teorik Eğitim, 4 veya 5 gün işletmeye giderek Beceri Eğitimi yapacaklardır. Mesleki Eğitim Merkezleri ilk defa TEOG Puanı ile öğrenci alacaktır. Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ücret ödenecektir. Mesleki Eğitim Merkezine giden öğrencilerin devlet tarafından okudukları sürece SGK Primleri yatırılacaktır. Meslek lisesi mezunlarına teknisyenlik unvanı verildi. Meslek Liselerinden mezun olan öğrencilere tanınan sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı. Programın devamı olan alan tercihlerinde ek puan uygulaması getirildi. Mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler de iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılmıştır. İşletmede beceri eğitimi ve staj çalışması yapan öğrencilere işletmelerce ödenecek ücretin belirli bir bölümü Devlet Katkısı olarak verilmektedir. Bu verilen Devlet Katkısının temel amacı küçük işletmeleri desteklemektir. Bu ödemeler İşsizlik Fonu tarafından karşılanmaktadır? ifadelerine yer verdi.

Toplantıda yer alan Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Özfidan da esnaf ve sanatkârların ciddi anlamda eleman problemi yaşadığına dikkat çekti. Yapılan bu değişikliklerle Türkiye´nin önemli bir atak yapacağını kaydeden Özfidan, sanayi sektöründe ciddi bir hareketlilik olacağını söyledi.

Mesleği Eğitim atağı toplantısına Sivas Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nevzat Öztürk, TSO Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Duman, Milli Eğitim Şube Müdürü Malik Erdoğan ve Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Yüksel Eyertaş katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!