USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KALİTE FİYAT GÜVENİLİRLİK ESTAŞ

KALİTE FİYAT GÜVENİLİRLİK ESTAŞ

KALİTE FİYAT GÜVENİLİRLİK ESTAŞ
22-02-2017 06:00
Google News


AHMET TIRPAN

Bu kapsamda Sivas İrade Gazetesi olarak 61 bin ihracatçı firma arasında ilk bin firma arasına girme başarısı gösteren ve dünyanın dört bir yanına ihracat yapan ESTAŞ (Eksantrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.)´ni ziyaret ederek, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi aldık. Önümüzdeki süreçte de mümkün olduğunca her hafta ilimizin önemli sanayi kuruluşlarından birisini ziyaret ederek, çalışmalarını Sivas kamuoyuyla paylaşmaya çalışacağız.

ESTAŞ´a yaptığımız ziyarette Genel Yayın Yönetmeni Orhan Üngör´ün yanısıra  Hayrullah Ağkaş, Muhammed Işık, Ahmet Tırpan ve Ruhi Demir ?de hazır bulunurken ESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin ve şirketin Genel Müdürü Osman Mavuş, ESTAŞ´ın çalışmaları hakkında detaylı bilgiler paylaştılar.

 

ESTAŞ hakkında genel bilgiler veren Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin, fabrikanın 1977 yılında kurularak, bugünlere kadar geldiğini ifade etti. ESTAŞ´ın Türkiye´nin ilk ve en büyük kam mili üretim tesisi olduğunu kaydeden Timuçin, ?İlk yıllarda yedek parça piyasası için üretim yapan ESTAŞ, 1979 yılından itibaren ana sanayi firmaları (OEM) için de kam mili üretmeye başlamıştır. Bugün yurt içi ve yurt dışında 16 otomotiv araç üreticisi motorlarında ESTAŞ kam millerini kullanmaktadır? dedi.

Orijinal parça üreticisi olmanın yanı sıra ESTAŞ´ın, 40 ülkenin yedek parça piyasasına kam mili ihraç ettiğini ifade eden Timuçin, ?ESTAŞ´ın üretim programında dünya genelinde yaygın 1300´ün üzerinde araç ve cihaz motoruna ait kam mili bulunmaktadır. ESTAŞ üretimini, 720 çalışanı ile döküm ve kam mili üretim fabrikalarının 70.000 metrekare kapalı ve 112 bin metrekare açık alanda entegre bir şekilde organize olduğu Sivas´ta yapmaktadır? şeklinde konuştu.

?KALİTE OLMAZSA OLMAZ?

Fabrikanın kuruluşundan günümüze kadar işleyişiyle ilgili bilgiler veren ESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Timuçin;  ?ESTAŞ bugüne kadar hep kaliteye yatırım yaptı. Hemen hemen dünyanın her noktasında çalışmaya başladık. Kalite olmazsa olmaz. Kimse sizden kaşınıza gözünüze hayran olduğu mal almaz. Birinci sırada çok kaliteli malınız olacak. İkincisi fiyatınız iyi olacak. Üçüncüsü de ürünü gününde ve saatinde teslim edeceksiniz. Yoksa bu piyasada çalışmak mümkün olamaz? ifadelerine yer verdi.

?ULUSLAR ARASI FİRMALARLA ÇALIŞIYORUZ?

Uluslararası firmalarla ortak çalışma yaptıklarını kaydeden Timuçin; ?Amerikan Kamis Firması ile Scania firması var. Kamis ve Scania´nın ortak çalıştırdığı hidrolik pompa mili dediğimiz yakıt pompa milleri var. Bu miller yakıtı motora pompalar. Bu firmaların sıkışmış 10 bin tane mile ihtiyaçları var ve bize ulaştılar. ?Size sadece 10 bin tane mil yaptıracağız. Başka işimiz yok? diyerek anlaşma yaptılar. İşi yaptık ve 10 bin tane mili teslim ettik. Teslim ettikten sonra karşıdaki firma bizden o kadar memnun kaldı ki şimdi biz o firmaya yıllık 180 bin tane mil üretimi yapıyoruz? şeklinde konuştu.

İRAN´IN MİLLİ OTOMOBİLİNE ESTAŞ DESTEĞİ

İran´ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad´ın milli araç üretme çalışmasında yer aldıklarını anlatan Timuçin; ?İran´da Mahmud Ahmedinejad, Türkiye´deki gibi milli araç yapacağız dedi. Ondan sonra motor dizaynını Almanya´ya verdiler. Eksantrik milini de ESTAŞ dizayn etsin dediler? Bir devletin Cumhurbaşkanı milli araç dediği aracın eksantriğini sen üretiyorsun. Bu bizleri gerçekten gururlandırıyor, onure ediyor? dedi.

SİYASİLERE TEŞEKKÜR

Karşılaştıkları sorunların çözümünde bütün siyasetçilerin ve yöneticilerin destek verdiğini ifade eden Timuçin; ?Ben genel müdürlüğüm dönemimde de ESTAŞ olarak hangi siyasetçinin yanına gittiysem hiçbiri önümü kesmedi. Ne istediysek yardımcı oldular. Bir gün yaşadığım bir sorun sebebiyle Abdüllatif Şener´e gittik. Cümlemi daha bitirmeden konuyu anladı ve telefonla ilgili birimi arayarak ?ESTAŞ sıradan bir firma değil ne gerekiyorsa yapın´ diyerek problemimizi anında çözdü. Bize de sadece teşekkür etmek kaldı. Günümüzde de bütün sorunlarımızı Sayın Milli Eğitim Bakanımız, Sayın Valimiz ve belediye başkanımız başta olmak üzere bütün siyasilerimizin desteğiyle çözüyoruz? şeklinde konuştu.

BAKAN YILMAZ´DAN ÖNEMLİ DESTEK

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz´ın Milli Savunma Bakanlığı döneminde büyük destek verdiğini, bu sayede yerli tank üretiminde önemli görevler üstlendiklerini anlatan Timuçin; ?Bakanımız İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı olduğu dönemde biz askeri ihaleye girerek tank mili üretimini yaptık. Bir ara nasıl olduysa ihaleye bir madde konuldu. İhale şartlarında alınacak parça ?ya orijinal olacak ya da orijinal parça üreticisinin onayladığı firma olacak.´ Gibi bir madde konmuştu. Şimdi örneğin Mercedes kendi vermek varken bizi onaylar mı? Bu madde bizi devre dışı bırakıyordu ama Sayın Bakanımıza konuyu intikal ettirdik. Bakanımız bize çok büyük destek verdi ve bu maddeye şartnameden kaldırttı. Bu hamle sadece bizim değil bütün yerli üreticinin önünü açtı? ifadelerine yer verdi.

Belediye eski başkanı Osman Seçilmiş´in de ESTAŞ´ı sık sık ziyaret ettiğini de sözlerine ekleyen Timuçin; ?Eski Belediye Başkanımız Osman Seçilmiş´in de bizlere çok büyük destekleri olmuştur. ESTAŞ ailesi olarak rahmet ve minnetle anıyoruz. Sadece Osman bey için değil hangi dönem olursa olsun biz hiçbir siyasiden zarar görmedik? dedi.

?EKSANTRİK MİLİ MOTORUN KALBİDİR?

Eksantrik Kam Millerinin üretimi konusunda bilgi veren ESTAŞ Genel Müdürü Osman Mavuş ise; ?Motor aracın kalbi, eksantrik mili de motorun kalbidir, beynidir? diyerek yaptıkları işin önemini anlattı. Mikronlarla ölçülebilen çalışmalar yaptıklarını kaydeden Mavuş; ?Yakıt motora ne zaman girecek, ne zaman çıkacak, bu zamanlamayı hazırlayan mekanik bir programdır. Bu durum çok hassas, mikronlarla ölçülebilen çalışmalar yapıyoruz. Saçınız 30 mikrondur. Bizim buradaki toleransımız 20 mikron, yani dolayısıyla oradaki işlemenin en hassas hali. Bir tornalama, frezeleme ya da işlem merkezinden çıkacak işlemler gibi değil taşlama işlemi var. Bunu yapacak kam taşlamayı yapan da Dünya´da iki tane firma var. Makinesini de yapan tek bir firma var. Bu da Alman firmasıdır? ifadelerine yer verdi.

?TEZGAHLAR DENEYİMLE ELDE EDİLİR?

Eksantrik kam mili üretimi yapılan tezgahların deneyim sonucu elde edilebileceğini kaydeden Mavuş; ?Tezgâhları bizim elde edebilmemizin sebebi müşterilerimizdir. Müşterilerimiz olmasa bu tezgâhları elde edemezsiniz. Bazı tezgahların hassasiyeti Türkiye´de parasıyla alınabilen makineler değil. Alman hükümetinden izin alıyorsunuz. Durum bu kadar incedir. Dolayısıyla eksantrik mili üretmesi için bir insanın Halis usta gibi başlaması, 40-50 sene birikim oluşturması lazım. Yoksa hiçbir şansı yok. Bu nedenle bu sektöre Türkiye´de tek diyoruz, Dünya´da da sayılı bir yapısı var. Şu anda otomotivde eksantrik milinden daha hassas bir parça yoktur? şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
15.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!