USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KANGAL, KONYA ŞEKER´E ?AĞIR? GELDİ

KANGAL, KONYA ŞEKER´E ?AĞIR? GELDİ

KANGAL, KONYA ŞEKER´E ?AĞIR? GELDİ
17-02-2017 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

Yunus BUDAKTAŞ

Kangal Termik Santrali´nde yaşanan 25 işçinin işten çıkarılması sonrasında ilçede hareketlilik sürüyor. Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kangal Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, Kangal´da ilçe halkının tamamının huzursuz olduğunu ancak konuyu yakından takip ettiklerini belirtti. 25 işçinin mağduriyetinin kabul edilemez olduğunu aktaran Öztürk, ?Bu bizim namus borcumuz? dedi.

Kangal Termik Santrali´nde 14 Şubat tarihi itibariyle 25 güvenlik işçisinin iş akdine sebep gösterilmeden son verilmişti. Yaptığımız görüşmeler neticesinde Kangal Termik Santrali yetkilileri, konunun işçilerin sendikaya üye olmaları ile bir alakası olmadığını belirtseler de bizzat görüştüğümüz işçilerin tamamı maaşlarda yaşanan düşüşlerin ardından haklarının aranması konusunda sendikaya üye olduklarını ve hemen ardından da iş çıkışlarının verildiğini belirttiler.

Yaşanan olayla ilgili olarak Kangal Belediye Başkanı Mehmet Öztürk başta olmak üzere ilçedeki AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Saadet Partisi İlçe teşkilat başkanlarıyla görüşerek bilgi aldık.

Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda Kangal Termik Santrali yönetiminin neden olduğu huzursuzluk karşısında tüm ilçe adeta tek yumruk olmuş durumda. Başta Belediye Başkanı Mehmet Öztürk olmak üzere, tüm siyasi parti il teşkilatları, Sendikalar, dernekler ve yöre halkı yaşanan haksızlık karşısında tüm mücadelesini sürdürüyor.

KANGAL, KONYA ŞEKER´E

?AĞIR? GELDİ

Kangal Termik Santrali yönetimine karşı gösterilen tepkilerin asıl nedeni ise sadece son günlerde işten çıkarılan 25 güvenlik işçisi değil, fabrikanın özelleştirilmesinden bu tarafa 325 işçinin iş akdinin sonlandırılması olarak belirtiliyor.

Kangal Termik Santrali 2013 yılında özelleştirildiğinde fabrikada toplamda 955 personel çalışırken, aradan geçen 3 yılı aşkın zaman sonunda çalışan personel sayısı ortalama 630´a kadar geriledi. Bu yaşanan gelişmeler ise Türkiye´de tarım alanında zirvede bulunan Konya Şeker´e ?Ağır Sanayi?nin ağır geldiği yorumlarının yapılmasına neden oluyor.

?GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN

İŞTEN ÇIKARILDILAR?

Konuyla ilgili gazetemize ziyaret ederek, açıklamalarda bulunan Kangal Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, ?14 Şubat tarihinde işçilere verilen resmi belge de ?şirketimizle ilişiğiniz kesilmiştir? deniliyor. Hiçbir gerekçe gösterilmeden 25 tane işçi işten çıkarılıyor. Çalışan toplam sayısı 30 kişi. 5 tane çalışanı içerde tutuyorlar. Onlarında yarın ne olacağı da belli değil? dedi.

Kangal Termik Santrali yetkililerinin ?Başka ilden işçi getirilmedi? sözlerini yalanlayan Başkan Öztürk, ?Dün dışarıdan getirilen 8-10 kişiyi kendi gözlerimle gördüm. Hatta sordum nereden geldiniz diye. Orada söylenen de getirilen bu kişilere 2-3 günlüğüne geçici göreve gidiyorsunuz diyerek getirilmiş. Çocuklarında işçi çıkarıldığından ve kendilerinin bunların yerine getirildiğinden haberleri yok? şeklinde konuştu.

?İLÇENİN HUZURUNU BOZMAYA

KİMSENİN HAKKI YOK?

Önceki gün işten çıkarılan işçilerin kendisinin yanına geldiklerini belirten Öztürk, ?Onları dinledim. O belgeleri beraberce okuduk. Hiçbir gerekçe yok. Yani diyoruz hırsızlık mı yaptınız, usulsüzlük mü yaptınız, verilen bir görevi mi yapmadınız. Firma gerekçe göstermemiş. Duruma göre de bunu gerekçelendirerek altını dolduracak. Ama dolduracağı elinde hiçbir malzeme yok. Konya´dan gelen hukuk müşavirlerini aradım. İlçeye gelerek bu konuyla ilgili bir bilgi verin dedim. Huzur içerisinde yaşayan bir ilçenin huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yok. Onun bize verdiği bilgide size aktardığı gibi. Şirketin bir takım kural kaidesi var, bunlara uymadığından dolayı biz bu işlemi yaptık diyorlar? dedi.

KONYA ŞEKER´DEN

YAKIŞIKSIZ TEKLİF

Konya Şeker yetkilileriyle görüşmelerinde kendilerine çirkin bir teklifte bulunduklarını kaydeden Belediye Başkanı Öztürk, ?O 25 kişinin yerine de yine Kangal´dan kimi diyorsanız biz onları da işe başlatalım diyorlar. O teklifin çok çirkin yakışıksız olduğunu kendilerine anlattık? dedi.

Öztürk şöyle devam etti:

?İlçedeki siyasi parti ilçe başkanlarımızla bir araya geldik. İşçilerin anlattığını, şirket yetkililerinin söylediğini ve ilçenin huzurunun bozulmaması için ne yapılması gerektiğini istişare edip değerlendirdik. Sonra orada çalışan insanlara moral olsun, bir de onların sahipsiz olmadığını, yapılan işlemin gayri ciddi olduğunu, orada çalışan insanlarda görsün diye ilçe başkanlarıyla birlikte termik santraline gittik. Orada yapılan işlemin yanlışlığını, bu çocukların öyle bir durumunun olmadığını ve bunların bir an evvel işe başlatılması gerektiğini dile getirdik. Burada gerekçesi olmayan bir şeye gerekçe bulmaya çalışıp yasal hakkım diyorlar ancak o çocukların da bu ilçenin de yasal hakları var. Biz bunu insani yönüyle çözelim istiyoruz. Yoksa burada bir takım sıkıntılar olur, işi farklı yerlere çekenler olur. Bunları ilettikten sonra da bunu Konya´da ki yönetimimizle görüşelim, bugün de size haber verelim dediler. Öyle bir görüşme yaptık. Yaklaşık 2 saatlik bir görüşme yaptık.?

KONYA ŞEKER VERİLEN

SÖZLERİ TUTMADI

Konya Şeker yetkililerinin Kangal Termik Santrali´nin özelleştirmesinin ardından bir takım sözler verdiklerini ifade eden Öztürk, aradan geçen 3 yılı aşkın süre içerisinde verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını kaydetti.

Öztürk, ?Şimdiye kadar Konya Şeker´in yapması gerekip de yapmadıkları, özelleştirme sürecinden sonra ilçenin o firmadan dolayı huzurunun bozulduğunu, tüm yaşananları da oradaki yetkililere teker teker anlatma imkânımız oldu. Yönetim kurulu başkanı Recep Konuk´la devir safhasında bunları görüştüğümüzde 955 kişi çalışıyordu. Bu sayı muhafaza edilsin dedik. Bu sayı şimdi 600´lere düştü. Yaklaşık 350 kişi eksildi orada. 30 falan yok işin içersinde. Taşeron sistemi kaldırılıp ana firma bünyesine alınsın şeklinde görüştük ama taşeron sistemi devam ediyor. Herhangi bir gelişme falan yok. Yöre esnafına destek olunsun dedik eskiden daha kötüye gitti? ifadelerini kullandı.

AYLIK 80 MİLYON

FATURA KESİYORLAR

Bölgeye yeni yatırımlar yapılması konusunda şirket yetkilileriyle görüşmeleri olduğunu belirten Öztürk, ?Bunların hepsinin en kısa zamanda biz yerine getiririz dediler ama hiçbir adım atılmadı. Olan değerler bile geriye gitti. Sayıyı 955´lerden 600´lere düşürdüler. Bir tane çivi çakmadılar. Taşeron sisteminde bir değişiklik yapmadılar, aynen devam ediyor. 13 Ağustos 2013´te burayı devraldılar. Bu yatırım buraya gelirken özelleştirme aşamasında ilçenin büyümesini bekliyorduk. Ancak gelinen noktada firma daha da büyürken ilçe de giderek küçüldü. Firma aylık 80-90 trilyon civarında fatura kesen bir işyeri. Ancak asgari ücretle çalışan kardeşlerimize resmen zulüm yapıyorlar? dedi.

Öztürk, ?Vali beye ve milletvekillerine konuyla ilgili bilgi verildi. Bu bizim namus davamız. Memleket bizim memleketimiz. Memleketin geliri de bize, sıkıntısı da derdi de bize. İlçe tek yumruk durumunda. Hatta çocukları biz zor zapt ediyoruz. İlçe esnafı, sivil toplum kuruluşları konudan oldukça rahatsız durumda. Hatta bir yürüyüş yapılacaktı. Ancak görüşmeler devam ettiği için doğru bulmadığımızı, öncelikle işten atılanların tekrar işe iadesi yapıldıktan sonra oturur demokratik tepkimizi göstereceğimizi söyledik. Buradan bir kazanım elde edilmesi gerekiyor. 25 kişi çıkarıldı diyorlar ama böyle değil. 325 kişi çıkardılar işten. Verdikleri yatırım sözlerinin hiçbirini tutmadılar. Konya Şeker mi biber mi biz anlayamadık. Görünen şu ki ağır sanayi Konya Şeker´e ağır geldi. Konya ile Kangal arasında enerji hattı kuracağız, Kangal eskisinden daha gelişmiş olacak, yeni yeni yatırımlar yapacağız, bu santral bizim değil Kangal´ın santrali demişlerdi. Ama yapmadılar. Bunlar tarımla uğraşıyorlar. Bunlar, şeker, bisküvi, çikolata gibi işlerle uğraşıyorlar ama bunlar hafif işler. Bu iş ağır olunca kaldıramadılar? şeklinde konuştu.

SİYASİ PARTİLER

TEK YUMRUK OLDU

Kangal Termik Santrali´nde yaşanan haksızlıkların ardından ilçede tüm siyasi partiler de tek yumruk oldu. Gazetemize açıklamalarda bulunan AK Parti Kangal İlçe Başkanı Cihangir Kömürcüoğlu, ?Firmanın idarecileri ile görüştük. Sorunu çözmeye çalışıyoruz. Kimsenin bu yörenin insanına bunu yapmaya hakkı yok. İşten çıkarılanlara bir gerekçe gösterilemiyor. Bu kardeşlerimiz ise baskı kurularak onurlarının kırıldığını söylüyorlar. Orta yolu bulmak uzlaşmak gerekiyor? dedi.

CHP Kangal İlçe Başkanı Ahmet Taşlık ise yaşananların ilçede tedirginliğe neden olduğunu belirterek, ?Bu firma burada işçi çalıştırıp onların üzerinden para kazanıyorsa bu işçilere de gereken hassasiyeti göstermek zorunda. Kangal halkı hep birlikte bu sorunu çözmek istiyor.  Gerekçe gösterilemiyor. Konunun takipçisi olacağız? şeklinde konuştu.

Saadet Partisi Kangal İlçe Başkanı Hamit Gölbaşı da ?Güvenlikçi 25 kişi şirket tarafından sendika üyesi olmakla suçlanarak işten çıkartılıyor. Tüm ilçe huzursuz durumda. Sivil toplum kuruluşları ve ilçe başkanları ile toplanıp konunun çözümü için uğraşıyoruz. Meselenin çözülmesini umuyoruz? ifadelerini kullandı.

İlçede Kangal Belediye Başkanı ve diğer yetkililer, gerek Kangal Termik Santrali yetkilileri ve gerekse Konya´dan gelen Genel Merkez yöneticileriyle görüşerek, yapılan haksızlığın giderilmesini istedi. Konya Şeker yetkilileri ise konuyla ilgili Genel Merkez yöneticileriyle görüşeceklerini ifade ettiler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!