USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KARNE, AİLENİN DE KARNESİDİR

KARNE, AİLENİN DE KARNESİDİR

KARNE, AİLENİN DE KARNESİDİR
18-01-2017 07:00
Google News


YUNUS BUDAKTAŞ

Cuma günü 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılının son ders zili çalacak ve öğrenciler yarıyıl tatiline başlayacak. Karne dönemiyle birlikte, çocukların yanı sıra anne babalar da heyecan içinde... Hatta bazı aileler çocuklarının notlarına odaklandıkları için daha gergin bir bekleyiş içinde olabiliyor. Hemen her aile çocuklarının karnesinin yüksek notlarla dolu olmasını ümit ediyor. Kimi zaman mutlu oluyor, kimi zamansa umdukları notlar gelmediği için üzülüyor. Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci ise karne günüyle ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

?KARNE HAYAT MEMAT MESELESİ DEĞİLDİR?

Doç. Dr. Tuncay Dilci, karnenin öğrenciler için bir hayat memat meselesi olmadığını söyledi. Karnenin, çocukların yıl ya da dönem içerisinde yapmış olduğu tüm davranış ve düşünce biçimlerinin kağıt üzerinde ki tanımlaması olduğunu belirten Dilci, ?Bu tanımlamaya bakarak önemli yargılarda bulunmak değerlendirmek ya da bir varlık-yokluk sorunu haline getirmek doğru değildir. Karneler aynı zamanda bir sürecin parçası olduğu için, bu süreçte aile de vardır. Dolayısıyla karne aynı zaman da çocukların aileyle etkileşimini ve iletişimin gösteren bir düzeydir. Aslında çocuklar ailelerin yazdığı birer kitaptır. Bu sebeple çocuğun karneye yansıyan yönleri de ailelerin iletişim seviyesi samimiyetinin göstergesidir. Bu nedenle aileler çocukları asla ve asla yargılamamalı.? dedi.

?TATİL DÖNEMİNİ EĞLENEREK GEÇİRMEK GEREKİR?

Karnenin rakamlara indirgenmiş bir davranış, bir tutum, bir düşünce olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Dilci, çocuklarda gizil başka başarı kodlarının da mevcut olduğunu kaydetti. Dilci, şu ifadelere yer verdi: ?Önemli olan o başarı kodlarını gizil durumdan çıkarıp daha başarılı noktaya getirmek olmalıdır. Çocukların gelişmesi ve sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için çocuklar da var olan duygu, düşünce ve sosyal yönleri de dikkate alarak tatil döneminde bu çocukların mümkünse bol bol oyun oynamaları gerekir. Peki, bu oyunlar nasıl olacak? Daha çok otantik dediğimiz geçmişte yetişkinlerin oynadığı törel karakterli oyunlara eğilmek zorundayız. Yine bu otantik oyunların dışında bol bol kitap okumalarını da öneriyorum.?

?ÇOCUKLAR AİLELERİYLE VAKİT GEÇİRMELİ?

Ara tatil döneminde çocukların mümkün olduğunca aileleriyle birlikte zaman geçirmelerini tavsiye eden Dilci, aileyle birlikte bir takım paylaşımlar yapmanın faydalı olacağını söyledi. Arkadaş ortamlarının da öneminde dikkat çeken Dilci, ?Çocuğun sosyalleşmesi için bir arkadaş ortamında bulunması gerekir. Kendi yaş düzeyindeki çocuklarla daha rahat iletişim kuracağı için bu tür sosyal etkinliklere de yer verilmelidir. Yine çocukların varsa bir beceresi ya da bir takım özellikleri bunlar üzerine yoğunlaşılmalı. Onların yaratıcılık yönünü ortaya çıkarabilecek bir takım aile içi organizasyonlar ya da programlar düzenlenebilir.? şeklinde konuştu.

 

?ÇOCUKLAR KÖTÜ KARNE İÇİN YARGILANMAMALI?

Dilci, çocuklara asla ve asla karnesinde ki zayıflık yönünden, rakamlara indirgenmiş değerler üzerinden hareket ederek yüklenilmemesi gerektiğini belirterek, ?Çocuğa senin bu derslerin zayıf, sen tatil döneminde bu derslere çalış ve zayıflarını düzelterek telafi et gibi bir yaklaşımda bulunmak doğru değil. Çocukların bu dönemde dinlenmesi gerekir. Hatta ve hatta ileri dönemde ki başarısı için bu süreci başarısız olduğu konudan uzaklaşarak, yeniden bilincini tazeleyerek yeni bir enerjiyle ikinci yarıyıla başlamalı. Bu nedenle de bu süreyi dinlenerek, eğlenerek ve keyif alacağı etkinliklerle geçirmek gerekir. Bu arada bir şeyin daha altını çizmek gerekiyor. 1-2 saati aşan internet, bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanarak vakit geçirmelerine izin vermeyelim. Çünkü bu tür vakit kullanımı ileride bağımlılığa yol açarak sorun oluşturabilir.? dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!