USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Koronavirüs 11 Can Aldı!

Koronavirüs 11 Can Aldı!

Koronavirüs  11 Can Aldı!
08-05-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Vali Salih Ayhan, koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve alınan önlemlere ilişkin Video Konferans Sistemi (VKS) üzerinden basın mensuplarıyla toplantı düzenledi.

Vali Ayhan, toplantıda ilimizde sektörlere yönelik devam eden ve planlanan yatırımlarla ilgili de bilgi verdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi olarak nitelendirilen ve tüm dünyayı etkisi altına alan kovid-19 salgınıyla  ülke olarak topyekun mücadele verildiğini dile getiren  Vali Ayhan, "Biliyoruz ki bu mücadeleden devletimizin kararlı adımları ve milletimizin sağduyusu ile zaferle çıkacağız. Bundan hiçbir şüphemiz yok" dedi.

Salgın ile mücadelenin baştan beri şeffaf ve kararlı bir şekilde yürütüldüğünü dile getiren Ayhan, ?Burada yürütülen mücadele elbette başta sağlık olmak üzere birçok farklı boyutu kapsıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve İçişleri Bakanımızın da devamlı üzerinde durduğu 4 temel hususu vurgulamakta yarar var: Kamu düzeninin devam ettirilmesi, sağlık sisteminin güçlü tutulması, sosyal izolasyon-sosyal mesafe ile üretim tedarik zinciri. Aldığımız tüm tedbirlerin bu 4 temel ilkeye hizmet ettiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında sosyal devlet olmanın gerekliliklerini de sonuna kadar yerine getirmek için büyük gayret içerisindeyiz" diye konuştu.

?NORMAL HAYATA DÖNÜŞÜ

KADEME KADEME BAŞLATACAĞIZ?

Tüm kuralları titizlikle uyguladıklarını kaydeden Vali Ayhan, ?Şehrimizde pandemi sürecinde; başta Cumhurbaşkanlığımız, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların yayımlamış olduğu talimat ve genelgelerdeki kurallara titizlikle uyduk ve sahada uyguladık. Vatandaşlarımız da bugüne kadar almış olduğumuz bu kurallara ve tedbirlere en üst seviyede riayet ederek bizlere destek oldu. Bu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımız normalleşme sürecini kamuoyu ile paylaştı. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı kararlara göre Sivas´ta normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetilmesi ile ilgili düzenlemeleri genel olarak mayıs, haziran ve temmuz aylarına yayarak uygulayacağız."

?BELİRLİ GÜN VE SAATLERDE DIŞARIYA ÇIKILABİLECEK"

Alınan kararlar hakkında basın mensuplarına bilgi veren Vali Ayhan, "65 yaş üstü vatandaşlarımız ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırılması günlerinin biri olan pazar günü 11.00 ile 15.00 saatleri arasında 4 saat süreyle dışarı çıkabilecek. Yine 14 yaşına kadar çocuklarımız 13 Mayıs Çarşamba günü 11.00 ile 15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle dışarı çıkabilecekler. 15-20 yaş grubu, 15 Mayıs Cuma günü yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkabilecek" ifadelerini kullandı.

?SOSYAL MESAFE KORUNMALI?

Berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmelerin gerekli tedbirleri almaları şartıyla 11 Mayıs´ta faaliyete geçebileceğini belirten Vali Ayhan, "Gerekli tedbirleri almaları şartıyla alışveriş merkezleri 11 Mayıs´tan itibaren hizmet vermeye başlayabilecek. Normalleşme sürecinde sosyal mesafenin korunması da bizim için çok önemli. Evlerinden dışarıya çıkacak olan vatandaşlarımızın üç adım veya iki metreden daha yakın mesafede bulunmamalarını istiyoruz. Bu yönde İl Pandemi ve Hıfzıssıhha Kurullarımızda gerekli tedbirleri aldığımızın ve almaya devam edeceğimizin bilinmesini isterim" ifadelerini kullandı.

25 YERLEŞİM YERİNDE KARANTİNA TEDBİRİ ALINDI

Hastalığın yayılma riskinin yüksek olduğu yerlerde karantina tedbirini uygulamaya devam edeceklerinin altını çizen Vali Ayhan, bu yönde şu ana kadar 25 yerleşim yerinde karantina tedbiri aldıklarını ve Avşar ile Sarısuvat köyünde karantina sürecinin devam ettiğini vurguladı.

?TALEPLERİN TÜMÜ YERİNE GETİRİLDİ?

?Sosyal izolasyon anlamında alınan kararlar doğrultusunda devletimiz her zaman vatandaşının yanında olmuştur? ifadelerini kullanan Vali Ayhan, ?Bu minvalde Vefa Sosyal Destek Gruplarımız çalışmaya devam etmektedir. Merkez ve 16 ilçemizde devam eden çalışmalarda bin 899 çalışma arkadaşımız görev yapmaktadır. Bunların birçoğu da gönüllü arkadaşlarımız. Bu ekipte kaymakamlarımız, kurum müdürlerimiz, öğretmenlerimiz, polisimiz, bekçimiz, zabıtamız, müftülerimiz, imamlarımız, Genç Kızılay ekipleri ile diğer STK çalışanlarımız, PTT görevlilerimiz daha birçok kamu görevlilerimiz yer almaktadır. Bu süreçte, Vefa İletişim Hatlarımıza aktarılan 52 bin 686 talebin tümü yerine getirildi."

?MASKE ANLAMINDA HERHANGİ BİR SIKINTIMIZ OLMADI?

İhtiyacı olan vatandaşlara yönelik hijyen ve gıda paketi dağıtımının tüm hızıyla devam ettiğinin altını çizen Vali Ayhan, "Şu ana kadar 13 bin 250 gıda, 8 bin 688 hijyen olmak üzere toplam 21 bin 938 yardım paketini ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırmış bulunuyoruz. Bu güne kadar Valiliğimizce vatandaşlarımıza ve kurumlarımıza, 623 bin 512 adet maske dağıtımı gerçekleşmiştir. 6 Mayıs itibariyle Sivas´ta eczaneler üzerinden vatandaşlara dağıtılan maske sayısı 725 bindir. İlimizde maske anlamında herhangi bir sıkıntımız olmadı. Evde maaş ödemlerine devam etmekteyiz. 15 bin 709 vatandaşımızın hanelerinde ödemeleri gerçekleştik." diye konuştu.

Vali Ayhan, KYK yurtlarında Almanya´dan 230, Avusturya´dan 337 ve Hindistan´dan 69 olmak üzere toplam 639 vatandaşın karantinada misafir edildiğini belirtti.

?99 BİN 701 ARAÇ KONTROL EDİLDİ?

Vatandaşların sağlığı, güveni ve ekonomisi için piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerini aralıksız sürdürdüklerinin altını çizen  Ayhan, "Bu anlamda kesinlikle taviz vermiyoruz. Pazar yerleri, marketler ve toplu taşıma araçları gibi halkımızın toplu olarak bulunduğu mekanlarda maske takılmasının zorunlu hale gelmesiyle bu yöndeki denetim ve izlemelerimizi belediyemiz ile koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Özellikle pazar yerlerinde tahtalar arasındaki ayrılıklar, giriş-çıkışlar, maske ve eldiven kullanımı ve pazarda kalış süresi gibi hususları hassasiyetle ele alıyoruz.  Bu süreçte şehir giriş ve çıkışlarında çok sıkı tedbirleri hayata geçirdik. Emniyet ve Jandarma güçlerimiz tarafından şu ana kadar şehir giriş kontrol noktalarında 99 bin 701 araç kontrol edilmiş olup 196 bin 440 vatandaşımız bilgilendirilmiştir" şeklinde konuştu.

?FİLYASYON ÇALIŞMALARINDA SİVAS BAŞARILI OLDU?

Sağlık alanında hastanelerde teşhis ve tedavi konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifadede eden Vali Ayhan, "Şu ana kadar hem sağlık hizmetleri hem gıda ve temizlik malzemeleri tedariki hem de kamu güvenliği bakımından hamdolsun kayda değer bir meseleyle karşılaşmadık. Taburcu olan sayımız vaka sayımızın çok üstünde. İlimizde geçen hafta 3 gün üst üste vaka görülmemiştir. Tedbirlerimizi alıyoruz, kontrollerimizi yapıyoruz. Vatandaşlarımız da devletimizin aldığı kararlara hassasiyetle uysunlar. Ellerini sık sık su ve sabunla yıkasınlar, sosyal mesafeyi korusunlar, evde kalsınlar. Birlik ve dayanışma içerisinde devlet-millet el ele verip bu süreci birlikte aşacağız. Bizim vakalarımızın yüzde 80´i vadi bölgesi ve onların yayılımıydı. 8 gündür Sivas il merkezinde vakamız yok. Pazartesi günü Akıncılar´da vaka gerçekleşti. Akıncılar´da çıktıktan sonra da bugüne kadar vakamız yoktur. Karantina uygulamasını dikkatli yaptıktan sonra yapılan filyasyon çalışmalarında Sivas başarılı oldu. 8 gündür Sivas il merkezinde vaka olmaması olağanüstü bir şans yani sağlıkçılarımızın da büyük başarısıdır. Şu anda iki köyümüz var karantinada, inşallah bunlar da yakında kaldırılacak. Karantina uygulanan yerleşim yerimiz kalmayacak" dedi.

Sivas´ta günlük 150 koronavirüs testinin yapıldığını ifade eden Vali Ayhan, "Test sayısı olarak iyi olan illerden birisiyiz. Gizli taşıyıcının olmadığını düşünüyoruz. Bazı çocuklar taşıyıcı olabiliyor ama negatif gözükebiliyor.  Hastalarımızın yüzde 65´i taburcu oldu. Tedavi gören hasta sayımızı 20´ye düştü. Geri kalan evde kontrol altında tutuluyor. Ağır bir süreç geçirmedikleri için evde tedavi ediliyorlar.? şeklinde konuştu.

Vali Ayhan, salgının ikinci veya üçüncü kez tekrarlanması durumunda Numune Hastanesi ile Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi´nin yeterli olduğunu ancak eski Gültepe Hastanesi´nin de pandemi hastanesi olarak değerlendirebileceğini belirtti.

Vali Ayhan, koronavirüsten bu güne kadar 11 kişinin öldüğünü ifade ederek, ?Ölenlerin yaş ortalaması 70, sadece ölen bir hastamız 45 yaşındaydı. Onun da ciddi bir şeker hastalığı vardı.  Ölenlerin çoğu da kronik rahatsızlıkları olan kişilerdi. 65 yaş üzeri pozitif vaka sayımız 48 kişiydi? açıklamasında bulundu.

?ARTIK TÜNELİN UCU GÖRÜNDÜ?

Yüksek hızlı tren çalışmalarıyla ilgili yürütülen faaliyetler hakkında da bilgi veren Vali Ayhan, "Kış şartlarının zor geçmesi ve Kovid-19 salgını çalışmaları ister istemez etkiledi. Hiçbir gevşeme olmadan yoğun bir çalışma devam ediyor. Bu senenin içinde hızlı tren seferlerinin başlayacağına inanıyorum. Artık tünelin ucu göründü" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!