USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kovid-19 Testleri Sivas´ta Yapılacak

Kovid-19 Testleri Sivas´ta Yapılacak

Kovid-19 Testleri  Sivas´ta Yapılacak
26-03-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Dünyada hızla yayılan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan son rakamlara göre ülkemizde de 44 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgınına karşı mücadele tüm hızıyla devam ediyor.

Bu kapsamda koronavirüs salgınının ardından 5 laboratuvarda yapılan Kovid-19 tanı testleri artık 23 ildeki 37 laboratuvarda yapılmaya başlandı.  Sağlık Bakanlığı hangi illerdeki numunelerin hangi laboratuvarlara gönderileceğini de isim isim açıkladı.

Çin´in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan Kovid-19 adı verilen hastalığa yol açan  ve Dünya Sağlık Örgütünce de ?pandemi´ olarak sınıflandırılan koronavirüse karşı Türkiye´de laboratuvar bulunan 23 il arasında Sivas da yer aldı.  

Sağlık Bakanlığı tarafından laboratuvarlar ve sorumluluk bölgeleri şu şekilde açıklandı: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi (Sivas, Tokat, Yozgat),  Adana Halk Sağlığı (Adana, Niğde, Osmaniye ve Hatay), Antalya Halk Sağlığı (Antalya, Isparta, Burdur), Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi (Balıkesir, Çanakkale), Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Bolu, Düzce, Zonguldak, Sakarya), Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi (Bursa, Bilecik, Yalova, Kocaeli), Çorum Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi (Çorum), Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Diyarbakır, Batman, Şırnak, Mardin, Siirt), Edirne Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ),  Erzurum Halk Sağlığı (Erzurum, Erzincan, Kars, Iğdır, Bingöl, Muş),  İzmir Halk Sağlığı (İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli), İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi (İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli), Kayseri Şehir Hastanesi (Kayseri, Nevşehir, Yozgat), Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi (Konya, Karaman, Aksaray), Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (Kütahya, Afyon, Uşak), Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi (Malatya, Elazığ, Tunceli, Adıyaman),  Mersin Şehir Hastanesi (Mersin), Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi (Rize, Ardahan, Artvin), Samsun Halk Sağlığı (Samsun, Sinop, Ordu, Amasya), Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt), Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi (Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt),  Van Halk Sağlığı Laboratuvarı (Van, Ağrı, Hakkari, Bitlis).

Öte yandan Sağlık Bakanlığı´nın Twitter´dan yaptığı bilgilendirmeye göre, koronavirüsler bazen solunum sistemi, bazen de sindirim sistemi hastalıkları yapıyor, solunum sisteminde soğuk algınlığı belirtileri gösteren enfeksiyonlara ve zatürreye neden oluyor. Bu hastalıklar çoğu insanda hafif seyrediyor ama bazı koronavirüsler ciddi hastalıklara yol açıyor. Bunların başında 2003 yılında Çin´de ortaya çıkan SARS virüsü ve 2012 yılında Suudi Arabistan´da ortaya çıkan MERS virüsü geliyor. Koronavirüsler bazı hayvanlarda bulunup insanlara bulaşabiliyor. Virüsün insanlara bulaşması, virüsün mutasyonu veya hayvanlarla temas gibi birçok faktöre bağlı. Örneğin MERS virüsünün develerden, SARS virüsünün misk kedilerinden bulaştığı biliniyor ancak yeni koronavirüsün hangi hayvandan insanlara geçtiği henüz saptanmış değil. Bilgilendirmeye göre, genel kanı virüslerin hasta kişinin öksürüğü veya hapşırığı sırasında ortaya çıkan damlacıklar aracılığıyla yayıldığı yönünde.  Yeni koronavirüs enfeksiyon açısından risk altında bulunan kişiler hayvanlarla yakın temasta bulunanlar, hasta kişilerin aile üyeleri ve sağlık çalışanları.

HİJYEN KURALLARI ÇOK ÖNEMLİ

Hijyen kurallarına uyulması, hastalıktan korunma ve hastalığı bulaştırmamak açısından önemli. Hijyen kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması yer alıyor. Koronavirüsün belirtileri hafif veya şiddetli seyredebiliyor. Ateş ve öksürüğün yanı sıra hastalığı şiddetli geçirenlerde nefes darlığı, zatürre ve böbrek yetmezliği meydana gelebiliyor. 

Bakanlık; ateşi olanlar, öksürenler ve nefes alma güçlüğü çekenlere, hemen bir sağlık kuruluşuna giderek seyahat geçmişiyle ilgili bilgileri sağlık çalışanlarıyla paylaşmalarını öneriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!