USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KÜLTÜR VE TURİZM İLE KALKINAMAYIZ

KÜLTÜR VE TURİZM İLE KALKINAMAYIZ

KÜLTÜR VE TURİZM İLE KALKINAMAYIZ
27-03-2017 06:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk, geçtiğimiz hafta basın mensuplarıyla bir araya geldiğinde ilimizle ilgili önemli konulara değindi.

Sivas´ın kalkınmasının kültür veya turizmle ya da AVM ve termal otellerle olmayacağını kaydeden Soluk, ?Sivas´ın kalkınması için 3 konu elzemdir. Bunlar ise sanayi, tarım ve hayvancılıktır? dedi.

Sivas´ın daha ileriye gidebilmesi için sorunların iyi tespit edilmesi gerektiğine dikkat çeken Soluk ?Sivas´ın büyümesi gerekiyor. Tutturmuşlar Yıldız Dağı - Sıcak Çermiğe bağlanmalı. Doğrudur bağlanmalıdır ama Sivas´ın bana göre bu zaman içinde yapılacak olan bir güzergâhıdır. Geçen sene asfaltladılar, bu sene projesini yaptırıyorlar, seneye de inşallah yapım ihalesine geçecekler. Ama Sivas´ın meselesi Çermik meselesi değildir? dedi.

Hiç kimsenin birbirini kandırmaması gerektiğini belirten Soluk, ?Sivas´ın meselesi turizm meselesi değil. Sivas´ı turizm ile kalkındıracağız diyenler yanılıyorlar. Turist geldiği yerde farklı şeyler bulmak ister. İç Anadolu şehirlerinde bunları bulmak veya vermek mümkün değildir. Kültür merkezi diyorlar. Doğrudur. Sivas kültür kaynağıdır. Ama Sivas´ın kalkınması ile ilgili kültür hamlesi de bir şey getirmez. Elbette ki Sivas kültürüne önem vermelidir. Ama Sivas´ın ayağa kalkması ile ilgili benim gördüğüm ve bizden istenmeyen, Sivas bir sac ayağının üç ayağına çok sağlam basmalı? ifadelerini kullandı.

Soluk, ?Birinci ayak Sivas´ın sanayide bir patlama yapması lazım. Sanayide patlama yapmak içinde buraya yatırımcı çekmek lazım. Yatırımcıyı çekebilmek içinde yatırımcıya cazip bir takım hizmetlerin sunulması gerekiyor. Mesela bir cazibe merkezinin dışında kalmamız bir kayıptır. Burada illaki bir değerlendirmeler kriterleri vardır. Sivas bu kriterlerin dışında kaldı. Ama bildiğiniz gibi DAP bölgesine girdi. DAP´tan da, özellikle hububat ve hayvan yemi üretimi üzerine, tohumu üretimi üzerine büyük bir destek alacağımızı tahmin ediyoruz? dedi.

LOJİSTİK KÖY´DE

YER DEĞİŞİKLİĞİ OLDU

Lojistik köy ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren AK Parti Milletvekili Soluk, ?Bizim 2010 yılında yatırım programına koyduğumuz lojistik merkez vardı. Bu lojistik merkez ile ilgili biz o zaman 3 tane yer tespiti yapmıştık. Bu yaptığımız yerin ihalesini yaptık. Kamulaştırma kararlarını ada parsellerini çıkarttık. Kamulaştırma işlemlerine başladık. Yeri de ihale ettik. Yerin projesi yapılırken, sondaj işlemlerine sıra geldiğinde DSİ Bölge Müdürlüğü buranın altında benim sulama sistemim var dedi. Bu önemli değil, çalışmayı size feda ederiz dediler. Ama Tecer Dağı´nın karı eridiği zaman burası bir gölet haline geliyor. Ekili alanlar buranın sayesinde burayı su altında kalmaktan kurtarıyor. Dolayısıyla siz burayı betonlayıp Lojistik merkez yapamazsınız dediler. Daha sonrasında 2. OSB alanı içerisinde lojistik köy yapabileceğimiz yer aradık. Bu lojistik merkezde bizim düşüncemiz de şudur: buradan dökme yük alanları olmalı, konteyner alanları olmalı, bankalar olmalı, restoranlar olmalı, moteller, bakımhaneler olmalı diye düşündük. 600 dönümlük bir alan üzerinde lojistik merkezin özelliklerine sahip demiryolu raylarında yüklemelerin yapılıp, taşınmasını istedik. Şimdi de 2. OSB bu noktaya geldi? dedi.

ALT YAPIDA

SIKINTIMIZ KALMADI

Sivas´ın ulaşım anlamında hiçbir alt yapı sıkıntısının kalmadığına işaret eden Soluk, ?Sivas´ın çok şükür alt yapısında hiçbir sıkıntımız kalmadı. Havayolunda da kalmadı, demiryolunda da kalmadı, karayolunda da kalmadı ve hatta denizyolunda da sıkıntısı kalmadı. Çünkü Sivas artık bölünmüş yollarla Sivas ? Malatya güzergâhı hariç kuzeye de, güneye de, doğuya da batıya da ulaşabiliyor. Demiryoluyla şuanda Samsun-Sivas hattı yenileniyor. Dolayısıyla da Sivas Malatya´dan, Erzincan´dan, Tunceli´den, Tokat´tan ve Yozgat´tan alacağı yüklerle merkezde trene yüklenen yükler, Hamburg´a da ulaşacak, Bakü´ye de ulaşacak. Bu vesileyle Sivas bağlantılarla limanlara da kolaylıkla ulaşım sağlayabilecek. Bir şehrin alt yapısı yoksa iletişimi yoksa o şehre kanatta taksanız, pervanede taksanız bir yere taşıma şansınız yoktur? şeklinde konuştu.

SİVAS İSTEMİYOR

Sivas´ın ihtiyaçlarını hükümetten istemediğine değinen Soluk, ilimizin öncelikli ihtiyaçlarının belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Soluk, ?2005 yılı başlarında Diyarbakırlı bir Milletvekilimiz geldi. Bizim Diyarbakır´da bölünmüş yollarda sıkıntımız var, biz bölünmüş yol istiyoruz dedi. Bir baktım Diyarbakır´ın 250 km bölünmüş yolu var. Bunun üzerine acaba Sivas´ta ne kadar bölünmüş yol var diye düşündüm. Sivas´tan hiçbir talep gelmiyor. 2005 yılında dönemin Valisi Hasan Canpolat tarafından yaptırılmış TSO´nun bir kitapçığı var. Burada 2023 yılında Sivas´ın 420 km bölünmüş yolu olmalı diye yazıyordu. Şuanda bile 2023´e daha 6 yıl var. Şuan da Sivas´ın bölünmüş yolu 757km oldu. Biz bunu gündemimize aldığımızda ben hayretler içinde kalmıştım. O dönemde Sivas´ın 23,8 km bölünmüş yolu vardı ve bu dönemde Sivas´tan hiçbir talep de olmamıştı. 250 km bölünmüş yolu olan Diyarbakır yol isterim diye ayaklanırken, Sivas hiçbir şey istemiyor. Sağ olsun o dönemde Sayın Başbakanımız istediğimiz hiçbir işi geri çevirmedi. Biz Sivas´ın alt yapısına saldırdık ve 2011 yılı sonunda Sivas ili 723 km bölünmüş yola kavuştu? diye konuştu.

GÜMRÜK BİNASI

YAPILACAK

Gümrükleme ile ilgili yaşanan sıkıntılara değinen Soluk, ?Seçildikten sonra sanayiye gittim. OSB Başkanının odasında bir üretici arkadaşımız şunu söyledi. Biz gümrükleme işlemlerimizi Mersin limanında yapıyoruz. Daha doğrusu oraya gidiş sebebim orada bir gümrük binası var. Bunu oradan çıkartmak istiyorlar. Gümrük Bakanı ile de görüştüm, ?Sayın bakanım şuraya düzgün bir şey yapalım? dedim. Ne istiyorsun dedi. Aynı binayı tekrar yaptırmanın bir anlamı yoktur dedim bakan bey yer istedi. Başkan beyi aradım bende altı dönüm yer verebiliriz dedi. Sonra bir karar almışlar 16 dönüm. Geçenlerde de gittiğimizde 16 dönümün yanında başka bir alan daha vermişler onu da kattık. Şimdi 30 dönüme biz gümrük binası ve gümrükleme sahası yaptıracağız. Şuanda proje çalışmaları devam ediyor? açıklamasında bulundu.

HAVALİMANINA

YEDEK PİST YAPILACAK

Nuri Demirağ havalimanının pistinde arıza olduğunu belirten Soluk, uçuşların kapatılmaması için yedek bir pist yapılacağını ve sonrasında ana pistin bakıma alınacağını ifade etti.

Soluk, ?Şuanda Havalimanımızın pistinde arıza var. Bu havaalanında bu pist kapatıldığında ortalama 6-7 ay uçuşlar da kapatılır. Fakat biz istiyoruz ki uçuşlarımız kapatılmadan bu pist yapılsın. Peki, nasıl olacak? Sayın Başbakanımıza Erzincan´dan Sivas´a gelirken ilettik. Yeni bir yedek pist yapılması ve yedek pist yapıldıktan sonra uçuşların oraya alınması ve sonrasında ana pistin bakımlarının yapılması kararlaştırıldı? dedi.

2. OSB İÇİN DANIŞMAN

FİRMA ŞART

İkinci Organize Sanayi Bölgesi´nde bir hamle yapılabilmesi için Sivas´ta uluslar arası bir danışman firmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Soluk, ?OSB´de bir toplantı yaptık. Orada dedim ki sizin çok iyi bir uluslararası danışmana ihtiyacınız var. O danışman firma yedi yıldızlı otellerde kalacak. VIP´lerde uçacak dilediği gibi harcayacak ama size yatırımcı isteyecek. Eğer biz 2. OSB´de ihracata yönelik bir hamle yapacaksak, Sivas´ta istihdamı 10 bin 15 binlere çıkaracak isek bize bu şart. Ve henüz ben öyle bir danışman firma tutulup tutulmadığını bilmiyorum. Sivas ağır sanayisini bir noktaya taşımadan ne göç alabilir ne de büyüyebilir? ifadelerini kullandı.

HAYVAN DİNLENME

İSTASYONU YAPILACAK

Türkiye´de 8 tane hayvan dinlenme istasyonundan birinin de Sivas il sınırları içerisinde kalmak üzere belirlendiğini belirten Soluk, ?Onunla ilgili de araştırma devam ediyor. Dedik ki merada birinciyiz. Mera hayvancılığında yani merayı kiralayıp hayvancılık yapanlara yüzde 30 hibe Türkiye geneline kondu. Tabi bu AK Parti´nin planının bir gereğidir. Mera besiciliğinde yüzde 30 hibe, artı Sivas bu 31 tane ilden bir tanesi. Teke ve koç damızlıkta Sivas yine 32 veya 33. ilden bir tanesi. Burada yüzde 50 ahır hibesi, yüzde 50 makine tesisat hibesi, yüzde 50 damızlık hayvan üretim hibesi. Yine Sivas 32. veya 33. ilden biri. Damızlık düvede merkez burada yüzde 50 ahır hibesi, yüzde 50 makine hibesi,  yüzde 50 damızlık düve hibesi. Sivas bir tek şeye giremedi. Mandaya giremedi. Mandada da 11 tane il var. Bunlar bizler için bir nimet ama kullanabilirsek bir nimet oluyor. Eğer Sivaslı bu hibelerden yararlanamazsa hiçbir anlamı kalmıyor? şeklinde konuştu.

Sivas´ın temel sorunlarının tespit edilmesi gerektiğini ve bu yönde çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Soluk, ?İşte bütün bunlar değerlendirildiğinde Sivas´ın sac bir sacın üç ayağına sağlam basmaya ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. El ele verip bu sorunları aşmak gerekiyor. Biz elimizden geleni yapacağız Sivas halkımız üretecek hep birlikte Sivas´ı kalkındıracağız? ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!