USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MADIMAK HER DERDE DEVA

MADIMAK HER DERDE DEVA

MADIMAK HER DERDE DEVA
22-05-2017 07:00
Google News


AHMET TIRPAN
İlimizin tarihi mekânlarından Sedirhan´da düzenlenen Festivalde katılımcılara madımak, madımak lokumu, evelik, yemlik, bulgur pilavı ve hurma tatlısı gibi Sivas´a özgü yöresel yiyecekler ikram edildi.
Festivali Vali Davut Gül´ün eşi Gülden Gül, Sivas eski Valisi Ali Kolat´ın eşi İlksen Kolat, Belediye Başkanı Sami Aydın´ın eşi Yurdagül Aydın, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bu yıl ikincisi düzenlenen festivalin açılış konuşmasını yapan Gülden Gül; festivalin her yıl düzenlenerek ilimize özgü lezzetlerin yaşatılması gerektiğini belirterek; "Sivas´ın değerleri bizim için çok önemli. Madımak da bunlardan bir tanesidir. Madımak Festivalinin bugün ikincisi düzenleniyor. Allah bunun her yıl gerçekleşmesini nasip etsin İnşallah. Sadece madımak değil evelik, yemlik gibi bütün değerlerimizi yaşatmayı nasip etsin. Bayanların sahiplendiği her şeyin ciddi başarıya ulaştığını Sivas´ta çokça gördük. Dolayısıyla bu çalışmaların devamı gelsin diyoruz" dedi.
Madımak bitkisi hakkında katılımcıları bilgilendiren Sivas 58 Kadım Girişimciler ve Dayanışma Derneği Başkanı Asuman Şarkışla Tuz ise yaptığı konuşmada; "Bugün 2. geleneksel madımak festivalini gerçekleştirmenin sevincini yaşıyoruz. Madımak bilindiği gibi Nisan ayı sonu Mayıs ayı başı köylerden, dağlardan toplanan kendi kendine yetişen bir bitkimiz, ama çok sağlıklı bir bitkidir. Biz o bitkiden çorba yapıyoruz, madımak çorbası oluyor. Mıhlama yapıyoruz, madımak mıhlaması oluyor. Reçelini yapıyoruz, madımak reçeli oluyor. Bunun yanı sıra madımak lokumumuz mevcut. Madımak oyunumuz halk oyunları arasında çok güzel bir yerde bulunuyor. Onun için madımağın kültür olarak daha ileriye gitmesini daha da gelişmesini nesillerden nesillere aktarılmasını sağlamak için bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerine yer verdi.
"MADIMAĞIN FAYDALARI
SAYMAKLA BİTMEZ"
Madımak bitkisinin insan sağlığına faydalarına dikkat çeken Tuz; "Madımak bitkisinin sağlığa faydaları saymakla bitmez. Kansızlığa, vitamin eksikliğine, şeker hastalığına, yüksek tansiyonu olanlara kolesterolü olanlara özellikle kemik erimesi olanlara şiddetle tavsiye ettiğimiz bir yöresel bitkimizdir" diyerek sağlık problemi çekenlere tavsiyelerde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!