USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MARKETLERE KARŞI DİRENİYORUZ

MARKETLERE KARŞI DİRENİYORUZ

MARKETLERE KARŞI DİRENİYORUZ
27-02-2017 06:00
Google News


HABER:AHMET TIRPAN

Bakkal İşletmecisi Mehmet Özdemir, büyük marketler karşısında ayakta durmaya devam ediyor. Kepçeli Mevkiinde Bakkal İşletmeciliği yapan Özdemir, bakkalında halen 1980´li yılların izlerini taşıyor. 37 yıldır Bakkal İşletmeciliği yaparak geçimini sağlayan Özdemir, büyük marketler karşısında ayakta kalma başarısı gösteren nadir işletmecilerden biri. Bakkal işleterek 4 çocuk yetiştiren Özdemir, bugün büyük marketler arasındaki rekabeti ve Bakkal´ların durumunu gazetemize anlattı.
Bakkal işletmeciliğiyle 4 çocuk yetiştirdiğini anlatan Özdemir; "Bu Bakkal sayesinde 4 çocuk yetiştirdim ve Üniversite okuttum. Çocukların hepsine bakkalımızın desteği oldu, geçimimizi buradan sağladık ve şimdi şükürler olsun ki, hepsi okulu tamamladı" dedi.

"1980-1990´LI YILLARDA
MARKETLERİN
ADI BİLE GEÇMİYORDU"
1980´li yıllarda Bakkalların çok aktif olarak çalıştığını, marketlerin 1995´li yıllarda marketlerin kendini göstermeye başladığını belirten Özdemir; "1980 yılından beri Bakkal işletmeciliği yapıyorum. 1980 ile 1990´a kadar işlerimiz çok iyiydi. O dönemlerde marketlerin adı bile geçmiyordu. Alışverişler genel olarak Bakkal´dan yapılırdı. Şimdi ki gibi Markete gideyim gerekli gereksiz ne varsa alayım gibi bir anlayış yoktu. 1990 yılında 5 yıl İstanbul´a gittim daha sonra Sivas´ta tekrar dükkânımı açtım. Sivas´a tekrar geldiğimde eski kazancı hareketliliği göremedik. 1995´lı yıllarda marketler ufaktan kendini göstermişti ve insanlar merakla marketlere yöneliyordu. Bizde marketler karşısında kendimizi geçindirecek, kimseye muhtaç etmeyecek kadar kazanıyoruz. Günümüzde Bakkal işletmeciliği çok fazla kalmadı ama biz yine de ufak kazançlarla ayakta durmaya çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi.
"SAMİMİYET VE
MUHABBET KALMADI"
Günümüzde alışverişteki samimiyet ve muhabbetin yerini büyük marketlerin ışıltılı raflarının aldığını kaydeden Özdemir; "1980´li yıllarda alışverişlerde sıralar alışveriş kuyrukları oluşuyordu ama bir tatlılık vardı. Şimdi alışverişlerde samimiyetin ve muhabbetin yerini marketler alınca rekabet ön plana çıktı. Şimdi biz sürümden kazanıyoruz, o zamanki kazançla şimdiki kazanç arasında çok fark var. Geçmiş yıllarda piyasada alışveriş yapmak için mal aranırdı, para mı çoktu bilmiyorum ama bu kadar kolay alışveriş yapılmazdı. Şimdi mal çok ama insanlarda para yoktur. İnsanların alım gücü azaldı ama bu geçim sıkıntısından değil, lüzumsuz alışverişlerden kaynaklanıyor sanırım. İnsanlar gereksiz alışveriş ve harcamalarla günlük yaşamlarını zorlaştırıyor desek doğru tarif etmiş olur muyuz? bilmiyorum. Şimdi parası olan istediği ürünü istediği malı alabiliyor, piyasada sayısız ürün var ama bu kez de alıcı sayısı az. Eskiden veresiye defteri vardı insanlar zor günlerinde bakkalların yolunu tutardı ama şimdi insanların maddi olarak problemleri kalmadı. Önceden bir kilo şeker almak için adamın canı çıkıyordu, şimdi torbayla satılıyor" şeklinde konuştu.
"ESNAF PARAYI
SAÇMADAN TOPLAR"
Esnaflığın zor bir meslek olduğunu, parayı saçmadan toplayabilen kişilerin bu mesleği yapabileceğini belirten Özdemir; "Kredi ya da borç para almak iyi bir şey ama geri ödemeler çok sorun oluyor. Aldığın paranın üzerine hiçbir faiz ve gider koymasalar bile o parayı geriye ödemek çok zor. Para elinizden çıkarsa geriye toplayamazsınız. Esnaf dediğin parayı saçmadan toplayabilen insandır" dedi.

"MÜŞTERİLERİMİZ SOHBET
ETMEYE GELİYOR"
Bakkal´a alışveriş yapmak için gidenlerin sadece alışveriş için değil sohbet için de gittiğini kaydeden Özdemir; "Bizim müşterilerimiz alışverişe olduğu kadar sohbet etmeye de geliyor. Aslında Bakkal dediğimiz zaman aklımıza eskilerden kalan samimiyet, parası olmayana anlayış ve hoşgörü akla gelir. Eskiler bakkalları bu sebeple özler. Muhabbet etmek isteyen de Bakkalın yolunu tutardı, alışveriş yapmak isteyende. Bazın çocuklar ellerinde üç beş kuruş parayla gelir, birkaç şekerle evlerine koşarak dönerdi. Bu çocuklar bugünün yetişkinleri oldu ve o dönemleri unutmuyorlar. Bizim dükkânımıza baktıkları zaman geçmiş yılların izini görüyorlar. Bizim raflarımız ve dükkânımızın içerisi geçmiş yıllarla aynıdır, insanlar o dönemleri bizim bakkalımızda halen görüyor. Biz marketin peşine yetişemeyiz ama biz burada dükkânımızı açmışız kapatmamak için mücadele ediyoruz. Kapımızı açtık çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi.  

"ESNAFLAR ARASINDA
SOHBET KALMADI"
Geçmiş yıllarda esnaflar arasında güzel bir muhabbet olduğunu, ancak günümüzde bu sohbet ve muhabbetin görülmediğini sözlerine ekleyen Özdemir; "Geçmiş yıllarda esnaflar arasında da güzel sohbetler olurdu, kalabalık olurduk ve güzel zaman geçirirdik. Ben bu dükkânı açmadan önce Sanayi içerisinde dükkânım vardı. Sabah kahvaltısını o zaman esnaf arkadaşlarımızla birlikte yapardık. Sabah kahvaltısında kalabalık olunca daha bir lezzetli olurdu. Şimdi insanlar geçim derdine düşmüş sanırım, eskisi gibi sohbet ve muhabbet etmiyor. Şimdi bir demlik çay yapıyorum, karşılıklı içip sohbet edebilecek birini bulamıyorum. Önceden alışverişe gelenler bir bardak çayını içer muhabbet eder ve tekrar işinin evinin yolunu tutardı" dedi.

"BAKKALLARIN DESTEĞE
İHTİYACI VAR"
Bakkalların ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerektiğini anlatan Özdemir; "Sivas Esnaf ve Sanatkârların Bakkal işletmecilerine destek olması, yardımcı olmasını istiyorum. Eskiden bütün geçimini Bakkallardan sağlayanlar şimdi bakkalları tanımıyorlar. Bu anlamda bizim ayakta kalabilmemiz için yetkililerin bizlere destek olması, yardımcı olması gerekiyor. Yoksa marketler karşısında ezilip gideceğiz" şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!