USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli İrade Destanı SİVAS´TA YAZILDI

Milli İrade Destanı SİVAS´TA YAZILDI

Milli İrade Destanı SİVAS´TA YAZILDI
05-09-2017 05:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Sivas Valisi Davut Gül ve diğer protokol üyeleri, Sivas Kongresi´nin 98. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı´na çelenk sundu.Buradaki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla sona erdi.

Bakan Yılmaz ve diğer protokol üyeleri daha sonra Kongre Müzesi yanındaki tören programına geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım´ın tebrik mesajlarının okunmasıyla başlayan program protokol konuşmalarıyla devam etti.

Programda konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ?Türk Milletinin kurtuluşuna giden bir yolda çok önemli bir kilometre taşı olan 4 Eylül Sivas Kongresi´nin 98. Yıldönümü kutlu olsun. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Sivas Kongresi´nin tüm üyelerini ve milli mücadelenin tüm kahramanlarını rahmet ve şükranla anıyorum. Bizlere emanet ettiği cumhuriyetin bugün, dünden daha güçlü olduğunu ve yarında bugünden daha güçlü olacağını çağdaş uygarlık seviyesine çıkma hedefimize her geçen gün biraz daha yaklaştığımızı gururla ifade etmek isterim? dedi.

İki bayramı bir arada kutladığımız ifade eden Bakan Yılmaz, ?Bugün iki bayramı bir arada kutluyoruz. Bir kez daha tüm İslam Âleminin Kurban Bayramını tebrik ediyor, milletçe birlik ve beraberlik içerisinde nice bayramlara ulaşmayı Rabbimden niyaz ediyorum? ifadelerini kullandı.

Sivas Kongresi´nde alınan kararların Cumhuriyet tarihinde çok önemli ve müstesna bir yeri olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, ?2 Eylül ? 18 Aralık 1919 tarihlerin arasında Milli Mücadele karargâhı olarak kullanılan Sivas, Anadolu´daki milli mücadele hareketinin teşkilatlandırılmasında önemli bir rol oynamış, cumhuriyetin temelleri burada atılmıştır. Sultan Şehir Sivas, 108 gün boyunca Milli Mücadeleye merkezlik etmiş, bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlara ev sahipliği yapmıştır. Tarih, bu dönemde Sivas Kongresi ve Kongre´de alınan kararlar kadar, bu alınan kararları alan heyete ev sahipliği yapan Sivaslıları da yazmaktadır. Milli mücadele destanı, Sivas ve Sivaslı olmadan hakkıyla yazılamaz? diye konuştu.

Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

?Bugüne kadar yaşanan olaylar bir kez daha bize gösterdi ki; Milletimiz Sivas Kongresi´nde alınan kararların arkasındadır. Bu ülkeyi bölmek, milli iradenin üzerine bir söz söylemek ve çağdaş mandacılık mümkün değildir. Milletimiz bunların hiç birisine müsaade etmeyeceğini en son 15 Temmuz Milli İrade destanında gösterdi. Canı pahasına tankların karşısına dikildi. Kendisine vur emri verildiğinde bu emrin aslında kendi şahadet emri olduğunu bile bile emri yerine getirmekte zerre tereddüt etmedi. Bu millet ilelebet bağımsız ve hür yaşamayı hak etmektedir. Tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet idealini yaşatma kararlılığında bundan sonra da zerre taviz vermeyecektir. Bu ruh ve inanç bu topraklara geldiğimiz günden beri aziz milletimizle beraberdir. Sultan Alparslan´ın duası bizim de duamızdır. Allah´ım niyetimiz halistir bize yardım et. Emir ve kader tamamıyla senin elindedir. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir. Çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkma yolunda cehaletle ve yoksullukla savaşımız devam etmektedir. Bu yolda zafer ve istikbal bizimdir. Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bugünde Allah yükümüzü taşıyacak güç, ayağımızı sürçtürmeyecek bir akıl ve kalp versin. Bu vesileyle Sivas Kongresi´nin yıldönümünü bir kez daha kutluyor, ebediyete akıp giden her 98 senede Türkiye´nin çok daha büyük başarılara imza atacağına inanıyor ve temenni ediyorum. Allah birlik ve beraberliğimizi daim kılsın.?

SİVAS KONGRESİ CUMHURİYETİN

TEMELLERİNİ OLUŞTURDU

4 Eylül kutlama programına katılma üzere ilimize gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdare Amiri Salim Uslu ise ?Demokrasi, bağımsızlık ve cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bu kutlu yolculuğu başlatan Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere tüm Milli mücadele kahramanlarını ve 1071´den başlayarak, bizlere vatan yapanları ve bugüne kadar vatanımız ve milletimiz için can ve kan veren şehit ve gazilerimizi minnetle, şükranla ve rahmetle yâd ediyorum? dedi.

4 Eylül 1919 yılında toplanan Sivas Kongresi´nin, demokrasi, egemenlik ve cumhuriyetin temellerini oluşturduğunu belirten TBMM İdare Amiri Uslu, ?Bundan dolayıdır ki Türkiye Büyük Millet Meclisimiz güzel bir gelenek başlatmış ve Sivas Kongresi´ni adeta kendi himayesine almıştır. Meclis Başkanlarımız Sayın Cemil Çiçek ve Sayın İsmet Yılmaz Bakanımız geçmiş dönemde Başkanvekillerimiz ve Başkanlık divanı üyelerinden oluşan bir dizi katılım, daima ve en yüksek düzeyde katılım sağlanmıştır. Ayrıca meclisimiz tarafından Atatürk, Kongre ve Etnografya Müzesi aslına uygun bir şekilde restore edilerek, Sivaslılara ve tarihe armağan edilmiştir. Bugünde Meclis Başkanımız Sayın İsmail Kahraman, bendenizi görevlendirmiştir. Hem kendilerinin selamlarını sizlere iletiyor, hem de şahsım adına, bu onur ve gurur gününüzü yürekten kutluyorum? ifadelerini kullandı.

Uslu şunları kaydetti:

?Tarihimize, kahramanlarımıza ve devletimizin kurucularına olan borçlarımızı sorumluluklarımızı hatırlamak, şükranlarımızı ifade ederek, gelecek nesillere bu şuuru nakletmek, elbette boynumuzun borcudur. Yakın çevremizde bir süredir olup bitenleri gördükçe, Suriye, Irak ve diğer ülkelerdeki istikrarsızlık, katliam, soykırım ve sürgünleri ülkemizde yaşanan 15 Temmuz´daki işgal girişimi ve kalkışmayı 250 şehidimiz ve 2 binin üzerindeki gazimizi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve TBMM´de yapılan bombalı saldırıları hatırlarsak, 4 Eylül Kongremizin aldığı kararların devletimiz ve milletimiz için ne kadar hayati bir önem arz ettiği gerçeğini bir kez daha görmüş oluruz.

15 Temmuz´da 4 Eylül ruhu yeniden şahlanmış ve istiklal aşığı bu millet elbette kendi iradesi ve bağımsızlığına bir kez daha canı pahasına sahip çıkmıştır. 4 Eylül Sivas Kongresi´nde manda ve himayeyi kabul edilemez, milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür ve parçalanamaz, her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet kendini savunacak ve direnecektir haykırışı Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile taçlandırılmış, İstiklal Mücadelemizde bu şuurla gerçekleştirilmiştir.Aziz milletimiz her dönemde ve ağır koşullarda bile bayrağına, vatanına ve özgürlüğüne yönelen karşı yönelen tehditlere karşı birlik ve beraberlik içerisinde direnmesini bilmiş ve bunu da dost ve düşman herkese defaatle göstermiştir. Bu vesileyle 4 Eylül Sivas Kongresi´nde milli mücadeleye 108 gün ev sahipliği yaparak, vatan ve istiklal sevdasında cemile örneği bir duruş sergileyen Sivaslı yiğitleri selamlıyorum.?

SİVAS´A BIRAKILAN

EN GÜZEL MİRAS

Sivas Valisi Davut Gül ise ?4 Eylül Sivas Kongresi´nin 98. Yıldönümü dolayısıyla bir araya geldik. Sivas´ın birçok zenginliği var ama hiç şüphesiz atalarımızın tüm Sivaslılara bıraktığı en güzel miras 4 Eylül Sivas Kongresidir. Çünkü insanlar bir şekilde doğup, büyüyüp, yaşıyorlar. Kiminle yaşadığınız ve kiminle birlikte olduğunuz sizlerin çocuklarına ve torunlarına miras kalıyor. Çok şükür Sivaslılar bu vatanın asıl kurucuları olarak bu milletin birinci derecede kaderini belirleyen insanlarla beraber oldular? dedi.

Sivas halkının Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına ev sahipliği yaptığını söyleyen Vali Gül ?Bugün 98. Sivas Kongresi´nin 98. Yılını kutluyorsak, bununla övünüyorsak, 98 yıl önce burada yaşayan atalarımıza, Sivaslılara minnettarız. Ben hayatını kaybedenlere Allah´tan rahmet diliyorum. Buradaki mücadelenin bir diğer tarafı verilen kararlar. Atalarımız ne dedi; Manda ve himaye kabul edilemez. Yani bağımsız olma kararlılığı vardı. Yine milli sınırlar içerisinde vatanın bölünemeyeceğini belirttiler. Birlik ve bütünlüğümüzü muhafaza etmek için birçok değeri bir çatı altında birçok değeri bir çatı altında toplayarak, Kurtuluş Savaşının mücadelesini tek elden yaptılar. Çıkartacağımız sonuç şudur: aynı ruhla birlik ve bütünlüğümüzü muhafaza ederek, farklılıklarımızı zenginlik sayarak, tek bayrağımızın, tek vatanımızın, tek milletimizin ve tek devletimizin etrafında ilelebet bin yıl sonra yine Sivas Kongresi´nin ruhuyla hareket etme durumundayız? diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği kısa bir konser verdi.

/resimler/2017-9/5/1332298158277.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!