USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MİLLİ YÜK VAGONU GÖRÜCÜYE ÇIKTI

MİLLİ YÜK VAGONU GÖRÜCÜYE ÇIKTI

MİLLİ YÜK VAGONU GÖRÜCÜYE ÇIKTI
24-03-2017 06:00
Google News


Yunus BUDAKTAŞ

TÜDEMSAŞ tarafından üretilen Türkiye´nin ilk yeni nesil milli yük vagonu düzenlenen törenle tanıtıldı. Türkiye Demir Yolları Makine Sanayisi Genel Müdürlüğü tarafından üç yıllık bir çalışmanın neticesinde üretilen Türkiye´nin ilk yeni nesil milli yük vagonu, Genel Müdürlük sahasında düzenlenen törenle görücüye çıktı. Tanıtım toplantısına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Valisi Davut Gül, Sivas Milletvekilleri Habib Soluk, Hilmi Bilgin, Selim Dursun, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın´ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Aslan,  milli vagonun önemine vurgu yaparak, ?Un var, yağ var, şeker var. Bize düşen helva yapmak. Sayenizde yaptık. Ama yetinmeyeceğiz. Ulaştırmaya önem bir Cumhurbaşkanı, ulaştırmacı ve ulaştırmaya önem veren bir Başbakan varken,  bizde hasbel kader ulaştırmacıyken beraber buradan dünyaya açılmamız lazım.?dedi.

BU PROJENİN TANITIMI İÇİN SİVAS´TA OLMAK GURUR VERİCİ

Konuşmasına demiryolcuları ve TÜDEMSAŞ çalışanlarına teşekkür ederek başlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, demiryolu çalışanlarının bu projeye inanmalarının önemli olduğunu söyledi. Arslan, böyle bir projenin tanıtımı sebebiyle Sivas´ta olmaktan dolayı çok memnun olduğunu ifade ederek, ?Onların bir asırdır bu ülkede demiryolu sektörünün geldiği noktayı bilip en çok TÜDEMSAŞ´ın çıkış noktasından bugüne kadar gelişini bilip, bu bayrağı daha yukarıya taşımak adına ortaya koydukları gayret çok önemli. İstiklal Mücadelesinin en önemli günlerinde ülkemizin baykuşlar tarafından bölünmeye çalışıldığı günlerde hayır Anadolu coğrafyasının her yeri Sivas´tır deyip millet olma şuuruyla milli birlik şuuruyla mücadele başlattıkları Sivas´ta olmaktan, böyle bir projenin tanıtımında olmaktan memnunum. Asıl memnuniyetim bu ülkenin bir ferdi olarak bugün attığımız bu kadar önemli bir adımın tanıtımında sizlerle birlikte olmaktır.?dedi.

TÜRKİYE ARTIK BÖLGESİNDE GÜÇLÜ BİR ÜLKE

Türkiye´nin son yıllarda giderek güçlendiğini aktaran Bakan Arslan, başta demiryolları olmak üzere Türkiye´yi daha iyi yerlere taşımak istediklerini söyledi. Bakan Arslan, ?Bütün dünyanın dile getirdiği bir ifade var; ?Artık kendinden emin ve gücüne inanan bir Türkiye ile muhatabız.´Bu durum Türkiye´nin geldiği noktayı gösteren en önemli durumlardan biri. Ekonomisiyle, politikasıyla, kalkınmışlığıyla ve daha da önemlisi hem coğrafyasına hem de dünyadaki mazlumlara ve mağdurlara sahip çıkmasıyla artık lider bir ülkeyiz. Elbette ki lider ülkenin hedefleri olmalı ve bu hedefler doğrultusunda da emin adımlarla yürümeli. Elbette ki dünyayı takip eden değil, dünya ile birlikte gelişime ayak uyduran bir Türkiye olmalı. Bunu bilip bu düstur üzere sorumlusu olduğumuz Ulaştırma Bakanlığında da ulaştırma alt yapılarında geldiğimiz nokta Türkiye´yi dünyanın en önemli ülkeleri arasına taşımış olmak bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Tabi ki Türkiye önemli, Türkiye´nin bulunduğu coğrafya önemli. Asya ile Avrupa arasında köprü konumunda ki Türkiye´nin bütün bu taşıma türlerini birbirine entegre ederek ve bununla da yetinmeyip lojistik merkezleriyle entegre etmek, böyle bir Türkiye´yi planlamak çok önemliydi. Dedik ki önümüze bir ulaştırma ana plan stratejisi koymalıyız ve bu strateji doğrultusunda yol almalıyız. Memnuniyetle görüyoruz ve yaşıyoruz ki 15 yılda o gün planladığımız birçok şeyi gerçekleştirmiş durumdayız. Ama bir gerçekte var ki yetmez diyoruz. Çünkü bu coğrafyanın omuzlarımıza yüklediği çok önemli bir sorumluluk var. Bu sorumluluğu yerine getirebilmek adına hedefleri büyük koyduk. Yetmez diyoruz. İnşallah demiryolu sektörü başta olmak üzere bütün sektörlerde ülkemizi çok daha iyi yerlere taşıyacağız.?şeklinde konuştu.

SİVAS´I 2018 SONUNDA HIZLI TRENLE BULUŞTURACAĞIZ

Demiryolu ve demiryolu yan sanayinde gelişmenin ülke için oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Bakan Arslan, Türkiye´nin coğrafi konumu nedeniyle uluslar arası taşımacılıkta önemli bir potansiyeli olduğunun altını çizdi. Bakan Arslan, ?Elbette ki bugün hızlı treni yaşıyor olmak, Avrupa´nın 6´ıncı, dünyanın 8´inci yüksek hızlı trenine sahip olan ülke olmak önemli. Ve yine demiryolu sektöründe sadece taşımacılık değil imalat alanında da, yolcu vagonu, yük vagonunda da ve yan sanayinde geldiğimiz nokta da çok önemli. Bu da bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Daha da önemlisi kara tren gecikir döneminden hızlı tren yetişir dönemine adım atmış olmakta önemli. Diyoruz ki Avrupa ile Asya arasında özellikle uluslar arası taşımacılıkta en kısa, en kestirme, maliyeti en düşük orta koridoru oluşturmak ülkemiz için önemli. Orta koridorun tamamlayıcısı olarak Marmaray´ı yaptık. Bakü, Tiflis, Kars bitmek üzere. Ama sadece bir koridoru yapmak, sadece Kapıkule´den Halkalı´ya gelmek, İstanbul´dan Ankara´ya gelmek yetmez dedik Ankara Sivas arası yüksek hızlı tren projesi bütün güzergâhta olabildiğince hızıyla yürüyor. Niyetimiz 2018 sonunda bitirip Sivaslıyı hızlı trenle buluşturmak. Ancak burada kalmayacağız. Sivas-Erzincan arasının 1. etabının ihale sürecini başlattık. Erzincan´a uzatacağız. Orayla da yetinmeyip Erzurum ve Kars´a kadar götüreceğiz. Çünkü Bakü-Tiflis-Kars ve Marmaray o zaman çok anlamlı olur. Bununla da yetinmeyip Sivas-Elazığ-Malatya diyerek daha güneye yine hızlı treni taşıyacağız. Çünkü demir ağlarla örmek ülkenin her tarafına demiryolu yapmaktan geçer. Yine Sivas´ı Ankara üzerinden Konya´ya bağlamak önemli. Konya´da kalmayıp hızlı tren hattını Karaman-Mersin-Adana´ya, oradan da Gaziantep´e Şanlıurfa´ya uzatacağız. Hakeza yüksek hızlı tren İzmir´e varan kısmı inşaat olarak devam ediyor. Bursa devam ediyor ama bununla yetinmeyip Afyonkarahisar üzerinden Antalya´ya, Kırıkkale üzerinden Çorum´a ve Samsun´a, Erzincan üzerinden Karadeniz´e ülkenin her yerini inşallah hızlı trenlerle ördüğümüzde o zaman biz gerçek bir demiryolu ağıyla örülmüş ülke haline geleceğiz. Sadece alt yapı yetmez, biz bu sektörde küresel oyuncu olmalıyız. Dünya ölçeğinde rekabet edebilir hale gelmeliyiz.?ifadelerini kullandı.

MİLLİ VAGONUN AVANTAJI ÇOK

Bakan Arslan, milli yük vagonun eş değer vagonlara oranla pek çok avantajı olduğunu söyledi. Arslan şu ifadelere yer verdi:

?Demiryolcularla birlikte biz artık Dünyaya diyoruz ki evet yetinmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015´te buradaki ifadesini gördünüz. Dediler ki ?milli yüksek hızlı tren projesi kapsamında Tüdemsaş´ın da geçmişine uygun olarak milli yük vagonu üretmesi gerekir.´ O yüzden onların talimatı, başbakanımızın bakanlığı döneminde ki himayeleriyle 1961 yılında ilk buharlı lokomotif olan Bozkurt´u üreten ve önemli bir başarıya imza atan Sivas artık bugün bir başka başarıya, bir başka iftihar kaynağına inşallah milli yük trenine imza atıyor. Ve bu imza 3 yıl içerisinde atılmış bir imza. 3 yıl sizlere uzun gibi gelebilir ama bu sektörde, bu tip üretimlerde 3 yılın çok kısa bir süre olduğunu bu işin içinde olan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim. Milli yük vagonumuzun avantajlarını sıralamak gerekirse 1´incisi 29,5 metre uzunluğuyla iki vagonluk konteynırı tek bir vagonda taşıyabilme özelliği çok önemli. Benzer vagonlardan yaklaşık 9,5 ton daha hafif olması bir başka önemli özelliği. Bu %26 daha hafif olması anlamına gelir. Yine 25,5 ton boş ağırlığıyla Avrupa´da ki eş değer vagonlara göre 4 tondan daha fazla yük taşıma fırsatı demek. Yük taşıma kapasitesindeki bu artış işletmeciye elbette ki yüksek fayda ve avantaj demektir. Daranın hafifliği nedeniyle de %15 oranında daha fazla yük ya da daha düşük maliyet demek. Ülkemizde ilk defa üretilen 3 adet H tipi boş ve kompakt tren sistemi sayesinde %15 oranında yük taşıma maliyeti düşürülmüş durumda. Seyir sırasındaki düşük ses seviyesi de gürültüden uzak yine bu yük vagonlarımızın işletmecilik anlamındaki bir başka avantajı. Yine 2 adet vagonun görevini gören tek bir adet yeni nesil milli yük vagonu üretim maliyeti de %15 daha düşük. Elbette ki aynı zamanda bu uzun soluklu bakım maliyetinin de düşük olması anlamına geliyor. Prototip olarak üretimi yapılan vagonun kısa bir sürede seri üretime geçilmesi ve buradan da inşallah ihracatı amaçlıyoruz. Tüdemsaşlıların bir sözü var. Dediler ki 3 yılda bu aşamaya getirdik ama geldiğimiz nokta yetmez. Bu sene 150 tane üretim yapıp hem iç piyasaya hem ihracata sunmuş olacağız. 150 vagon önemli, 150 rakamı büyük ama Sivas´ın hedefleri, Tüdemsaş´ın hedefleri ve Türkiye´nin hedeflerini düşündüğümüzde bunu yetersiz olduğunu da burada söyleyelim.?şeklinde konuştu.

SİVAS DEMİRYOLU ŞEHRİDİR

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas´ın bir demiryolu şehri olduğunu söyledi. Milli vagonun ülke ihracatına önemli derecede katkı sağlayacağını belirten Yılmaz, ?Sivas bir demiryolu şehridir. İçinden demiryolu geçtiği için demiryolu şehri demiyorum. Eskişehir nasılsa, Sakarya nasılsa tabi ki Sivas´ta öyledir. Sivas eski hayal ettiği günleri inşallah geçmişteki şanlı günlerini demiryolu ve demiryolu sanayi alanında yakalayacaktır diye düşünüyorum. İnşallah demiryolu lojistik merkezini hayata geçiririz. 2. Organize Sanayimizi yapıyoruz. Allah nasip ederse onun her parseline bir raylı sistem koyacağız. Bugün burada biliyorsunuz demiryolu geçen, üstünden ya yük vagonu geçer ya yolcu vagonu geçer. Ancak bilin ki bir yolcu vagonu geçen yerde belki 4-5 yük vagonu geçer. Yani yük vagonun üretimi ve taliplisi yolcu vagonundan kat kat fazladır. Dolayısıyla inşallah burada ürettiklerimizi yurt dışına ihraç edeceğiz. Sadece Türkiye´nin ihtiyacını değil bu bölgenin de ihtiyacını karşılarsak devamlı bir iş sağlamış oluruz.  Sivas´ta ürün çıkacağını, Sivas´ta da yük vagonu yapılacağını biz gördük. İnanıyorum ki bundan sonra Tüdemsaş çok daha iyi bir yere gidecektir, yük vagonu üretimi çok daha iyi bir yere gidecektir. Bu eserin bu ana kadar gelmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.?dedi.

MİLLİ VAGON İHRACATA KATKI SAĞLAYACAK

Ak Parti Sivas Milletvekili Selim Dursun ise milli vagonun demiryolu sektöründe Türkiye´nin önünü açacağını kaydetti. Dursun, bir dönem TÜDEMSAŞ´ta Genel Müdürlük yaptığını hatırlatarak, ?7 aylık bir dönemde Genel Müdürlük yapmış olduğum TÜDEMSAŞ´ta Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne emeği geçen tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum. En sonunda milli tren yük vagonu imalatını gerçekleştiren bu ekibe ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Bölgede güç olan Türkiye´nin küresel güç olma yolunda ilerleyen adım atan, teknolojik yarışta varım diyen bir ülke olma yolunda Tüdemsaş´ın da üzerine düşeni yaptığını hep beraber izliyoruz. Bölgemizin de Sivas´ımızın da demiryolu sektörünün Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana merkezi konumuna getirilecek hamlelerin de daha ileri gidebileceğini 2. Organize Sanayimizde yapılacak çalışmalar ve buradan üretileceklerle inşallah ihracatımıza katkı sağlayacak ve ekonominizi farklılaştıracak daha yeni nesil vagonlarımızın hizmete geçirilmesini diliyorum.?ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Yeni Nesil Milli Yük Vagonu´nun önünde kurdele kesen Arslan ve Yılmaz, incelemelerde bulundu.

/resimler/2017-3/23/1647077457452.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!