USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MTTB KURULMA AŞAMASINA GELDİ

MTTB KURULMA AŞAMASINA GELDİ

MTTB KURULMA AŞAMASINA GELDİ
23-02-2017 06:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

?Başkanlar Konuşuyor? köşemizde siyasi partiler ve sendikaların ardından ilimizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarını konuk etmeye devam ediyoruz. Bugün köşemizde Sivas Birlik Vakfı Kurucu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi Zeki Kılıç´ı ağırladık.

Birliğin ilk olarak 1987 yılında ilimizde kurulduğunu ifade eden Kılıç, ilimizdeki önemli faaliyetlerinin ardından 28 Şubat döneminde vakfın ilimizdeki faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Sonrasında Genel Merkezin telkinleriyle tekrar çalışmalara başladıklarını ifade eden Kılıç, yeni bir yönetimle 2014 yılında Sivas Birlik Vakfının tekrar kurulduğunu aktardı.

Diğer taraftan Milli Türk Talebe Birliği hakkında da önemli açıklamalarda bulunduklarını kaydeden Kılıç, Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir ekip kurduklarını ve önümüzdeki aylarda birliğin ilimizde resmi olarak kurulacağını ifade etti.

İşte Sivas Birlik Vakfı Kurucu Başkanı Zeki Kılıç ile gerçekleştirdiğimiz röportaj:

Birlik Vakfı Genel Merkezi ve Sivas Şubesinin kuruluşu ile ilgili bilgi verir misiniz?

?29 Mayıs 1985 yılında kurulan Birlik Vakfı´nın gayesi; geleceğin teminatı olan insanımızın inançlı, vatansever, kültürlü ilmi seviyesi yüksek, çağdaş bilimsel ve teknolojik bilgilere sahip birer şahsiyet olmalarını sağlamak ve milletimizin birlik ve huzur içinde kalkınma ve gelişmesine katkıda bulunmaktır. Vakfımız, vakıf senedi doğrultusunda çaba sarf ederek, üniversite gençliğinin ihtiyaçlarını gidermek için her yıl burs ihtiyacı olan öğrencilere burs imkânı sağlamaktadır. Bunu gerçekleştirmek için 1985 yılından bugüne kadar her yıl ihtiyaç sahibi ve başarılı üniversite öğrencileri burs komisyonuz tarafından seçilerek, 8 ay boyunca düzenli burs dağıtımları yapılmaktadır.

Kültürel ve eğitim faaliyetlerimiz de her yıl olduğu gibi düzenli olarak devam etmektedir. Vakıf senedi doğrultusunda Cumartesi günleri yapılan haftalık konferanslar ilim ve bilim adamları tarafından verilmektedir. Çeşitli dil ve el sanatları kursları açarak sene sonlarında düzenlenen sergilerde kursiyerlerin eserleri de sergilenmektedir.

Vakfımız şu an 40 a yakın ilde bulunan şubeleri ile birlikte Vakıf senedimiz doğrultusunda faaliyetlerine devam etmektedir.

Sivas Birlik Vakfı ne zaman kuruldu?

Birlik Vakfı´nın ilimizdeki ilk kuruluş tarihi 1987´dir. Kurucu Başkanlığını ben yaptım ve iki yıl boyunca bu görevi yürüttüm. Kadromuzda Cumhuriyet Üniversitesi´nden önemli arkadaşlarımız vardı. Yine ilimizin önemli esnafları kuruluşumuzda yer aldı. İlimizde o dönemde çok güzel faaliyetlerde bulunduk. Kültür olarak, fikir ve görüş olarak seminerler, üst düzeyde yapılan istişare toplantıları yaptık. Sivas´ın geleceğini ilgilendiren ciddi manada toplantılar yaptık. O dönemde Vakfımız Sivas´ta çok istisna bir yer edinmişti. Bizim vakfımızın ana özelliği iyi kadrolarla çalışmasıdır. Ancak maalesef 28 Şubat kararları vakfın üzerinde çok ağır baskılar oluşturdu. Hemen her gün teftişler, soruşturmalar yapıldı. Kadromuzda Üniversiteden ve memur olan arkadaşlarımız da vardı. Bu arkadaşlarımızın geleceği açısından yapılan istişare neticesinde vakfın faaliyetini durdurduk.

28 Şubat sürecinde Birlik Vakfı Genel Merkezi de faaliyetlerini durdurdu mu?

Birlik Vakfı Türkiye çapında gerçekten de büyük bir vakıf. Birlik Vakfı Genel Merkezi 1985 yılında İstanbul´da kuruldu. Kurucularımız arasında şuan ki TBMM Başkanımız İsmail Kahraman, şuan ki değerli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, yine önceki Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül gibi önemli isimler bulunuyordu. Birlik Vakfı 1980´ler öncesinde Milli Türk Talebe Birliği´nde yetişen ağabeylerimizin, kardeşlerimizin ve bizim gibi Milli Türk Talebe Birliğinin son dönemde vazife alan arkadaşlarımızın oluşturduğu bir vakıftır. Vakfımızın Genel Merkezi faaliyetlerine hiçbir dönem ara vermedi. Bütün iktidarlar döneminde üzerine düşen maddi, manevi, fikir, görüş ve kültür anlamında üzerine düşen vazifeyi yerine getirdi. Bütün iktidarlar döneminde devletin ve milletin geleceği için kararlar hazırlayarak, iktidara sundu.

28 Şubat´ın ardından Birlik Vakfı ilimizdeki faaliyetlerine ne zaman başladı?

28 Şubat sürecinde Vakfımız ilimizde kapandıktan sonra İstanbul´da işyerim olması hasebiyle Genel Merkez düzeyindeki faaliyetlerime bir fiil devam ettim. Genel Merkezle ilişkimiz hiç kesilmedi. Bütün istişari faaliyetlere sanki Sivas Vakfı hiç kapatılmamış gibi bize değer verdiler. Yani Genel Merkezden hiçbir zaman bağımızı koparmadık. Bu tür vakıfların devam edebilmesi için iyi kadrolara ihtiyacı vardır. Milli Türk Talebe Birliği´nin ana özelliği iyi yetişmiş kadrolardan oluşmasıdır. Tabi bunlarla birlikte köklü bağları olan arkadaşlarımızın oluşturduğu bu vakıf kapandıktan sonra biz mevcut kadroyu daha toparlayamadık.

Sonrasındaki süreçte Genel Merkezimiz ısrarla şahsıma ilimizdeki vakfın tekrar kurulması yönünde teşvikleri oldu. Biz de bunun akabinde ilimizde yeniden bir kadro arayışı içerisine girdik. Bu süreç biraz uzun sürdü. Biz geçmişte bizde yetişen arkadaşlarımızı yeniden bir araya getirdik. Bu durumu Genel Merkezimize ileterek, Vakfı Sivas´ta tekrar kuracağımızı bildirdik. Ve neticede hiç tereddüt etmeden Genel Merkezimizin direktifleriyle 2014 yılında yeniden Sivas´ta vakfımızı kurduk. Şahsım olarak bu dönemde de yine yönetimde yer aldım. Genç arkadaşlara yardımcı olmak için eski ekipten birkaç arkadaşımızla yeni yönetimde yer aldık. İlk olarak Paşa Camii ardasındaki bir dairede hizmet vermeye başladık. Daha sonra ise Kale dibindeki Terzioğlu Konağı´na taşındık. Bu konak geçmişte harabe bir haldeydi. Sivas Belediyesi´nin mülkiyetinde bulunan bu konağı talep ettik. Bu konuyla ilgili de Belediye Başkanımız Sami Aydın´a çok teşekkür ediyorum. Bu konağı Belediye olarak bize 15 yıllığına tahsis ettiler. Ayrıca değerli Valimiz Davut Gül´e ve o dönemde restorasyon çalışmalarını titizlikle takip eden ve büyük emekleri olan eski Genel Sekreterimiz Salih Ayhan´a teşekkür ediyorum. Bizi bu güzel mekana kavuşturan bütün yetkililerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Mevcut yönetimimiz birliğin tekrar kurulmasıyla birlikte geniş çaplı bir çalışma yaptılar. Üst düzeyde önemli istişareler yaptık. Bütün okullarımızın yetkililerini bir araya getirerek, bizlerden beklentilerini ve isteklerini dinledik. Bizim ana prensibimiz istişaredir. İlimizdeki bürokrat arkadaşlarımızla yine çeşitli istişare toplantıları yaptık.

İlimizdeki diğer Sivil Toplum Kuruluşlarıyla temaslarda bulunuyor musunuz?

Biz Birlik Vakfı olarak toplumun tamamını kucaklıyoruz. Bürokrasi olsun, Sivil Toplum Kuruluşları olsun, ticari hayattaki arkadaşlarımız olsun hiçbir kesimde ayrım yapmıyoruz. Vakfımızın ismine layık bir şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Kapımız herkese açıktır. Şuan itibariyle yeni bir vakıf olduğumuz için projelerimiz konusunda fazla aceleci davranmıyoruz. İlimizdeki bütün Sivil Toplum Örgütleriyle sürekli istişare içerisindeyiz. Hepsi bizim kardeşlerimiz. En büyük hukukumuz kardeşlik ruhuna riayet etmek ve en başta birbirimizi sevmek, saymaktır. Biz sivil toplum kuruluşları arasında hiçbir zaman ve hiçbir şekilde bir ayrım yapmamız söz konusu olamaz. Ancak sadece bu kuruluşların milli ve yerel olmasına dikkat ediyoruz.

Sivas Birlik Vakfının resmi açılışı yapıldı mı?

Resmi açılışımızı henüz yapamadık. Açılışımızı TBMM Başkanı İsmail Kahraman´ın katılımı söz konusuydu. Ancak İsmail Beyin rahatsızlanması nedeniyle resmi açılışımızı biraz ertelemek zorunda kaldık. İsmail Bey Meclis´te görevine başlamasının akabinde bizde açılışımızı planlayacağız.

Milli Türk Talebe Birliği´nin ilimizde kurulmasıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Biz Vakıf olarak en fazla önemsediğimiz konu gençlik hareketidir. Biz Üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliğindeki bütün mücadelemiz vardı. Gençlikle iç içeydik. Gençliğe yönelik çalışmalarımız devam edecek. İnşallah önümüzdeki ay ilimizde Milli Türk Talebe Birliğini resmi olarak kurma noktasına geldik. Üniversitedeki gençlerimizle birlikte kadromuzu hazırladık. Bu gençlerimizle sürekli istişare toplantıları yapıyoruz. Yeni jenerasyonun fikirleri bizler için çok önemli. Gençliğimize sahip çıkmamız lazım. Biz gençliğimizi başıboş bırakırsak, muhakkak bir sahip çıkan oluyor.

Milli Türk Talebe Birliği´nin Genel Merkezine 28 Şubat sürecinde yönetime el konulmuştu. O dönemde hizmet binamız halk eğitim merkezimize dönüştürülmüştü. 2013 Yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın girişimleriyle bu binanın tapusu tekrar 50 yıllığına birliğe verildi. Gerek Birlik Vakfı olsun gerekse Milli Türk Talebe Birliği olsun bireysel olarak hareket etmiyoruz. Yapacağımız son istişare ve görüşmelerin ardından önümüzdeki süreçte Milli Türk Talebe Birliğinin Sivas Şubesini açacağız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!