USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?KUCAKLAYICI OLMALIYIZ?

?KUCAKLAYICI OLMALIYIZ?

?KUCAKLAYICI OLMALIYIZ?
12-04-2017 06:00
Google News


AHMET TIRPAN

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıda mahalle ve köy muhtarları ile bir araya geldi. Bakan Yılmaz programa katılan muhtarlara 16 Nisan´da yapılacak olan halk oylamasında neden ´evet´ denilmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye´de örtülü vesayet sistemi olduğunu, bu engelin de 16 Nisan´da aşılması gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, ülkemizdeki yönetim biçiminin Dünyanın hiçbir bölgesinde görülmediğini söyledi. Cumhurbaşkanlığının vesayet makamı gibi kurgulandığını ancak bunun kesinlikle değiştirilmesi gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, yaptığı konuşmada; ?Hesap verilebilirliğin esas olması lazım. Fakat anayasayı yapanlar bu milletten hükümeti kurma görevini aldılar ve iki başlı yaptılar. Yani yürütme görevi hakkı 100 ise bunun 49´unu Cumhurbaşkanına verdiler. 51´i de Başbakanda kaldı. Dünyanın her ülkesinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan vardır ama Cumhurbaşkanları parlamenter sistemde temsili ve semboliktir yani usulen gelen kararnameleri imzalar veya bir iki tane mahkeme üyelerine atama görevi verir. Sembolik görevinin dışında hiçbir görevi olmamasına rağmen bizde Cumhurbaşkanlığı makamını vesayet makamı olarak kurguladıklarından Cumhurbaşkanına yasamaya ilişkin yetki verdiler. Cumhurbaşkanına yürütme alanında da çok büyük yetkiler verilmişti. Başbakanı atar, Bakanları, Valileri, Kaymakamları Cumhurbaşkanı atar. Bu kadar yürütmenin içinde ne oldu? İşte dediler ki istediğini istediği yere atayamasın, orada fren görevi yapan birisi olsun? dedi.

?TÜRKİYE´DE İKİ BAŞLI SİSTEM VAR?

Mevcut sistemin iki başlı olduğunu, bunun da bir takım sıkıntıları ortaya koyduğunu kaydeden Bakan Yılmaz; ?Millete hesap verenin yetkili de olması lazım. Ama Türkiye´de iki başlı sistemi getirdiler. İşte millete sorduğumuz husus bu. İki başlı sistem ortadan kalksın, sakıncaları var, sıkıntı oluşturuyor. 2015 Haziran´da bir seçim yapıldı. Hiçbir partiye tek başına iktidar olacak kadar yetki vermediniz, destek olunmadı. Bu yüzden biz dahi herkes merak etti. Hükümet hangi partiyle kurulacak diye. MHP ile kurarsak hangi bakanlıklar MHP´ye verilecek, CHP ile kurarsak hangi bakanlıklar CHP´ye verilecek. Yaklaşık 5 ay bununla geçti. Sonunda da sürdürülemedi, koalisyon ortaya çıkmadı. 5 ay sonra Kasım ayında tekrar milletin huzuruna çıktık. Ve milletin tek parti iktidarını destekledi ve oradan hükümet çıktı. İşte bundan sonra böyle zaman kaybetmemek için ve hükümet pazarlıklarına mahal vermemek için 16 Nisan´da doğru kararlar vermeliyiz? ifadelerine yer verdi.  

?YENİ SİSTEMLE TÜRKİYE HIZLA BÜYÜYECEK?

İstikrarlı hükümetler döneminde Türkiye´nin yüzde 5 oranında büyüme gösterdiğini belirterek yeni sistemle ülkenin çok daha hızlı gelişeceğini ve büyüyeceğini kaydeden Bakan Yılmaz; ? Tek parti hükümetler döneminde, istikrarlı hükümetler döneminde Türkiye yüzde 5´in üzerinde büyümüş. Koalisyon hükümetler döneminde yüzde 4 büyümüş. Askeri hükümetler döneminde ise yüzde 3 büyümüş. İyi ama bizim yüzde 5´in üzerinde büyümemiz lazım. Yani her zaman tek parti iktidarı hükümetlerinde büyüdüğümüz kadar hatta onlardan daha fazla büyümemiz lazım? diyerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ülkenin güçlü bir ekonomiye sahip olacağına dikkat çekti.

?ESKİ YÖNETİCİLER DE BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTİYORDU?

?Şimdi seçim zamanı mı?? sözleriyle eleştirenlere de konuşmasında yanıt veren Bakan Yılmaz, eski Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın da mevcut sistem yerine Başkanlık sistemini getirmek istediklerini belirterek; ?Bazı kardeşlerimiz soruyor bunun zamanı mıydı diyor. Niye şimdi geldi diyor veya. Prof. Dr. Necmettin Erbakan 70´li yıllarda mevcut sistemin zararlarını anlatarak yeni sistemi dile getirdi. Milli Nizam Partisi´nin ilk beyannamesine bakın Başkanlık sistemini savunuyor? Daha sonra Süleyman Demirel, gücüm olsa başkanlık sistemini getiririm dedi, ama gücü yoktu. Rahmetli Turgut Özal, çok net bir şekilde başkanlık sistemini getiririm dedi. Biz de her zaman zaten bu sistemin doğru olacağını söyledik ama gücümüz yoktu. Meclis Başkanı ile beraber 317 milletvekilimiz var şimdi. Ancak yine gücümüz yetmedi. Yüzde 49,5 oy almamıza rağmen. Peki, bunu nasıl milletin önüne getirdik. MHP ile mutabakat yaptık. Komisyonlardan geçti, meclise geldi. Yine de yüzde 49,5 bizim oyumuz var. Yüzde 12 yaklaşık MHP´nin oyu var. Yüzde 60´ınm üzerinde oya sahip iki parti dahi zor zoruna bu değişikliği milletin önün e getirdi. Diyeceğiz ki karar da söz senindir. Ne istiyorsan onu ver. Aslına bakarsan o yetkinin asıl sahibi de sendin ama bu anayasada bunu parlamentoya devretmiştiniz? şeklinde konuştu.

?BUGÜNE DEĞİL GELECEĞE BAKMALIYIZ?

Koalisyon hükümetlerine dikkat çekerek ülkenin bu dönemlerde ciddi zararlar ettiğini ve yöneticilerin karar alırken bugüne değil geleceğe bakması gerektiğini anlatan Bakan Yılmaz, ?Türkiye koalisyonlardan zaman kaybediyor, kaynak israf ediyor. Haziran 2015´i düşünün. Aynı durum 2019 yılında bir kez daha gerçekleşmez diyen kimse var mı? Basiretli yöneticiler karar alırken sadece bugüne bakmazlar ki. 2019´da, 2023´te ne olacak bunu düşünmeliyiz? dedi.

?KUCAKLAYICI OLMALIYIZ?

16 Nisan´da yapılacak seçimde AK Parti olarak yüzde 50 oy almaları gerektiğini, bunun da diğer partililerin desteğiyle olacağına inandıklarını ifade eden Bakan Yılmaz; ?Yine yüzde 50 oyu alabilmek için de herkesin başka partilerden oy alabilmesi lazım. En güçlü parti biziz. Sivas gibi illerin desteği ile Allah´a şükür bu hale geldik ama tek başımıza kuramıyoruz. Dolayısıyla diğer partili kardeşlerimizin de desteğini almak lazım. Kucaklayıcı olmak gerekiyor. İşte bu sistem uzlaşma iklimini getirecek dediğimizde yine doğru bir tespitte bulunmuş oluyoruz? şeklinde konuştu.

?SİVAS´TA EVETİ YAKALAMALIYIZ?

Yeni sistemle birlikte Türkiye´nin önünün açılacağını ve ülkenin hızlı bir gelişmeyle büyüyeceğini sözlerine ekleyen Bakan Yılmaz; ?Prof. Dr. Necmettin Erbakan söyledi, Süleyman Demirel söyledi, Turgut Özal söyledi, Recep Tayyip Erdoğan söyledi. İnanıyorum ki aziz kardeşlerim evet diyecektir. Bizim Sivas´ta çok büyük bir oyla eveti yakalamamız lazım? dedi.

Programa Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz´ın yanı sıra AK Parti Sivas Milletvekilleri Habip Soluk, Selim Dursun, eski Sivas Milletvekilleri Selami Uzun, Hilmi Bilgin, Belediye Başkanı Sami Aydın, AK Parti İl Başkanı Ziya Şahin, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Semiha Ekinci ve İl Genel Meclisi üyeleri katıldı.  

/resimler/2017-4/11/1501022799879.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!