USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

NUMUNE BiNASININ HiÇ BiR VASFI YOK

NUMUNE BiNASININ HiÇ BiR VASFI YOK

NUMUNE BiNASININ HiÇ BiR VASFI YOK
29-01-2018 06:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ
Bu bölgeye yapılacak Cami Projesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Vali Gül, "Bu projeyi şöyle düşünmek lazım. Toplamda 170 bin metrekarelik bir alanda dönüşüm yapılacak. Caminin yapılacağı alan 3 bin metrekare. Yani alanın yüzde 2´si bile değil. Aslında orası bir şehir parkı haline gelecek. Bu kapsamda Kongre Müzesinin arkasında bulunan Orduevi binası yıkılacak. Bu alanın altı otopark olacak, üstü ise yeşil alan olacak. Bu alana hiçbir ticari alan yapılmayacak. Yine Tarihi Jandarma binasının arkasında üç tane bina var. Bu binalar da yıkılacak. Dolayısıyla bu alanda Kongre binası ve Jandarma binasının etrafı da açılmış olacak" dedi.
Projenin detaylarıyla ilgili konuşan Gül, şöyle devam etti:
"Burada ayrıca Halk Eğitim Müdürlüğü binası ile Kızılırmak binası var. Bu iki binayı da yıkacağız. Burada kot farkından dolayı bir yükseklik var. Bu alan el sanatları çarşısı olacak. Yani Numune Hastanesi tarafından bakıldığında dümdüz olacak şekilde hiçbir şey görünmeyecek ama İstasyon tarafından bakıldığında dükkânların sıralandığı bir yer olacak. Burası da tamamen yeşil alan olacak. Bu alanın arka tarafında Numune Hastanesi A Blok var ve onun arkasında da Meslek Lisesi var. Meslek Lisesi´nin yeni binası Organize Sanayi Bölgesi içine taşıyacağız. Yeni binanın ihalesi yapıldı ve çalışmaları devam ediyor. Dolayısıyla bu alanı da yıkmış olacağız. Yine bu bölgede Cezaevi var. Burada da binanın etrafındaki eklentileri yıkacağız, tarihi binayı restore ederek, müze haline getireceğiz. Daha da yukarı çıktığımızda Selçuk Anadolu Ortaokulu´nun hemen yanında Milli Eğitim Müdürlüğü lojmanları var. Bu lojmanları da yıkarak, okulun etrafını açacağız. Gözünüzde canlandırdığınızda Selçuk Anadolu tarihi bir bina ve restorasyonu yapılacak. Hapishane tarihi bina restore edilecek. Yine bu alanda mevcutta Arkeoloji Müzesi var. Bunun da etrafı açılmış olacak. Bu alanda yıkılan binaların yerine hiçbir şey yapılmayacak. Tamamen yeşil alan ve şehir parkı haline gelecek.
5 KATLI BİR BİNA VE HİÇ BİR ÖZELLİĞİ YOK
Sivas kamuoyunda tartışmalara neden olan Numune Hastanesi binası hakkında konuşan Vali Davut Gül, Bu alanla ilgili olarak eski Numune Hastanesi´nin tescilli olan binası ile ilgili de konuşmak gerekirse bu binanın tescil yapılabilecek hiç bir özelliği yok. Tek özelliği Cumhuriyet tarihinde yapılan ilk Numune Hastanelerinden bir tanesi olması. Zamanında memleket hastanesi olarak yapılmış" dedi.
Hastane binasının yeşil alanı boydan boya kestiğini kaydeden Vali Gül, şunları kaydetti:
"Gözünüzde canlandırdığınızda bu bölgenin tamamını yeşil alan yaptığınızda hastane binasının bu bölgeyi boydan boya kestiğini görüyorsunuz. Ne özelliği var? 5 katlı bir bina ve hiçbir özelliği yok. Daha da önemlisi bu bina depreme dayanıksız. Yani çürük raporu var. Üç ihtimal var. Birincisi bu binanın tescilinin kalkması, buna Anıtlar Kurulu karar verecek. İkincisi bu binanın yıkılıp, tekrar aynı özelliklerde yapılması. Üçüncü ihtimal ise bu binanın güçlendirilmesi. Aslında güçlendirme ihtimali de çok zayıf. Çünkü elle tutulur bir tarafı yok. Yani bunu istesek de güçlendiremeyiz. Çünkü onarımının toplam maliyeti yüzde 70-80´lere denk geliyor. Yüzde 40´ın üzerinde olduğu zaman bu yöntem tercih edilmiyor. Bu proje Sivas´ın prestij projesidir. Bizim binalarla ilgili bir sıkıntımız yok. Keşke gerçekten çok sağlam ve Selçuk Anadolu ve cezaevi gibi kıymetli bir bina olsaydı da biz bunu muhafaza etseydik. Bir diğer konu da bu cami binanın olduğu yere yapılmayacak. Cami daha önce yıkılan hastane binalarının bulunduğu alana yapılacak. Yani ikisi birbirinden bağımsız işler. Sivas´taki kültürel zenginliklerin ortaya çıkması lazım. Bir düşünün 170 bin metrekarelik yerde hiçbir ticari beklenti olmadan dönüşüm yapan bir kurum, eğer kıymetli olsa eski Numune Hastanesi binasını da muhafaza etmek ister. Çünkü 170 bin metrekarelik bir alanı ticari olarak düşünsek, bir milyar liranın üzerinde kuruma para kazandırırız. Yani eski parayla 1 Katrilyon para yapar. Biz bunu tercih etmiyoruz. Yeşil alan olsun ve insanlar nefes alsın istiyoruz. Öğretmenler Parkı içerisinde bulunan mevcut ağaçları muhafaza edeceğiz. Kalan diğer tarafları da ağaçlandıracağız."
Tarihi Taşhan´ın etrafında yapılacak çalışmalarla ilgili de bilgi veren Gül, "Diğer taraftan tarihi Taşhan´ın da etrafını açacağız. Taşhan´ın etrafındaki diğer binaların kamulaştırmasını yaparak, Taşhan´ı ortaya çıkacağız. Dolayısıyla da bizim şehrimizin kültürel değerlerine her Sivaslı kadar saygımız, sevgimiz var. Bunu şehrimizin diğer taraflarında yaptığımız faaliyetlerle de ortaya koyuyoruz" diye konuştu.
TERÖRLE MÜCADELE
KARARLILIKLA SÜRECEKTİR
Afrin´e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Vali Gül, "Başta Afrin şehitlerimiz olmak üzere bütün şehitlerimize Allah´tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti hem yurt içinde hem de yurt dışında terörle mücadelesini sürdürüyor. Geçmiş yıllarda da yurt dışında çeşitli operasyonlar yapıldı. Yurt içinde de özellikle son 2 yıldır kararlılıkla bu mücadele sürüyor. Yurt içinde ne kadar mücadele edersek edelim, yurt dışında bunu kaynağında kurutmadığımız müddetçe sorunu kökünden çözemiyoruz. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle teröristlerin inlerine girmek amacıyla operasyonlar yapılıyor" dedi.

/resimler/2018-1/28/1702519278020.jpg
Vali Gül, "Afrin´de de bazı dış ülkelerin de desteğiyle terör örgütüne bir mevzi kazandırma ve cephanelik verme meselesi vardı. Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi istikbali için, bu milletin istikbali için her zaman müdahale etmiştir, mücadele etmiştir ve operasyonlar yapmıştır. Afrin´i de bu kapsamda değerlendirmek lazım. Çok şükür ki ordumuz çok başarılı operasyonlara imza atıyor. Mehmetçiklerimize hem devletimizin hem de milletimizin desteği had safhada. İnşallah kısa süre içerisinde o bölge terörden arındırılmış bir vaziyete gelir ve biz kendi sınırlarımız içerisinde daha huzurlu bir şekilde yaşamımızı sürdürürüz. Oradaki mücadele tamamen terörle mücadele meselesidir. Bizim ülkemizin o bölgeyi her hangi bir şekilde fethetme, işgal etme ve kalma gibi bir niyeti yoktur. Ama terör ve teröristler dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti Devleti de onlarla mücadelesini sürdürüyor. Zaten terörle mücadele konusunda en samimi ülkelerin başında da Türkiye Cumhuriyeti geliyordur. Bu da bütün vatandaşlarımız için bir gurur vesilesidir" ifadelerini kullandı.
ÖNEMLİ OLAN HIZLI TREN´İN
SİVAS´A GELMESİDİR
Hızlı tren güzergâhları ile konuşan Gül, "Sivas Platformu tarafından Ilgaz´da bir toplantı yapıldı. Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz bu toplantıdaki haziruna açıkladı. Eski istasyon ve Üniversite bölgesinde iki istasyon olacak. Ancak ana istasyon mevcut gar binasının bulunduğu alan olacak. Bana göre her ikisi de olabilirdi. Her iki istasyon da olabilirdi ama önemli olan bana göre Hızlı Tren´in Sivas´a gelmesidir. Hızlı Tren metro değil, tramvay değil veya her gün kullandığımız bir araç değil. Sonuç itibariyle birisine yakın olan diğerine uzak oluyor. Ama bu konuyla ilgili son verilen karar; mevcut gar bölgesinin olduğu alana ana istasyon yapılacak" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!