USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Önceliğiniz Sivas Ekonomisi Olmalı--Video

Önceliğiniz Sivas Ekonomisi Olmalı--Video

Önceliğiniz Sivas  Ekonomisi Olmalı--Video
20-03-2019 07:00
Google News


AHMET TIRPAN

Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından patates üretimi bilgilendirme paneli gerçekleştirildi.  Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Konferans Salonu´nda yapılan programa Vali Salih Ayhan, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Panelde konuşan Vali Salih Ayhan, Sivas´ta eğitimden spora, kültürden sanata kadar birçok alanda çalışma yapacaklarını söyleyerek ?Göreve geldiğim günden beri söylüyorum. Bu ile para girmesi gerekiyor. Şehre para girmesi için mekanizmayı iyi kurgulamamız lazım. Para üretimle girer, istihdamla girer? dedi.

Sivas´ın tarımsal potansiyelinin yüksek olduğunu ve bunun maksimum düzeyde kullanılması gerektiğini belirten Vali Ayhan, ?Bu ilin ilçelerinde görev yapmış birisiyim. Dolayısıyla bu potansiyeli de biliyorum. Patates bildiğiniz üzere son dönemde en fazla gündeme gelen konulardan birisi. Patates her eve bir şekilde giriyor. Ürün çeşitliliği anlamında da çok zengin bir ürün? diye konuştu.

İlimizde tarımsal üretimin artması noktasında çiftçilere önemli görevler düştüğünü belirten Vali Ayhan,  ?Başka illerden gelen kişilere tarlalarımızı kiraya verip, bu girdinin başka illere gitmesine neden oluyoruz. Sizler bu ilin çiftçilerisiniz. Öncelikli hedefimiz Sivas ekonomisi olmalıdır. Tohumluk patates üretiminde Türkiye´de ikinci sıradayız. Madem böyle bir potansiyelimiz var, bunu en iyi şekilde nasıl ayağa kaldırabiliriz, bunun yollarını aramalıyız? açıklamasında bulundu

?YAPILANMAYA GİDECEĞİZ?

Üretimin yanında ürünün pazarlanabilmesi hususunun da büyük önem arz ettiğini dillendiren Vali Ayhan,  ?Her üretici en başta güvenli bir liman ister, ürettiği ürünü satabilecek, bir pazar bulmak ister. Bunu nasıl yapacağız? Kurumlarımızla, birliklerimizle, STK´larımızla bir yapılanmaya gideceğiz. Bu yapılanma Sivas´ı ciddi anlamda kalkındıracak bir yapılanma olacak. Bunun çalışmalarına da devam ediyoruz. Yurt genelinde her anlamda çok iyi derecede alt yapı yatırımları oldu. Artık bu noktayı geçtik. Bundan sonra bu alanlara yapılacak olan yatırımlar bu topraklarda yaşayan insanların yaşam kalitelerini artırmaya yönelik olacaktır? dedi.

?DAHA VERİMLİ BİR ÜRETİME

GEÇİŞ YAPMAMIZ LAZIM?

Sivas´ın ön plana çıkan alanlarıyla ilgili özel bir çalışma yapılması gerektiğine vurgu yapan Vali Ayhan sözlerini şu şekilde sürdürdü: ?Çiftçimiz patates üretmek istiyor ama bunu satacak bir pazar var mı? Güvenli bir liman var mı? Simsarcılar var mı? İşte bu konuda biz el birliği yaparak güçlü bir şekilde sirküle edeceğiz ve bunu iç piyasaya değil, dış piyasaya satacak mekanizmalar kuracağız. Ben bir tane patates çeşidi biliyorken, az önce gördüm 8 çeşit patates varmış.  Her birinin ayrı bir özelliği, verimliliği ve toprak özelliği var. Bu bilgilerle beraber geleneksel üretimden çıkarak, modern çağa uygun daha verimli bir üretime geçiş yapmamız lazım.?

Patatesin yemeklik ve sanayilik kullanım alanı olduğunu ve karbonhidrat, nişasta, vitamin ve mineraller bakımından zengin bir bitki olduğunu dile getiren Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ise ?Son yıllarda ülkemizde sertifikalı tohum kullanımı ile ilgili hastalıktan ari, verim ve kalitesi yüksek, patates üretimi artmıştır. Yüksek ve kaliteli üretim için yetiştirilebilecek bölge seçiminden toprak hazırlığına, çeşit seçiminden gübreleme ve sulamaya, hastalıklarla mücadeleye kadar birçok tekniği doğru uygulamak gerekir? dedi.

?SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ÖNEMLİ?

Patateste verimi etkileyen en önemli unsurun tohum olduğunu belirten İl Müdürü Yıldız, ?Seçilen çeşit ne kadar verim potansiyeline sahip olursa olsun, kullanılacak tohumluk sağlıklı ve istenilen niteliklere sahip değilse hedeflenen başarıya ulaşmak mümkün değildir. On binlerce çiftçi ailesinin birinci geçim kaynağı olan patates üretim aşamasında yaşanan bir sorun sadece üreticileri değil, tüketicileri ve aynı zamanda birçok sektörü de olumsuz olarak etkilemektedir. İlimizin yüksek rakımlı olması, topraklarının hastalıklı olmaması, su rezervinin yeterli olması nedeniyle tohumluk patates üretiminde ilimiz cazibe bölgesidir. Amacımız üretimi daha da artırmaktır. Ancak bunun yanında daha da önemlisi toprağı, çevreyi ve suyu koruyarak, sürdürülebilir bir tarım yapmaktır? diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise Sivas´ın tarım ve hayvancılık şehri olduğuna vurgu yaparak, ?Son yıllarda ilimizdeki patates ekibi yurt geneline baktığımızda çok daha iyi seviyede. İnşallah Valimizin de desteğiyle ilimizdeki üreticilerin Türkiye piyasasına daha fazla gireceğine eminiz? dedi.

?PATATES ÜRETİMİNDE SÖZ SAHİBİ OLMALIYIZ?

Patates üretiminde toprakların verimli kullanılmasına dikkat çeken Başkan Çetindağ, ?Bizim istediğimiz özellikle şirketlerimizin biraz daha dikkatli olup, topraklarımızı daha iyi kullanmaktır. Bu topraklar bizim. Kullandıkları gübre ve ilaçlara biraz daha dikkat ederlerse yer altı sularını biraz daha düzenli kullanırlarsa inşallah gelecek nesillere daha verimli topraklar bırakırız. Artık dünya toprak ve su savaşlarına gidiyor. Onun için Sivas, mademki tarım ve hayvancılık şehri diyoruz o zaman patates üretiminde de söz sahibi olmalıyız? dedi.

?ÜRETİMİMİZİ GELİŞTİRMEMİZ LAZIM?

Sivas patatesinin soğuğa karşı daha dayanıklı olduğunu kaydeden Çetindağ, ?Büyükşehirlerin sebze hallerine kışlık patatesi Sivas´tan verelim. Çünkü en son hasat yapılan illerinden birisi Sivas´tır. Ayrıca kabuğunun kalın olması nedeniyle soğuğa karşı daha dayanıklıdır. Bilindiği üzere son dönemlerde özellikle patates fiyatları aldı başını gidiyor. Karaborsacılara bu fırsatı da vermemek adına üretimimizi geliştirmemiz lazım? şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından panele geçildi. Niğde Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, patates bitkisinin üretimi hakkında katılımcılara bilgi vererek, çiftçilerin sorularını cevaplandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!