USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Para Girmesi Lazım--Video

Para Girmesi Lazım--Video

Para Girmesi Lazım--Video
26-03-2019 07:00
Google News


FATİH TABUR

Sivas´ta buğday üretiminin ve kalitesinin artırılması ile gıda güvenirliğinin sağlanması amacıyla düzenlenen ?1. Sivas Buğday Çalıştayı? dün gerçekleştirildi. Büyük Otel´de yapılan çalıştaya Vali Salih Ayhan, Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız´ın yanı sıra çok sayıda kurum müdürü, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve çiftçi katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile çalıştayın açılış konuşmasını Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız gerçekleştirdi.

?HUHUBAT EKİMİ ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP?

Artan dünya nüfusunun beslenme ve gıda ihtiyacının tarım sektörünü içinde bulunduğumuz yüzyılın stratejik sektörü haline getirdiğini ifade eden İl Müdürü Yıldız, ?Bunun yanı sıra istihdam, tüketim harcamaları, diğer sektörlere ham madde temini, milli gelir ve ihracattaki payı tarım sektörünün sosyo-ekonomik açıdan sahip olduğu önemi daha da artırmaktadır. İlimiz 27 bin 200 kilometrelik alanı ile alan olarak Türkiye´de ikinci sırada ve yerleşim yeri bakımından da Türkiye´de birinci sırada bulunmaktadır. İşgücünün sektörel dağılımına bakıldığında tarım ve hayvancılığın ilde çok büyük bir ekonomik etkinliğe sahip olduğunu görülmektedir. İlimizde 8 milyon dekar alanda tarım yapılmaktadır. Bu alanın yaklaşık yüzde 45´lik kısmında hububat ekimi yer almaktadır. Dolayısıyla ilimiz tarımında huhubat ekimi önemli bir yere sahiptir? dedi.

?TEDBİRLERİN ALINMASI KAÇINILMAZ?

İl Müdürü Yıldız, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: ?Yaptığımız çalışmalar, saha araştırmalarımız sonucunda çiftçilerimizin çoğunluğunun geleneksel yöntemlerle üretim yaptıkları, bu nedenlerle birim alandan alınan ürün miktarı ve kalitesinin düşük olduğunu görüyoruz. Tarımda kârlılığın artırılması bunun için de verimi ve kaliteyi artırıcı tedbirlerin alınması kaçınılmazdır. Gelişen ve değişen dünyada yeni teknolojilerden ve tekniklerden faydalanmamız gerekmektedir. Bu sebeple toprak işleme, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesi, kaliteli tohumluk kullanımı, ürün kayıplarının azaltılması gibi konular önem arz etmektedir. Bu amaçla ilimiz tarımına büyük katkı sunacağını düşündüğümüz Sivas 1. Buğday Çalıştayını düzenledik. Şu an burada çiftçilerimiz, sanayicilerimiz, sanayici esnaflarımız ve sektör temsilcilerimiz bulunmaktadır. Katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimize desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Çalıştayımızın başta çiftçilerimiz olmak üzere, ilimiz ekonomisine, ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum.?

İl Müdürü Yıldız´ın ardından konuşan Vali Salih Ayhan ise çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni ederek önemli uyarılarda bulundu.

?YOL HARİTAMIZ İYİ OLMALI?

Göreve başlayalı yaklaşık 5 ay olduğunu ifade eden ?İlimizde neler yapabiliriz? Nasıl yol alabiliriz? Sivas´ın üretimine ve istihdamına nasıl katkı sağlayabiliriz diye yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Öncelikle bilimsel bilgilere sahip olmamız lazım. Ne yapmamız gerektiğini iyi bilmeliyiz. Yol haritamız çok iyi olmalı. Yapacağımız çalıştay da tarım alanında yapılan yoğun çalışmalarımızın somut tezahürlerinden birisidir. İnşallah burada alacağınız bilgi ve birikimlerle, ekeceğiniz ürünlerle Sivas´a bir katkınız olacaktır. Sivas, artık her alanda belirli bir noktaya geldi. Ancak üretim anlamında arzu ettiğimiz seviyede değiliz. Özellikle tarımsal potansiyelimiz, turizm potansiyelimiz ve sanayi alanındaki üretim potansiyelimizin yeterli olmadığını konuşuyoruz. İyi bir noktadayız ama bu yeterli değil. Bunu da birlik ve beraberlik içerisinde başaracağız? dedi.

?POTANSİYELE İVME KAZANDIRMALIYIZ?

Sivas´ın tarımsal potansiyelinin çok yüksek olduğuna vurgu yapan Vali Ayhan, ?Olağanüstü barajlar, göletler yapıldı; sulama kanalları yapıldı ve modern tarım teknikleri ve tarım aletleri geliştirildi. Ama üretim anlamında geçmişe doğru baktığımızda evet üretim var ama yeterli değil. Değişen dünyada nüfus artış hızına baktığımız takdirde coğrafyamızın buna yeterli şekilde cevap vermediği aşikardır. Biz Sivas´ın bu geniş coğrafyasını nasıl daha iyi değerlendirebiliriz? Hayvancılık anlamında olsun, hayvancılık sektörünün diğer ürünleri olan süt ürünleri olsun hepsini bir potada hep beraber Sivas´a bir katma değer olarak kazandıracağız. Birçok altyapıyı bitirdik. İyi bir kadro var. İyi bir tarım teşkilatı var. İyi bir birliktelik ve kooperatiflerimiz var. Bu potansiyele bir ivme kazandırmalıyız. Buğday milli bir mahsuldür. İlerleyen dönemlerde değeri çok daha artacaktır. Tarımın zaten milli bir politika olması noktasında çalışmalar var. İlerleyen dönemlerde tarımın çok çok daha önemli olduğu ortaya çıkacaktır. Ürünlerin genetik yapısında bozulmalar var. Bunları muhafaza edeceğiz. Şu an Sivas coğrafyası henüz bozulmamış bir yapısı var? diye konuştu.

?İHRACAT POTANSİYELİNİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ?

?Geleneksel üretim modellerinden çıkıp, modern üretim tekniklerini kullanmalıyız? diyen Vali Salih Ayhan, ?Tarım noktasında TKDK´nın olağanüstü destekleri var ama baktığımızda hala arzu ettiğimiz noktada değiliz. Sebebi nedir? Bunu araştırmalıyız. Ya çiftçilerimiz bilimsel anlamda hazır değil veya ürettiği ürünleri pazarlayacak bir piyasa mevcut değil ya da piyasadaki dengesizlikler etken. Bunların hepsine az çok vakıfız. Burada konuşulacak konularla, sizlerin sorularını alarak, hocalarımızın da sizlere aktaracağı bilgilerle beraber güzel bir yol haritası çıkaracağız. Çiftçilerimizin en büyük sorunu ürettiği ürünü satabileceği güvenli bir liman olmamasıdır. Biz de buna yönelik bir çalışma yapıyoruz. Tabii ki piyasaya hakim olmak istemiyoruz. Serbest piyasa ekonomisine müdahale etmek de istemiyoruz. Güçlü bir model kurarak, çiftçilerimizin ürettiği ürünler için güvenli bir liman oluşmasını sağlayacağız. Aynı zamanda ihracat potansiyelini geliştirmeye çalışacağız. Bu saatten sonra Sivas´a paranın daha çok girmesi gerekiyor. Eğer buraya para girmezse biz daha çok konuşuruz. Para girmesi lazım, üretim yapılması lazım. Yollarımız yapıldı, altyapılarımız yapıldı, parklarımız yapıldı. İnsanlarımızın yaşam seviyesi arttı. Her evin önünde traktör var ama yeterli değil. Bu insanların Sivas´ta kalmasını sağlamak için daha çok çalışmalıyız. Daha çok katma değer sağlamalıyız. Çiftçilerimizi önemsiyoruz. Hem göçün engellenmesi noktasında hem arazilerimizin kullanılması noktasında yoğun bir şekilde istişare yaparak yola devam edeceğiz.  Heyecanımız kavi. İnşallah tarım alanında iyi bir noktaya geleceğiz. Bahar bir çiçekle gelmez ama her çiçek baharın müjdecisidir? açıklamasında bulundu.

Vali Ayhan´ın konuşmasının ardından katılımcılar; ?buğdayda kalite?, ?enstitü çeşitlerinin tanımı?, ?hububat elim döneminde yetiştirme teknikleri?, ?hububat tarımında toprak işleme ve ekim?, ?buğdayda yabancı otlarla mücadele yöntemleri?, ?buğdayın besin işlemleri?, ?hububat hastalık ve zararları? konularında bilgilendirildi.

Bugün de sürecek olan çalıştay saat 14.00´da gerçekleştirilecek değerlendirme bölümü ile sona erecek.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!