USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Satranç Camiasında Neler Oluyor?

Satranç Camiasında Neler Oluyor?

Satranç Camiasında Neler Oluyor?
14-01-2017 16:46
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

İlimizde satranç camiasında yaşanan olaylar akıllara durgunluk verecek cinsten? İddialara göre ilimizde 2015 yılında düzenlenen Buruciye Satranç Turnuvası´nda görev alan hakemlerin büyük çoğunluğunun Kayseri´den  gelmesi ve sonrasında da ilimizde düzenlenen satranç turnuvalarında sadece belli başlı hakemlere görev verilmesi ilimizdeki satranç kulüpleri ve Satranç Hakemleri arasında huzursuzluk yaratmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren bazı Satranç Hakemleri, Türkiye Satranç Federasyonu Sivas İl Temsilcisi Melika Kaya´nın yönetiminden dert yandı. 2015 yılında ilimizde geniş kapsamlı olarak Buruciye Satranç Turnuvası´nın tertip edildiğini ifade eden hakemler, burada çok sayıda hakem var iken turnuvada görev alan hakemlerin bir kısmının il dışından getirtildiğini ifade etti.

Sonrasında yine ilimizde düzenlenen satranç turnuvalarında da sadece belli başlı hakemlerin görev yaptığını dile getiren hakemler, kendileriyle birlikte birçok hakem arkadaşının mağdur olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili gerek Türkiye Satranç Federasyonu yetkilileriyle ve gerekse Sivas İl Gençlik ve Spor İl Müdürü Salim Kılıç ile birçok kez görüştüklerini söyleyen satranç hakemleri, tüm itiraz ve şikayetlerine rağmen önümüzdeki dönemlerde yapılacak olan Satranç İl Temsilciliği seçimlerinde yine aynı ismin aday gösterilmesinin planlandığını dile getirdiler.

Daha önce de Federasyonla görüşerek, resmi olarak şikayetçi olmaya hazırlandıklarını kaydeden hakemler, Federasyon yetkililerinin telkinleri ve yeni yapılacak seçimlerde aynı ismin il temsilciliğine aday gösterilmeyeceği yönündeki bilgiler üzerine bu şikayetten vazgeçtiklerini ifade etti.

İsimlerini vermek istemeyen hakemler şunları kaydetti:

?Şuanda hali hazırda İl Temsilciliği görevini yürüten arkadaşının eşinin il dışına tayini nedeniyle ilimizden ayrılacak. Ancak buna rağmen yeni seçimlerde de aday gösterilmesin düşünülüyor. Biz bu konuyu Federasyon yetkilileriyle de görüştük ancak sonuç alamadık. Bizler satranca gönül vermiş insanlar olarak, ilimizde satranç kulüplerini ayrıştırmayıp birleştirecek ve satrançta ilimizi daha ileriye taşıyacak, satranca gönül vermiş bir insanın İl Temsilciliği görevini yapmasını istiyoruz.?

SATRANÇ KULÜPLERİ

İKİYE BÖLÜNDÜ!

Sivas Satranç İl Temsilcisini eleştiren hakemler, Melika Kaya´nın açık bir şekilde ilimizdeki satranç kulüplerini ve satranç hakemlerini ikiye böldüğünü, kulüpler ve hakemler arasında ayrımcılık yaptığını iddia ediyorlar.

İddiaların bir diğeri ise İl Hakem Kurullarının oluşturulması sırasında ilgili kanunun yok sayılması? Türkiye Satranç Federasyonu Hakem Talimatı´nın 9. Maddesinde il ve ilçelerdeki hakem kurullarının nasıl oluşturulması gerektiği ifade ediliyor. Bu maddenin 2. Bendinde, ?İl ve ilçe hakem kurullarının görev süresi dört yıldır. İl ve ilçe hakem kurulları, İl Temsilcisinin teklifi, Merkez Hakem Kurulunun uygun görüşü, Federasyonun onayı ile kurulur. Kurula önerilecek hakemlerin, İLDE - İLÇEDE, EN ÜST DERECEDE HAKEMLER arasından olması önceliklidir? ifadelerine yer veriliyor.

Ancak Satranç İl Temsilcisi Melika Kaya´nın direktifleri doğrultusunda bu kanun hiçe sayılarak, ilimizde Milli Hakem statüsündeki kişiler olmasına rağmen, sadece belirli isimlerin bu kurulda yer alması ile birlikte usulsüzlük yapıldığı ifade ediliyor.

İlimizde Satranç İl Temsilciliğinde uzun süredir bu ve benzer şekillerde huzursuzluklar yaşandığını belirten satranç hakemleri, ilimiz yetkililerinin bu konuya el atarak, çözüme kavuşturmalarını istiyor.

KILIÇ: GÖREVİNİ BAŞARIYLA YERİNE GETİRİYOR

Konuyla ilgili Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Salim Kılıç´ın da görüşünü aldık. Kılıç, bu iddiaların tamamının yalandan ibaret olduğunu belirterek, Sivas Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevine geldiği günden itibaren ilimizde satranç kulüplerinin ikiye bölündüğünü ve iki tarafında birbirini çekemediğini kaydetti.

Geçtiğimiz yıllardan itibaren İl Satranç Temsilciliği görevini Melika Kaya´nın yürüttüğünü ifade eden Kılıç, kendisine İl Temsilciliği için 4 ayrı ismin geldiğini ancak, Melika Kaya´nın çalışmalarından memnun olması nedeniyle yapılacak seçimler öncesinde yine Melika Kaya´nın İl Temsilciliği görevini yürütmesini istediğini belirtti.

Kulüpler arasındaki kargaşanın yıllardır devam ettiğini ifade eden Kılıç, bu gerginliklerden ötürü de taraftar arasında zaman zaman sıkıntılar yaşandığını vurguladı.

?İDDİALARIN TAMAMI YALAN

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Satranç İl Temsilcisi Melika Kaya da kendisi hakkında asılsız iddiaların ortaya atıldığını ifade etti.

Geçtiğimiz yıllara kadar Sivas´ta temsilci olmak için aday dahi bulamadıklarını ifade eden Kaya, kendisinin de başlangıçta bu göreve talip olmadığını ancak federasyon tarafından aday gösterildiğini belirtti. İşin işine para girince kendisi hakkında çeşitli iftiraların atıldığını belirten Kaya, kendisinin gerek Sivas İl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve gerekse Satranç Federasyonu ile uyumlu bir şekilde çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti.

Kaya, kendisi hakkında haksız iddiaları ortaya atan kişilerin Satranç Federasyonu ile de sorunlarının olduğunu belirterek, bu kişilerin tek derdinin kendilerini ön plana çıkarmak olduğunu söyledi.

İlgili kurumların konu hakkında soruşturma açarak, yapılan işlemlerde usulsüzlük olup olmadığı konusunda bir denetim yapmaları bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!