USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Savunma Sanayinde Uzmanlaşmak İstiyoruz--Video

Savunma Sanayinde Uzmanlaşmak İstiyoruz--Video

Savunma Sanayinde  Uzmanlaşmak İstiyoruz--Video
20-03-2019 07:00
Google News


FATİH TABUR

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, ilimizde faaliyet gösteren yazılı ve görsel basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesinde bulunan ve geçici olarak  rektörlük binası olarak kullanılmaya başlanan eski TEKNOKENT binasında gerçekleştirilen programa yeni üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meftuni Yekeler, Genel Sekreter Kadir Ali Seçer ve Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Karabey de katıldı.

Kendisini tanıtarak konuşmasına başlayan ve akademik kariyeri hakkında bilgi veren Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, yeni üniversitenin 18 Mayıs 2018 tarihinde kurulduğunu anımsattı. Kendisinin geçtiğimiz yıl 27 Aralık tarihinde atandığını belirten Rektör Kul, şu ana kadar yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi´nin Sivas´a hayırlı olmasını temenni ederek sözlerine başlayan Rektör Kul, ?Üniversitemiz Resmi Gazete´de yayımlanarak kuruldu. Cumhurbaşkanımızın kararıyla kurucu rektör olarak atandım ve bu süreçten sonra çalışmalara hızlı bir şekilde başlamış olduk? dedi.

?ÜRÜN ODAKLI PROJELER

GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ?

Fark oluşturan bir üniversiteyi olmayı istediklerini belirten Rektör Kul, ?Öncelikle ihtisas üniversitesi olmayı planlıyoruz. Yani bir alanda uzmanlaşmak istiyoruz. Seçtiğimiz alan ise savunma sanayidir. Çünkü ülkemizde savunma sanayi alanında büyük bir boşluk var. Hem ürün hem de nitelikli araştırmacı, mühendis boşluğu var. Sivas´ta ASELSAN Hassas Optik çalışmalarına devam ediyor, ticari üretimini yapıyor. Bunun devamı gelecek. Savunma sanayi kuruluşlarının veya firmalarının oluşabilmesi için üniversiteyi başlangıç olarak görüyoruz. Özellikle savunma sanayi alanında ürün odaklı projeler gerçekleştirmek istiyoruz. Bu projelerin testlerini, prototiplerini yaptıktan sonra ARGE çalışmalarının sonucunda sanayiciler, girişimciler Sivas´ta bu yatırımlarını yapsınlar istiyoruz.  Böylece ASELSAN Hassas Optikle başlayan savunma sanayi gelişsin, devam etsin, daha da gelişsin? diye konuştu.

?YENİ ÜNİVERSİTEMİZ SİVAS İÇİN FAYDALI OLACAK?

Ülkemizde savunma sanayinin önde gelen kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile görüştüklerini belirten Rektör Kul, ?ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Sezai Elagöz ile görüşmeler yaptık. Bunların yeni üniversiteye nasıl bir katkıda bulunabileceklerini, ne tür projelerde yer alabileceklerini detaylı bir şekilde görüştük. TÜBİTAK Uzay Genel Müdürü Lokman Kuzu ile görüşmelerimiz oldu. TÜBİTAK Savunma Araştırma Geliştirme Genel Müdürü Gürcan Okumuş ile görüştük. ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Göçmen ile de görüşerek yeni üniversitede onların paydaş olabilmeleri için nasıl bir yol takip edeceğimizi masaya yatırdık. Yeni üniversitenin savunma sanayide uzmanlaşması için iş birliği protokollerinin imzalanması hedefi kapsamında il dışında çok sayıda ziyaretler gerçekleştirdik. Protokoller imzalanmadı ama görüşmelerimizin tamamı olumlu sonuçlandı. Yeni üniversitemiz Sivas, ülkemiz ve savunma sanayi kuruluşları için faydalı olacak. Çünkü onların da ARGE çalışmalarını, projelerini tek başına yürütmeleri mümkün değil. Onların da çalışmalarına destek verebilecek bir üniversite paydaşlarını istiyorlar. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de yeni kurulduğu için bu bir fırsat. Şu an sıfırdan, temiz bir sayfa ile başlıyoruz. Var olan bir üniversitenin yapısını dediğimiz gibi sadece savunma sanayisine yönelik dönüştürmek neredeyse imkansızdır. Bunun için temiz bir sayfa ile başlamak, bu yönde yol almak yeni üniversitemiz için bir fırsattır? açıklamasında bulundu.

?DİNAMİK BİR KADRO OLUŞTURMAK İSTİYORUZ?

Rektör Kul, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Savunma sanayide çalışacak nitelikli akademisyenlerin temini için çalışmalarımızı yaptık. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü ile birlikte çalıştık. Aynı üniversitenin Havacılık Mühendisliği, Elektrik Teknik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkan ve Yardımcıları ile toplantılar yaparak üniversitenin savunma sanayide uzmanlaşması için destek istedik. Bu bölümlerde doktorasını yeni tamamlamış ya da tamamlamak üzere olan öğretim üyelerini talip olduk. Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştük. Yurt dışına yüksek lisans ve doktorasını yapmak üzere lisans mezunu öğrenciler gönderiyorlar. Biz bu arkadaşların listesini aldık. Bu nitelikte olan yeni gelmiş genç akademisyenler var. Nitelikli genç, dinamik bir kadro oluşturmak istiyoruz? açıklamasında bulundu.

İKİ ÜNİVERSİTE BİRBİRİNE DESTEK OLACAK

Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi´nin Türkiye´nin sayılı araştırma geliştirme merkezlerinden birisi olduğunu dile getiren Rektör Kul, ?Yüzde 80´i maalesef boş. Biz bunu bir fırsat olarak değerlendireceğiz. Alim Yıldız Hocamızla görüştük ve TEKNOKENT´i ortak olarak kullanmak için protokol imzaladık.  İdari personeli de kapsayan bir protokol imzaladık. Her iki üniversitenin hem akademik hem de personelinin birbirinden faydalanmasını sağlayacak? diye konuştu.

?HEDEFİMİZ SES GETİREN BİR ÜNİVERSİTE OLMAK?

Nitelikli insan yetiştirmek için çalışacaklarının altını çizen Rektör Kul, ?Burada yetişenler savunma sanayi kuruluşlarında hemen işe girebilecek. Buradan çıkan insanların işsiz kalması mümkün dahi olmayacak. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler mezun olduğunda rahatlıkla iş bulabilecek. Savunma sanayide uzmanlaşan, küçük ama dinamik, ses getiren bir üniversite olmak hedefimizdir. 4 tane yurt dışı akademisyen gelmek istiyor. Sabancı Üniversitesinden gelmek isteyen bir akademisyen var. Bunların meyvelerini de almaya başladık? açıklamasında bulundu.

?UZAY BÖLÜMLERİ ÇOK ÖNEMLİ?

Yeni üniversitenin 3 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 1 yabancı diller yüksekokulu ve 1 lisansüstü eğitim enstitüsünden   oluştuğunu kaydeden Rektör Kul, ?Fakültelerimiz 3 tane. Havacılık ve Uzay Fakültesi bunlardan birisi. Bu fakültenin içerisinde kurulacak bölümler Havacılık Mühendisliği ve  Uzay Bilimleri Mühendisliği olacak. Uzay bölümleri çok önemli. Ülkemiz bu konuda biraz geride kaldı. Artık ülkeler dünyayı bıraktı uzayı paylaşıyor. Bu alanda Türkiye´nin de yol alması lazım. Bizim bu bölümleri seçmemizin nedeni bunlar teknoloji üretecek bölümlerdir. Diğer bir fakültemiz Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi olacak. Sivas bir tarım şehridir ve bu kapsamda çalışmaların yapılması gerekiyor. Biz bu alanda da farklılık yaratmak istiyoruz. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Genetik Bölümü de bu fakültenin içerisinde olacak. Üniversitemiz sadece ulusal değil uluslararası düzeyde de işbirliği içinde olacak. Meslek yüksekokulumuzu biz havacılık alanında önlisans meslek yüksekokuluna dönüştürmek istiyoruz. Sıradan bir meslek yüksekokulu yerine havacılık olacak? şeklinde konuştu.

Projeleri geliştirebilmek için nitelikli akademisyenlere ihtiyaçlarının olduğunu kaydeden Rektör Kul, akademisyen alım ilanlarına Nisan-Mayıs aylarında çıkacaklarını belirtti.

?YAZILIM VE SİMÜLASYON MERKEZİ KURUCAĞIZ?

Rektör Kul, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Küçük, dinamik, etkin savunma sanayisinde uzmanlaşmış, ürün odaklı projeleri önemseyen, ortaya koyan bir üniversite olmayı istiyoruz. Bu sayede hem finansal kaynakları etkin kullanmış olacağız hem de insan kaynaklarını. Ama mevcut imkanları kullanmak da en önemli önceliklerimizden. Yani Cumhuriyet Üniversitesi´nde bir altyapı varsa bunu ortak kullanalım, orada olmayanı da biz oluşturalım. Bunların başında ilk gelen husus da yazılım ve simülasyon merkezi. Bunu kurucağız biz. Çünkü şu anda değişen teknoloji ve trend bu yönde.?  

?ACELEYE GETİRMEK İSTEMİYORUZ?

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Rektör Kul, bir gazetecinin ?Üniversitenin logosu  hususunda bir çalışmamız var mı?? sorusuna  ?Logo ile alakalı birçok alternatif oldu. Sağ olsun kimileri gönüllü yaptı bu işi. Biz Sivas´ı ve aynı zamanda da bilim ve tekniği yansıtan bir logo olsun istiyoruz. Ama gelen öneriler çok karışıktı. Yani bir rozetin üzerine işlenebilecek figürler değildi. Bu işi aceleye getirmek istemiyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde bir logo yarışması yapalım diyoruz. Oradan sonuç gelsin istiyoruz. Bu işi profesyoneller yapsın istiyoruz? cevabını verdi.

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!